5/7/2012
פטור ממס שבח על פי סעיף 49 ה' לחוק מיסוי מקרקעין
פטור ממס שבח על פי סעיף 49ה' לחוק מיסוי מקרקעין קובע עילת פטור בעת שחלוף (החלפת שתי דירות מגורים בדירה מגורים שלישית). הסעיף מאפשר פעם אחת בחיים לכל בני התא המשפחתי למכור שתי דירות בפטור מלא לפי סעיף 49ה' מבלי להמתין 4 שנים, כפי הנהוג.
חוק מיסוי מקרקעין מאפשר
לתושבי ישראל בלבד למכור בפטור ממס שבח, שתי דירות שברשותם על מנת לרכוש דירה שלישית. בעקרון נועד מתן הפטור להקל על בני זוג (אבל אין הכרח, המוכר יכול להיות גם רווק) למכור דירה שהיתה ברשות כל אחד מהם לפני הנישואין, בפטור ממס שבח, כדי שיוכלו לקנות דירה גדולה יותר לרגל הרחבת המשפחה. לעניין זה חשוב לציין, כי בהתאם לפסק דין
אלדר חסון נ' מנהל מיסוי מקרקעין – חדרה, ובהתאם להוראת ביצוע של מיסוי מקרקעין, קובע הנשיא לשעבר ברק כי רכישת קרקע לבניית דירה (ורק למטרה זו) תיחשב כרכישת "דירה אחרת" (הדירה השלישית) לצורך הזכאות לפטור בסעיף 49ה'. לפני שנכנס
סעיף 49ה' לתוקפו, הנוהל היה שבמידה ואחד מבני הזוג מוכר את הדירה שבבעלותו בפטור, הרי שהשני היה חייב להמתין 4 שנים, כדי להיות זכאי למכירה בפטור, מעת שחוקקה עילת הפטור בסעיף 49ה', אפשר למכור שתי דירות בפטור ממס בתנאי שנרכשת דירה שלישית, תוך שנה.
התנאים לקבלת הפטור הינם:
1. המוכר מכר בפטור ממס את הדירה הראשונה(לפי סעיף 49ב(1)), בתוך 12 חודשים שקדמו למכירת הדירה השנייה.
2. שווי שתי הדירות הנמכרות לא יעלה על מליון שמונה מאות אלף ₪.
3. את הדירה השלישית יש לרכוש בתוך שנה לפני מכירת הדירה השנייה, או שנה לאחר מכירתה, והיא צריכה להיות שווה לפחות 75% משווי שתי הדירות ביחד.
4. במידה והשווי המצרפי של הדירה הראשונה והדירה השנייה לא עלה על שלושה מיליון ₪, יהא המוכר זכאי לפטור ממס במכירה של הדירה השנייה, על סכום השווה להפרש שבין מיליון ושמונה מאות אלף שקלים חדשים לבין סכום השווי של הדירה הראשונה ועל יתרת השווי של הדירה השניה תהיה חבות מס מלאה. לדוגמא: בהנחה ששווי המכירה של שתי הדירות לא עולה על 3 מליון ₪, קובע הסעיף כי בגין שתי הדירות יינתן פטור כולל בתקרה שלא תעלה על כ-1.8 מליון ₪, כך שאם שווי הדירה הראשונה 1.6 מיליון ₪ והשנייה 1.4 מליון ₪, בגין הראשונה יינתן פטור מלא לפי סעיף 49ב'(1) ואילו לגבי הדירה השנייה לפי 49ה', יינתן פטור של 0.2 מיליון ₪ בלבד ועל 1.2 מיליון ₪ מהשווי של הדירה השנייה יהיה חיוב במס שבח מלא.
5. אם השווי המצרפי של הדירות מעל כשלושה מליון ש"ח לא ניתן לקבל פטור על מכירת הדירה השניה לפי סעיף 49ה' (הפטור על הדירה הראשונה לפי ס' 49ב(1) נשאר בעינו).
6. חובה למכור את שתי הדירות תוך שנה.
7. הפטור חל רק על תושבי ישראל – מכירה ו/או רכישת דירות יכול שיהיו ביהודה, שומרון וחבל עזה. החוק רואה במקומות אלה, כאילו ומדובר במקרקעין בתחומי מדינת ישראל.
הערות חשובות לסיכום:
קטין שהוריו ניצלו פטור לפי סעיף 49ה', יוכל לנצל פטור לפיו כשבגר, אלא אם הדירה שבגינה קיבלו ההורים פטור לפי סעיף 49ה' הייתה רשומה על שמו (ניתנה לו במתנה), שאז לא יוכל לקבל את הפטור. הפטור לפי סעיף 49ה' ניתן פעם אחת בחיים לכל התא המשפחתי!