25/10/2023
זכאות לפיצוי עקיף בהיעדר יכולת ניצול נכס בתחום ישוב ספר
בעניין נזק עקיף לעסקים ותחולתו כבר נכתב לא מעט, במאמר זה נחדד סוגיה שלא הועלתה עד היום ואשר החוק מאפשר פיצוי לאותם עסקים, וכן יעניק פיצוי למי שנכנס לאותה קטגוריה וידאג להגיש תביעה מתאימה ובמועד.
חוק מס רכוש וקרן פיצויים, תשכ"א-1961 (ולהלן "החוק") מגדיר נזק עקיף ונכס כדלקמן:
נזק עקיף – "הפסד או מניעת ריווח כתוצאה מנזק מלחמה בתחום ישוב ספר, או מחמת אי אפשרות לנצל נכסים המצויים בתחום ישוב ספר, עקב פעולות מלחמה על-ידי הצבאות הסדירים של האויב או עקב פעולות איבה אחרות נגד ישראל, או עקב פעולות מלחמה על-ידי צבא הגנה לישראל".
נכס – "קרקע, קרקע חקלאית לרבות היבול שעליה, בנין, מבנה בתהליך בניה, מטעים, מלאי וציוד הנמצאים בשטח המדינה וכן כלי שיט וכלי טיס הרשומים בישראל או החייבים ברישום בישראל אף אם אינם מצויים בה.
בהגדרת נזק עקיף לעיל נכלל פיצוי בגין היעדר יכולת לנצל נכס בתחום ישוב ספר, ובהתאם למתווה שהוצא בעקבות מלחמת חרבות ברזל בטווח של עד 7 ק"מ מגבול רצועת עזה ובאשקלון (ולהלן: "ישוב ספר").
גם בתקנות מס רכוש וקרן פיצויים (תשלום פיצויים) (נזק מלחמה ונזק עקיף), תשל"ג-1973 (ולהלן "התקנות") נקבע כי כשהנזק נגרם מחמת הפסקת פעילות במסחר ובשירותים, למעט נזק שנגרם בשל תשלום שכר עבודה , ישולם הנזק הממשי ובלבד שהנזק נגרם עקב הפסקת פעילות של למעלה משבוע. הנזק הממשי מוגדר בתקנות כהפרש בין שווי הנכס לפני שניזוק לבין שווי הנכס מיד לאחר שניזוק, או כל הוצאות שיקום הנזק – לפי הנמוך שבין שניהם, בתוספת הוצאות להקטנת הנזק, ובנזק עקיף לרבות ההפסד או מניעת הריווח שאותם לא יכול היה הניזוק למנוע לו פעל באופן סביר כדי למנעם.
הזכאות לפיצוי מתגבשת לכל אדם, עסק או חברה שיש להם נכס, מבנה או מלאי, הנמצא בתחום של ישוב הספר, ואשר נבצר מהם לבצע פעילות, עבודה או מסחר בו כתוצאה מפעילות מלחמה, אף אם מקום מושבו של אותו אדם, עסק או חברה אינו נמצא בשטח של ישוב הספר כפי שנקבע.
למעשה, כל מי שהיה לו הסכם מחייב לביצוע עבודה קבלנית או כל עבודה אחרת בישוב ספר, או כל הסכם למתן שירות אחר בישוב ספר, זכאי לפיצוי בגין נזק עקיף באופן מלא על ההפסד או מניעת הריווח כתוצאה מכך. יוער כי נזק מלחמה ישיר בעקבות פגיעת רקטה יפוצה באופן מלא בכל רחבי הארץ ללא תלות במיקום הנזק.
ערעור שהוגש לבית משפט העליון בעקבות מלחמת המפרץ רע"א 718/01 בית הארחה עין גדי ואח' נגד מנהל מס רכוש, דן בסוגיית העדר אפשרות ניצול נכס בישוב ספר ולהלן סיפור המקרה. בית הארחה עין גדי ובתי הארחה נוספים תבעו את המדינה על פגיעה כלכלית שפקדה אותם כתוצאה מירי טילים על ישראל משטח עיראק. עיקר טענתם הייתה כי בתי הארחה המצויים בישוב ספר סבלו בתקופת מלחמת המפרץ הפסדים מחמת היעדר אפשרות לנצל את מתקני ההארחה ופגיעה בהכנסתם.
מנגד טענה המדינה כי עניין זה אינו נופל בגדרן של ההוראות בחוק מס רכוש מהטעם שלא נגרם לתובעים נזקי מלחמה ישירים או עקיפים כמשמעותם בחוק.
וועדת הערר לענייני מס רכוש קיבלה את ערעורם ופסקה כי הם זכאים לפיצוי בגין נזקיהם אולם בערעור שהגישה המדינה לבית המשפט המחוזי קבע כב' הנשיא גורן כי אין מקום להענקת פיצוי לתובעים הואיל וכוונת המחוקק לא היתה לפצות אזור שאינו מותקף כלל, גם אם סבל נזק של הפחתת הכנסות עקב העובדה שהמדינה כולה עמדה במלחמה. המדינה ערערה לבית משפט העליון אשר קיבל את ערעורה וקבע כי נדרש קשר סיבתי בין קיומם של נזקים עקיפים לבין היות הנכסים שניזוקו באזור ספר. רק מקום בו נגרם נזק בשל היות הנזקים העקיפים ממוקמים באזור ספר קמה זכות לפיצוי בהתקיים תנאים אחרים. במילים אחרות כדי להיות זכאי לפיצוי בגין היעדר אפשרות ניצול הנכס חובה היא שהנכס יהיה בקו של עימות לעת הרלוונטית ולאו דווקא בישוב ספר.
לסיכום – הגדרת פיצוי לנזק עקיף בחוק מכלילה גם אנשים ועסקים אשר מקיימים עסקים עם תושבי אזור ספר ונוצר להם הפסד או מניעת רווח כתוצאה מפעולות לחימה ואי אפשרות ניצול הנכס. על אף שלמדינה יש נוסחאות קבועות לכל חישוב פיצוי, הבנת התהליך והכרת הנושא יכולות להגדיל את גובה הפיצויים במידה ניכרת.
התדיינות מול רשויות המס של המדינה בנושאים כספיים עלולה להיות מייגעת ומסובכת ורצוי להתייעץ עם עו"ד הבקיא בתחום ולבצע את כל הליך התביעה בליווי משפטי. קיים מידע רב, חשוב וחיוני היכול להכריע את סיכויי סכום התביעה להתקבל. יש להגישה במועד, לדעת באיזה מסלול פיצוי לבחור, מה הקריטריונים לבקשת פיצויים, כיצד מחושב הפיצוי ועוד נושאים שעו"ד בקיא יידע להכווין.
למשרדנו ניסיון של עשרות שנים וטיפול במאות מקרים בתחום.