מאת:

אחת לתקופה חוזרות על עצמן התמונות בתקשורת של חוקרי רשות המיסים יוצאים בידיים עמוסות בארגזי מסמכים, מחשבים ועוד ממשרדי חברה פרטית, ציבורית או ביתו של אדם פרטי. זהו השלב בו חקירה עוברת מהשלב הסמוי לשלב הגלוי. בשלב זה "ירימו החוקרים מסך" ויזמנו לחקירה חשודים ועדים. לכל הדעות מדובר באירוע לא נעים, מלחיץ ואף מאיים. 

 

גורמי החקירה מיומנים ומנוסים ופעמים רבות הנחקר הוא אזרח נורמטיבי שפוגש בפעם הראשונה את רשויות החוק ואף נחקר באזהרה.

חשוב לציין כי התנהלות נכונה וייעוץ משפטי ומקצועי יכולים לחסוך מכם ולכל הפחות להקל, ככול שהדבר נוגע באותה חוויה לא נעימה.

 

עשרת הדיברות המרכזיות אשר כדאי להקפיד עליהן בעת הגעה לחקירת מס:

 

  1. התייעצות עם עורך דין מומחה לדיני מיסים - ראשית, מדובר בזכות לה זכאי כל חשוד.  בנוסף, באם התעורר החשד שאתה נתון לחקירה סמויה של רשות המיסים ו/או היה והנך חושש מפני פתיחתה של חקירה נגדך (עקב סכסוך שותפים, איומים, אינדיקציות מחשידות אחרות) הקדם תרופה למכה והיוועץ עם עורך דין. ליווי משפטי יבהיר לכם את משמעויות הדברים העומדים בפניכם וידאג שזכויותיכם תישמרנה. זכות ההיוועצות היא זכותם המלאה – אל תוותרו עליה בשום שלב.

  2. חיסיון מול הלקוח - זכור כי התייעצות עם יועץ מס או רו"ח אינה כפופה לחיסיון מול לקוח. רואה החשבון יהיה חייב למסור מסמכים ולענות על שאלות הנוגעות לחקירה בעניין לקוחו ובכלל זה יהיה חייב, היה וידרש, לספר במסגרת עדות את כל הידוע לו על המקרה והלקוח הנחקר.לעומת זאת קיים חיסיון מלא על התייעצות עם עורך דין.

