מאת: ;

חובת זהירות המדינה בשהיית אזרחים במוסדות ציבוריים

כאשר שהיתם במוסד ממשלתי ונגרם לכם נזק כתוצאה מהחלקה/נפילה/פגיעה וכד' שאלתם את עצמכם את מי אני תובע ומה עליי להוכיח?
דוגמא לתשובה לכך תינתן במאמר שלפנינו בה בית המשפט עסק בסוגיה דומה וקבע כי יש להיפרע מהמוסד הממשלתי/המדינה בו שהה הניזוק בקרות הנזק.
לאחרונה, פסק בית המשפט ת"א (שלום הרצליה) 6096-04-19 פלוני נ' שרות בתי הסוהר (נבו 22.10.2024) פיצוי כספי לאסיר בגין נזק גוף שנגרם לו כתוצאה מתקיפת אסירים של  אחרים. האסיר הותקף ע"י קבוצה של אסירים אחרים כאשר שוחח בטלפון. האסיר נפצע בעין שמאל בצורה משמעותית ונאלץ לעבור ניתוח בעינו נחבל חבלה משמעותית בעין שמאל והוא נותח
כבוד השופט עמיעד רט בבית משפט השלום בהרצליה קבע כי על המדינה חלה חובת זהירות מושגית כלפי האסיר מעצם היותו שוהה במוסד המנוהל ע"י המדינה וכן חובת זהירות קונקרטית כלפי האסיר בכך שהסוהרים לא פעלו לעזרתו והתרשלו בתפקידם בהתעלמותם מזעקותיו לעזרה. בית המשפט קבע כי בכך הפרו את חובתם בשמירה על ביטחון האסירים מפני פגיעה בגופם במהלך מאסרם.
הלכה היא שעל המדינה מוטלת חובה לדאוג לשלומם ולביטחונם הפיזי והנפשי של האסירים הנתונים במשמורתה. חובת הזהירות נגזרת באופן ישיר מן המרות השלטונית הכרוכה בהחזקת אנשים במאסר, ולכן "על המדינה לכבד את זכויותיו החוקתיות של הנתון במשמורת – לחיים, לכבוד ולהגנת הגוף.
עם זאת, חובת הזהירות המוטלת על המדינה אין משמעותה כי המדינה אחראית להבטיח באופן מוחלט את ביטחונם של האסירים מפני מעשי אלימות של אסירים אחרים, והיא גם איננה מתבטאת במניעת פרץ האלימות בשעת ביצוע מעשה האלימות. משימה זו בלתי אפשרית ומחייבת הצמדת סוהר ליד כל אסיר, אפשרות לא רצויה, שטומנת בחובה צמצום מרחב המחייה של האסיר, שממילא מצומצם ומוגבל מאוד.
אולם, בבחינת חובת הזהירות הפרטנית במקרים בהם אסיר מותקף על ידי אסיר אחר, הדגש נתון למידה בה רשויות שב"ס היו צריכות לצפות את הפגיעה באסיר. דיון בסוגיה זו קשור בנסיבותיו של כל מקרה, אך נקודת הכובד היא במידע הקיים או זה אשר אמור להיות בידי הרשויות ביחס הסיכון להתפתחות אלימות ממנה עלול להיפגע האסיר.
אחריות המדינה תהיה באותם מקרים בהם שב"ס צפה או שעליו היה לצפות מעשי אלימות ספציפיים או סכנה שנשקפת לאסיר מסוים. במקרים אלו הרשויות חייבות "לאמץ את דמיונם ואת כושר התכנון והביצוע שלהם כדי להעניק את מירב הבטיחות שהם מסוגלים להעניק בתנאים ובמגבלות שבהם הם פועלים".
במקרה זה פסק בית המשפט כי שירות בתי הסוהר לא פעל כפי המצופה ממנו וכי היה צריך ויכול היה לצפות שבהיעדר התערבות של הסוהרים בזמן תקיפת אסיר, ככל הנראה ייגרם לו נזק כפי שאכן קרה ומשכך חייבת המדינה לפצות את האסיר בגין נזק זה. בית המשפט קבע במקרה זה פיצוי כולל בסך 495,000 ₪ .
 
לסיכום, על המדינה חלה חובה לדאוג לשלומם ובריאותם של השוהים במוסדותיה, קל וחומר כאשר מדובר בשהייה מתמשכת כמו בבית סוהר שם קיים סיכון מוגבר לפגיעה מול יכולת נמוכה יותר להתגונן מפני פגיעה אפשרית.
על כן, במקרה בו נגרם לכם נזק במהלך שהייה במוסד ציבורי, עליכם לפנות לעורך דין מנוסה אשר יידע לבחון את המקרה, להוכיח כי המדינה התרשלה והפרה את חובת זהירותה כלפיכם ולאמוד את הנזק שנגרם כתוצאה מאותה התרשלות , כך זאת על מנת לקבל את מלוא הפיצוי המגיע לכם.

 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.