מאת:

נזקים בגין עזובה - בחינת הזכויות וההשלכות המשפטיות

אנו מצויים בשלבים מתקדמים של מלחמת חרבות ברזל, שהפכה לאירוע תקדימי במובנים רבים. לראשונה, עשרות אלפי משפחות נדרשו לפנות את בתיהן, עסקיהן ומשקיהן, בהתאם להנחיות פיקוד העורף, צו אלוף והוראות גורמי הביטחון. המשמעות הישירה היא שאותן משפחות הותירו מאחור את מפעל חייהן ועברו להתגורר במקומות בטוחים יותר עד תום המלחמה.
אין צורך להיות שמאי או איש מקצוע כדי להבין את ההשלכות – נכס שננטש למשך תקופה העולה על שנה, ללא תחזוקה וטיפול שוטף, סובל מהזנחה, התבלות ונזקים שמביאים לירידה מהותית בערכו ולעיתים אף ליציאתו מכלל שימוש.
לאחרונה החליטה הממשלה על מתן מענק “חזרה” למשפחות החוזרות להתגורר בקו העימות, לצד “מענק עזובה” – מענק שמטרתו לפצות על נזקי ההזנחה שנגרמו לנכסים פרטיים בעקבות הפינוי. עצם נכונות המדינה להכיר בנזקים אלו היא הכרה רשמית בזכאות לפיצוי ותומכת בעמדה שלפיה כל המפונים זכאים להחזר הולם בגין נזקי עזובה/ הזנחה, הן בתחום הפרטי והן בתחום העסקי.
 
הפיצוי בגין עזובה – לא רק לעסקים
אנו סבורים כי הזכות לפיצוי אינה מוגבלת לנכסים עסקיים אלא גם לנכסים פרטיים . אנו סבורים כי הזכאות חלה גם על עסקים, משקים ותיירנים – בעלי צימרים ומתחמי אירוח, מפעלים חקלאיים, ומרכזי מסחר שנעזבו עם פרוץ המלחמה. נזקי ההזנחה בעסקים עשויים להיות כבדים, לעיתים בלתי הפיכים, ונדרשת הכרה גם בפגיעה הכלכלית שנגרמה.
עם זאת, יש לזכור כי סוגיית ההזנחה היא תקדימית, ונכון להיום אין הלכה מחייבת של בית המשפט או של ועדות הערר בנוגע להיקף הפיצוי ולגבולות האחריות.
 
הבחירה במענק – שיקול זהיר
חשוב להבין כי מענק העזובה שמוצע על ידי המדינה יינתן בכפוף לחתימה על התחייבות שלא לתבוע מעבר לסכום המענק. במילים אחרות, מדובר בהסדר סופי ומוחלט, אשר עשוי למנוע מהניזוקים לתבוע בגין נזקים נוספים שיתגלו בעתיד.
לפיכך, אנו ממליצים לבחון היטב את הנזק שנגרם לנכס או לעסק טרם קבלת ההחלטה האם להסתפק במענק המדינה או לפנות למסלול של תביעה משפטית. במקרים שבהם נזקי ההזנחה גבוהים משמעותית מהפיצוי המוצע, ייתכן ונכון יהיה שלא לחתום על ההסכם ולשקול הגשת תביעה להכרה במלוא הנזק.
 
אחריות המדינה לפצות על נזקי פינוי
לגישתנו, תושבי קו העימות אינם אמורים לשאת מכיסם את הנזקים שנגרמו כתוצאה מהפינוי בכפוף לצו אלוף. על המדינה לשאת במלוא האחריות ולספק פיצוי הולם. במידה והפיצוי שהוצע משקף באופן קרוב את הנזק שנגרם, ניתן לשקול לקבלו. אולם אם מדובר בסכום נמוך שאינו מתקרב לערך הנזק האמיתי, יש לבחון את האפשרות להיאבק על זכות מלאה לפיצוי.
 
סיכום
נושא הפיצוי בגין נזקי עזובה הוא מורכב, בעל השלכות רחבות על שיקום נכסים ועסקים שננטשו. מומלץ להיוועץ באנשי מקצוע ולבחון כל החלטה בקפידה, מתוך הבנה כי החתימה על מענק העזובה עשויה למנוע אפשרות לתבוע בעתיד. המדינה הכירה בזכות לפיצוי – והצעד הבא הוא לוודא שכל ניזוק מקבל את הפיצוי הראוי בהתאם להיקף הנזק שנגרם.
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.