21/2/2023
מה עלי לעשות בעת העברת כספים מחוץ לישראל?
בשנים האחרונות הבנקים בישראל מערימים קשיים רבים בקבלת כספים מבנקים מחוץ לישראל ופעמים רבות נראה כי הבנק בישראל אינו ממש מעוניין לקבל סכומי כסף מחו"ל וודאי כשמדובר בסכומים מהותיים וזאת בניגוד למה שהיינו מורגלים לראות בעבר, עת הבנקים מאוד היו מעוניינים לקבל כספים מלקוחות, מישראל ו/או מחול.
הקושי נעוץ ברגולציה אשר בוצעה בשנים האחרונות, בישראל ובמדינות רבות אחרות בעולם בשל חשש כי העברות כספים בינלאומיות ישמשו מקור להלבנת הון או למימון פשיעה וטרור ו/או שהכספים המועברים הופקדו מביצוע עבירות המנויות בתוספת לחוק איסור הלבנת הון – דוגמת עבירות מס, סחר בנשים, סחר בנשק, סחר בסמים , הברחות ועוד. כך למשל כללי ה -FATCA בארצות הברית, חוק איסור הלבנת הון בישראל וחילופי מידע עם מדינות רבות הביאו לרגולציה נוקשה.
הבנקים הפכו לשומר הסף של המדינה ומתוך זהירות יתרה ורצון לאיין את הסיכונים, נוקטים בגישה מחמירה, אולי אף מחמירה מהנראה בבנקאות במדינות אחרות, ומסרבים לקבל כספים המועברים מחוץ לישראל לעיתים ללא בדיקה עניינית כלל, אלא ע"ס מדיניות כללית הקשורה לענפים ספציפיים, מדינות ספציפיות ועוד.
בהוראת ניהול בנקאי תקין מס' 411 אשר עניינה "ניהול סיכוני איסור הלבנת הון ואיסור מימון טרור" קבע בנק ישראל תמרורי אזהרה ונהלים מפורטים לבנקים בעניין העברות כספים מחו"ל, הפקדת מזומנים לחשבון, כספים ממימוש מטבעות וירטואליים ועוד.
לפני קבלת כספים לחשבון הבנק בישראל על הבנק לבדוק בצורה מקיפה מי מעביר את הכסף, מה מהות ההעברה והאם מדובר על העברה חריגה או חשודה, והכל בנסיבותיו של כל לקוח ואופי פעילותו מול הבנק.
אשר על כן - חשוב להיערך מראש בהעברת כספים מחו"ל, אם מבן משפחה, אם מלקוח, אם משותף ואם מכל גורם אחרת, שכן הבנקים עלולים להקפיא חשבון בנק ו/או לבלום העברת כספים כאשר הם מזהים העברות "חשודות". מחלקת הציות בבנק אשר אחראית לאישור העברת כספים מחו"ל לישראל נוקטת בגישה מחמירה ולבעל החשבון אינו כלל גישה לחלקות אלו, מה שרק מסבך את תהליך שחרור ואישור העברת הכספים במקרה של עצירה או הקפאה ומדגיש ביתר שאת את החשיבות בהליך תקין ומתוכנן לפני ובעת ביצוע העברת כספים שכזו.
לכן טרם ביצוע העברה מחשבון בנק בחו"ל לחשבון בישראל, ובמיוחד כאשר מדובר בסכום מהותי, מוצע לנקוט, בין היתר הפעולות הבאות וזאת עם או בלי סיוע של יעוץ ו/או מייצג משפטי:
-
להודיע לבנק טרם ביצוע העברה על הכוונה להעביר כספים מחו"ל.
-
לברר עם הבנק מראש אלו אסמכתאות נדרשות לו כך שתנוח דעתו כי מקור הכספים תקין.
-
להעביר לבנק אסמכתאות בדבר מקור הכספים וליתן הבהרות בהקשר למהות העברה.
-
להמציא חוזים/מסמכים הקשורים במהות העברה ומקור הכסף. כך למשל אם מדובר בכספים אשר מקורם במימוש נדל"ן בחו"ל יש להמציא לבנק את הסכם המכירה וכן אסמכתאות על דיווח בגין העסקה לרשויות המס במדינה בה מצויים המקרקעין ותשלומי המס בהתאם.
-
לוודא כי הכספים מועברים מחשבונות בנק לגיטימיים.
