29/7/2013
נסיעה לחו"ל הינה בדרך כלל חוויה משמחת אולם, למרבה הצער, לא פעם קורה שהחזרה לארץ מלווה באי נעימות ואף בהוצאות נוספות, שלעתים מגיעות לסכומים נכבדים, וזאת בשל אי הצהרת הנוסע על חפצים ו/או כספים שברשותו.
בהקשר זה, אי ידיעת החוק לא תשמש לנוסע כהגנה מפני כנסות ו/או חילוט החפצים ו/או הכספים שברשותו שלא דאג להצהיר עליהם. השורות הבאות מתייחסות לנוסעים אשר שהו בחו"ל מעל לשלושה ימים (72 שעות) אך פחות משנתיים, תוף הפרדה בין ההצהרה על כספים לבין ההצהרה על חפצים.
חובת הדיווח על הוצאה או הכנסה של כספים מישראל ואליה:
במהלך היציאה או הכניסה לישראל, על הנוסע לדווח על כספים (מזומנים, המחאות בנקאיות והמחאות נוסעים) שברשותו, ככל שסכומם הינו 100,000 ש"ח ויותר. לגבי עולה חדש בכניסתו הראשונה לישראל, הסכום חב הדיווח הוא 1,250,000 ש"ח ויותר.
הדיווח במקרה כזה נעשה על גבי טופס מכס 84 "דיווח בדבר כניסה ויציאה של כספים" (להלן: "טופס הדיווח"), הקיים בארבע שפות, אותו ניתן לקבל בכל אחד מבתי המכס, ביחידות המכס שבמעברי הגבול וכן במאגרי הטפסים באתר האינטרנט של רשות המיסים בישראל. ביחס לכספים המוכנסים לארץ או מוצאים ממנה כמטען נלווה, הרי שבעת היציאה מהארץ, על הנוסע למלא את טופס הדיווח ולהגישו לפקיד המכס באולם היוצאים. במקומות היציאה שבהם אין עמדת מכס, על הנוסע למלא את הטופס ולהגישו לפקיד המכס הנמצא בעמדת הכניסה לישראל.
בעת הכניסה לישראל, במקומות הכניסה שבהם נהוגה השיטה הדו-מסלולית "אדום-ירוק", על הנוסע לפנות לפקיד המכס במסלול האדום, למלא ולהגיש את טופס הדיווח. במקומות כניסה אחרים, על הנוסע למלא את טופס הדיווח ולהגישו לפקיד המכס במקום. כאשר עסקינן בכספים המוכנסים לארץ או מוצאים ממנה בדואר או בכל דרך אחרת של משלוח, יש להגיש את טופס הדיווח לפקיד המכס העובד במקום הקבלה/השיגור של המשלוח/הדואר. כאשר אין פקיד מכס במקום, יש למלא את טופס הדיווח ולשלוח אותו בדואר רשום (עם אישור מסירה), למוקד הארצי לאיסור הלבנת הון, כך שבעת הוצאת כספים מהארץ, יש לשלוח את הטופס לפני מועד הוצאת הכספים מרשות המדוויח, ואילו בעת הכנסת כספים לארץ, יש לשלוח את טופס הדיווח תוך 72 שעות משעת קבלת המשלוח.
יצוין, כי חובת הדיווח על הכספים כאמור, מקורה בסעיף 9 לחוק איסור הלבנת הון, תש"ס-2000 (להלן: "החוק"). המפר את חובת הדיווח הנ"ל, דינו מאסר או קנס כספי. החוק מאפשר לשוטר או לפקיד המכס לתפוס בלא צו של שופט את הכספים העולים על הסכום הפטור מדיווח. אלה יישארו בשמירת המשטרה או המכס. במידה לא הוטל עיצום כספי או לא הוגש כתב אישום, בתוך על פי בקשת שוטר או פקיד מכס, להורות על המשך תפיסת הכספים לתקופה שלא תעלה על 10 ימים נוספים כדי לאפשר הטלת העיצום הכספי או הגשת כתב אישום, לפי העניין.
פרק הזמן הקצר יחסית כאמור, שדומה כי נועד להטיב עם מי שכספו נתפס, ולמנוע מצב שבו ייתפס כסף זה לתקופה ממושכת בלא שמתקבלת החלטה לגביו, גורם לכך שתוך ימים בודדים ממועד תפיסת הכספים, מתכנסת ועדה להטלת עיצום כספי (להלן: "הוועדה"), המורכבת משלושה חברים, אשר שומעת את דברי בעל הכספים התפוסים ו/או בא כוחו, ומחליטה באותו מעמד מהו סכום הקנס שיוטל עליו. במסגרת החלטתה לגבי גובה העיצום הכספי שיוטל, על הוועדה להתחשב בעובדת היות ההפרה "הפרה ראשונה" או "הפרה חוזרת" ובהיקף הכספי של ההפרה. בנוסף, לוקח הוועדה בחשבון את מידת שיתוף הפעולה של הנוסע עם רשות המכס במהלך בדיקת חפציו, את מקור הכספים שנתפסו ואת המטרה שלשמה הם יועדו.
