מאת:

מדינת ישראל, הושיטי יד לכיס קרן הפיצויים ותצילי את הכלכלה מפני קריסה בעקבות משבר הקורונה!

בחודש דצמבר 2019 דווח על התפרצותו של נגיף מסתורי בסין ומאז העולם כולו מצוי במשבר חסר תקדים בגין התפרצותו של נגיף הקורונה, אשר מלבד השלכותיו הבריאותיות, מכה משבר זה גם בכלכלות העולם ומביא כבר כיום לנזקים כלכליים בהיקפי ענק.
 
משבר זה מתעצם לאור העובדה כי נכון למועד זה לא ניתן לחזות את סיומו, שכן לא ברור מתי, אם בכלל, יימצא חיסון יעיל כנגד נגיף הקורונה ואף לא ניתן לאמוד את ההשלכות הכלכליות הנובעות מהצעדים הננקטים על ידי מדינות העולם לבלימתו, אשר העיקרי בהם, כך מסתמן, הוא השבתה מלאה של הפעילות הכלכלית המדינתית וכפיית בידוד ביתי על אזרחי המדינות. ממשלת ישראל הודיעה על נקיטתם של מספר צעדים על מנת להפחית את עוצמת הפגיעה בכלכלה בגין משבר הקורונה, אשר העיקריים נוגעים להעמדת הלוואות לעסקים בערבות המדינה, אך צעדים אלה אינם מספיקים. היות ומדובר במשבר בקנה מידה הולך וגדל, ראוי כי המדינה תנקוט בצעדים דרסטיים ומשמעותיים להתמודדות עם השלכותיו הכלכליות, וזאת באמצעות העמדת פיצוי מקרן הפיצויים שהוקמה מכוח חוק מס רכוש וקרן פיצויים, תשכ"א-1961.
 
חוק מס רכוש וקרן הפיצויים
מדינת ישראל מטילה מיסים שונים על עסקאות במקרקעין וכן על בעלות במקרקעין (כך למשל, מס רכוש מוטל על בעלי קרקעות, ומס רכישה מוטל על רוכשי מקרקעין). החוק קובע כי 25% מס הרכוש ו-15% ממס הרכישה הנגבים על ידי המדינה כל שנה יוקצו לקרן ייעודית לפיצויים. החוק קובע כי פיצויים ישולמו מקרן הפיצויים בגין "נזק" – המוגדר בחוק כנזק מלחמה, נזק עקיף (הפסדים כתוצאה מנזק מלחמה ביישובים מוגדרים, או בגין מניעת אפשרות לנצל נכסים המצויים ביישובים אלה עקב פעולות מלחמה או פעולות איבה) וכן נזקי בצורת. ניתן לראות כי המחוקק ראה לנכון ליצור "קופת חיסכון" לצורך פיצויים בגין נזקים שנגרמים באירועים יוצאי דופן בחומרתם, אשר מטבעם אינם צפויים ומביאים לנזקים בהיקפים משמעותיים עבור ציבור רחב. המחוקק ביקש לעשות כן מתוך הכרה בכך שאירועים אלו מסוגלים להביא לפגיעה אנושה עד קטלנית לפעילות עסקית המתרחשת באופן שוטף, עד כדי שלילתם של מקורות הקיום של תושבי האיזור אשר נפגעו מאסונות אלה. ניתן אף לראות כי מדינת ישראל השתמשה בקרן הפיצויים לא אחת במהלך שנותיה, כך למשל פיצויים שהוענקו לתושבי הצפון במהלך ולאחר מלחמת לבנון השנייה, וכן פיצויים שהוענקו לנפגעי גל השריפות שפקד את ישראל בשנת 2016.
 