-
במקרים בהם מדובר בעברות כספים מחברה תושבת חוץ, יש לקבל אישור מרואה החשבון של החברה כי היא מדווחת ומשלמת מס במדינת התושבות שלה.
-
לוודא כי הכספים בחשבון הבנק (לרבות ההכנסות הפסיביות כגון: רווחי הון, דיבידנד, ריבית) מדווחים לרשות המס בישראל וככל שלאו, לבצע הליך גילוי מרצון על מנת להימנע מסנקציות והליכים פליליים. לעניין זה יוזכר כי כיום במסגרת חילופי מידע עם מדינות רבות בחו"ל ובכלל זאת שוויץ, מקבלת רשות המיסים בישראל פרטים על בעלי חשבונות בנק ישראלים המחזיקים חשבונות בנק בחוץ לישראל.
-
בחינת התושבות של מעביר/מקבל הכספים לעניין השלכות מיסויות
סוגיה של סירוב בנקים להפקיד כספים
סוגיה של סירוב בנקים להפקיד כספים, נידונה לאחרונה ביום 21.1.2023 בביהמ"ש העליון בעניין ערב (ע"א 2963/21, בנק מרכנתיל דיסקונט בע"מ נ' רועי ערב).
מדובר בערעור אשר הוגש ע"י בנק דיסקונט על פסק דינו של ביהמ"ש המחוזי, אשר במסגרתו נדונה סוגית סירוב הבנק לקבל לחשבון הבנק כספים בסך של 2 מיליון ₪ אשר מקורם ממסחר במטבעות דיגיטליים, ביטקויין.
ביהמ"ש המחוזי קבע, כי הבנק כלל לא ביצע בדיקה קונקרטית ואף לא הצביע על חשש קונקרטי אשר עשוי להתקיים וסירובו למתן שירות ולהפקדת הכספים אינו סביר. ביהמ"ש העליון דחה את ערעור הבנק והותיר את פסה"ד של ביהמ"ש המחוזי בתוקף.
כדאי להתייעץ עם גורם מקצועי המכיר את חוק איסור הלבנת הון ואת היבטי המיסוי הכרוכים בהעברת כספים בחו"ל על מנת להבטיח שקיפות מלאה בהעברת הכספים או לחלופין טיפול בהסדרתם בפני רשות המיסים כחוק ובכך "לישון בשקט". כמו כן חשוב לפעול נכון כבר מהשלבים הראשונים וזאת אף בטרם הופקה ההכנסה או התגבש התקבול. כלומר - אם יש צפי להעברת כסף מחול לישראל בגין פעילות עסקית, משפחתית או אחר, נכון לקחת בחשבון מראש כי הבנק ידרוש אסמכתאות המלמדות על חוקיות הכספים ומשכך חשוב יהיה מראש, להתקשר עם אנשים נכונים, לבדוק את זהות הגורמים האמורים להעביר כספים, לתעד כל פעולה, לדאוג להסכמים ו/או למסמכים אחרים התומכים בנעשה, לקבל אישורים על תשלומי מס במדינות המתחייבות ועוד. מחשבה מראש והבנה לפיה הבנק ידרוש לראות אסמכתאות במועד בו יתקבל התקבול יחסכו במעלה הדרך עיכובים, עוגמת נפש ועוד. יובהר כי ההתנהלות בנושאים כאלה, לטובת העברה חלקה של כספים לישראל, חייבת להיות מדוייקת. היה והלקוח יתפס כמי שלא חשף את כל העובדות ו/או הציג עובדות שקריות ייצרו ללקוח בעיה בלתי הפיכה. כך שיש חשיבות מכרעת לשקיפות ולאמירת האמת. חשוב לא פחות להיות מסודרים וערוכים מבעוד מועד לטובת עמידה בהתחייבויות אלה שכן הבנקים, בצדק, יעדיפו לוותר על לקוח ע"פ מצב בו הם לוקחים סיכון העלות להתפרש כביצוע עבירה פלילית או סיוע בביצוע עבירה פלילית מצידם ובנקים, כאמור, כבר מצאו את עצמם בתסבוכות פליליות עקב מקרים שכאלה.
משרדנו המורכב מעו"ד, רו"ח, כלכלנים, יועצי מס, חלקם יוצאי משרד האוצר ומשרד המשפטים מתמחה בתחום ומייצג - פרטיים ובנקים. נשמח לסייע לטובת מתן מענה לסוגיות אלה.