מאת: ;

החרפת מדיניות האכיפה במיסוי מטבעות קריפטוגרפים

בשנים האחרונות עולם המטבעות הקריפטוגרפים ('קריפטו') הפך לתחום בו פופולרי יותר ויותר לאור הגידול בשוויים. מציאות זו לא פסחה על ישראלים רבים שמפיקים ממנה רווחים בסכומים גבוהים.
אלא שמאפייני הפעילות בתחום זה מקשים על היכולת להטיל מס על רווחים אלו. המדינה, במסגרת ניסיונה להגיע למסות את אותם בעלי מטבעות שאינם  מדווחים על הכנסותיהם, נוקטת במגוון רחב של פעולות לאתרם ולנקוט כלפיהם בהליכי שומה.
לאחרונה, נדמה שישנה החרפה בצעדים הננקטים כנגד אי דיווח על הכנסות מפעילות קריפטו, ודווח על מעצר של אדם בחשד שלא דיווח לרשויות המס על מכירות והמרות של מטבעות וירטואליים בהיקף של יותר מ-60 מיליון ₪.
 

מטבעות קריפטוגרפיים – כסף או נכס

חוק בנק ישראל מגדיר מהו "מטבע" (השקל החדש), ומהו "מטבע חוץ" – "שטרי כסף או מעות שהם הילך חוקי במדינת חוץ ואינם הילך חוקי במדינת ישראל". מכאן שמטבעות קריפטוגרפים בהיותם וירטואלים אינם עונים להגדרה זו מאחר ואינם עונים על הדרישה, לפיה מטבע חוץ נדרש בביטוי פיזי מוחשי (שטר או מעה). לאחרונה, עקב הטמעת מטבעות קריפטוגרפים על ידי מדינות שונות, אף הוצע תיקון להגדרה, כך שתכלול מטבעות קריפטוגרפים שהוכרו כמטבע חוקי במדינות שונות.
לעומת זאת, פקודת מס הכנסה מגדירה "נכס" באופן רחב שכוללת נכס מוחשי ובלתי מוחשי, ומכאן שמטבעות קריפטוגרפים מסווגים כנכס שאינו מוחשי.
 

כל פעולה חייבת במס

הקביעה כי המטבעות הקריפטוגרפים הינם נכסים הינה קביעה מהותית, שכן לפיה רווח שמופק בעת פעילות בהם תיחשב כאירוע מס בישראל, ובכלל זה מכירה, המרת מטבע במטבע אחר, תשלום בקריפטו' עבור שירות, קבלת שכר בקריפטו' וכו'.
לעומת זאת, קנייה, העברה בין חשבונות/ארנקים שבבעלות אותו הנישום – אינם עולים כדי אירוע מס.
יש לציין שהמס מוטל על הרווח הריאלי בלבד, קרי סכום המכירה פחות סכום הרכישה (בשיקלול גורמים נוספים). רשות המסים הבהירה במסגרת חוזר מס הכנסה מס [05/2018] את אופן חישוב המס במקום בו נישום מחזיק במטבעות שנרכשו במועדים שונים ונמכרו במועדים שונים, ולפיו המטבע שנרכש במועד המוקדם הוא שייחשב כנמכר במועד המוקדם.
בניגוד למכירת מטבע שגוררת אירוע מס עבור המוכר בלבד, בעסקאות שבהן התמורה משולמת באמצעות מטבע קריפטוגרפי, לרבות חליפין של מטבע אחד באחר, גורסת רשות המסים כי יווצר אירוע מס לשני הצדדים לעסקה, וזאת מכיוון שבעת ביצוע תשלום במטבע קריפטוגרפי ייחשב הדבר כמכירת המטבע בתמורה לשוויו במועד העסקה ומיד לאחר מכן תשלום התמורה בעסקה.
המס שמוטל על רווח הון עומד על שיעור של 25% ליחיד, ו-23% לתאגיד נכון לשנת 2024. חשוב לציין, כי שיעור המס החל לפי סעיף 91 אינם יחולו מקום בו פעילותו של אדם בתחום הקריפטו מגיעה לכדי פעילות עסקית, הכנסותיו יסווגו כהכנסה מעסק ויחולו עליה שיעורי המס שולי הקבועים בסעיף 121 לפקודה (עד 50%), בנוסף לחיוב בדמי ביטוח לאומי.
בנוסף, עוסק שפעילותו העיקרית בתחום הקריפטו' יסווג "כמוסד כספי" ויחויב על הכנסותיו גם במע"מ, עוסק שתחום פעילותו העיקרית אינה בקריפטו' אולם מקבל תשלום במטבעות אלו, הכנסותיו אלו יחויבו במע"מ, כאשר הכנסותיו האחרות מקריפטו' (במסגרת פעילותו הפרטית) לא יהיו חייבות במע"מ.
 

מדיניות האכיפה

מלבד חבות במס, המדינה דורשת מכל בעל מטבעות לדווח על עצם הבעלות במטבעות קריפטוגרפים מיוזמתו במסגרת הדוח השנתי, גם אם הוא לא ביצע כל פעולה
אלא שבשל מאפייניו הייחודיים של מטבעות אלה, רבים מבעליהם נשארים אנונימיים. והמדינה, במסגרת ניסיונה להגיע לאכיפה מלאה, ובכדי להגיע לאותם בעלי מטבעות אשר אינם  מדווחים, נוקטת במגוון רחב של פעולות, כאשר לאחרונה, כך נדמה, חלה החרפה בפעולות האכיפה ואדם נעצר בחשד שלא דיווח לרשויות המס על פעילות במטבעות קריפטוגרפיים בהיקף של יותר מ-60 מיליון שקל.
נכון למועד זה טרם הוגש כתב אישום כנגד החשוד, כך שלא ידוע מהו סעיף האישום שיוגש כנגדו.
נציין כי לשיטתנו, מאפיין האנונימיות בפעילות הקריפטו' עלול לשמש כנגד נישום שלא דיווח על הכנסותיו, שכן אי דיווח בנסיבות אלו עלול ליצור 'חזקת כוונה' של הנישום להתחמקות ממס בזדון לפי ס' 220 לפקודה, אשר בגינה נתונים לעונש חמור לרבות מאסר בפועל, עוד יצויין כי עבירה זו מהווה עבירת מקור מכוחה ניתן להרשיע נאשם בעבירות הלבנת הון על כל המשתמע מכך - לרבות חילוט ותפיסת כספים.
 
לסיכום, מוצע לא להמתין ולפעול כבר עתה, להסדרה ודיווח הכספים, אם במסגרת הליך גילוי מרצון כשזה יצא לפועל, ואם בדרך חוקית אחרת, בכך יש לנטרל את החשיפה הפלילית.
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.