מאת: ;

עיקול זמני בגין חוב כספי

לא אחת קורה כי אדם חייב כסף לאחר ובמצבים מסומים פורץ סכסוך על עצם קיום החוב וגובהו, על התובע לפעול בכדי להבטיח כי יהיו נכסים מהם ניתן יהיה לפרוע את קיום החוב, טרם הברחתם על ידי הנתבע עד אשר תוגש תביעה לבית המשפט ויינתן פסק דין וזאת כעבור מספר שנים.
לפיכך, עומדת לרשות התובע תקנה 103 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט-2018.
מטרתה היא להבטיח כאמור את קיומו של פסק הדין לכשיינתן וכן להבטיח כי במידה ולא ישולם הסכום שייפסק לזכות התובע, יהיה ניתן לפרוע זאת מנכסים המצויים בבעלותו, קרי נכס מקרקעין, רכב ורכוש נוסף. זאת, בהתאם להוראות תקנה 107 הקובעת כי הוראות חוק ההוצאה לפועל יחולו על ביצוע עיקול זמני.
כך יש לראות לדוגמא את ההגבלה על מטלטלין שאינם ניתנים לעיקול בס' 22 לחוק כמו אוכל לחודש הקרוב שלאחר מתן הצו, בגדים, חיות מחמד שלא לצורך מסחרי ועוד.
 

מועדי הגשת הבקשה

חשוב לומר, כי ישנן כמה תקופות בגינן ניתן להגיש בקשה או לקבל צו עיקול זמני.
האחת, היא לפני פתיחת ההליך במעמד צד אחד שכן במידה והבקשה תתקבל חלה על התובע החובה להגיש את התביעה בתוך 7 ימים לבית המשפט בהתאם לתקנה 100 (3) שכן אם זאת לא תוגש, יפקע הצו.
השנייה, במסגרת ההליך במעמד שני הצדדים בו כל צד יטען את טענותיו לבית המשפט מדוע יש לקבל או לדחות את הבקשה.
במסגרת הדיון בבקשה, בית המשפט יבחן את מאזן הנוחות בין הצדדים וכיצד הסעד מצד אחד יקיים את מטרתו ומצד שני יפגע פגיעה פחותה ככל הניתן בנתבע וזאת אף במצבים ספציפיים כמו בקשה לצו עיכוב יציאה מהארץ במסגרתו יורה בית המשפט על הפקדת ערובה על ידי מגיש הבקשה בכדי להבטיח זאת.
במידה והתקבלה בקשת התובע לעיקול זמני, תוקפו יהיה עד ביצוע פסק הדין או מועד אחר שייקבע על ידי בית המשפט וכן בכפוף להוראותיו, זאת בהתאם לתקנה 106.
בנוסף לזאת, תקנה 132 מעניקה סמכות לבית המשפט ליתן סעד בעת מתן פסק הדין או בסמוך לכך.
 

דגשים בעת הגשת הבקשה

אם נסכם, סקרנו את כל השלבים והמועדים מתי ניתן להגיש בקשה לסעד זמני, מה הם החובות החלות על התובע במקרים מסוימים, אילו שיקולים בית המשפט ישקול לקראת החלטתו בבקשה, מה ניתן ולא ניתן לעקל וסמכויות בית המשפט על מנת לקבוע אלו.
על כן, נרחיב ונאמר כי למועד הגשת הבקשה לעיקול זמני ישנה חשיבות רבה ואף חשוב לא פחות הוא מה אנו מבקשים לעקל, זה חייב לבוא בד בבד עם הטיעונים של התובע להראות כי שווי הרכוש אותו אנו רוצים לעקל עומד בהלימה עם סכום התביעה.
במידה ובית המשפט יראה כי אין הלימה בין אלו וכי טיעונינו אינם מצביעים על כך שהנתבע לא יוכל לשלם את הסכום שייפסק במסגרת ההליך, הוא ידחה את הבקשה לעיקול זמני וכך יהיה קשה יותר להבטיח את פירעון החוב בסוף ההליך.
 

סיכום

בקשה לעיקול זמני מלווה באסטרטגיה ומיומנות משפטית בפני עצמה, זאת בגין המועד שבו תוגש הבקשה, הדבר אותו אנו מבקשים לעקל והטיעונים איתם אנו נרצה לשכנע את בית המשפט כי הסעד ראוי ופגיעתו בצד השני פחותה ככל הניתן על מנת להשיג את מטרתו ולהבטיח את קיום פירעון הסכום שייפסק בסוף ההליך.
בשל כך, יש לבחון ולחשוב היטב טרם פתיחת הליכים כלשהם בכדי שלא יצא חוטא נשכר ממעשינו ולא יהיה ממה לפרוע את החוב בבואו של  יום.
 
 
 
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 2 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.