10/12/2019
מיסוי משיכת כספים או שימוש בנכסי החברה ע"י בעל מניות מהותי - המישור הפלילי / סעיף 3(ט1) לפקודת מס הכנסה
ביום 1.1.17 נכנס לתוקף תיקון 235 לפקודת מס הכנסה ובמסגרתו התווסף סעיף 3(ט1) העוסק במיסוי משיכות הכספים של בעלי מניות מהותיים בחברה ו/או שימוש בנכסי מקרקעין אשר בבעלות החברה, באמתלה של הלוואות, וזאת במטרה לחמוק מתשלום מס בגין הטבה שניתנה לבעל מניות מהותי. החיקוק נועד להגבלה נוספת לניסיונותיהם של בעלי חברות ארנק לצמצם את חבות המס השנתית שלהם בדרכים שאינן מתיישבות עם תכלית חקיקת המיסים בישראל.
התיקון קובע הוראות לאופן משיכת כספים על ידי בעלי מניות מהותיים וחבות המס הנגזרת בגינן, במגוון רחב של צורות משפטיות ופיננסיות כגון: הלוואות, חובות, זכות שימוש בנכס, השאלה ועוד. תכלית התיקון לסגירת הפרצה במסגרתה בעלי מניות מהותיים בחברות לוו כספים מהחברה ללא החזר או ללא ריבית ו/או עשו שימוש בנכסי מקרקעין של החברה למטרותיהם הפרטיות. בפרקטיקה בעלי חברות בחרו שלא לדווח על פעילויותיהם אלו כהכנסות וזאת במטרה לעקוף את המיסוי בגין דיבידנד במסווה של פעילות עסקית. טרם חקיקת סעיף 3(ט1) בעלי שליטה היו לווים מהחברה כספים ו/או היו עושים שימוש בנכסי מקרקעין בבעלותה לצרכיהם הפרטיים (למשל דירת מגורים או רכב), כאשר בפועל מועד החזר ההלוואה או התשלום בגין השימוש כאמור לא היה מוגבל ולעיתים רבות אף לא נכלל כל מרכיב של ריבית המשקף תנאי שוק.
בעבר, כאשר היה נודע לרשות המיסים על בעל שליטה שלא פרע הלוואות שניתנו מחברה בבעלותו, הייתה זו מוציאה שומה לבעל השליטה ומטילה מס בגין הכנסה מדיבידנד בגובה ההלוואה שננטלה. מאידך, לא הוטלו על בעל השליטה סנקציות פליליות בהעדר בסעיף חוק תואם, מלבד מספר מקרים בודדים אשר עלו לכדי עבירות מרמה. לאחר חקיקת סעיף 3(ט1) ניתנו בידי רשויות המס כלים להחלת סנקציות פליליות בגין אי דיווח על הלוואות הנלקחות על ידי בעל שליטה מאת חברה בשליטתו או על שימוש שנעשה בנכסי מקרקעין של החברה. לצורך דיווח בהתאם לסעיף 3(ט1) צורף נספח מיוחד לדו"ח השנתי אותו נדרשים לצרף בעלי מניות מהותיים אשר משכו במצטבר 100,000 ₪ או יותר בשנתיים שקדמו לדיווח, וכפועל יוצא לשלם את המס הנובע מהמשיכות הללו. אי דיווח הכנסה על גבי הטפסים הנ"ל, מהווה עבירה פלילית על פי החוק.
כיום ועקב הפרשי המס הניכרים בין מיסוי שולי למס לחברות (וכמובן התחמקות מתשלום מס), רשות המיסים שמה דגש מיוחד על הלוואות שניתנו לבעלים ולכן כל בעל שליטה שבדיווחיו ישנה יתרה המצביעה על כך שנטל כספים מהחברה ולא פעל לפי כללי הדיווח של סעיף 3 (ט1), מועבר ישירות למסלול טיפול פלילי בחשד להעלמת מס וזאת ללא מסלול אזרחי שקודם להליך.