מאת:

צו למניעת הטרדה מאיימת - איך ומתי?

אנו חיים במדינה לחוצה עם מורכבויות ביטחוניות, כלכליות ואחרות, וכל אלו אינם הופכים את מדינתנו למקום שקל לחיות בו, ההפך הוא הנכון. אומנם כולנו אוהבים את המדינה ולא רואים את עצמו מחוצה לה, יחד עם זאת לפעמים – קשה, מלחיץ ומייצר מתיחות. לחץ זה משפיע לא אחת על כלל התנהלותנו, ובפועל יוצא כי לפעמים מי מאתנו נחשף להתנהלות מטרידה ו/או שהוא עצמו מטריד, כאשר ההטרדה יכולה להיות מילולית, פיזית ו/או אחרת.
 

הטרדה
הטרדה יכולה להיות במפגש פיזי ויכולה היא להיות באמצעות תכתובת, יכולה היא להיות ישירה ויכולה היא להיות באמצעות צד שלישי. יכולה היא להיות בין שכנים, בין בני משפחה, בין שותפים, בין צדדים עסקים, בין מתחרים עסקים ולמעשה באין ספור אופנים וגוונים אחרים.

להטרדה יכולים להיות מניעים רבים, יכולה היא לנבוע מניסיון  לגרום לצד אחד לנהוג באופן מסוים ו/או להימנע מפעולה מסוימת, יכולה היא לנבוע כתוצאה משיברון לב ו/או מרצון לגרום לצד האחר לבצע פעולה מסוימת שאינה מתיישבת עם האינטרסים שלו, ויכולה היא לנבוע כתוצאה מהרצון לפגוע באחר ו/או להתנקם בו כתוצאה ממעשה או מחדל כזה או אחר שביצעה או לא ביצעה המוטרד.
 

