מאת:

המגזר החרדי - להקים עסק ולהצליח

לעיתים קרובות, ניהול שגוי הוא הגורם העיקרי לקריסתם של עסקים - קטנים כגדולים.
כך תחמקו מהמלכודות האורבות לכם בעולם העסקי.
בתקופה זו לפני שנתיים, כשכל תושבי מדינת ישראל היו בסגר, נקראתי לעמוד בראש פורום שמטרתו לגבש תוכנית כלכלית להתמודדות עם השלכות משבר הקורונה במשק הישראלי. הפורום קיבל בהמשך את הכינוי "פורום נס". משך שבועיים ישבו צוות של אנשים מנוסים מאוד, איש איש בתחומו, עמלו לילות כימים במלוא מובן המילה, ביצעו אלפי בדיקות וניתחו תחזיות שונות, קיימנו עשרות אלפי שיחות עם גורמים מכל ענפי המשק הקיימים בארץ ובעולם, כל זאת בשעה שהעולם כולו הוכה בתדהמה מהווירוס החדש (מי מאיתנו בכלל הכיר את המונח "סגר"?!) ואנחנו נקראנו להגיש לממשלת ישראל המלצות כיצד לפעול בהיבט העסקי. אני ממליץ לכל איש עסקים לקרוא את הדו"ח בן 114 העמודים ולהבין עד כמה צריכים להיות זהירים בעולם העסקים שאינו צפוי. בכלל זאת, בפרט לאלו שעושים צעדים ראשונים בעולם העסקים, חשבתי שיהיה נכון לכתוב כמה כללי יסוד והכוונה ראשונית.
עולם העסקים כשמו כן הוא – עולם. בני האדם לומדים לחיות בעולמנו כשהם גדלים וצומחים אט אט. הם מקבלים הדרכה בבית, מתחנכים, לומדים את האסור והמותר ויוצאים לעצמאות. בעולם העסקים לצערנו, הדבר לא תמיד כך. לא מעט אנשים סבורים כי העובדה שהם עלו על רעיון כלשהו, סיימו ללמוד מנהל עסקים, או אפילו גדלו בבית עסקי, הופכת אותם ישר לאנשי העסקים הטובים ביותר.
ברבים מהעסקים להם התמניתי כבעל תפקיד מטעם בתי המשפט, לצד תהליכי ההבראה שהצוות בראשותי הוביל, הגענו גם למסקנה שקיימת מעורבות גבוהה של ניהול לא נכון אשר יש לו חלק מרכזי בהגעה למצב של חדלות הפירעון. לא רק חברות ועסקים קטנים שהוקמו ונוהלו על ידי אנשים שהשקיעו את כל כולם ומרצם להצלחת העסק שלהם כשלו בכך, אלא אפילו קבוצות גדולות שנוהלו על ידי אנשי עסקים מנוסים, גדולים ומפורסמים – "טייקונים" בלשון העם. רשת בורגראנץ', קבוצת מעריב, קלאבמרקט - שהייתה בשעתה רשת סופרמרקטים מובילה וגדולה - ואחרות, כולן רשתות וקבוצות שנקלעו לקשיים כלכליים למרות שעמדו מאחריהם אנשים עתירי ידע וניסיון.
ניהול לא נכון אין פירושו בהכרח חוסר ידע ניהולי במובן הפשוט של המילה. הוא יכול גם להתבטא בחוסר קריאה נכונה של מפה או תנודות השוק, שינויים או משברים בלתי צפויים, עקיצה עסקית ושגיאות משפטיות כמובן. 
אפשר למלא ספר עב כרס מדוגמאות כאלו. המשותף לכולן הוא שהאנשים לא צפו מהיכן תגיע ה"נפילה", ובמבט לאחור, אם היו נוהגים בצורה מושכלת יותר, הם היו יכולים להמשיך להצליח. בכדי להבין למה אני מתכוון אולי כן נכון להביא מספר דוגמאות בכמה מילים:
