מאת: ;

הגשת דיווח כוזב על עסקת מקרקעין במטרה להפחית את תשלום המס

על פי החשד: שלושה חשודים הגישו דיווח כוזב לרשות המיסים על מכירת מגרש, כאשר למעשה העסקה הייתה למכירת נכס בית בנוי.
ביום 21.5.2023 רשות המיסים פרסמה הודעה לעיתונות על שלושה חשודים שפעלו להגשת דיווח כוזב למיסוי מקרקעין לצורך הקטנת נטל תשלום מס השבח ומס הרכישה בעקבות מכירת מקרקעין שביצעו.
מהודעת רשות המיסים כפי שפורסמה לעיתונות עולה, כי אחד החשודים, המוכר, דיווח הצהרתו על מכירת מגרש בכפר יונה לחשוד אחר, הקונה, בסך 1,700,000 ₪ בסוף שנת 2021.
מבדיקה שנערכה במשרדי מיסוי המקרקעין מחוז נתניה בקשר עם הצהרתו של המוכר עלה חשדם כי המוכר והקונה הגישו במסגרת דיווחם על העסקה מסמכים מזויפים בקשר למועד בו אושרה בניית נכס הבית על המגרש, לפיהם במועד בו נעשתה עסקת המקרקעין ביניהם – לא היה בית בנוי על המגרש.
אולם בניגוד למסמכים הללו, רשות המיסים איתרה מתצלומי האוויר שערכה במקום המגרש, כי על המקרקעין הייתה קיימת תחילת בנייה כבר בשנת 2020.
בנסיבות אלו, חשדם של הרשות התממש כי למעשה מדובר במכירת בית בנוי שדווחה למיסוי מקרקעין כמכירת מגרש על ידי המוכר והקונה, בסיוע בנו של הקונה הוא החשוד השלישי.
במסגרת החקירה הגלויה שהתנהלה כנגד שלושת החשודים ערכה הרשות חיפושים בבתיהם ותפסה לידיה מסמכים, מחשבים וטלפונים.
בית משפט השלום בתל אביב-יפו הדן בתיק זה, קבע בהחלטתו לשחרר את שלושת החשודים בתנאים מגבילים.
 

ניתוח המקרה

בהתאם לנתונים מן הפרסום כפי שהוצא לעיתונות על ידי רשות המיסים עולה, כי שלושת החשודים ניסו להערים על רשות המיסים בכדי להקטין את נטל המס הרובץ על כתפיהם בגין רכישת ומכירת זכות במקרקעין.

 

כדאי להבין את ההבדלים בבסיס המס שבין עסקת מקרקעין לרכישת מגרש, לבין עסקת מקרקעין לרכישת בית.
רכישת זכות במקרקעין מסוג מגרש הינה מתמסה בשיעור מס אחיד בשיעור של 6% מס רכישה, עם אפשרות לקבלת החזר בשיעור של 1% ממס הרכישה לידי הקונה, ככל ויונפק היתר בנייה על המקרקעין בתקופה של 24 חודשים ממועד רכישת המגרש ובכך סה"כ מס הרכישה אשר יישא בו הקונה, במקרה כזה שבכוונתו לבנות בתקופה של שנתיים מרכישת המקרקעין, יעמוד על שיעור של 5% בלבד.
לעומת זאת, במקרה של רכישת זכות במקרקעין מסוג דירה שהיא איננה דירת המגורים היחידה בידיו של הרוכש, שיעורי המס החלים בגין רכישת דירה שאינה יחידה עומדים על 8% ו- 10%, לעומת מס הרכישה החל בגין רכישת קרקע, כאמור לעיל, בשיעור של 6% ואף יכול להגיע ל- 5%.
תכנון מס, כדוגמת זה שבענייננו, ככל שהינו לצרכי התחמקות ממס בלבד ייחשב כתכנון מס בלתי לגיטימי ומלבד החשיפה לשיעורי המס הגבוהים שיחולו על עסקת המקרקעין, בשיעור של 8% ו-10%, המדובר בעבירה שדינה - מאסר שבע שנים או קנס לפי חוק העונשין בהתאם לסעיף 98 (ג2) לחוק מיסוי מקרקעין, שם נקבע כדלקמן:
"98(ג2) אדם אשר במטרה להתחמק ממס או לעזור לאחר להתחמק ממס, עבר אחת העבירות המנויות להלן, דינו - מאסר שבע שנים או קנס כאמור בסעיף 61(א)(4) לחוק העונשין, ופי שניים מסכום המס שהעלים או שהתכוון להעלים או שעזר להעלים או שני העונשים כאחד:
  1.  מסר בהצהרה על פי חוק זה, אמרה או תרשומת כוזבת;
  2. השיב תשובה כוזבת בעל פה או בכתב, על שאלה שנשאלה, או על דרישת ידיעות שנערכה על פי חוק זה;
  3. הכין או קיים, או הרשה להכין או הרשה לקיים הצהרה כוזבת או חוזה כוזב או רשומות אחרות כוזבות, או שזייף או הרשה לזייף הצהרה או חוזה או רשומות;
  4. השתמש בכל מרמה, ערמה או תחבולה, או הרשה להשתמש בהן."
ברוח הדברים הללו, נמליץ תמיד לפנות לייעוץ מקצועי במיסוי מקרקעין במקרה של עשיית עסקה במקרקעין, זאת בכדי לבחון את אפשרויות המיסוי המתאימות לעסקת המקרקעין שהינכם מתעדים לבצע וכן את זכאותכם להטבות במס שבח ובמס רכישה ובעיקר לקבל ייצוג מקצועי שבגינו לא תדרשו לשאת באחריות פלילית.
 
 
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

העברה של זכויות במקרקעין מיחיד לחברה

מאת: אלי דורון, עו"ד

העברת זכויות במקרקעין מיחיד לחברה הינה פעולה אשר ניתן לבצעה בפטור ממס, אך יש לבצעה תוך בחינה של עמידה בתנאים הקבועים בסעיף 70. כל הפרטים במאמר>>

מס שבח מקרקעין

מאת: אלי דורון, עו"ד

חוק מיסוי מקרקעין מטיל את המס על אירוע "מכירה" של זכות במקרקעין או עקב פעולה באיגוד מקרקעין (מכירה או הקצאה של מניות באיגודי מקרקעין), כהגדרתם בחוק מיסוי מקרקעין שמקצתו יובא להלן.

מיסוי הכנסות מהשכרת דירות למגורים בישראל

מאת: אלי דורון, עו"ד

בעל דירה להשקעה המשכיר את דירתו ידרש לשלם בגינה מס על הכנסתו מדמי שכירות. הדין בישראל מתווה שלושה מסלולי מיסוי על הכנסות משכר דירה אשר הופקו על-ידי יחידים בעלי דירות מגורים אשר משכירים אותן למגורים ליחיד.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.