מאת:

זהירות השגה!

מלחמת “חרבות ברזל” פגעה בכולנו באופן בלתי צפוי והביאה לשינוי דרמטי במציאות הישראלית אם במשירים הפרטיים ואם במישורים העסקיים, אם לתושבי קו עימות ואם לתושבים ועסקים במרכז הארץ.
מדובר במלחמה חסרת תקדים ממספר היבטים: משכה הארוך - כה נמשך 15 חודשים, ועקירתם של עשרות אלפי משפחות מבתיהן.
לנוכח נסיבות אלו, חוק מס רכוש - 1961 נועד לשמש כרשת ביטחון כלכלית, המעניקה פיצוי על אובדן רווחים ונזקים ישירים שנגרמו כתוצאה מהמלחמה וזאת על מנת לעודד התיישבות ביישובי ספר, לשמור את הכלכלי הישראלית ולשמור על החזון והמורל הישראלי שהינו בסיס קיומנו.
 
תפקידו של מנהל מס רכוש
מנהל מס רכוש, כקבוע בחוק מס רכוש, אחראי על יישום הוראות החוק ולפיצוי הניזוקים כהגדרתם, כאשר במסגרת תפקידו, מטבע הדברים, הוא כפוף למדיניות והחלטות של מנהל רשות המס, משרד האוצר ובמידה מסוימת גם לפרשנות המשפטית של הגורמים המשפטים. החוק למעשה מתייחס לשני סוגים של נזיקם:
  1. נזק ישיר (כגון פגיעת טיל בבית) מזכה בפיצוי לכל תושבי המדינה, משמע – אין מגבלה טריטוריאלית ובפועל יש גם הוראות המזכות בפיצוי בגין נכסים הממוקמים מחוץ לגבולות המדינה.
  2. אובדן רווחים מזכה עסקים הממוקמים ביישובי ספר ובקו עימות, ובלבד שפעילותם העסקית נפסקה בשל המלחמה.
        •  ענפי החקלאות והתיירות זכאים לפיצוי גם ללא דרישה להפסקת פעילות.
 
פיצוי לעסקים ביישובי ספר
החוק מעניק פיצוי מלא לעסקים ביישובי ספר בגין אובדן רווחים, במטרה להשיבם למצב שבו היו לולא פרצה המלחמה.
כמובן שלאור תקדימיות המלחמה, יש בנמצא מגוון רחב של סוגיות משפטיות לגביהן אין בנמצא פסיקה, מה שהופך את האירוע ליותר משפטי מכפי שהיה בעבר ומה שמחייבת את המשפטנים לנבור בעקרונות הקמת המדינה, בעומד בבסיס מגילת העצמאות וחוק מס רכוש והכול מתוך מטרה להוכיח ולהצדיק את הזכות לפיצוי ואת החובה של המדינה להימנע ממצב בו ניזוק אמור לשלם מכיסו את הנזק העקיף שנגרם לו עקב המלחה וכי על קופת המדינה לספוג את הנזק, שהרי לשם כך, בין השאר, קיימת המדינה.


פיצוי בגין אובדן רווח מתאפשר באמצעות:
  • תביעה אדומה
    תביעה כלכלית ומשפטית מורכבת, המחייבת ידע מקצועי, דיוק, והתנהלות מסודרת.
    התביעה מוגשת עד שלושה חודשים מתום המלחמה.
    לאחר הגשתה, מנהל מס רכוש בוחן את הפיצוי המאושר ופוסק בעניינה במסגרת "החלטת מנהל ", ועל החלטתו ניתן להגיש ערר לוועדת ערר מס רכוש – נזק עקיף.
    כדי להקל על הניזוקים בקו העימות, החוק מאפשר לניזוק לקבל מקדמות על חשבון הפיצוי העתידי, כך שבפועל הוא לא אמור לחכות עד לקבלת החלטת מנהל בתביעה הסופית וכי תוך כדי מלחמה הוא מקבל מקדמות אשר בסופו של יום יקוזזו מהפיצוי הסופי שיאושר והיה והפיצוי הסופי המאושר יפחת מסך המקדמות אותן קיבל הניזוק – יידרש הניזוק להשיב לקופת המדינה חלק מהמקדמות שהתקבלו.

     
  • מסלול ירוק:
    מסלול פשוט ומהיר יחסית, המאפשר הגשת תביעה חודשית על פי נוסחאות מוגדרות מראש.
    עושם שימוש במסלול ירוק הן לטובת ניזוקים בקו עימות והן לטובת ניזוקים במרכז הארץ לפחות בגין חלק מתקופת המלחמה וזאת ביישובים אשר נפגעו במיוחד, גם אם אין הם נכנסים לרשימת יישובי הספר.
    יתרונות: תהליך מהיר יחסיות וודאות לגבי כל חודש בנפרד, שכן כ תביעה ירוקה מוגשת בגין חודש ספציפי, נידונה ספציפית והחלטה בגינה מתקבלת באופן ספציפי תוך כדי מלחמה.
    חסרונות: הפיצוי מוגבל ואינו כולל מגוון רחב של נזקים, לרבות נזקים עתידיים או מורכבים או בגין מיזמים חדשים ו/או בגין מיזמים שטרם הוקמו  (כגון פגיעה בצמיחת העסק, ירידה ברווחיות, או עלויות התאוששות).
 
