החל מסוף שנות ה-80 החלה פולין בצעדי ליברליזציה נרחבים ששיאם בהצטרפותה הרשמית לאיחוד האירופי ב-1/5/2004.
השתלבותה של פולין באיחוד האירופי המשיכה, ובהמשך הצטרפה פולין ל-"אמנת שנגן" במסגרתה נפתחו גבולותיה של פולין לשאר מדינות האיחוד.
לקבלתו של דרכון פולני מספר משמעויות - דרכון פולני מאפשר יכולת תנועה חופשית ב-27 מדינות האיחוד, מאנגליה (עד ליציאתה מהאיחוד) במערב ועד קפריסין במזרח. כמו כן, אזרחים פולניים זכאים ללמוד במוסדות אקדמאים בכל מדינות האיחוד. בפולין הלימודים האקדמיים הם במימון המדינה, אולם יש להדגיש כי על מנת להנות מהנחה של אזרח אירופי בשכר הלימוד במדינות האיחוד עליך להיות קודם תושב קבע באירופה במשך 3 שנים רצופות. בפני המחזיק בדרכון פולני נפתחות אופציות תעסוקתיות רבות ובכללן האפשרות להשקיע בנדל"ן. מי שאינו אזרח פולין לא יכול לרכוש נדל"ן ללא חבירה לשותף מקומי, דרישה שמתייתרת עם קבלת האזרחות הפולנית. כמו כן, אזרחי פולין בעבר שרכושם הולאם או נעזב במלחמת העולם השנייה יכולים לתבוע את הרשויות לפיצוי על אובדן הרכוש. בימים אלה מקודמת בפרלמנט הפולני חקיקה שתקל על קבלת הפיצויים בגין רכוש שהוחרם על ידי הנאצים או על ידי המפלגה הקומוניסטית בתקופות מאוחרות יותר. מדובר ברכוש המוערך בסכום של 20 מיליארד דולר, כאשר אמנם הפיצוי יהיה חלקי בשיעור של 15%, אך עדיין מדובר בסכומים משמעותיים.
לאור האמור, ישראלים רבים מתעניינים באפשרות להוצאת דרכון פולני - בישראל מצויים כ-1.2 מיליון אזרחים ישראליים הזכאים לדרכון ואזרחות פולנית, כאשר עשרות אלפים כבר מימשו את זכותם.
ככלל זכאי לאזרחות פולנית כל מי שיכול להוכיח כי הוא צאצא לבן משפחה שנולד בפולין או בכל השטחים שהיו חלק מפולין בין שתי מלחמות העולם (אוקראינה, בלרוס וליטא) - הורים, סבים וסבתות ללא הגבלת דורות וגם אם אינם עוד בין החיים. עם זאת, הכלל כפוף לחריגים המצויים בחקיקה הפולנית: חוקי האזרחות הפולנית משנים 1920, 1951 ו-1961 קובעים את הדין בדבר הזכאות לאזרחות פולנית ביחס לתקופות השונות. באופן כללי, יש מקרים בהם על פי הדין הפולני, אזרח עלול לאבד את אזרחותו הפולנית לצמיתות. דוגמא בולטת לכך הינה גברים אשר שירתו בצבא זר (לא פולני) לפני תאריך 19/1/1951 המועד בו שונה החוק הפולני יאבדו את אזרחותם הפולנית. גם נשים שקיבלו אזרחות זרה עד 19/1/51, בהיותן מעל גיל 18, איבדו את אזרחותן הפולנית. באופן כללי, אזרחים שהיגרו מפולין לאחר 19/1/51 יהיו זכאים ביתר קלות לקבלת אזרחות פולנית וכך גם צאצאיהם לדורותיהם.
על המבקש לקבל דרכון פולני לעבור מספר משוכות: בשלב הראשון על מבקש הדרכון לעבור בדיקת זכאות לקבלת אזרחות פולנית - זהו שלב בו מומלץ לחקור אודות ההיסטוריה המשפחתית. כל מידע, גם אם לא נראה בעל חשיבות, עשוי להיות מהותי להוכחת השורשים הפולניים. מומלץ להיוועץ בעורך דין המתמחה בתחום על מנת שיבדוק את זכאותכם וימליץ לכם על הדרך המתאימה להגשת הבקשה. בשלב הבא על המבקש להגיש מסמכים רלוונטיים המוכיחים האזרחות הפולנית של קרוב המשפחה וכן מסמכים נוספים, כמו גם המסמכים הדרושים עבור כל מבקש עצמו. זמן ההמתנה הממוצע לאשרור האזרחות נע בין תקופה של מספר חודשים עד שנה ואף יותר תלוי במידת המורכבות בכל תיק. בשלב האחרון, לאחר קבלת אישור האזרחות המיוחל, יש להתחיל בהליך לצורך הוצאת דרכון פולני (אירופאי).
למשרדנו דסק פולין בראשותו של השופט בדימוס עו"ד יאן רובינזון המשמש אף כקונסול של כבוד מטעם שגרירות פולין בישראל.
לעו"ד רובינזון קשרים ענפים במגזר העסקי בפולין וניסיון רב שנים בכל הנוגע לאזרחות פולנית ולהליכים לקבלתו של דרכון פולני.
>> זקוקים לשירותיו של עו"ד פולני בנושאים אחרים? לחצו כאן.
אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054