לאור האמור, חשוב במקרים מעין אלה לפעול במהירות וביעילות על מנת לגרום לוועדה להטיל עיצום כספי מינימלי ואף להימנע מהטלת עיצום כספי כלל.
חובת הדיווח על הוצאה או הכנסה של חפצים מישראל ואליה:
אם ברשותו של נוסע חפצים, שערכם הכולל עולה על 200$ (ארה"ב), ובכוונתו להוציאם מהארץ ולהחזירם, עליו להצהיר על כך בפני פקיד המכס באולם היוצאים באמצעות הצהרת נוסע על יצוא זמני של חפצים נלווים (טופס מכס 86). בשובו לארץ, עליו להציג טופס זה בפני פקיד המכס על מנת שלא יחוייב בתשלום המיסים.
בחנויות המוצרים הפטורים ממיסים באולם היציאה "דיוטי פרי", רשאי הנוסע לרכוש מוצרים אותם באפשרותו לקחת עימו לחו"ל או להשאירם בשדה התעופה עד שובו לארץ, במסגרת הסדר "פטור ושמור". מוצרים שנקנים בחנויות אלה נחשבים לצורך תשלום המיסים כחלק מהמוצרים שקנה הנוסע בחו"ל. לכן, חלות לגביהם ההוראות הרלבנטיות לגבי חפצים הפטורים ממיסים, לרבות הכמויות המוגדרות. להלן יפורטו החפצים האישיים הפטורים ממסים בכניסה לישראל:
- הלבשה, הנעלה וצורכי טואלט אישיים - מהסוגים ובכמויות שנהוג להביאם כמטען יד של נוסע;
- משקאות משכרים: יין עד 2 ליטר, ומשקה משכר אחר עד 1 ליטר - לכל נכנס מגיל 18;
- תמרוקים כוהליים עד 1/4 ליטר לכל נכנס;
- טבק על כל צורותיו במשקל שאינו עולה על 250 גרם. ביחס לסיגריות - עד 200 סיגריות שהן פקט אחד - לכל נכנס מגיל 18;
- חפצים אחרים שלא פורטו לעיל שהביא הנוסע איתו בכניסתו, לשימוש עצמי או כמתנה לאדם אחר, שערכם אינו עולה על 200$ - לכל נוסע מגיל שנתיים ומעלה. במסגרת סכום זה ניתן להביא סוגי מזון שמשקלם הכולל הוא עד 3 ק"ג, בתנאי שמשקלו של כל סוג מזון אינו עולה על 1 ק"ג.
יצוין כי הפטור הוא אישי לכל נוסע, כך שלא ניתן לצרף זכויות של מספר נוסעים ולקבל פטור לגבי חפץ מסוים שערכו מעל 200$. אם ערכו של חפץ מיובא עולה על 200$, אין הנוסע רשאי לקבל פטור על 200$ ולשלם מיסים על ההפרש, אלא יחוייב בתשלום המיסים על ערכו המלא של חפץ כאמור.
נוסע שמכניס עימו לישראל חפצים שאינם פטורים ממס, עליו להצהיר עליהם, כאשר ההצהרה לעניין זה נמסרת לרשות המכס. במעברי הגבול שבהם בכניסה לארץ נהוגה השיטה הדו-מסלולית "אדום-ירוק", כניסת הנוסע למסלול הירוק נחשבת כהצהרה, שאותו נוסע נושא עימו רק חפצים וכמויות פטורים ממסים, אחרת על הנוסע לעבור במסלול האדום ולהצהיר על החפצים והכמויות שברשותו. במעברי גבול שבהם לא מופעלת השיטה הדו-מסלולית, על הנוסע למסור הצהרה לפקיד המכס במידת הצורך. יודגש, כי יבוא חפצים ו/או כמויות שאינם פטורים ממס יבוא מבלי להצהיר עליהם, מהווה עבירה שבגינה עלול הנוסע לחוב בתשלום קנס מינהלי, בהעמדה לדין ו/או בחילוט (החרמה) של הטובין על ידי רשות המכס.
לאור כל האמור, אנו תקווה כי יש במידע שהובא לעיל כדי לצמצם עד כמה שניתן את המקרים שבהם נופלים נוסעים קורבנות לאי דיווח למכס, בשל חוסר ידיעתם להוראות החוק, ועקב כך מוטלים עליהם קנסות כבדים ואף לעתיד מואשמים הם במסגרת הליך פלילי.
>> למידע נוסף בנושא מכס יבוא, לחצו כאן.