פיצוי לעסקים מחוץ ליישובי ספר
כדי לשמור על החוסן הכלכלי הלאומי, פרסמה המדינה מסלולים ירוקים גם לעסקים באזורים שאינם מוגדרים כיישובי ספר, אך נפגעו מהמלחמה.
כך יצא שבמהלך החודשים אוקטובר, נובמבר, דצמבר 2023, המסלולים הירוקים חלו על כל המדינה, ובהמשך יוחדו לאזורים שנפגעו במיוחד, כגון חיפה והקריות וזאת במקביל לישובי קו העימות הזכאים במקביל למסלול האדום, לתבוע את נזקם במסגרת מסלולים ירוקים.
במסגרת פרסום המסלולים הירוקים נקבע, בין השאר וזאת על סמך מיקום הישוב וריחוקו מהגבול, יותר ממסלול אחת - האחד, מסלול של "השתתפות בהוצאות מזכות " והשנייה "מסלול מחזורים".
במקרים אלו, חשוב שכל ניזוק המתכנן להגיש תביעה במסלול הירוק יבחן היטב איזה מסלול ירוק מתאים לו ביותר, שכן כל מסלול ירוק שונה במאפייניו.
 
הליך ההשגה במסלול הירוק
כאשר ניזוק סבור שהפיצוי שאושר לו במסגרת המסלול הירוק נמוך מדי, עומדת לו הזכות להגיש השגה.
השגה זו נבדקת מחדש על ידי מפקח אחר ממנהל מס רכוש, שאינו כבול להחלטות קודמו.
הליך ההשגה עשוי להניב שלוש תוצאות אפשריות:
  1. אישור ההשגה באופן מלא ו/או חלקי  - הגדלת הפיצוי לניזוק בהתאם לנטען על ידי הניזוק.
  2. דחיית ההשגה - הותרת הפיצוי על כנו.
  3. הפחתת הפיצוי - קביעה שהפיצוי המקורי היה גבוה מדי ומשכך על הניזוק להשיב את מה שלכאורה כבר היה ב"כיסו".

סיכון ההשגה
הליך ההשגה אינו נטול סיכון, שכן המפקח החדש רשאי:
  • לבקש מסמכים נוספים ולהעמיק בבדיקת פרטי התביעה, מה שאולי לנא נעשה בשלבים הראשונים בטרם הוגשה השגה.
  • לפרש את החוק בשונה מהאופן בו פורשת על ידי מפקח המס הראשון שדן בתביעה ובכלל זאת לפרשו באומר מחמיר יותר.  
  • עקב זאת ראשי המפקח הדן בהשגה - להפחית את הפיצוי שאושר:
    לדוגמה, אם ניזוק קיבל פיצוי בגין תביעה ירוקה בסך של 150,000 ₪ למרות שתבע 200,000 ₪, אזי המפקח החדש, אשר ידון בהשגה היה ותוגש - רשאי להחליט על הפחתת הפיצוי שכבר אושר, ע"ס של 150,000 ₪  ל-20,000 ₪ בלבד.
 
כיצד לפעול נכון?
  • הכנה מוקדמת ומקצועית: חשוב להגיש תביעה או השגה המבוססת על נתונים ברורים, שקופים ומבוססים חוקית.
  • שיקול דעת: לפני הגשת השגה, יש להבין את הסיכון הכרוך בכך ואת האפשרות להפחתת הפיצוי שאושר. יש לקחת בחשבון כי מה שאושר בהחלטה הראשונה יכול וישתנה לרעת המשיג, במסגרת ההשגה.
  • ניהול חכם של ההשגה: על הניזוק להציג מסמכים משכנעים ולנהל את ההשגה מתוך מחשבה על כל ההשלכות האפשריות.
 
סיכום
הליך ההשגה במסלול הירוק עשוי להוות הזדמנות לשיפור מצבם של ניזוקים, אך הוא גם טומן בחובו סיכון להפחתת הפיצוי שכבר אושר במקור
לכן, יש לשקול היטב כל צעד, להתנהל באחריות, ולהגיש תביעות והשגות מקצועיות ומבוססות.
זכרו: החלטה פזיזה עלולה לפגוע במצבכם הכלכלי. שקלו את צעדיכם בתבונה!
 
 

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 2 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.