  • עסק בתחום התקליטורים והפקות הווידאו שבתחילת העידן הדיגיטלי לא האמין שיבוא יום והדיסק יהיה מוצר שכמעט ולא ימצא ולא נערך לכך, מצא את עצמו עם מלאי של מיליוני שקלים, התחייבויות פתוחות בסכומים דומים והפקות בשלבים כאלו ואחרים של עבודה. השוק השתנה ובעל העסק לא קרא את המפה נכון.
  • בעלי חנות רהיטים שביקשו לגדול ורכשו מלאי גדול של רהיטים מאיטליה. בדיעבד התברר כי הרהיטים אינם באמת מתוצרת איטלקית ואיכותית אלא יובאו ממדינה במזרח אירופה והם באיכות נמוכה. חלק מהסחורה אפילו לא שוחררה מהנמל אלא נמכרה לענפי הברזל והזכוכית ובעלי העסק שסברו לכתחילה כי הם עושים את עסקת חייהם ולא טרחו לבדוק מספיק, מצאו את עצמם בלי סחורה ראויה ועם חובות רבים.
  • רעיון טכנולוגי נפלא שנרקם משותפות של יועצי מערכת צבאית בשילוב עם אנשי עסקים ותיקים הוביל לגיוס של מיליוני דולרים רבים, אולם כשהתברר שהרעיון לא ישים רגולטיבית וכל העוסקים במלאכה לא הכירו את עולם הרגולציה, מצאו את עצמם בעלי החברה עם נכס וירטואלי שאין מה לעשות איתו ועם נושים רבים.
  • חברה לשיווק ירקות שהעסיקה בעיקר עובדים זרים, לא צפתה מבול של תביעות בתחום דיני העבודה מהעובדים הזרים ועצירת כל פעילותה ביום בהיר בשל כך. ייעוץ משפטי נכון היה מונע זאת.
שלושה כללי יסוד לעסק מתחיל
ברשימה שלפניכם כמה עצות שימנעו מכם ליפול בבורות כאלה. הרשימה אינה מהווה תחליף לייעוץ משפטי וליווי פרטני וכמובן שצריך לזכור שאינם דומים שיעורי הבית שצריך לעשות אדם בעל ידיים טובות שמבקש להיות עצמאי כטכנאי מחשבים למי שרוצה להקים רשת חנויות.
1.לא הביישן למד:
גם כיום, לאחר שלושים שנות ותק כעורך דין, רואה חשבון וד"ר למשפטים, ולאחר שעברו תחתיי עשרות רבות של מתמחים במשפטים ויש לנו במשרד צוות גדול של  עורכי דין וצוות מקצועי נלווה – אני מתייעץ בשוטף ושואל רבות  בנושאים שונים. שוני בין גברים לנשים, בין גילאים שונים וגם בין בעלי תפיסות דתיות שונות, משליך על כל דבר. גם אם אתם חושבים שאתם יודעים הכי טוב מכולם את הדבר שאליו אתם מכוונים, צרו לעצמכם סקר שוק בקרב מכרים ומשפחה, כתבו את התשובות, נתחו את התוצאות ותזקקו עוד יותר את מה שאליו אתם רוצים להגיע – זה עוזר גם לטווח המיידי וגם לטווח הארוך. בסופו של יום אתם צריכים שתהיה לכם תוכנית עסקית ברורה שמנתחת גם תחזיות אפשריות נעימות וגם כאלו פחות נעימות, ולדעת לקראת מה אתם הולכים. אם אתם לא יודעים לעשות את זה, ישנם לא מעט יועצים ארגוניים וגופים שזו מלאכתם.
2.כסף לא גדל על העצים:
בעידן הדיגיטלי, מאוד קל יחסית לגייס כסף. יש לא מעט גופים שמתמודדים על מי נותן יותר אשראי לעסקים ואם לא אכפת לכם לפנות לכל מיני מלווים חוץ בנקאיים, נותני שירותי אשראי וכאלו שהם על סף התחום "האפור", תוכלו בעבודה שיווקית טובה לגייס הון ככל שתרצו. אבל אין מתנות חינם, הכסף הזה עולה כסף ולעיתים הרבה כסף. נוסף על כך, ייגבו מכם עמלות פתיחה ועמלות המרה ועמלות עריכת מסמכים ושכר טרחת עורך דין שעורך את המסמכים ועוד כהנה וכהנה.