משבר הקורונה מצדיק שימוש בקרן הפיצויים להצלת הכלכלה
המשבר המסתמן בכלכלת ישראל כתוצאה מהתפרצות וירוס הקורונה הינו משבר חריג בעוצמתו והשלכותיו, ולא תהיה זו הגזמה לכנותו המשבר החמור ביותר של המאה ה-21 עד כה. עד כה ניתן להצביע על נזקים אנושים למגזר התעופה והתיירות, אשר הביאו לעלייה של 10% בשיעור המובטלים בישראל תוך חודש אחד, וכן ניתן לחזות בירידות חדות בבורסות עד כדי הפסקות מסחר לחלוטין. רבים מעריכים כי המשבר הכלכלי בעקבות משבר הקורונה טרם הגיע לכדי שיא, וגלי ההדף של הפגיעה בשרשרת הייצור בגין התפרצות הקורונה בסין, והנזקים העתידיים להתרחש בגין המשך התפשטות המגיפה בעולם המערבי ובדרום מזרח אסיה הצפויים להביא לחיתוך משמעותי של התל"ג הגלובלי (יש המעריכים עד כמחצית).
 
מצבי קיצון מחייבים פעולות קיצון!
ההתמודדות עם הנגיף עצמו מחייבת צעדים לכפיית בידוד על האוכלוסייה והגבלת הכניסות והיציאות מישראל (הננקטים כיום, וניתן להניח כי יורחבו בהמשך), אלא המדינה נדרשת למצוא כלים להתמודדות עם ההשלכות הכלכליות של המשבר, וזאת על מנת למנוע קריסה מוחלטת של הכלכלה בעקבותיו.
 
אין די בדמי אבטלה והעמדת הלוואות לעסקים...
צעד אפשרי וראוי הוא הרחבת האירועים הגורמים ל"נזק" המקנה זכאות לפיצוי מקרן הפיצויים כך שניזוקים ממשבר הקורונה יהיו זכאים אף הם לפיצוי. הדבר מצריך תיקון חקיקה פשוט אשר משמעויותיו הכלכליות כבדות, אך בלעדיו, כך נדמה, לא תוכל המדינה למצות את יכולותיה לסייע לציבור להתמודד עם האירועים החריפים. ברי כי משבר מעין זה אינו משבר בקנה מידה עמו התמודדה מדינת ישראל בעבר, ואשר מצריך הקצאתם של כל הכלים האפשריים להפחתתם של ההשפעות על הכלכלה הישראלית.
 
זוהי קריאת חירום לממשלת ישראל וכנסת ישראל – גם בהתקיים מצב פוליטי מורכב, עליכם למצוא דרך לפעול בשיתוף פעולה ולנקוט בצעדים להצלת הכלכלה בישראל, תוך הענקת פיצויים לאלו הנפגעים מהשלכותיו הישירות והעקיפות של משבר הקורונה.

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 3 גולשים

עשוי לעניין אתכם

הבהרות רשות המיסים בנוגע לתביעות מס רכוש - מרץ 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

רשות המס פרסמה שתי הבהרות חשובות: מתי וכיצד ניתן לעבור בין המסלול הירוק למסלול האדום? ומי זכאי למסלול האדום ביישובים שפונו וביישובים שלא פונו.

ספסופה, מירון, קדיתא - רק מסלול אדום !!!

מאת: אלי דורון, עו"ד

מנהל מס רכוש הפיץ לאחרונה ממש הבהרה, לפיה היישובים ספסופה, מירון, קדיתא ועוד, זכאים לבחור במסלול הפיצוי האופטימאלי - המסלול האדום.

תשלום מס עסקאות עודף

מאת: אלי דורון, עו"ד

חוק מס ערך מוסף מטיל חבות במס על עסקאות בישראל. אלא, שישנם מקרים שבהם משולם מס מבלי חבות לשלמו. באילו מקרים ניתן לפעול על מנת לקבלו בחזרה? מומלץ להיוועץ בעורך דין מומחה טרם העסקה, וכן מיד לאחר כל שינוי שחל בתנאיה.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.