27/8/2014
אוגנדה הינה מדינה קטנה בחלקו המזרחי של מרכז יבשת אפריקה, ומוגדרת כ-"מדינה ללא מוצא לים" המאוכלסת ביותר בעולם. למרות העדר גישה לים, חלקה הדרומי של המדינה מכיל בחובו חלק ניכר מאגם ויקטוריה, המשותף עם קניה וטנזניה, וממקם את אוגנדה כחלק ממדינות "אזור האגמים הגדולים" של אפריקה. בנוסף, אוגנדה נמצאת בתוואי אגן הנילוס היוצר אקלים מגוון ויחסית נוח בכל ימות השנה.
אוגנדה עשירה מאוד במשאבי טבע כגון זהב, נחושת, קובלט, בדיל וטונגסטן, בעלת אדמה פורייה מאוד לעיבודים חקלאיים, ובעלת מאגרים גדולים של מינרלים בלתי מנוצלים. בשל נתונים אלה, נחשבת אוגנדה לבעלת פוטנציאל גבוה מאוד לפיתוח וצמיחה כלכלית. עם זאת, חוסר היציבות הפוליטית והניהול הכלכלי הכושל לאחר מתן העצמאות בשנת 1962 גרמו לנסיגה כלכלית והותירו את אוגנדה כאחת מהמדינות העניות ביותר בעולם.
בשנת 1987 ניהלה ממשלת אוגנדה משא ומתן עם הבנק העולמי ועם קרן המטבע הבינלאומית על מנת לגבש תכנית פעולה מסודרת לשיקום כלכלי. מדיניות זו נשאה פרי והביאה לירידה משמעותית באינפלציה, צמצום החוב החיצוני, עלייה אדירה בשיעורי ההשקעות, עלייה בתוצרת החקלאית ובייצוא (בעיקר קפה, כותנה, תה, דגנים, דבש, דגים ובשר).
שיטת המס באוגנדה
שיטת מס ההכנסה באונגדה הינה שיטה פרסונאלית, והמס מוטל על חברות ויחידים במסגרת חוק מס ההכנסה האוגנדי (C 340). המס חל הן על תושבי אוגדה המפיקים רווחים ברחבי העולם והן על אזרחי אוגדה שאינם תושבים, אך מפיקים רווחים בתוך שטחה. חברה היושבת באוגנדה תחשב כתושבת אם התאגדה תחת החוק האוגנדי או ניהולה האפקטיבי במהלך שנת המס בוצע בתוך אוגנדה (גם אם מדובר בפרק זמן קצר בלבד) או אם רוב פעולותיה של החברה מבוצעות באוגנדה.
שיעורי המס באוגנדה (חברות תושבות אוגנדה):
-
מס חברות: 30%.
- דיבידנדים: 15% (ינוכה במקור).
- ריבית (לא כוללת ניירות ערך ממשלתיים): 15% (ינוכה במקור).
- ריבית על ניירות ערך ממשלתיים: 20% (ינוכה במקור).
- תמלוגים: 0%.
ממשלת אוגנדה מעודדת השקעות זרות. משקיעים זרים רשאים לעסוק בכל סוג של פעילות עסקית באוגנדה לאחר קבלת רישוין מרשות ההשקעות האוגנדית. עם זאת, מאחר שבין אוגנדה לישראל לא קיימת אמנה למניעת כפל מס, עלולים להיות מצבים בהם ינוכה מס הן בישראל והן באוגנדה, ולכן יש להיזהר ולשקול היטב את אפשרות הקמת חברתכם דווקא באוגנדה. אין לנו אלא להמליץ לכל אותם ישראלים המעוניינים לפעול בקונסטלציה כזו או אחרת באוגנדה, לפנות לקבלת ייעוץ מס ביחס להשלכות המס בישראל הנובעות מפעילותם באוגנדה.