3/5/2012
בתקופה זו של מתיחות ביטחונית בין ישראל לאיראן, פקיד השומה במס ההכנסה אינו מקבל את הסבריו של תושב הארץ שרכש עבור אביו דירה מכספים ששלח מאיראן, ודורש ממנו הפרשי שומה לשנים 2007-2008. עורך דינו של הנישום הגיש על כך ערעור לבית המשפט המחוזי בת"א.
בערעור מגולל עו"ד ערן ערבה ממשרד עוה"ד דורון, טיקוצקי, צדרבוים, עמיר, מזרחי ושות, המתמחים במיסוי אזרחי ופלילי, את סיפורו של תושב הארץ שביקש לסייע לאביו שהתגורר באיראן לעלות לארץ ולהשתקע כאן. כדי לסייע בקליטתו, רכש הבן בשנת 2006 דירה בחולון עבור אביו. מאחר ולא ניתן היה לרשום את הדירה על שם האב שהתגורר באיראן, רשם בנו את הדירה על שם בתו, נכדתו של הסבא. כחודשיים לאחר רכישת הדירה עלה הסב איראן והתגורר בדירה עד ליום פטירתו.
אולם את פקיד השומה ה"סיפור" הזה לא שיכנע. לטענתו הבן הוא שניהל את המשא ומתן על רכישת הדירה ולכן הוא בעליה האמיתיים. לטענת עו"ד ערבה "זו גישה מגוחכת שכן הרוכש האמיתי היה באותה עת במדינת אויב ולא היה יכול לנהל משא ומתן לרכישת הדירה. למזלו בני משפחתו המסורים עשו זאת עבורו". עוד מוסיף עו"ד ערבה כי גישת פקיד השומה מקשה על עולים להיעזר בקרוביהם לשם רכישת דירה שתקל על קליטתם והתאקלמותם מבעוד מועד.
לגבי הכספים ששימשו לרכישת הדירה מסביר עו"ד ערן ערבה כי היות ומקור הכספים באיראן, שהינה מדינת אויב המאופיינת במשטר טוטאליטרי נוקשה ואנטי ציוני "מטעמים ברורים היה צורך להבריח את הנכסים מאיראן בדרכים עקלקלות".
למרות זאת פקיד השומה אינו מכיר בנסיבות המיוחדות האופייניות לעלייה מאיראן, וזאת חרף הלכה פסוקה מפורשת המכירה בקשיי המצאת תיעוד ביחס להוצאת כספים ממדינת אויב, במסגרתה נקבע כי בנסיבות כגון דא יש להקל בדרישות ההוכחה המוטלות על הנישומים (עמ"ה 1230/00 בכשי יוסף נ' פקיד שומה ת"א 3).
אם לא די בכך, הבן הציג בפני פקיד השומה מסמכים המוכיחים שמקור הכספים מבנקים בשוויץ ובארה"ב, אולם גם מסמכים אלה לא שיכנעו את פקיד השומה שקבע "לא הוסבר ולא הוכח מקור החובות האמורים והקשר שלהם לאבי המערער". פירוש הדבר כי לטענתו המערער לא הוכיח כי כספים אלו אינם שלו.
לדברי עו"ד ערבה "גם קביעה זו של פקיד השומה מנוגדת להלכה פסוקה כפי שנקבע בפסק דין בכשי יוסף , שכן אין די בהשערה מצידו של פקיד השומה ביחס למקורות הכספים בחו"ל. הנחה לפיה הכספים מקורם בנישום מצריכה אישוש בראיות, דבר שאינו מתקיים בעיניננו. פקיד השומה דורש איפוא כי הנישום "יוכיח כי אין לו אחות " ועוצם את עיניו לנגד הלכה מפורשת של בית המשפט המחוזי ובלשונו של שלום עליכם "ואם תאמר שאין לך אחות? לך לך תצטדק".
לדברי עו"ד ערבה ההסברים שמסר המערער לגבי מקור הכספים ששימשו לרכישתה "שומטים את הקרקע תחת השומה". לדבריו, הדרישה "בלשון פשוטה שיוכיח כי "אין לי אחות" מנוגדת את ההיגיון הפשוט , אינה מתיישבת עם הלכה מפורשת ודינה להידחות".