ניגריה - כר פורה לעסקים!
מאת: ירון טיקוצקי, עו"ד (רו"ח); אלי דורון, עו"ד, דור שיוביץ, משפטן
בחלקה המערבי של יבשת אפריקה, שוכנת לה פנינה אשר טרם התגלתה לעולם במלוא הדרה, תפארתה והיותה יעד עסקים אשר טומן בחובו פוטנציאל עסקי רב. פנינה זו היא ניגריה!
בשנים האחרונות ובעקבות התעוררות כלכלית לאחר עשור של עליות במחירי סחורות וקיומו של צורך אדיר בצמצום פערי תשתיות (תקשורת, מים, כבישים, אנרגיה, בניה ומסחר ועוד) גובר והולך העניין בהזדמנויות הכלכליות הטמונות ביבשת אפריקה ככלל, ובפרט ברפובליקה הפדרלית של ניגריה (להלן: "ניגריה").
ניגריה היא דמוקרטיה פדרלית המחולקת ל 36 טריטוריות ויש בה למעלה מ-170 מיליון תושבים, נתוניה הכלכליים מרשימים וחזויים לה שיעורי צמיחה נאים של כ-4% לשנת 2016, בסביבת ריבית ריאלית של 2%-4%, נתונים אלו מרשימים במיוחד בהשוואה לאירופה שכמעט ואינה צומחת למרות שיעורי הריבית האפסיים בה. בשנים האחרונות עוברת ניגריה מהפכת עיור משמעותית והצפי הוא כי עד לשנת 2020 כ-60% מאוכלוסיית ניגריה תתגורר בערים בנויות וכ-57% מהתושבים ישתייכו למעמד הביניים - הממשל הניגרי מבין זאת ומחויב לשרת צמיחה זו. שוק גדל זה הינו אופטימלי למשקיעים ויצואנים המחפשים להרחיב את פעילותם היות וניגריה בדומה לשאר מדינות דרום אפריקה תלויה מאוד ביבוא ואינה מייצרת מוצרים מתועשים כל שכן מוצרי יצוא, מצב דברים זה טומן בחובו אפשרויות רבות להשקעה ושיתוף פעולה כלכלי-מסחרי.
בנוסף נראה כי ממשלת ניגריה פונה לטיפוח ניכר של תעשיות אחרות ובכללן תעשיות אנרגיה, החקלאות ותשתיות הבסיס, מצב דברים זה טומן בחובו פוטנציאל אדיר למשקיעים ישראליים בעלי עניין וכוונות להשקעה בטווח הבינוני והארוך. כך למשל:
> בענף הנפט: אישורו החזוי של חוק הנפט המחייב שקיפות צפוי לשים קץ לעסקאות מפוקפקות שאפיינו את ענף הנפט עד כה ולהאיץ את קצב ההשקעות בו.
> בענף התקשורת: ניגריה מהווה את שוק התקשורת הגדול באפריקה, והיקף השירותים הניתנים בו מוערך ביותר מ-10 מיליארד דולר בשנה. עד כה נציבות התקשורת הניגרית הוציאה מעל לאלפיים רישיונות הפעלה מסוגים שונים, היות וספקיות התקשורת מתקשות להתמודד עם הגידול בשימוש ברשת ובפרט בבסיס הלקוחות, קיים פוטנציאל עצום לחברות תקשורת ישראליות המסוגלות לספק פתרונות ולשפר את איכות השירות. כמו כן יש לציין ששוק התקשורת הדינמי בניגריה מאיץ בתורו את שווקי החומרה והתוכנה ובמקביל גדל הביקוש לשירותי אינטרנט מגוונים.
> בענף החקלאות: החקלאות הניגרית עדיין תורמת כשליש מהתוצר המקומי ומספקת פרנסה לכ-60% מהתושבים. ברם, הענף המאופיין בחקלאות בסיסית ביותר הסובלת ממחסור בהשקעות. ניגריה מנסה לעודד השקעות זרות בענף החקלאות ונמנית עם עשר המדינות המובילות בעולם בגידולי הדר, אין ספק כי קיים פוטנציאל כלכלי עצום למשקיעים ישראליים מתחום החקלאות ככלל וגידולי ההדר בפרט.
> בענף הבריאות: ניגריה מייבאת את מרבית הציוד הרפואי מאירופה, מחיר הציוד הוא שיקול קניה מרכזי. קיים ביקוש רב לציוד המאפשר בדיקות רפואיות לסוגיהן, ציוד מעבדה, ואף קיים ביקוש רב יחסית לציוד משומש. בניגריה פועלות כמה מחברות הפרמצבטיקה הבולטות בעולם. לאור הביקוש העצום, האפשרויות הן אין סופיות לחברות ישראליות העוסקות בפיתוח וייצור מכשור רפואי וציוד מעבדה.
בשנים האחרונות ניתן לזהות שינויים מהותיים המתרחשים בניגריה - לפי תחזית משרד רו"ח PWC ניגריה תהפוך תוך זמן קצר ביותר לכלכלה המובילה ביבשת אפריקה מבחינת גודלה, השינוי עשוי לחול כבר השנה. אם נוסיף לכך את היצע כוח העבודה הזול יחסית שעם השנים התקדם והתפתח, וכמו כן את התמריצים החיוביים והמשמעותיים המוענקים על ידי השלטון המקומי בכדי לעודד ייצוא, ניתן בנקל להבין את נהירתם המאסיבית של משקיעים זרים אשר זיהו את הפוטנציאל הכלכלי ואגב כך הגיעו ומגיעים ללא הרף ומכל רחבי העולם. עובדה זו, לא חמקה אף מעיניהם של המשקיעים הישראלים אשר מגיעים לניגריה כדי לקיים פעילות עסקית בתחומים שונים, החל מחקלאות, דרך ייעוץ בתחומים שונים לגורמים מקומיים וכלה בהשקעות לא מבוטלות בתשתיות המדינה.
* מוזמנים להכיר את דסק ניגריה של משרדנו - לחצו כאן.
אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054