מאת:

כידוע, זכויות בני זוג בנכסים, לרבות נכסי מקרקעין אינן נקבעות על פי חוק המקרקעין, תשכ"ט-1969, ואף לא על פי חוק מיסוי מקרקעין, כי אם על פי הדין האישי החל על בני הזוג. במידה ועסקינן בבני זוג יהודים, אזרחי ותושבי מדינת ישראל, חל עליהם הדין הדתי היהודי וחוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973 (להלן: "חוק יחסי ממון").

 

כך סעיף 5א לחוק יחסי ממון קובע הסדר איזון משאבים, לפיו במועד פקיעת הנישואין בין הצדדים, זכאי כל אחד מהם למחצית שוויים של כלל הנכסים, למעט החריגים המוזכרים בסעיף כאמור, וזאת כל עוד בני הזוג לא עשו הסכם יחסי ממון שאושר כאמור בסעיפים 1-2 לחוק יחסי ממון. בני הזוג נחשבים תא משפחתי אחד לצורכי קבלת פטור מתשלום מס שבח בגין מכירת דירת מגורים מזכה: כך, סעיף 49(ב) בפרק חמישי 1 לחוק מיסוי מקרקעין, שעניינו הפטורים השונים במכירת דירת מגורים מזכה, קובע כדלקמן: "לענין פרק זה יראו מוכר ובן-זוגו, למעט בן-זוג הגר דרך קבע בנפרד, וילדיהם שטרם מלאו להם 18 שנים למעט ילדים נשואים – כמוכר אחד". (ההדגשות אינן במקור-מ.פ.) מהאמור לעיל עולה, כי לצורכי חוק מיסוי מקרקעין, הרי שלצורכי קבלת פטור מתשלום מס שבח בגין מכירת דירת מגורים מזכה, נחשבים בני זוג כתא משפחתי אחד. ומכאן ,על אף שאחד מבני הזוג אינו רשום כרוכש בהסכם המכר שנחתם בקשר עם רכישת הנכס, הרי שככל שהשני יבקש פטור מתשלום מס שבח בגין מכירתו כדירת מגורים מזכה לפי סעיף 49ב(1) לחוק מיסוי מקרקעין, יהא עליו להוכיח, כי בן זוגו אף הוא עומד בתנאים לקבלת הפטור, שהרי זה נחשב כחלק מהתא המשפחתי של העוררת כאמור לעיל, וזאת על אף שאינו רשום כרוכש בהסכם המכר.

 

בני הזוג נחשבים תא משפחתי אחד גם לצורכי קביעת שיעור מס הרכישה בגין רכישת דירת מגורים:
סעיף 9(ג1א)(2)(א) לחוק מיסוי מקרקעין עניינו מס רכישה מופחת לרוכש דירת מגורים יחידה; סעיף 9(ג1א)(2)(ב)(1) לחוק מיסוי מקרקעין מגדיר "דירה יחידה" כדלקמן: "דירת מגורים שהיא דירתו היחידה של הרוכש בישראל ובאזור כהגדרתו בסעיף 16א..." סעיף 9(ג1א)(2)(ב)(2) לחוק מיסוי מקרקעין קובע: "יראו רוכש ובן זוגו, למעט בן זוג הגר בדרך קבע בנפרד, וילדיהם שטרם מלאו להם 18 שנים, למעט ילד נשוי - כרוכש אחד" (ההדגשות אינן במקור-מ.פ.)

 

מהאמור לעיל עולה, כי על פי הוראות חוק מיסוי מקרקעין, אף לצורכי מס הרכישה, נחשבים בני זוג כתא משפחתי אחד, וזאת בכפוף לסייגים שנקבעו בפסיקה לגבי דירות שנרכשו או נתקבלו על ידי אחד מבני הזוג עובר לנישואי הצדדים. למען הסר ספק, יובהר, כי אין להרשות מצב בו מנהל מס שבח יפעל בהתאם לסעיפים שלעיל רק כאשר הדבר עשוי להביא לגביית מס "רב יותר".

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

ייצוג דיירים בהתחדשות עירונית

מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח)

במאמר זה נסקור את החשיבות בבחירת עו"ד בעל ידע וניסיון בתהליך התחדשות עירונית, נבחן את אבני הדרך ואת מקומו של עו"ד בכל אחת מנקודות זמן אלו.

הוצאות פיתוח מגרש אינן מהוות חלק ממחיר המקרקעין לצורך חישוב מס רכישה

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

בית המשפט העליון דן בשני ערעורים שבמרכזם השאלה האם בעת רכישת מקרקעין שלא עברו פיתוח, תוך התחייבות לשאת בהוצאת הפיתוח של המגרש, יש לראות בסכום שאותו מתחייב לשלם הרוכש עבור פיתוח המגרש כחלק ממחיר המקרקעין המחויב במס רכישה או שמא יש לראות את ההתחייבות לשאת בהוצאות הפיתוח כהתחייבות נפרדת מההתחייבות לרכישת המקרקעין שאין לשלם עליה מס רכישה.

חברה קבלנית או איגוד מקרקעין ?

מאת: אלי דורון, עו"ד, ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); עו"ד (רו"ח); יגאל רוזנברג, עו"ד

ביהמ"ש קבע, כי חברה שחתמה על הסכם לביצוע פרויקט תמ"א 38, אך בפועל לא פעלה באופן שוטף ורציף לביצוע הפרויקט, כך שבפועל כל מה שהיה בידי החברה הוא בגדר זכות במקרקעין, תסווג כאיגוד מקרקעין. כפועל יוצא מכך נקבע כי מכירת מניותיה של חברה כזאת - תהיה בגדר פעולה באיגוד מקרקעין ותחויב במס רכישה כדין.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.