5/12/2024
תנודתיות אינה מילת "קסם" להקטנת סכום הפיצוי המגיע ממס רכוש
בימים אלו מתקבלות החלטות בתביעות שהגישו ניזוקים במסלולים הירוקים בגין נזקים עקיפים שנגרמו להם עקב מלחמת חרבות ברזל. בהחלטות אלו נראה כי רשות המיסים מרבה להעלות טענה של "תנודתיות" במחזור ההכנסות, דבר המצדיק לשיטתה חישוב מחזור בסיס חלופי (בדר"כ לפי ממוצע) אשר מקטין את הפיצוי המבוקש.
בעקבות מלחמת "חרבות ברזל" נחקקו "חוק התוכנית לסיוע כלכלי (הוראת שעה - חרבות ברזל), תשפ"ד-2023" (להלן: "החוק") ותקנות מס רכוש וקרן פיצויים (תשלום פיצויים) (נזק מלחמה ונזק עקיף) (חרבות ברזל) (הוראת שעה), התשפ"ד – 2023 (להלן: "התקנות") אשר נועדו לתת פיצוי לעסקים שנפגעו עקב המלחמה וזאת על מנת לסייע בידם להתגבר על המשבר ולייצב את פעילותם העסקית. החוק והתקנות קבעו נוסחה המבוססת על השוואה של מחזורים לתקופה המקבילה אשתקד (מחזור בסיס).
מהחלטות שיצאו תחת ידי רשות המיסים עולה, כי זו נוהגת לעתים לסטות מהנוסחה הקבועה בחוק ולקבוע "חישוב חלופי" למחזור הבסיס תחת נימוק כי מדובר בעסקים "תנודתיים" ועל כן לכאורה מחזור הבסיס לא מייצג את ההכנסה אותה אמור היה הניזוק להפיק אילולא המלחמה. החלטות אלו של רשות המיסים יוצרות עיוות ופוגעות בעסקים בעלי דפוס הפקת הכנסות ייחודי המתאפיין באלמנט עונתי מובהק.
"עסקים תנודתיים" הם עסקים שמחזורי ההכנסות שלהם מאופיינים בתנודות משמעותיות ובלתי צפויות לאורך השנה, ללא דפוס או עונתיות ברורים. בעסקים מעין אלה נוצר אתגר לחישוב מחזור הבסיס לצורך קבלת פיצויים, מכיוון שהשוואה לחודשים מקבילים בשנה קודמת עלולה ליצור עיוותים גדולים. לכן, מן הראוי לנטרל תנודתיות טבעית זו על-ידי חישוב מחזור בסיס חלופי על סמך ממוצע הכנסות.
בה בעת, "מחזור תנודתי" אינו מילת "קסם" המצדיקה התערבות בקביעת מחזור הבסיס. בפרשת מאגמה, (עמ"נ 48298-11-21 מאגמה ישראל פרוייקטים בע"מ נ' רשות המיסים) התייחס בית המשפט המחוזי לטענת התנודתיות אשר הועלתה על ידי רשות המיסים בעניין מענקי קורונה וקבע כי אם בחודשים מסוימים בשנה, כל שנה – קיימת עליה או ירידה בהיקפי העסקאות, ברי כי ההשוואה של חודשים אלו לתקופת הבסיס היא נכונה ומביאה לנטרול העיוותים האפשריים, בזו הלשון:
"....אוסיף ואדגיש, כי מקובלת עלי טענת המערערת לפיה הנוסחה שנקבעה בחוק הסיוע הכלכלי נועדה, בין היתר, לנטרל "עונתיות" ותנודתיות טבעית במחזורי עסקאותיו של עסק. שכן, הנוסחה מחייבת השוואת מחזורי העסקאות בחודשי הזכאות (השוואה דו חודשית) בגינם מתבקש המענק לחודשים המקבילים בתקופת הבסיס. אם אמנם בחודשים מסוימים בשנה, כל שנה – קיימת עליה או ירידה בהיקפי העסקאות, ברי כי ההשוואה של חודשים אלו לתקופת הבסיס היא נכונה ומביאה לנטרול העיוותים האפשריים.
לא למותר להוסיף ולומר, כי סטייה מנוסחת החישוב של המענק הקבועה בחוק, ובחירת תקופת בסיס שונה מזו הקבועה בחוק, באופן שלא נבחרת תקופה דו-חודשית אלא נערך ממוצע דו-חודשי שנתי, כפי שבחרה ועדת הערר בהחלטתה – משמעה למעשה עיוות הנוסחה לחלוטין, באופן שנראה מרחיק לכת ואינו נראה סביר בעיניי."
מקרים רבים מלמדים כי קביעת מנהל מס רכוש נעשית ללא בחינה מעמיקה של מאפייני העסק ודפוסי ההכנסות השנתיים. בפועל, בעסקים רבים קיימת עונתיות קבועה בהכנסותיהם שאינה מעידה על "תנודתיות" אלא מהווה מחזור עסקים צפוי ומוכר מראש.
חישוב מחזור בסיס לפי עריכת ממוצע סותר את החוק. המחוקק קבע חזקה ברורה בדבר שיטת חישוב לבחינת ירידת המחזורים ובחינת הזכאות לפיצוי לניזוקים במסלול הוצאות מזכות. כל סטייה מהחזקה דורשת משנה זהירות ובדיקה מעמיקה לצדקת הסטייה מהחזקה.
תנודתיות אינה מהווה "מילת קסם" המצדיקה התערבות (כלשון בית המשפט בעניין ווטרמטיק (בעמ"נ 33553-01-22 ווטרמטיק נ' רשות המסים) ואולם, ככל שהתנודתיות חריפה יותר, וככל שהפערים משמעותיים יותר, כך נדרש לבחון ביתר זהירות אם ירידת המחזורים נובעת מהמלחמה ואם יש מקום לנקוט בחישוב חלופי.
במקרים בו הניזוק סבור כי הוא נפגע מהחלטת רשות המיסים בדבר סכום הפיצוי אשר חושב על ידי מנהל מס רכוש, רשאי הוא תוך 60 ימים מקבלת ההחלטה, להגיש השגה מנומקת לביסוס טענותיו.
במסגרת ההשגה מומלץ להציג ניתוח של העסק וראיות פוזיטיביות המעידות כי אלמלא המלחמה מחזורי תקופת הזכאות היו דומים למחזורים תקופת הבסיס כגון: אסמכתאות המעידות על ירידה בפעילות עקב המלחמה, ביטולי חוזים, ירידה במתן הצעות מחיר, ניתוח מאפייני העסק ועוד.
הליך ההשגה הינו קריטי, שכן על הניזוק להעלות את כל הטיעונים והתחשיבים המוכיחים את זכאותו לפיצוי ולצרף את מלוא האסמכתאות התומכות בטענותיו. שכן, אסמכתאות ועובדות שלא הועלו בכתב ההשגה לא ניתן יהיה להגישם בערר וכך תיפגע זכות הטיעון של הניזוק.
בשעה קשה זו, היעדר מקורות תזרימים הכרחיים ללא סיבה של ממש, יכול למנוע מעסקים להתאושש מהמשבר ואף לחדול מלהתקיים. במצב שבו פיצוי מלא היה יכול לסייע להם לעבור את המשבר. לכן, על עוסק אשר סבור כי החלטת רשות המיסים מקפחת אותו, ראוי כי יממש את זכותו ויגיש השגה במטרה לקבל פיצוי כספי הולם בגין הנזקים שנגרמו לו עקב מלחמת חרבות ברזל.