5/6/2014
נדמה שנושא הדיור בישראל, הינו אחד הנושאים המדוברים ביותר בעת האחרונה, במסגרות שונות ומגוונות. בין אם במסגרת של הורדת מחירי הדירות לקנייה, הקריטריונים לקבלת ההטבות השונות, הצעות חוק והצעות של משרד האוצר ובין אם במסגרת הורדת מחירי הדירות להשכרה.
רק לפני ימים מספר נחשפה בתקשורת הצעתו של שר האוצר מר יאיר לפיד אשר מטרתה הורדת מחירי הדיור, והתעורר דיון הציבורי ער אשר עוררה הצעה זו בשל תוחלת הצלחתה. בסוף שנת 2013 הוגשה הצעת חוק לשולחן הכנסת הנוגעת להגבלת דמי שכירות בבית מגורים, אשר עליה דובר במאמר אחר ממשרדנו. והנה, נוספת לשורת ההצעות גם הצעה נוספת.
אפשר שמידת עמידתו של הציבור הישראלי במחירים מרקיעי השחקים של הדירות לקנייה היתה גבוהה יותר, לו מחירי השכירות היו נמוכים ומאפשרים מגורים בשכירות למי שאינו יכול לעמוד בקניית דירה. אך לא כך הדבר. גם מחירי הדירות להשכרה וגם מצבן של דירות אלו וחוסר הפיקוח על המוצעות להשכרה ועל שוק השכרת הדירות אינו מאפשר לשוכרים רבים מגורים בתנאי מחייה סבירים תמורת מחיר דמי שכירות סביר.
מטרת הצעת חוק להסדרת שוק השכרת דירות מגורים בישראל, התשע"ד-2014 אשר הוגשה לשולחן הכנסת ביום 19.3.2014 ע"י חברי הכנסת יחיאל חיליק בר, סתיו שפיר ואורלי לוי אבקסיס, היא לעודד את שוק השכרת דירות המגורים בישראל לטווח ארוך, תוך יצירת איזון בין זכות השוכר לדיור בתנאים נאותים לבין זכותו של המשכיר לקניין.
כיום, לא נערכות ביקורות על דירות להשכרה כלל ואין שום הבטחה לגבי בטיחות הדיירים ותנאי המגורים בדירות אלו. על פי הצעת החוק, תעמוד למשכיר חובה שלא להעמיד להשכרה דירה להשכרה (להלן: "מושכר") אלא אם היא ראויה למגורי אדם ומצויים בה פתחי אוויר וחלונות תקינים, שירותים תקינים, מים זורמים בשירותים ובמטבח, נקודות חשמל בכמות נאותה, דוד תקין לחימום המים, תאורה בכל חדר, מנעול בדלת הכניסה. עוד מטילה הצעת החוק על המשכיר את החובה לדאוג למניעת/ הסרת מפגעים סביבתיים אם קיימים במושכר.
הצעת החוק מגדירה את ברירת המחדל של תקופת השכירות לתקופה של 3 שנים, אלא אם מבקש השוכר להשכיר לפחות. בהתאם לאורך תקופת השכירות, מגבילה הצעת החוק את אחוז ההעלאה האפשרית בדמי השכירות כל שנה.
עוד מוסדרת בהצעת החוק האפשרות והתנאים לסיום החוזה ע"י הצדדים. לדוגמא – השוכר רשאי לבטל את חוזה השכירות בכל עת, ובלבד שיודיע על כך למשכיר 60 יום מראש (בחוזה של פחות מ-3 שנים) או 90 יום מראש (בחוזה ל-3 שנים), ואילו המשכיר רשאי לבטל את חוזה השכירות רק לאחר שעברו 12 חודשים ממועד תחילת השכירות ובלבד ש(א) הודיע על כך לשוכר 90 יום מראש, (ב) המשכיר צריך את המושכר לצרכיו, כפי שהם מפורטים בסעיף 14 להצעת החוק.
כיום, במקרה של הפרת חוזה, נדרשים בעלי הדירות לעבור דרך ארוכה וקשה, תוך תשלום שכ"ט עו"ד בתביעה לפינוי של דייר שהפר את תנאי החוזה ולא רוצה לפנות את המושכר. על פי הצעת החוק, מוצע כי במקרה ששוכר לא עמד בתנאי החוזה במשך 90 יום, יוכל השוכר לפנות להליך מזורז לפינוי המושכר אשר מיועד לזרז את הליך הפינוי מבחינה חוקית ובכך להקל את ההתמודדות של המשכיר.
עוד בהצעת החוק, האפשרות המוצעת לאפשר לבית המשפט לפסוק פיצוי ללא הוכחת נזק, שלא יעלה על סכום שלושה חודשי דמי שכירות, בשל מעשה או מחדל שביצע המשכיר בניגוד להוראות אלו. זוהי דרך האכיפה והשמירה כי יתבצעו הוראות ומטרות הצעת החוק.
נראה, כי עניין הדיור בישראל, עלה לסדר היום, ויש ניסיונות רבים לטפל בו, ביניהם הצעת החוק הנ"ל.
כמשכיר דירה ואף כשוכר מומלץ להתייעץ עם עו"ד אשר הדבר בתחום בקיאותו ומומחיותו על מנת שזה יביא את האינטרסים והזכויות שלך על מנת שיבואו לידי ביטוי בחוזה הנרקם, ואף בעת הצורך ינהל את ההליכים מול הערכאות הרלוונטיות במקצועיות, מהירות ונחישות, תוך מתן יחס אדיב על מנת להביא לך את התוצאה הטובה ביותר לך. למשרדנו הכלים והאמצעים לייעץ ולתת חוות דעת מבוססת ובמידת הצורך להתדיין בבתי המשפט באופן מהיר ומקצועי. לייעוץ ולייצוג פנו למשרדנו ותזכו לליווי צמוד וקשר אישי מן הרגע הראשון ועד קבלת התוצאה הרצויה. נשמח לעמוד לרשותכם בעת הצורך.