19/6/2024
הוצאת צו מניעה או צו עשה - סעד זמני
התנהלות משפטית בין עסקים או בין פרטיים מתקיימת כל יום, וזאת במגוון רחב של אופנים, מחלוקות ועניינים, אם בעולם החוזים העסקיים, אם בעולם חוזים למתן שירותים, אם בהתקשרויות אחרות. אם בין צדדים שיש ביניהם הסכם כתוב וחתום ואם בפני צדדים שההסכם ביניהם הוא בעל פה ו/או הסכם שטרם נחתם, אם בפני צדדים שאין ביניהם כל הסכם ו/או מערכת חוזית, אם בין פרטיים ואם בין פרטיים לבין גופים מוסדיים.
יוצא, כי התנהלות משפטית וסוגיות משפטיות יכולות לצוף במגוון רחב של אופנים. ויחד עימם, מתעוררות להן מגוון רחב של סוגיות ומחלוקות משפטיות, אשר לא אחת יש בהן כדי לגרום לאחד מהצדדים לקבל החלטה בדבר נקיטה בפעולה, בנקיטה של הליך משפטי כזה או אחר אשר יש בו כדי להגן על הזכויות של אותו צד, במקרים מסוימים אף יידרש בית המשפט עוד בתחילת הפרשה לדון בבקשת אחד הצדדים למתן סעד זמני עד אשר תינתן החלטה בעניינם.
מהו סעד זמני ובאילו מקרים ביהמ"ש ייעתר למתן סעד שכזה
הבעיה המרכזית בהליך משפטי היא שמדובר בהליך ארוך אשר בירורו יכול להמשך שנים, ולא אחת קורה כי לצד הנפגע אין זמן לחכות עד להגשת תביעה, בירורה וקבלת החלטה בעניינה. שכן, מדובר בהליך ארוך מאוד כאמור, ויתכן מאוד כי אילו אותו צד יקבל את הסעד שמבקש רק בתום ההליך המשפטי – הוא כבר לא יהיה רלוונטי ו/או שהנזק יהיה גדול מהמצופה - כזה שלא ניתן לתקנו.
במצב עניינים שכזה קיימת לגורם הנפגע האפשרות לפנות לבית המשפט לטובת קבלת סעד זמני, בדמות של צו מניעה זמני או צו עשה. כך שבפועל אותו נפגע מבקש כי בית המשפט ימנע מהצד האחר לנקוט בפעולה כזו או אחרת, או לחילופין לנקוט בפעולה זמנית כזו או אחרת, וזאת עד לברור התביעה.
בקשה לסעד שכזה – תהא מושתתת על הטענה לפיה היה ולא יינתן סעד זמני - יגרם נזק בלתי הפיך העלול לרוקן את כל ההליך המשפטי מתוכן.
חשוב לציין, היה והנזק העומד על הפרק הוא כזה שניתן יהיה להמירו בפיצוי כספי, אזי בית המשפט לא ימהר ליתן צו זמני. מאידך, אם בית המשפט ישתכנע כי עלול להיווצר נזק בלתי הפיך כאמור, כזה שפיצוי כספי לא יספק, אזי הוא יטה לקבלו.
באילו מקרים יידרש ויוכל צד לתביעה לבקש סעד זמני
דוגמאות למצבים בהם נדרש צו מניעה ו/או צו עשה ניתן למצוא באין ספור סיטואציות, בין היתר:
-
הנהלת חברה מחליטה לקבל החלטה מהותית, כמו הקצאת מניות, הכנסת משקיעה, מכירת פעילות, ביצוע עסקה ועוד פעולות - הנוגדת את עמדת ו/או זכויות בעל מניות אחר הסבור כי הפעולה אינה חוקית ו/או אינה מתיישבת עם אינטרס החברה או פוגעת בו. ומשכך, מבקש הוא מבית המשפט למנוע את הפעולה עד לברור תביעתו.
-
בעל מניות בחברה מחליט למכור את המניות שלו לצד שלישי וזאת בניגוד להוראת ההסכם הקובעת כי ניתנת זכות סירוב ראשונה לבעל מניות אחר, ומשזה האחרון רואה כי עומדים לפגוע בזכותו, פונה הוא לטובת בלימת המפר, בדרך של צו מניעה, עד למועד בו בית המשפט יאשר את הבירור.
