מאת:

קיבלת זהב במתנה או ירושה? כך תנהג נכון על פי חוק

ישראלים רבים מאוד מאמינים בזהב, ובפועל, כל העולם מאמין בזהב כנכס השומר על ערכו בכל שעה ובכל מצב, במיוחד בשעות מלחמה ובתקופות לא ברורות ולא מוגדרות, ובמיוחד בתקופה בה המטבעות אינם יציבים ואין לדעת מה יוליד יום. גדולתו ויציבותו של הזהב נובעים מעצם כמותו המוגבלת, מה שמבטיח את השמירה על שוויו.
כך גם מדינות, בנקים ועוד דואגים לצבור זהב במרתפים מוגנים, בכספות סגורות ועוד, וזאת לטובת הבטחת הבטחון הכלכלי של הממשלה והכול מתוך הנחה לפיה הזהב ישמור על ערכו, במיוחד בשעה של משבר עולמי, אז ערכו רק ילך ויעלה.
את הזהב צוברים כאמור בנקים, מדינות וגופים גדולים מאוד, ובאותה נשימה ניתן להזכיר כי גם גופים פרטים ויחידים דואגים לא אחת לרכוש אונקיות זהב או באופנים אחרים, אותו הם שומרים, אם בכספת ביתם, אם בכספת בנקאית ואם במקומות אחרים. את הזהב ניתן לרכוש במגוון עסקים מורשים, בארץ או בחו"ל, וכן לממש אותו כאשר ערכו של הזהב מתעדכן מידי יום, כשם ששווין של מניות נסחרות מתעדכן ומשכך המימוש של הזהב, אף הוא, מתבצע בהתאם לערך של הזהב במועד המימוש בכפוף לעמלות מימוש כאלה או אחרות.
 

חובת הצהרה על נכסי זהב

בנסיבות שכאלה, ברור וגלוי הוא כי כל האוחז בזהב חייב לכלול אותו במסגרת הצהרת ההון שלו, הצהרה אשר בדרך כלל מוגשת אחת למספר שנים לרשויות המס ובמסגרתה על האזרח לכלול את כלל נכסיו ובכלל זה את הזהב שבחזקתו, כך שרשות המס תוכל לוודא כי הרכישות בוצעו מתוך כספים לבנים, חוקיים ומוצהרים וכי סך כל הכנסותיו ורווחיו השוטפים של האזרח אפשרו לו להותיר עודפים באמצעותם יכול הוא היה לבצע את הרכישות האמורות.
החובה לכלול את הזהב בהצהרת ההון היא קריטית, שכן הימנעות מלעשות כן עלולה בפועל להתפרש כ"השחרה" של אותו נכס, ו/או להעיד כי זה נרכש מכספים שחורים, מה שעלול להקשות מאוד על האזרח לממש בעתיד את הנכס ולהפקיד את כספי המימוש במסגרת המערכת הבנקאית. היה ובחזקתך מטבעות אותן רכשת, אזי טוב תעשה באם תוודא כי אכן הנך מדווח עליהן במסגרת הצהרת ההון, והיה ולא עשית כן, טוב תעשה באם תפעל לאלתר לטובת תיקון הצהרת ההון שהוגשה ותכלול בה את הזהב שהושמט.
יחד עם זאת, כך המציאות מלמדת, רבים הם אלה שלא מדווחים על רכישות שכאלה, אם משום שרכשו את הזהב בכסף שחור ואם מטעמים אחרים, מה שמביא לידי כך שיורשים רבים מוצאים את עצמם עם עיזבון הכולל מגוון נכסים ובכלל זה מטבעות זהב, אונקיות זהב, גושי זהב ועוד, אשר לא מופיעים בהצהרת ההון של המנוח ומכאן נשאל השאלה כיצד עליהם לפעול.
 

