כללי ציות למניעת מתן שוחד לעובד ציבור במדינות זרות
לאור הצטרפותה של מדינת ישראל לאמנת ה-OECD למלחמה בשחיתות בזירה הבינלאומית,
הוסף בשנת 2008 לחוק העונשין הישראלי סעיף ספציפי האוסר לתת שוחד לעובדי ציבור זרים במטרה לקדם פעילות עסקית של חברות בין-לאומיות.
כמו כן פרסם ארגון ה-OECD כללי ציות (להלן: "כללי ציות") שמטרתם להבטיח התמודדות יעילה ומניעה של מקרי מתן שוחד לעובדי ציבור זרים וכן מינוי קצין ציות (להלן: "קצין ציות") במטרה לקבל יתרון עסקי.
רקע כללי
לאור העלאת המודעות הכלל עולמית לצורך בהגברת הפיקוח ומניעת המקרים של מתן שוחד לעובדי ציבור זרים בזירה העולמית ובפרט מצד חברות בין-לאומיות, פרסמו האו"ם והארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי של האיחוד האירופי (OECD) אמנה שקובעת איסור מתן שוחד בהקשר של ניהול עסקאות בין-לאומיות. כחלק מהצטרפותה של מדינת ישראל לארגון ה-OECD אומצו האמנות למניעת מתן שוחד לעובדי ציבור זרים, במסגרת תיקון לחוק העונשין הישראלי מיום 14.7.2008 בו הוסף הסעיף 291א הקובע את האיסור לשחד עובדי ציבור זרים בפעילות עסקית. החוק מגדיר כי "מדינה זרה" היא כל יחידה שלטונית במדינה זרה, יחידה ארצית מחוזית ומקומית לרבות ארגון ציבורי בין-לאומי שנוסד בידי שתי מדינות או יותר. כן מגדיר החוק כי "עובד ציבור זר" הוא נושא משרה או תפקיד ציבורי כלשהו מטעם המדינה הזרה. מדינת ישראל מצטרפת להמלצות ארגון ה-OECD להעלאת המודעות ומניעת מקרי שוחד בתאגידים בין-לאומיים, בעלי פעילות עסקית עם מדינות שונות וממליצה לנקוט מהלכים בלתי מתפשרים, גלויים וברורים המכונים כללי ציות למלחמה במעשי השוחד.
כללי הציות
איסור למתן שוחד ישיר ועקיף טומן בחובו איסור על החברה או מי מטעמה לתת/להציע/להבטיח כל טובת הנאה בעלת ערך ממשי וכן איסור מלשלם לצד ג' כל תשלום מתוך כוונה או ידיעה שקרוב לוודאי שהתשלום יימסר על ידו כשוחד לכל עובד ציבור זר, לרבות עובד ציבור זוטר במטרה לקדם פעילות עסקית של החברה בכל דרך שהיא. יש שהחברה תבקש לארח על חשבונה עובד ציבור זר למטרותיה העסקיים - על הוצאות האירוח להיעשות בצורה פרופורציונאלית ורק לקראת ביקורו של עובד הציבור הזר. על החברה להוציא הזמנה רשמית למדינתו של עובד הציבור הזר בה היא תפרט פרטים רלוונטיים כגון; פרטי המוזמן, מטרת הביקור וסדר היום. יצוין גם כי הפרת כללי הציות בידי הגורמים הפועלים מטעם החברה או בשמה, לרבות עובדי החברה, ספקים, נותני השירות, שותפים עסקיים ועוד, עשוי להוות עילה לנקיטת צעדים משמעתיים נגדם, סיום העסקה בחברה, ניתוק קשר עסקי ואף לפתיחת הליכים משפטיים כנגדם.
קצין ציות
כללי הציות ממליצים לחברה בינלאומית למנות גוף פנימי-עצמאי המכונה קצין ציות שיהיה אמון על העלאת המודעות בקרב עובדי החברה ובפרט בדרג הבכיר, טיפול וייעוץ במקרים בהם מתעורר החשש למקרי שוחד וכן הטיפול בפניות של עובדי החברה הנוגעות לאירועי מתן שוחד.
מקצת תפקידיו של קצין הציות:
להיות בעל הכשרה מתאימה.
להטמיע וליישום את כללי הציות בחברה.
להדריך ולעדכן מעת לעת את עובדי החברה בתחום מניעת שוחד בכלל ומניעת מתן שוחד לעובדי ציבור זרים בפרט.
לוודא כי הגורמים הפועלים מטעם החברה או בשמה מודעים כי החברה הצטרפה למלחמה בשוחד וליידע אותם בתוכנית ובהשלכות ההפרה.
בשל מורכבות וייחודיות הסוגיה, ממליץ ארגון ה-OECD כי קצין הציות שימונה, יקבל הדרכה וייעוץ משפטי באופן תדיר כדי לסייע בידו לעמוד בכללים אלו בצורה תקינה ולמנוע מקרי שוחד בקרב עובדי החברה.
סנקציות ועונשין
מדובר בעבירה ייחודית וחריגה יחסית למשפט הישראלי שכן ייתכן כי לפחות מקצתה תתבצע בשטחה של המדינה הזרה ולצדה עיצומים כספיים משמעותיים (קנס פי 4 משווי טובת ההנאה שניתנה או שהתכוונה להינתן או עד 2,260,000 ₪ לתאגיד, הגבוה מבין השניים) ואף עונשים פליליים כבדים (7 שנות מאסר), הן על התאגיד והן על עובדיו.
כיצד משרדנו יכול לסייע בנושא?
פירמת משרדנו הינה פירמה מן המובילות, הוותיקות והגדולות בישראל הפורסת כנפיה על כל תחומי המשפט האזרחי והפלילי.
המשרד מייצג לקוחות רבים בתחומים שונים בהם תחומי המס הפלילי והאזרחי וכן תחומי המשפט האזרחי על כל ענפיו.
עורכת הדין ונוטריון, שרון פישמן, לשעבר יוצאת רשויות המס, ומזה 15 שנים שותפה ומנהלת מחלקת המיסוי הפלילי במשרד, הנה בעלת ניסיון רב בתחום ומתמחה בהקמת המערך להטמעת כללי הציות, ליווי וייעוץ לחברות בתחום מניעת שוחד לעובדי ציבור זרים ובכלל זה עמידה בכללי הציות. משרדנו ישמח לספק שירותי הטמעת כללי הציות בחברה, וכן פיקוח צמוד על הנושא למניעת הסיכון שבעבירות הפליליות הנובעות מאי הענות לכללי הציות.
מלחמת חרבות ברזל הביאה לעלייה בעבירות מס פליליות וכלכליות, והגופים החוקרים פועלים סביב השעון. אלו הסיבות למהר ולשכור את שירותיו של עו"ד המתמחה במיסוי פלילי>>