-
הפרה של זכויות יוצרים, לרבות שימוש בפטנט ו/או בסימן מסחרי בניגוד להוראות החוק, מה שעלול לפגוע באופן בלתי הפיך בזכויות ו/או במוניטין הבעלים ולגרום לו ו/או לקניינו נזק בלתי הפיך.
-
הנהלת חברה מחליטה להתמזג עם חברה אחרת באופן הפוגע בעובדים ו/או הפוגע בבעלי מניות. ואלה מבקשים למנוע פעולה שכזו בדרך של צו מניעה עד לבירורה של התביעה.
-
רשות המס מחליטה לנקוט בפעולה מול נישום, כמו ביטול "אישור ניכוי מס במקור" ו/או בנקיטה בכל פעולה אחרת העלולה לבלום את פעילות הנישום או לפגוע קשות ביכולת לנהל עסק. מה שמאלץ את הנישום לפנות לבית המשפט בבקשה לצו מניעה כנגד רשות המס, כך שהתביעה תתברר בטרם יינתן צו דרקוני שכזה.
-
שני צדדים מחליטים לחתום על הסכם, לחתום על חוזה, קובעים מועד לחתימה לאחר שכל הפרטים הוסכמו ולמרות זאת, ברגע האחרון, אחד מהצדדים מחליט לחתום על הסכמה אחרת עם גורם אחר המציע תנאים טובים יותר, מה שמאלץ את הנפגע לפנות לבית המשפט ולבקש צו שימנע מהצד האחר, זה שפעל בחוסר תום לב, שלא לחתום עם האחר על הסכם ולכבד את ההסכם עליו הצדדים תכננו לחתום.
-
גוף מוניציפאלי מחליט להרוס בניה לא חוקית ו/או לפנות גורם המוגדר על ידה כפולש, מה שמאלץ את הנפגע לפנות לבית המשפט בתביעה ובבקשה לעצור את הגוף המוניציפאלי, וזאת עד לקבל הכרעה בתביעה שלו.
-
עובד שפוטר פונה ללקוחות של המעסיק לשעבר ו/או מבצע פעולות הנוגדות את הסכם העסקה שלו ובכלל זה מפר את חובת העדר התחרות או השמירה על סודיות. מה שמאלץ את המעסיק המקורי, לפנות לבית הדין לעבודה בתביעה ובבקשה לצו מניעה שיורה לאותו עובד שלא להפר את ההסכם, ולהימנע מכל פניה ללקוחות ו/או כל פעולה אחרת עד לבירור התביעה.
-
מעסיק מחליט לפטר עובד ללא נקיטה בהליך של שימוע ו/או מטעמים לא ראויים, מה שמאלץ את אותו עובד לפנות לבית הדין לטובת קבלת צו מניעה המונע את הפיטורים עד לבירור תביעתו.
-
שכן מבצע פעולות בנייה בשטחו אשר גולשת לשטח של השכן ופוגעת בזכויות הקנייניות של הנפגע וזה מבקש לבלום את השכן המפר ולעצור אותו מכל פעולה.
-
גורם כזה או אחר, פרטי או עסקי, מתחיל לבצע פעולה אשר מאוד מרעישה או פוגעת באיכות האוויר או באיכות הסביבה, מה שמאלץ את הנפגעים לפנות בדחיפות לבית המשפט לטובת קבלת צו המורה לאותו גורם להפסיק את העוולה וזאת עד למועד בו התביעה תתברר.
-
מועצה עירונית מפסיקה לספק מים לבית עסק או לפרטי בטענה לחוב שעליו חולק צרכן המים וזה האחרון פונה לבית המשפט לטובת קבלת צו אשר יחייב את המועצה להמשיך לספק מים עד לברור המחלוקת.
