מאת:

האם ניתן להרשיע אדם שביצע עבירות מס, בגין אותה מסכת עובדתית, יותר מפעם אחת?

לשאלה זו נדרש בית המשפט העליון עוד בשנת 1999, בה הוא הכריע כי אכן ניתן להרשיע עבריין מס יותר מפעם אחת, על אותה מסכת עובדתית בדיוק, הן בגין עבירות על פקודת מס הכנסה [נוסח חדש] (להלן: "פקודת מס הכנסה") והן בגין עבירות על חוק מס ערך מוסף, תשל"ו-1975 (להלן: "חוק מע"מ")[1].

 

בעניין נאבסו, הוגש כנגד המבקש בשנת 1994 כתב אישום על ידי מס הכנסה בגין עבירות שביצע על פקודת מס הכנסה בשנים 1991-1992. המבקש הורשע ונידון לשישה חודשי מאסר בפועל (שהומר בעבודות שרות), מאסר על תנאי למשך 30 חודשים ולקנס כספי גבוהה. בחלוף שלוש שנים, בשנת 1997, לאחר שהמבקש סיים לרצות את עונשו ושילם את חובו בגין כתב האישום הראשון, הגישו שלטונות מע"מ כתב אישום שני כנגד המבקש בגין עבירות על חוק מע"מ בשנים 1991-1992, כאשר למעשה דובר על אותה מסכת עובדתית בגינה הורשע בכתב האישום הראשון. על רקע זה, טען המבקש כי יש לבטל את כתב האישום השני בשל "הגנה מן הצדק", שעה שהוא כבר הורשע בגין העבירות אותן ביצע במסגרת כתב האישום הראשון. בית המשפט השלום קיבל את הטענה וביטל את כתב האישום השני, אלא שהמדינה ערערה על כך לבית המשפט המחוזי, אשר קיבל את עמדת המדינה לפיה גובר האינטרס הציבורי על פני "אי נוחות קשה" אשר עלולה להיגרם למבקש כתוצאה מהגשת כתב אישום שני על ידי רשויות המע"מ. משלא השלים המבקש עם גזרה, הגיש בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון. בית המשפט העליון אמנם הביע דעתו כי רצוי היה כי המבקש יורשע בכתב אישום אחד, הן על עבירות שביצע על חוק המע"מ והן על עבירות שביצע על פקודת מס הכנסה, וזאת מאחר שיש בהגשת כתבי אישום נפרדים ובפרק זמן ארוך יחסית אחד מהשני כדי לגרום למבקש אי נוחות קשה ביותר, אולם חרף זאת קבע כי קיים אינטרס ציבורי כי המבקש יובא לדין גם על עבירות על חוק.


[1] רע"פ 3396/99‏ ‏ ניאז תאופיק נאבסו נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו).

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

3.66 ע"י 3 גולשים

עשוי לעניין אתכם

חוקר מס מול עורך דין מס - תפקידים, סמכויות ואסטרטגיות

מאת: אלי דורון, עו"ד

במאמר זה נבחן את ההבדלים בין תפקיד חוקר המס לבין תפקיד עורך הדין המגן על הנחקר, תוך התמקדות בסמכויות החוקרים, זכויות הנחקר, תפקיד עורכי הדין בחקירה, אסטרטגיות שני הצדדים, וחשיבות ניסיונו של עורך דין שהיה בעברו חוקר ברשות המסים.

חוק איסור הלבנת הון בישראל

מאת: אלי דורון, עו"ד

תכליתו העיקרית של החוק היא למנוע הפיכת כסף שחור לכסף לבן, ובמסגרתו נקבעו מנגנונים שונים לחסימת האפשרות להחדיר כספים שמקורם בפשע אל המערכת הפיננסית הלגיטימית . החוק משיג זאת באמצעות קביעת עבירות פליליות ספציפיות להלבנת הון, הטלת חובת דיווח על פעולות כספיות חשודות, והסדרת כלים לחילוט והחרמת רכוש שמקורו בעבירה. מטרות אלה נועדו להגן על יציבות הכלכלה ולהבטיח כי עבריינים לא ייהנו מרווחי פשעם, ובכך לצמצם את היקף הפשיעה הכלכלית החמורה.

משרד עורכי דין מומחה לדין הפלילי

מאת: אלי דורון, עו"ד

הצוות שלנו זמין עבורכם 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, ופועל בפריסה ארצית מלאה מול כלל גופי החקירה, לרבות להב 433, משטרת ישראל, חקירות מע"מ, חקירות מס הכנסה ועוד. אנו מחויבים לשירות מקצועי, דיסקרטי ואישי, עם חשיבה יצירתית ויכולת מוכחת במציאת פתרונות מחוץ לקופסה. אל תמתינו! פנו אלינו כבר בשלבי החקירה הראשונים להבטחת התוצאה הטובה ביותר עבורכם. לכל שאלה, אתם מוזמנים לפנות לעו"ד אלי דורון , בנייד – 0544251054

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.