  3. לא לשכוח שאתם מוקלטים ומתועדים  זומנתם לחקירה הגיעו במועד. קחו בחשבון שמשלב זה כל פעולה מתועדת, בדרך לחקירה, בהמתנה, במהלך החקירה ובין החקירות מס, יתכן ויוטל פיקוח גם על הטלפון הסלולרי שלכם – הכל מתועד, מצולם ומוקלט. בנוסף, פעמים רבות המשטרה עורכת תרגילי חקירה, תרגילי פיתוי והפללה שבמסגרתם היא מעניקה לכם תחושה שאתם יכולים לדבר באופן חופשי, אך בדיעבד הכול מוקלט ומתועד בדרך כזו או אחרת. גם שיחת "מסדרון" היא חלק מהפרוטוקול והחוקרים, מטבע הדברים, מתפקידם לעשות שימוש במגוון רחב של טכניקות על מנת לגרום לנחקר לחשוף את האמת, על כל הכרוך והמשתמע מכך, בעוד שלא אחר עדיף היה לו הנחקר היה שומר על זכות השתיקה.
  4. להבין מול מה אתם עומדים - עליכם להבין האם אתם מוסרים עדות או נחקרים תחת אזהרה וכן מה הם החשדות נגדכם. על החוקרים להבהיר בתחילת החקירה במה אתם חשודים, לומר את סוג העבירות וכו'. אם בתחילת החקירה לא נאמר לכם כלום, תעמדו על כך שתקבלו פירוט של החשדות המיוחסים לכם בחקירה ותדרשו לקבל ייעוץ מקצועי ונכון.
  5. זכות השתיקה  - זכות השתיקה בדומה לזכות ההיוועצות היא זכותכם המלאה. אך יש לזכור כי אין לעשות שימוש בזכות השתיקה מבלי להיוועץ עם עורך הדין שלכם. שתיקה בחקירה יכולה לעיתים לחזק את החשדות נגדכם. אין מקום לעשות שימוש בזכות השתיקה ללא ייעוץ והכוונה של עורך הדין. בדר"כ נכון לחכות עם מסירת גירסה וויתור על זכות השתיקה עד לפגישה עם עוה"ד . ידיע עוה"ד, תארו בפניו את המיוחס לכם וע"ס זאת גבשו עמו אסטרטגיה.
  6. ביצוע עבירות ושיבוש הליכי חקירה - היזהרו מלבצע עבירות בזמן החקירה, למשל שיבוש הליכי חקירה, תיאום עדויות או השמדת ראיות. בסיום החקירה, הימנעו מלדבר עם אנשים אחרים ומעורבים בה על פרטי החקירה. שיבוש הליכי חקירה היא עבירה חמורה המכתימה את שאר העבירות בהן אתם חשודים ועלולה להצביע על אשמתכם בעניינים בהם נחקרתם. בנוסף, זו גם עילת מעצר.
  7. לקרוא היטב את המסמכים בחקירה  -קראו מחדש את כל השאלות והתשובות שנכתבו עם סיום החקירה, בצעו תיקונים אם צריך, דאגו שלא יישארו שורות ריקות במסמך ורק אז חתמו עליו. החקירה עצמה נרשמת על גבי מחשב או בכתב יד. פעמים רבות נרשמים דברים שלא התכוונתם לאומרם או שהוצאו מהקשרם. דברים שנאמרו על ידי הנחקר בחקירה יכולים לעשות את ההבדל בין הרשעה לבין זיכוי.
  8. היה בטוח בדבריך - אם אינך זוכר את התשובה לשאלה שנשאלת או שאינך בטוח שאתה מדייק, עדיף לציין כי אינך זוכר מאשר שתרשם תשובה שעלולה להיתפס כשקר או הסתרת מידע. אם אתה נשאל על מסמכים, בקש לראות את המסמכים לפני שתשיב.
  9. תכנון הצעדים קדימה - ככלל, לא אתם אלה שצריכים להביא את הראיות (למעט מקרים לפי פקודת מס הכנסה וחוק המע"מ לעניין ניהול מסמכים רלוונטיים), אלה חובתם של רשויות המס למצות את הראיות מחקירת התיק. שקרים, שתיקה ואליבי מופרך מהווים ראיות חזקות כנגד נאשמים בשלב המשפט. נחקר אשר חוזר מאמירותיו בחקירה מחזק את הראיות כנגדו באופן משמעותי. על כן, יש לתכנן את צעדיכם במהלך החקירה, תוך שמירה על ריכוז ומסירת תשובות לעניין ותוך הבנה שאין אתם חייבים להפליל את עצמכם במהלך החקירה.
לכן זכרו, התייעצו בכל שלב בחקירה, אוזן קשבת של עורך הדין וקבלת ייעוץ משפטי ומקצועי ממנו, ימנעו ביצוע עבירות שלכם הנראות לכם כצעדים לגיטימיים לחלוטין.
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

חוקר מס מול עורך דין מס - תפקידים, סמכויות ואסטרטגיות

מאת: אלי דורון, עו"ד

במאמר זה נבחן את ההבדלים בין תפקיד חוקר המס לבין תפקיד עורך הדין המגן על הנחקר, תוך התמקדות בסמכויות החוקרים, זכויות הנחקר, תפקיד עורכי הדין בחקירה, אסטרטגיות שני הצדדים, וחשיבות ניסיונו של עורך דין שהיה בעברו חוקר ברשות המסים.

חוק איסור הלבנת הון בישראל

מאת: אלי דורון, עו"ד

תכליתו העיקרית של החוק היא למנוע הפיכת כסף שחור לכסף לבן, ובמסגרתו נקבעו מנגנונים שונים לחסימת האפשרות להחדיר כספים שמקורם בפשע אל המערכת הפיננסית הלגיטימית . החוק משיג זאת באמצעות קביעת עבירות פליליות ספציפיות להלבנת הון, הטלת חובת דיווח על פעולות כספיות חשודות, והסדרת כלים לחילוט והחרמת רכוש שמקורו בעבירה. מטרות אלה נועדו להגן על יציבות הכלכלה ולהבטיח כי עבריינים לא ייהנו מרווחי פשעם, ובכך לצמצם את היקף הפשיעה הכלכלית החמורה.

משרד עורכי דין מומחה לדין הפלילי

מאת: אלי דורון, עו"ד

הצוות שלנו זמין עבורכם 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, ופועל בפריסה ארצית מלאה מול כלל גופי החקירה, לרבות להב 433, משטרת ישראל, חקירות מע"מ, חקירות מס הכנסה ועוד. אנו מחויבים לשירות מקצועי, דיסקרטי ואישי, עם חשיבה יצירתית ויכולת מוכחת במציאת פתרונות מחוץ לקופסה. אל תמתינו! פנו אלינו כבר בשלבי החקירה הראשונים להבטחת התוצאה הטובה ביותר עבורכם. לכל שאלה, אתם מוזמנים לפנות לעו"ד אלי דורון , בנייד – 0544251054

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.