-
צד להסכם מודיע כי בכוונתנו להפר את ההסכם ולהפסיק לספק סחורה לצד הנפגע, גם לא כנגד תשלום במזומן ואותו צד נפגע פונה לבית המשפט ומבקש להורות על מתן צו עשה זמני לטובת המשך קבלת הסחורה , כך שהוא יוכל להמשיך לעבוד.
-
התנהלות מונופוליסטית של גוף גדול, המאלצת את ה"אזרח הקטן" לפעול כנגד המונופול ולמנוע ממנו את הפגיעה בו.
-
התנהלות מול בנק המסרב לקבל הפקדת כספים המגיע מחול, תוך כוונה להששיב את הכספים מחול, מה שעלול לפגוע בבעל חשבון הבנק ולהביאו למצב בו אותם כספים שהועברו לו בעמל רב לא יושבו ומשכך מבקש הוא לבלום את הבנק מלהחזיר את הכספים למקור ממנו הכספים הגיעו.
רשימת המצבים מעלה, בהם נדרש צו מניעה ו/או צו עשה הינה דוגמית בלבד, צווי מניעה ו/או צו עשה ניתן לדרוש בעוד אין ספור מצבים אחרים.
כיצד יש לפעול לטובת קבלת סעד זמני
לטובת קבלת צו זמני שכזה הגורם העלול להיפגע חייב לפעול במהירות, לרכז במידי את כל העובדות ולפנות באופן בהול לבית המשפט. עליו לבקש, ללא דיחוי, לפעמים משופט תורן ולפעמים גם בשעות לילה מאוחרת ו/או בסופי שבוע, צו דחוף, עוד בטרם הצד האחר יכול להגיב, וזאת לטובת קבלת החלטה המונעת פעולה או שמא מורה על פעולה.
בית המשפט בבוחנו עניין שכזה, ועוד בטרם יינתן צו במעמד צד אחד, יבקש הוא לקבל תצהיר מהצד המבקש, וכן אסמכתאות התומכות לכאורה בטענתנו. רק אם הוא יראה כי יש בסיס לנטען וכי לגישתו עלול להיגרם נזק בלתי הפיך היה והצו לא יינתן, אזי ישקול הוא בחיוב את מתן הסעד.
לאחר מתן צו במעמד צד אחד, ביהמ"ש יפעל לטובת קיום דיון מהיר בנוכחות שני הצדדיים וזאת על מנת לאפשר לצד האחר, נגדו הוצא הצו, להביע את עמדתו. בהתאם לטענות הצדדים ולתוצאות הדיון יקבע בית המשפט האם להותיר את הצו על קנו או האם לבטלו.
פעמים רבות מהלך שכזה מסייע לסיום המחלוקת מוקדם מן הצפוי
לא אחת, היתרון בהליך אגרסיבי ומהיר שכזה הוא בכך שתחת ניהול הליך משפטי ושמיעת תביעה על פני שנים, הכוללת עדויות, תצהירים, גילוי מסמכים, שמיעת ראיות וכו' - וזאת לצד עלויות מהותיות, ניתן לא אחת, בתחכום, למנף את הדיון בסעד הזמני לטובת סיום כלל המחלוקת. כלומר, לא אחת ניתן במסגרת הדיון בצו המניעה ו/או בצו העשה, בנוכחות שני הצדדים, להגיע לכדי הבנה בנוגע למחלוקת בשלמותה. שהרי כבר במסגרת הדיון הזמני, על הצדדים להציף את המחלוקת, בית המשפט יהיה מחויב לבחון האם יש בסיס לנטען. משכך, עצם ההתנהלות, היה וזו נעשית בתבונה, עשויה למנוע הליכים משפטים ארוכים, מסרבלים ומורכבים.
לסיכום
באמצעות סעד זמני ניתן להגיע למצב שיחסוך כסף, זמן ואנרגיה ובנוסף, יקנה וודאות, כאן ועכשיו, תחת התנהלות ממושכת המותירה את כל המחלוקת באוויר, ומקשה על התנהלות בעלי הדין. כמובן שכל מקרה חייב להיבחן לגופו ולא תמיד ניתן לסיים את המחלוקת כבר בשלבים מוקדמים, אולם התנהלות נכונה יכולה למקסם את הסיכוי.