צו בית משפט

הצד המוטרד יכול להיות מפוחד מהתנהלות המטריד אם ברמה הפיזית ואם ברמה האחרת, ולפעמים יכול הוא שלא להיות מפוחד, אך במצב בו הוא רואה עצמו מוטרד מעצם הפניות, מעצם המעשים ו/או מעצם ההתנהלות של הגורם המטריד ומשכך, למעשה, החוק מאפשר לגורם המוטרד לפנות לבית המשפט השלום ו/או לבית משפט לענייני משפחה ולבקש ממנו צו המורה לצד המטריד להפסיק להטריד, להפסיק לפגוע ובית המשפט מוסמך ליתן את הצו המבוקש. הצו הניתן יינתן לתקופה של עד שישה חודשים, אולם הצד המוטרד יכול למעשה לבקש מבית המשפט להאריך את הצו בהתאם לצורך, אך בכל מקרה לא ניתן לקבל צו בגין תקופה העולה על שישה חודשים .
היה והמטריד לא יכבד את הצו ובכל זאת ימשיך להטריד, אזי בעשותו כן, מבצע הוא עבירה פלילית ועוולה אזרחית ובגין אלו ניתן יהיה לזמן משטרה, להגיש כתב אישום ואף להרשיע את המטריד ובנוסף להגיש תביעה כספית. יש לזכור כי בקשה לצו מפני הטרדה ניתן להגיש ולבקש מבית המשפט המוסמך רק אם יש חשש כי המטריד יחזור על פעולת ההטרדה וכי היה ודובר באירוע חד פעמי שלא יחזור על עצמו, אזי אין מקום לבקש מבית המשפט סעד שכזה.
ההטרדה יכולה לנבוע ממגוון רחב של מצבים, כמו מצב בו המטריד עוקב או מגיע אל המוטרד בניגוד לרצונו ו/או היה והמטריד פועל לטובת פגיעה בפרטיות של המוטרד, למשל בדרך של תצפית עליו, מעקב ו/או נקיטה בכל פעולה אחרת אשר יש בה כדי לפגוע בפרטיות של המוטרד ו/או מצבים של אלימות או חשש לאלימות או שיח ממנו עולה כי המטריד מבהיר למוטרד כי בכוונתו לפגוע בו מסיבה כזו או אחרת, והמוטרד עקב זאת חושש מפני פגיעה פיזית בו או במישהו אחר ו/או מצב בו המטריד מאיים כי הוא יפגע ברכוש של המוטרד, בביתו, במכוניתו, במשרדו, בעסקו או בכל נכס אחר של המוטרד, ו/או מצב בו המטריד מאיים לפגוע בשם הטוב של המוטרד, לדוגמא מצב בו המטריד מפיץ מידע כוזב בנוגע למוטרד אשר יש בו כדי לפגוע בו והמוטרד למעשה מרגיש מוטרד מעצם הפגיעה בשמו הטוב ומשכך מבקש הוא להפסיק את עצם הפגיעה האמורה. את הבקשות מפני הטרדה מאיימת יכול המוטרד להגיש, אך לא רק הוא. לפעמים המוטרד חושש מפניה ומשכך החוק מאפשר גם לגורמים אחרים לפעול בשם של המוטרד ולפנות בשמו אל בית המשפט לטובת הגשת בקשה לשם הגנה על אותו מוטרד. כמובן שבנסיבות שכאלה המטריד ראשי להגיש את התביעה.
במסגרת הבקשה להגנה מפני הטרדה מאיימת יש לציין את כל הפרטים הרלוונטיים ואף לכלול את הפרטים המלאים של האדם המטריד, וזאת בכדי שניתן יהיה להוציא צו נקודתי כלפי אדם ספציפי, ומשכך יש לכלול בבקשה את מספר תעודת זהות של המטריד, מספר טלפון ועוד. בנוסף, על המוטרד לצרף לבקשה כל מסמך תומך אחר, לרבות תלונות שהוגשו על ידו למשטרה, ראיות, תצהירים, צילומים, אישורים רפואיים, הקלטות או כל מסמך אחר התומך בטענה של המוטרד, כך שבית המשפט יכול, במעמד צד אחד, לקבל כבר במסגרת הבקשה הראשונית די פרטים התומכים בטענה התומכת בהטרדה.
עוד יובהר כי עצם הבקשה אינה כרוכה בתשלום של אגרת בית משפט, כך שלא חלה על המוטרד כל חובה כספית בגין הגשת הבקשה. עם הגשת הבקשה במעמד צד אחד , בית המשפט יבחן אותה על סמך הנתונים שיוצגו בפניו, והיה וימצא לנכון, רשאי הוא ליתן צו במעמד צד אחד וזאת עד למועד קיום דיון במעמד שני הצדדים, כאשר במסגרת הצו רשאי בית המשפט להורות כי אסור למטריד ליצור כל קשר עם המוטרד, אם בעל פה ואם בכל דרך אחרת ו/או צו האוסר על המטריד להתקרב למוטרד ו/או למקום אחר בו המוטרד נמצא, כגון בית, עבודה וכדומה, ו/או להימנע מהחזקת נשק שברישיון ו/או שלא ברישיון ו/או להימנע מכל פעולה מטרידה אחרת.
היה וניתן צו במעמד צד אחד, בית המשפט מחויב לזמן את הצד המוטרד לדיון במעמד שני הצדדים וזאת תוך שבעה ימים ובמסגרת הדיון במעמד שני הצדדים בית המשפט מוסמך לבטל את הצו הזמני ו/או לשנות את הצו הזמני ו/או להאריך את הצו הזמני. על החלטה של בית המשפט ניתן לערער לבית המשפט המחוזי שכמובן רשאי לשנות את החלטת הערכאה דלמטה.
בשורה התחתונה, עסקינן בכלי משפטי חשוב, כלי משפטי אסטרטגי אשר יש בו כדי לשמש את הנוקט בו לטובת מגוון רחב של מטרות חוקיות אחרות, והשימוש בו חייב להתבצע באופן המתיישב עם אסטרטגיה משפטית כוללת, כאשר לפעמים יש לשלב את ההתנהלות עם מהלכים משפטיים נוספים הנוגעים למחלוקת של הצדדים, תביעות נוספות, הליכים נוספים, פעולות מול רשויות אכיפת החוק, פעולות מול המשטרה ו/או מול העירייה ו/או מול בתי משפט מוסמכים אחרים. צו שכזה יכול להקנות למוטרד חלון הזדמנויות מתוחכם לטובת קידום האינטרסים שלו במקצועיות ובתחכום רב. לכאורה הכלי הנו פשוט, אולם בפועל הוא כלי משפטי רב עוצמה היכול לתת מענה מושלם למגוון רחב של בעיות, מה עוד שניתן למנף כלי זה לטובת קידום עניינים רבים ומשפטים אחרים.
כל מקרה חייב להיבחן לגופו מפאת השלכת הנעשה, וחשוב לפעול משפטית בצורה נכונה, כך שכל פעולה לא תפגע במרכיבים אחרים, באסטרטגיה אחרת ו/או שתתרום לטובת קידום מהלכים אחרים אותם יש לנקוט לשם קידום האינטרס של מי מהצדדים.

לכלי אסטרטגי זה השלכות רבות ומשכך יש לנקוט בו במשנה זהירות, לשקול היטב כיצד לבנות את הבקשה, לבחון היטב אילו ראיות לצרף, לגבש עמדה בנודע למועד הנכון להגשת הבקשה, לבחון האם במקביל יש לנקוט בעוד שורה של פעולות ו/או האם נכון לנקוט בפעולות מקדימות כך שבסופו של יום ניתן יהיה למנף כלי זה לטובת הצלחה של ממש.
 
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.