לאחרונה נחקק ופורסם מתווה הפיצויים כחלק מההתמודדות הכלכלית בזמן מלחמת "חרבות ברזל". עסקים רבים המצויים ביישובי ספר בקו העימות, יכולים כעת להגיש תביעה לפיצויים בשלושה מסלולי תביעה אפשריים (מסלול אדום, מסלול ירוק "משודרג" ומסלול הוצאות מזכות לכלל המשק), והם נדרשים לבחור את מסלול התביעה, בהתאם להחלטתם.
הבחירה במסלול בו תוגש התביעה הנה קריטית, זאת משום שמיד עם הגשת התביעה וקבלת סכומי המקדמות, אין אפשרות לבצע שינוי ולעבור ממסלול אחד לאחר. לכן, חשוב מאוד להשקיע זמן רב בתכנון התביעה על מנת שהבחירה במסלול התביעה תהיה המיטיבה ביותר עם העסק.
המסלול האדום הוא המסלול היחיד שאינו מוגבל בסכומים (להבדיל מהמסלולים הנוספים). כמו כן, תביעה דרך המסלול האדום אינה כפופה לנוסחה כלשהי ובאמצעות המסלול האדום בלבד כדאי לפעול לטובת קבלת פיצוי מלא ואמיתי, כזה אשר יעמיד את הניזוק במקום בו הוא יכול היה להימצא באם לא הייתה מלחמת חרבות ברזל פורצת.
המסלול האדום, כקבוע בחוק מס רכוש, מאפשר לניזוק לפעול בתחילה לטובת הגדרת ראשי הנזק המשפטיים, אשר בהישען עליהם ניתן יהיה להגיש תביעה. ראשי הנזק כוללים בין היתר אובדן רווחים (בהווה ובעתיד), הוצאות קבועות שירדו לטמיון, אובדן התקשרויות חוזיות, מכירה בשיעורי רווח נמוכים, הוצאות שהתהוו כחלק מהעברת פעילות לאיזור "בטוח", ירידה בשיעור הצמיחה של העסק, פגיעה במוניטין ועוד. את אותם ראשי הנזק יש בראש ובראשונה לבסס על סמך טיעונים משפטיים, טיעונים אותם יש לבנות במגבלות הקיימות, אולם בהחלט יש בנמצא אפשרות לבנותם משפטית, באופן ראוי ומשכנע ביותר.
ההבדלים בין המסלולים עצומים, הן מבחינה כלכלית והן מבחינה משפטית. תביעה דרך המסלול האדום, מאפשרת להגיש תביעה בגין כל הנזק הממשי שנגרם לעסק וזאת ללא תקרת פיצוי, ללא מגבלת תקופה (כלומר לא רק עבור חודשים אוקטובר ונובמבר 2023), ומאפשרת להגיש תביעה מלאה או חלקית (לאו דווקא בעבור כל חודש בנפרד) וכן קבלת מקדמות בטרם הגשת התביעה. לעומת המסלול האדום, שני המסלולים הנוספים הנם מסלולים פחות מורכבים ליישום, ואכן הם לכאורה יותר פשוטים, אולם בעודנו מעמידים את הפשטות אל מול הזכאות האמיתית ואל מול הפערים האדירים שבין המסלול האדום לשניים הנוספים, אין לעסקים המצויים ביישוב ספר כל סיבה להגיש תביעתם באחד מן המסלולים הנוספים ולאו במסלול האדום.
כאמור, תביעה דרך המסלולים הנוספים הנה פשוטה יותר, מבוססת על נוסחאות כלליות אשר לרוב אינן תואמות את המציאות הכלכלית של העסק באופן ספציפי, וככל הנראה תוביל לפיצויים מוגבלים. אמנם בחירה במסלולים הנוספים קלה ונוחה יותר מהמסלול האדום, אך על אותם עסקים להבין כי יש להשקיע מחשבה רבה בטרם הבחירה לתבוע דרך המסלולים הנוספים, שכן אותם מסלולים מפצים רק באופן חלקי ולא מעמידים את העסקים במצב הכלכלי שבו היו אמורים להיות באם לא הייתה פורצת המלחמה כפי שצפוי לפצות המסלול האדום.
כדאי לחשוב פעמיים בטרם הגשת התביעה, זהו המסר לבעלי העסקים ביישובי הספר, שכן המסלולים הנוספים עשויים להיות מעין "מלכודת דבש" – הפיצוי יגיע במהירות, ללא עבודה קשה וללא בניית תחשיב כלכלי ספציפי לאומדן הנזק של העסק ששואב עשרות שעות עבודה, ועל כן המסלולים הנוספים עשויים להיראות כ"אטרקטיביים" משום שפרוצדורלית הם נוחים יותר.
לאור זאת חשוב להדגיש כי מלבד המסלול האדום לא קיים מתווה, בוודאות לא המתווים הנוספים, אשר עשוי להתייחס לקשת הרחבה של הנזקים ועשוי ליתן לעסקים את הפיצוי המגיע להם באופן מלא. רק הגשת תביעה משפטית מפורטת ומבוססת משפטית למנהל מס רכוש, כשזו מגובה בטיעונים משפטיים מלאים, יכולה להביא להם את הפיצוי אשר הם זכאים לו, שעשוי לעלות בעשרות מונים על גובה הפיצוי שהיה מתקבל דרך המסלולים הנוספים.
שוב נדגיש, תביעה דרך המסלול האדום תביא לפיצוי בגין הנזק הממשי שנגרם לעסק. הנזק הממשי כולל בתוכו ראשי נזק רבים, המוכרים בחקיקה ובפסיקה, בעוד שהמסלולים הנוספים מפצים בעבור ראשי נזק ספציפיים בלבד ומוגבלים בסכומים נמוכים באופן יחסי.
חשוב לזכור שוב, כי כאשר מוגשת תביעה ומתקבל סכום פיצוי, לא ניתן לבצע שינוי ולהחליף בין המסלולים. על כן, אנו ממליצים לאותם עסקים אשר מצויים ביישוב ספר, להקדיש זמן רב, תוך התייעצות עם גורמי המקצוע הרלוונטיים, בטרם הגשת התביעה. בחינת המסלול הכדאי ביותר תוביל לבסוף להגשת תביעה דרך המסלול הנכון עבור העסק, דבר שיוביל לפיצויים מלאים עבור העסקים.