28/7/2014
כנדבך נוסף במלחמתה
בהון השחור, דורשת כעת רשות המיסים ממספר לא מבוטל של נישומים יחידים מכל קצוות האוכלוסייה, למלא הצהרה בדבר מקורות הכנסתם בארץ ובחו"ל. במסגרת טופס ייעודי נדרש הנישום לציין במפורש ובאופן מפורט את מכלול מקורות הכנסותיו מכל מקום בעולם, לרבות מניות, נכסי נדל"ן, כלי רכב וחשבונות בנק.
בימים האחרונים נוכחנו לגלות כי ברוב המקרים דרישה זאת מופנית כלפי יחידים המועסקים כשכירים, שמתוך כך מעולם לפני כן לא דיווחו באופן עצמאי לרשויות המס, והלכה למעשה מעולם לפני כן לא נפתח עבורם תיק במס הכנסה. במקרים אחרים, מופנית הדרישה ליחידים שמרכז חייהם הכלכלי נמצא מחוץ לישראל, כך שקביעת תושבותם לצרכי מס אינה מובנת מאליה כלל וכלל. עוד נתקלנו במקרים רבים של יחידים המחזיקים בבעלותם יותר מנכס נדל"ן בודד בישראל.
מטבע הדברים, מקורות הכנסה כגון נכסי מקרקעין, חשבונות בנק, מניות וכיו"ב הנם כאלו אשר קיימת חובה לציינם במסגרת ההצהרה, כאשר חשוב לזכור כי השמטת מקורות הכנסה מהווה עבירה חמורה
לפי סעיף 220 לפקודת מס הכנסה אשר דינה שבע שנות מאסר. קביעה זו מקבלת חומרת תוקף בימים אלו נוכח השינויים הגלובליים העזים ובכלל אלה קריסת הסודיות הבנקאית והצטרפותה של ישראל להסכמי חשיפת מידע בינלאומיים מקיפים. ההצהרה הנוכחית עלולה להפליל נישומים רבים ולגרור אחריה הגשת אישומים פליליים בגין העלמת הכנסה משנים עברו, ככל ואותם מקורות הצמיחו הכנסות בשנים קודמות אשר לא דווחו בפועל.
ההליך המומלץ
במצב דברים זה, יהא לקחת בחשבון כי עצם הגשת הטופס, אגב הצהרה על מלוא מקורות ההכנסה, עלול לחשוף את הנישום לטענות פליליות. כפועל יוצא, יש לכרוך הגשת הטופס
בהליך גילוי מרצון משפטי נפרד שינוהל אל מול רשויות המס, בשים לב כי הגשת הטופס לבדו בלא כריכתו בהליך משפטי נפרד תותיר בפני רשות המס את שיקול הדעת בדבר פתיחת הליך פלילי כנגד הנישום. נקיטה בהליך של גילוי מרצון תוכל לנטרל בקונסטלציה הנכונה את היסוד הפלילי העומד בבסיס אי הדיווח במועד, ואגב כך לשלול את שיקול הדעת העומד לרשות המס.
נדגיש, כי זכאות לגשת להליך משפטי של גילוי מרצון מותנית בשני תנאים מצטברים:
1. פניית הנישום בתום לב בטרם החלה חקירה קונקרטית של רשות המיסים בעניינו;
2. נכונות הנישום להסרת המחדל האזרחי;
לאור האמור, עולה טענה לפיה יחיד אשר הומצאה לו בקשה למילוי הצהרה בדבר מקורות הכנסה תימנע ממנו בשל כך הזכות לגשת להליך גילוי מרצון. נדגיש כי טענה זו, אשר אינה משוללת היגיון כשלעצמה, אינה עולה בקנה אחד עם מדיניות רשות המיסים בשטח, אשר בפועל מאפשרת נקיטה בהליך גם עבור אותם נישומים יחידים שהתקבלה אצלם ההצהרה.
בתוך כל זה, ונוכח רגישותם הרבה של הדברים, המלצתנו לכל אותם נישומים שנדרשים כעת להצהיר על מקורות הכנסתם, להיוועץ לאלתר בגורם משפטי המתמחה בניהול הליכי מיסוי משפטיים. בדיקה מקיפה ומקצועית של מלוא נתוניו של הנישום ע"י גורם מומחה בתחום לבטח תקטין את הסיכון לחשיפה פלילית בעינינו בצורה משמעותית. לא זו בלבד, ככל שמדובר במקור הכנסה הנמצא מחוץ לישראל, בין אם מניות בחברה זרה, חשבונות בנק זרים רווחים או נכסי נדל"ן בחו"ל, הרי שיש להתייעץ עם גורם משפטי המתמחה בתחום המיסוי הבינלאומי הבקיא באמנות למניעת כפל מס למיניהן עליהן חתומה מדינת ישראל.
נוסיף ונדגיש כי הגשת הצהרה כוזבת, אגב השמטת מקורות הכנסה, עלולה להציב את אותם נישומים בפני אישומים פליליים חמורים בהמשך הדרך ועל כן מומלץ להימנע מכך בכל תוקף.