מאת:

יהודים מהתפוצות עולים לישראל בעקבות המלחמה והאנטישמיות: חזרה לשורשים ותמיכת המדינה בתהליך העלייה

בימים אלו, מתרחש גל עלייה משמעותי של יהודים מהתפוצות לישראל, שמקורו בעיקר בשילוב בין התעצמות האנטישמיות בעולם, תחושת חוסר הביטחון האישי במדינות רבות, והשאיפה להתחבר לשורשים הלאומיים והדתיים. מלחמת “חרבות ברזל” והלחימה בין ישראל ושכנותיה הקרובים והרחוקים, לצד התגברות אירועים אנטישמיים ברחבי העולם, מחזקים את תחושת השייכות הלאומית בקרב יהודים רבים ואת רצונם להגיע לישראל.
במאמר זה נבחן את התופעה, נסביר את המניעים המרכזיים לעלייה, נדון בהתעצמות האנטישמיות בעולם, ונפרט על ההטבות והתמריצים הכלכליים שמעניקה מדינת ישראל לעולים.
 
מגמת העלייה לישראל בצל המלחמה והאנטישמיות
א. מלחמת “חרבות ברזל” כגורם משפיע
המלחמה הנוכחית הגבירה את תחושת הסולידריות כלפי ישראל בקרב יהודי העולם, שנחשפו באופן בלתי אמצעי לאתגרים הביטחוניים שעמם מתמודדת מדינת ישראל.
  • רבים מרגישים צורך לתמוך במדינה לא רק כסמל לאומי, אלא גם כמקום מבטחים עבורם ועבור משפחותיהם.
  • תחושת האחריות הלאומית מחזקת את הרצון להשתתף באופן פעיל בבנייתה של ישראל.
ב. התעצמות האנטישמיות בעולם
אירועי אנטישמיות גוברים בעולם, לרבות התקפות פיזיות על יהודים, ונדליזם בבתי כנסת והכפשות ציבוריות, גורמים לרבים לחוש חוסר ביטחון אישי.
  • ארגונים יהודיים מדווחים על עלייה דרמטית במספר אירועים אנטישמיים במדינות אירופה, אמריקה ואפילו אוסטרליה.
  • מחקרים מראים כי תנועות ימין קיצוני וכן קבוצות אנטי-ישראליות משמאל מגבירות את השנאה כלפי יהודים, בעיקר בתקופות של מתיחות בישראל.
חזרה לשורשים ותחושת שייכות
א. חיבור לזהות הלאומית
רבים מהיהודים בתפוצות רואים בישראל את המרכז הלאומי והדתי של העם היהודי.
  • תחושת השייכות והגאווה הלאומית מובילה אותם לבחור בישראל כביתם הקבוע.
  • עבור רבים, העלייה נתפסת כחזרה הביתה, חיבור מחודש לשורשים ולקהילה יהודית חזקה.
ב. עידוד עלייה מתוך ערכים משפחתיים ודתיים
  • משפחות רבות רואות בעלייה לישראל דרך לשמר את הזהות היהודית בקרב ילדיהן ומתוך מחשבה על משפחותיהם העתידיות, במיוחד בסביבה שבה ההתבוללות והתרחקות מהדת נפוצות.
  • הרצון לחיות במדינה שבה חגי ישראל, השבת והשפה העברית הם חלק מהתרבות המובילה.
 