עבירות מס שביצע המוריש

במקרה שכזה, ברור כי ככול שבוצעו בעבר עבירות מס על ידי המנוח, הרי שאין לגלגל את אלה על היורשים, ומשכן היורשים בפועל אינם אחראים משפטית לעבירות הפליליות אשר יתכן ובוצעו על ידי אותו מנוח מוריש. יחד עם זאת כידוע, צוואה קמה לחיים עם פטירתו של המנוח ומשכך, בפועל, החל ממועד הפטירה, הצוואה או הירושה נכנסת לתוקף, והקניין בעיזבון ובנכסיו עוברים מבעלות המנוח לבעלות היורשים, אם על פי דין ואם על פי ירושה מיד עם הפטירה, מה שאומר שהחל מאותה נקודת זמן האחריות המשפטית, האזרחית ופלילית עוברת לעבר היורשים.
משהועברה האחריות ליורשים, עליהם להפנים כי אותו תפוח אדמה לוהט עבר לאחריותם המשפטית, כך שאם הזהב דווח במסגרת הצהרת ההון של המנוח, אזי על היורשים לפעול לטובת תיעוד קבלת הזהב והמשך דיווח עליו במסגרת דיווחיו לרשויות המס.
יחד עם זאת, היה והזהב לא דווח על ידי המנוח, אזי על היורש מוטלת החובה לנקוט במגוון פעולות לטובת הבטחת התנהלות חוקית ושקופה ובמסגרת זו לקחת בחשבון כי ככול שהוא כיורש מחזיק "זהב שחור" הרי שעצם ההחזקה שקולה לעבירה פלילית על פי חוק איסור הלבנת הון, ומשכך עליו לפעול ללא דיחוי לרשויות המס, לטובת "הכשרת" הזהב של המנוח כך שרשות המס תדע על דבר קיומו, תגבש עם היורש ו/או מיצגו הסכם שומה ותגבה את המס הנדרש לטובת הכשרת הזהב, ככול שיש מקום לגבות את המס.
 

הליך גילוי מרצון

למעשה מדובר בסוג של הליך גילוי מרצון הבא לאחר פטירה. הליך שכזה אל מול רשות המס לטובת הכשרת הזהב מחייב הרבה מיומנות וזאת מתוך מטרה לשמור על האינטרסים של היורש באופן חוקי ושקוף. יש לקחת בחשבון כי ההתנהלות בנושא מול רשות המס חייבת להיות מאוד זהירה ומאוד מקצועית, ומומלץ, לגישת כותב שורות אלה, לבצעה באמצעות עו"ד אשר לו מוקנית הזכות לחיסיון עו"ד לקוח.
לעניות דעתנו בנסיבות שכאלה על עוה"ד לפעול אל מול רשויות המס, אם בתקופה של נוהל גילוי מרצון מוגדר ואם בהעדר קיומו של נוהל שכזה, לפעמים עוד בטרם חשיפת שם היורש, להסביר את מכלול העובדות ולקדם הליך של פשרה. במקרה שכזה יש לקחת בחשבון כי עצם הפטירה אינה מנטרלת את זכות רשות המס לבחון מה מקור הכסף באמצעותו נרכש הזהב על ידי המנוח, האם שולם המס במקור בגין הכספים אשר שימשו את המנוח לרכישת הזהב והאם יש עילות נוספות לחיוב במס טרם גיבושו של הסכם שומה עם היורשים את הזהב.
בהקשר זה עלולות להתעורר מגוון רחב של שאלות ויש בנמצא להמציא מגוון רחב של טיעונים משפטיים וראיות והכול לטובת גיבושו של הסכם אשר בסופו של יום יביא לידי הכשרת הזהב, יאפשר ליורש לעשות שימוש בזהב ו/או לשמור אותו ו/או להפקיד את התמורה בגין המכירה בחשבון הבנק שלו.
כמובן שלכאורה קיים ניגוד עניינים בין מפקח המס המבקש לדאוג לקופת המדינה לבין היורש המבקש להשאיר אצלו כמה שיותר הון ולהימנע מתשלום מס יתר, ומשכך, הטיעון המשפטי, כזה המבוסס על עובדות והתנהלות משפטית מנוסה ונבונה, היא זו האמורה להביא לידי הכשרת ההון במינימום עלות, במינימום נזק, באופן חוקי ושקוף.
 

סיכום

לכל היורש זהב, מוצע לקחת פרמטרים אלה בחשבון ולפעול כמה שיותר מהר. המתנה עשויה לפגוע בסיכויי ההצלחה, שכן היא עלולה לעלות טיעון לפיו מקור הזהב הוא בעיזבון, ולאפשר העלאת חשדות כאילו היורש הוא זה שרכש את הזהב ולא המוריש, כך שפניה לרשות המס מיד לאחר קבלת הירושה תתמוך בטיעון ותאפשר גיבושו של הסכם שומה חוקי ושקוף, תוך חיוב מס מינימאלי, אם בכלל, על פי דין.
 
 
 
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.