11/8/2014
בית הדין האזורי לעבודה קבע: אישה הוכרה כידועה בציבור של בן זוגה המנוח ולפיכך זכאית לזכויות פנסיה שאירים על אף שהשניים לא חלקו יחד מגורים
פסק דין של בית הדין האזורי לעבודה בחיפה קבע שאלמנה בת 77 מעכו תוכר כידועתו בציבור של בן זוגה המנוח, שנפטר בשנת 2009, ומתוקף כך אישר לה זכויות פנסיה רטרואקטיבית, בכך קיבל בית הדין את עדמת עו"ד דוד רוזן שותף מנהל מחלקת דיני משפחה במשרדנו.
במהלך המשפט לא הוטל ספק בכך שהתובעת והמנוח היו בקשר ממושך של כ-5 שנים, עשו קניות יחד ואף נסעו לטייל בחו"ל, ועם זאת עיקר המחלוקת בין הצדדים סבה סביב סוגיית המגורים המשותפים. תקנון קופת הפנסיה קובע שהזכות של בת או בן זוג לפנסיית שארים תינתן לידוע/ה בציבור כאשר לשניים מגורים משותפים משך שנתיים, בכפוף לפסק דין הצהרתי של בית הדין לעבודה, מה שהביא את התובעת לפנות לערכאה זו בתביעתה. במקרה זה בני הזוג הקשישים גרו איש איש בדירתו, אך בילו זמן רב יחד לסירוגין בדירותיהם ואף לנו יחד לעיתים. בית הדין נדרש לעדויות של בני המשפחה השונים ועדויות אלה הטו את הכף לטובת התובעת. בעדותה של בתו של המנוח היא העידה מצד אחד שלאביה ולתובעת היה "קשר ידידותי חברי" בלבד ומצד שני שלתובעת לא היה נעים לעבור לגור עם אביה כיוון שבנו גרו עימו בדירה. בית הדין תהה לגבי עדות זו, אם הקשר היה ידידותי בלבד, מדוע עלתה על הפרק שאלת המגורים המשותפים. סתירות נוספות עלו כאשר בת אחרת של המנוח העידה שאביה ישן מפעם לפעם בביתה של התובעת, בעוד ששני אחיה טענו שהדבר מעולם לא קרה. לעומת הסתירות הללו בעדויות ילדיו של המנוח, העדים מטעם התובעת ציירו תמונת מצב חד משמעית בנוגע לאופי הקשר בין בני הזוג, וכך גם ראיות נוספות שהציגה התובעת. כתוצאה מכך, פסק בית הדין שהתובעת הרימה את נטל ההוכחה הנדרש והוכיחה את היותה ידועה בציבור. בנושא המגורים המשותפים, בית הדין אימץ את העמדה שהוצגה כבר בפסיקה בעבר ולפיה בגילאים שונים מגורים משותפים מקבלים ביטוי מגוון, בין היתר על רקע בריאותי. ואכן, במקרה זה העלו העדויות בפני בית הדין שהמנוח היה חוזר מביתה של התובעת בשעת ערב מאוחרת על מנת לבצע הליך רפואי בדירתו כטיפול במחלה שממנה סבל.
לדברי עו"ד דוד רוזן, שותף מנהל מחלקת דיני משפחה במשרדנו, בסופו של דבר העדויות הסותרות של בני משפחת המנוח, לצד העדויות העקביות של בני משפחת התובעת, הם שהובילו את בית הדין להכרעה המתבקשת שהתובעת אכן הייתה ידועה בציבור של המנוח וזכאית לזכויות. כאמור בית דין לעבודה אישר לידועה בציבור זכויות פנסיה רטרואקטיבית כאשר קצבת שאירים הגיעו להסכמה מול הביטוח לאומי.