הטבות ותמריצים שמעניקה מדינת ישראל לעולים
מדינת ישראל מכירה בחשיבות העלייה כמרכיב מרכזי במימוש החזון הציוני. לשם כך, המדינה מעמידה מגוון הטבות ותמריצים לעולים חדשים.
א. סל קליטה
העולים החדשים זכאים לסל קליטה המוענק על ידי משרד העלייה והקליטה. סל זה כולל:
  • מענק כספי להתאקלמות.
  • מימון חלקי ללימוד עברית באולפן.
  • סיוע בדיור ובשכר דירה לתקופה ראשונית.
ב. הקלות מס
לפי פקודת מס הכנסה, עולים חדשים ותושבים חוזרים זכאים להקלות מס ייחודיות:
  • פטור ממס על הכנסות מחו”ל: עולים פטורים מתשלום מס על הכנסותיו שהופקו בחו”ל (כגון שכ"ע, ריבית, דיבידנדים, תמלוגים ושכר דירה) למשך עשר שנים.
  • פטור ממס על רווחי הון: רווחי הון שמקורם בתקופה לפני העלייה פטורים ממס למשך עשר שנים.
  • פטור ממע”מ על ייבוא אישי: עולים יכולים לייבא חפצים שונים המשמשים כרכוש אישי לישראל ללא תשלום מסים ומע”מ.
ג. תמריצים חינוכיים
  • סבסוד מלא או חלקי של שכר הלימוד במוסדות להשכלה גבוהה.
  • מלגות מיוחדות לסטודנטים עולים.
ד. תמיכה בדיור
  • המדינה מציעה סיוע ברכישת דירה, כולל משכנתאות בתנאים מועדפים לעולים.
  • הטבות לגבי מס רכישה בקשר לרכישת דירה או נכס לצרכים עסקיים בישראל.
חשוב להזכיר כי הטבות שניתנות לתושבים חוזרים ותיקים כפופות להכרה בסטטוס שלהם כ"תושב חוזר ותיק", קרי – הכרה בעובדת קיום מרכז חיים מחוץ לישראל במשך תקופה של 10 שנים ומעלה, על בסיס אינדיקציות שונות. זכאות זו עלולה להיתקל בעמדה מנוגדת של רשות המסים במקרה שזו תקבע כי מרכז חייהם התקיים בישראל במהלך חלק מהתקופה, ובשל כך לא מתקיימים תנאי הדין להכרה בהם כ"תושב חוזר ותיק".
על מנת להימנע מחוסר ודאות, מומלץ להיעזר בחוות דעת משפטית שתנתח את עובדותיו של היחיד לאור המצב המשפטי בישראל, בדגש על הדין הנוגע לשאלות תושבות. כך, יוכל הנישום לקבל בהירות מסוימת בנוגע למצבו המשפטי, ולהתנהל באופן חוקי ושקוף למול רשויות המס תוך הימנעות מהליכים פליליים ואזרחיים שעלולים להיגרם עקב מחלוקות עם רשויות המס.
 
פסיקה רלוונטית התומכת במגמת העלייה
א. הכרה בזכויות העולים
בפסק הדין בג”ץ 265/87 ברזון נ’ מדינת ישראל, דן בית המשפט העליון בזכויותיהם של עולים חדשים להטבות שונות מהמדינה, ובפרט בזכותם לשוויון מלא בקבלת ההטבות הקבועות בחוק.
ב. מעמד העולים כגורם חיוני למדינה
בפסק הדין ע”א 803/87 עמותת עולים למען עולים נ’ משרד הקליטה, בית המשפט הכיר בתרומתם של עולים למדינה וציין את החשיבות במתן הטבות שמטרתן להקל על קליטתם החברתית והכלכלית.
ג. הגנה על עולים מפני אפליה
בפסק הדין בג”ץ 297/82 האגודה לזכויות האזרח נ’ משרד האוצר, נקבע כי מדיניות המעניקה הטבות לעולים חדשים צריכה להיות שוויונית ומותאמת לצרכיהם.
 
סיכום
הגל הנוכחי של עלייה לישראל מצביע על קשר עמוק בין יהודי התפוצות לבין מדינת ישראל, במיוחד בזמנים של משבר ואי-ודאות עולמית. שילוב של התגברות האנטישמיות, תחושת חיבור לשורשים וההטבות שמציעה המדינה, הופכים את העלייה לישראל לאפשרות ריאלית ומושכת עבור רבים.
באמצעות חקיקה מותאמת, הטבות כלכליות ותמיכה משפטית, מדינת ישראל מבטיחה את הצלחת תהליך הקליטה. עם תמיכת מערכת המשפט והמדיניות הכלכלית, העולים זוכים להתחלה חדשה ובטוחה בישראל, תוך שמירה על תרומתם לחיזוק המדינה וערכיה הציוניים.
 
 

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.