אז מה בכל זאת עושים? את העסק הראשון פותחים מהון עצמי קיים או לכל היותר מהלוואות כאלו שאתם בטוחים במאת האחוזים שאתם יכולים לעמוד בהחזריהן במידה וחלילה העסק לא יצליח. אין לכם מספיק כסף שכזה?! מגייסים שותף בעל הון. זו לא בושה לפנות לקרוב המשפחה, לחבר מהמשפחה, למכר מבית הכנסת או לכל גורם אחר בעל ממון שאתם מכירים.
3.קל להתחתן, קשה להתגרש:
בין אם לקחתם שותף ובין אם לאו, בכל עסק יש לפחות שני צדדים: אתם כנותן השירות מול הלקוח מקבל השירות, אתם כמקבלי שירות מול הספק שנותן לכם את השירות וכיוצא בזה. כל עוד הדברים מתנהלים על מי מנוחות הכל טוב ויפה אבל בשעת קושי חלילה, מערכת שאינה מוסדרת הסכמית ומעוגנת משפטית, כדוגמת הסכם שותפות, יכולה לסבך אתכם עד מאוד. כמובן שעל הסכם שותפות כזה לקבוע את מנגנון הפירוד בצורה ברורה ומסודרת, על מנת שלא תמצאו את עצמכם חלילה נשאבים ל"סופה כלכלית" כאשר שותף שלכם נכנס לסחרור עסקי ממקור אחר). בעולם חדלות הפירעון ידוע ומוכר המונח "נכס מכביד". למשל כאשר אתם כבולים בהסכם שכירות ארוך טווח, אך מאידך נאלצתם לסגור בטרם עת את העסק או לחילופין כאשר התחייבתם לספק ללקוחות מוצר ייחודי תוך תקופה, אך באמצע התרחשו נסיבות שמאלצות אתכם להפסיק בפתאומיות את הפעילות. לאור כל זאת, חשוב מאוד לקבל מראש ייעוץ משפטי מעורך דין מנוסה בתחום המסחרי שמכיר ומבין את החומר ואת הצרכים ויוכל לסייע לכם למזער שגיאות אפשריות עתידיות.
יש עוד אין-ספור נקודות שנדרש לחשוב עליהן ולגעת בהן, גם בהיבט המשפטי, גם במישור המיסויי וגם בצד העסקי, אך היריעה קצרה מלהכיל. 
אם יש לכם שאלות נוספות או במידה ואתם רוצים עזרה והכוונה בנושא זה או בכל נושא אחר, הנכם מוזמנים לפנות למשרדנו ואנו נשתדל לסייע. בנוסף, הנכם מוזמנים גם להיכנס באתר האינטרנט של משרדנו ללשונית "מאמרים", שם תוכלו לקרוא חומר רב שיסייע לכם בתהליכי הקמה וניהול העסק.

פורסם בעיתון החרדי "המקום" 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

ניהול עמותת בתי כנסת

מאת: אלי דורון, עו"ד

'גוף ציבורי' בהגדרתו הלשונית הוא התארגנות של אנשים למען מטרה משותפת, ובהגדרתו המשפטית הוא מכונה לרוב מלכ"ר. גם גוף ציבורי דתי, בדגש על בית כנסת, בית מדרש, בית חב"ד נחשב כמלכ"ר. במאמר זה נצביע על מספר 'כללי אצבע' לניהול גוף ציבורי דתי.

עורך הדין שמעון גרוס הצטרף למשרד עורכי דין דורון טיקוצקי קנטור נס עמית גרוס ושות'

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); עו"ד (רו"ח)

משרד עוה"ד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' מחזק את דסק הפעילות משפטית הייעודית למגזר החרדי ומצרף לשורותיו כשותף את עו"ד שימי גרוס

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.