מאת:

ישראל הינה מדינה קטנה ולה כלכלה קטנה - אמנם ביחס לגודלה נמצאת היא במדדי "עושר" חיוביים אך אין ספק שלקברניטיה יש אינטרס מובהק לעודד עלייה ולעודד יורדים לחזור ארצה.

 

בתוך האמור המדינה אף מעודדת עלייה באמצעות תמיכה כלכלית ישירה ו/או עקיפה. למטרה זו מדינת ישראל חוקקה במסגרת תיקון 168 לפקודה המסים [נוסח חדש] (להלן: "הפקודה ו/או הרפורמה") "חוקי עידוד עלייה" - בין השאר נקבע כי תושבים חוזרים שחזרו ארצה אחרי ששהו בחו"ל בין 6 ל-10 שנים רצופות (או לפחות 3 שנים רצופות אם עזבו את ישראל עד ליום 31.12.2008), זכאים להטבות מס כגון פטור ממס על הכנסות פסיביות הנובעות מנכסים שרכשו לאחר שחדלו להיות תושבי ישראל, פטור על רווחי הון ממכירת אותם נכסים לתקופה של 10 שנים ופטור למשך 5 שנים מהכנסות ריבית ודיבידנד מ-"ניירות ערך מוטבים". כמו כן המדינה מעניקה לעולים חדשים, באופן אחיד, רחב וברור, פטור ממס לכלל ההכנסות המופקות או הנצמחות מחוץ לישראל, למשך 10 שנים מיום העלייה. הפטור מקיף את מכלול ההכנסות, האקטיביות והפסיביות, בין אם מקורן מרווחי הון ממימוש נכסים והשקעות מחוץ לישראל ובין מהכנסות שוטפות שהופקו מחוץ לישראל.

 

הבעייתיות שבנושא

הבעיה היא כי יש בנמצא שורה ארוכה של עולים חדשים ותושבים חוזרים אשר "מתרגלים" לתקופת הפטור ומשכך גם לאחר שתקופה זו חולפת, מתקשים הם להתחיל ולדווח בישראל על כל אותן הכנסות המופקות בחו"ל ו/או על אותה פעילות אשר על פני שנים ארוכות נמנעו הם מלדווח ומלשלם עליה מס בישראל. כך לדוגמא, יוצא שעולה חדש או תושב חוזר ותיק שעלה לישראל בעודו מחזיק פעילות עסקית מניבה, עסק פעיל במדינה זרה, "שוכח" לא אחת, להתחיל ולדווח על ההכנסות האלה בחלוף תקופת הפטור ובפועל ממשיך הוא ליהנות מההכנסות אותן הוא מפיק בחו"ל מבלי לשלם את המס לקופה הציבורית הישראלית. דוגמא זו אף מתחדדת כאשר מדובר בחשבון בנק "פאסיבי" מחוץ לישראל המייצר הכנסות ריבית ורווחי הון לאורך שנים ואלו מחויבים במס בישראל בתום תקופת הפטור.

 

אז מה ניתן לעשות בעניין?

רשות המס הישראלית מודעת לאותם תושבים ומשכך פועלת היא ללא לאות לאתרם. לרשות המס בישראל חיבור לכל התוכנות הממשלתיות בעזרתן יכולה היא לדלות פרטים ברורים בנוגע לתושבים שעלו לישראל ו/או חזרו לישראל, כך שיחסית קל לבחון את פעילותם ולבדוק האם ועד כמה הם מדווחים על פי דיני המדינה. בשל כך ומטעמים ברורים, טבעי הוא כי כל אדם הנמצא בסטטוס שכזה, קרי נמנע עד היום מלדווח על הכנסות, טוב יעשה באם יפעל לאלתר לטובת דיווח ותשלום המס המלא המתחייב בגין כלל הכנסותיו שלא דווחו, וזאת באמצעות הליך גילוי מרצון

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 2 גולשים

עשוי לעניין אתכם

חוק הקפאה והפחתה של דמי הבראה בשנת 2024

מאת: אלי דורון, עו"ד

כל עובד אשר השלים שנת עבודה במקום עבודתו זכאי לתשלום דמי הבראה. על מי חל החוק ומהו סכום ההפחתה?

חוות דעת משפטית - מנטרלת חשיפה פלילית

מאת: אלי דורון, עו"ד

כל מהלך עסקי שנעשה מבלי לדווח ומבלי לשלם את המס המתחייב ומבלי להתנהל בשקיפות המתחייבת, אזי עלול הוא להימצא הן בחשיפה פלילית והן בחשיפה אזרחית, והאמור נכון גם למצב בו הוא מתנהל כעצמאי והן במצב בו הוא מתנהל כחברה.

ביטול הפטור ממע"מ על יבוא אישי עד 75 דולר

מאת: אלי דורון, עו"ד

לאחרונה פורסם כי כחלק מהצעדים שמתכנן משרד האוצר לצמצום הגירעון ההולך וגדל בקופת המדינה (בין היתר בעקבות המלחמה), מתוכנן ביטול הפטור ממס ערך מוסף על יבוא אישי מחו"ל עד 75 דולר. - מה המשמעות?

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.