מאת:

פיצוי מס רכוש בגין פגיעה בנכסים מחוץ לישראל בשל זהותם הישראלית

מלחמת חרבות ברזל, הנמשכת כבר למעלה משנה, הציבה את ישראל בפני אתגרים חסרי תקדים במגוון רחב של תחומים, בהם אורכה, פינוי תושבים ומספר זירות הפעולה.
במציאות זו, נגרמו נזקים ישירים לא רק לנכסים בישראל אלא גם לנכסים בבעלות ישראלית, המצויים מחוץ לגבולות המדינה.
לשם מתן מענה לישראלים שנכסיהם מחוץ לישראל נפגעו, הותקנו תקנות מס רכוש וקרן פיצויים (תשלום פיצויים בשל נזק) (נכס חוץ ישראלי), התשמ”ב – 1982.
תקנות אלו מתייחסות לפיצוי בגין נזקים ישירים שנגרמו לנכסים הן ב”אזור” (יהודה ושומרון, חבל עזה או אזור אחר המוחזק על ידי צה”ל) והן לנכסים המצויים בחו”ל – כל מקום מחוץ לשטח המדינה שאינו חלק מה”אזור”.
תקנות אלה מעודדות בין השאר הקמה והשקעה בחקלאות, תעשיה ועוד גם באיזורים אשר אינם מוגדרים כשטח מדינת ישראל ובפועל התקנון דנן מרחיבות את התקנות הבסיסיות ומחילות על הנכסים באזור את אותו דין החל על הנכסים המצויים בטוח שטח מדינת ישראל.
 
עיקרי התקנות:
  1. פיצוי בגין נזק ישיר לנכסים ב”אזור” – ישראלים שבבעלותם נכסים ביהודה ושומרון, חבל עזה או התנחלויות, זכאים לפיצויים בגין נזקי פגיעות אויב, בתנאי שיוכח כי הנכס נפגע בשל זהותו הישראלית.
  2. פיצוי בגין נזקים לנכסים בחו”ל – ישראלים יכולים לבטח נכסים מחוץ לישראל על פי חוק מס רכוש, ובלבד שהנכסים עומדים בקריטריונים שנקבעו על ידי ועדה ממשלתית. הפיצוי לנכסים אלו כפוף בתשלום דמי הביטוח השנתיים (0.5%-4.5% משווי הנכס, כפי שנקבע).
  3. שווי הפיצוי – עבור נכסים ב”אזור”, הפיצוי מחושב לפי סך ההוצאות הנדרשות להקמת הנכס מחדש או לרכישתו מחדש, בניכוי פחת מקובל, בעוד שפיצוי בגין נכסים בחו"ל יוגדר ע"פ תנאי הפוליסה .
 
חשיבות ביטוח הנכסים:
  1. הגנה על סחר בינלאומי
    תקנות מס רכוש מאפשרות לבעלי כלי שיט וכלי טיס, הפועלים בקווים בינלאומיים, לבטח את נכסיהם ולהבטיח את המשך הפעילות העסקית במקרה של פגיעה.
    הגנה זו היא קריטית ליציבות הכלכלה הישראלית ולמעמדה במסחר הבינלאומי.
  2. עידוד התיישבות ביהודה ושומרון וחבל עזה
    ביטוח הנכסים מספק תמריץ חשוב למתיישבים להקים בתים, חוות ועסקים באזורים אלו, תוך ידיעה שהם מוגנים במקרה של פגיעות ישירות עקב זהותם הישראלית.
    הדבר מחזק את האחיזה הישראלית במרחבים אלה.
  3. מענה לחברות תעופה, ספנות ועסקים בינלאומיים
    חברות המפעילות נכסים יקרי ערך, כגון אוניות ומטוסים, זוכות להגנה מפני נזקי מלחמה, המאפשרת להן להמשיך בפעילותן גם בתנאים גיאופוליטיים מורכבים.
  4. הגנה על האזרח הפרטי
    אזרח המבקש להתיישב באזורי סיכון, כגון התנחלויות, זוכה להגנה ממלכתית המבטיחה כי במקרה של נזק ישיר לנכסיו – הוא יקבל פיצוי מלא.
    הגנה זו מקנה ביטחון אישי וכלכלי גם למתיישבים קטנים.
 
ביטוח נכסים בחו”ל: חשיבות נוספת
בניגוד לנכסים באזור, נכסים בחו”ל אינם מכוסים אוטומטית ולכן מחייבים תשלום פרמיה שנתית בהתאם לשווי הנכס.
למרות העלות, הביטוח מעניק לבעלי הנכסים שקט נפשי והגנה מפני אירועים ביטחוניים שאינם נכללים בפוליסות ביטוח פרטיות.
 
סיכום
תקנות מס רכוש משמשות כאמצעי ייחודי להגנה על נכסים ישראליים הן בתחומי המדינה והן מחוצה לה.
הן מבטיחות את המשך פעילותם של עסקים ישראליים, תורמות להתיישבות באזורים אסטרטגיים, ומגינות על אזרחים פרטיים ובעלי עסקים כאחד.
על כן, ישנה חשיבות רבה לפעול בהתאם לתקנות ולהבטיח את ביטוח הנכסים מבעוד מועד.
 

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.