באמצעות חקיקת חובת תשלום דמי המזונות, המדינה מבטיחה כי איכות החיים של בת הזוג (מזונות אישה) וילדיה (מזונות ילדים) לא תיפגענה כתוצאה מהגירושין. למעשה, מזונות הם חובה כה מהותית בדיני המשפחה, עד כי נדיר למצוא מקרים בהם אדם קיבל פטור מתשלום דמי מזונות. בדרך כלל דמי המזונות ייקבעו במסגרת הסכם שערכו בני הזוג וקיבל תוקף של פסק דין או על ידי בית המשפט.
כאמור, הרשויות מתייחסות בחומרה רבה לאי תשלום מזונות – מדובר בעבירה הגוררת אחריה ענישה מחמירה. בהתאם לכך – גם הימצאות במצב של חדלות פירעון לא תעניק באופן אוטומטי פטור מתשלום דמי המזונות. במקרה בו חייב המשלם מזונות קיבל צו פתיחת הליכים ומצוי בהליך חדלות פירעון, הממונה על ההליך יורה לחייב להעביר סכום קבוע מחשבון הבנק שלו או מקופת הנשייה עד לסיום ההליך לטובת תשלום דמי המזונות, כאשר סכום המזונות יישאר זהה לסכום בו חויב החייב טרם כניסתו להליך חדלות הפירעון.
בקשה לקציבת דמי המזונות יכול שתעשה על ידי הגרושה, החייב בעצמו או הממונה על הליך חדלות הפירעון והיא מתייחסת לגובה המזונות השוטפים אותם משלם החייב. בבואו של בית המשפט להכריע בגובה המזונות שייקצבו, תישקל יכולתו הכלכלית של החייב, מצבו התעסוקתי, האישי והרפואי ועמידתו עד כה במזונות שנקבעו במסגרת הסכם הגירושין או בפסק הדין שניתן במסגרת הליך הגירושין.
חשוב לדעת, כי ככל ובית המשפט של חדלות הפירעון יקצוב מזונות מופחתים מאלו ששילם עד כה החייב, תוקף ההפחתה תהא אך ורק לתקופה וכל עוד מצוי החייב בהליך חדלות הפירעון ומכל מקום, גם לאחר שיסתיים ההליך והחייב יקבל הפטר מחובותיו, הוא ימשיך להיות מחויב בהפרשי המזונות שלא שולמו על ידו משך כל תקופת ההליך.
כידוע, פעולה של תשלום חוב לנושה תוך העדפתו על פני אחר הינה פעולה אסורה הניתנת לביטול על ידי בית המשפט. סעיף 219 לחוק, מאפשר לבית המשפט של חדלות פירעון לבטל פעולות משפטיות שנעשו באופן שמקנה עדיפות לנושה אחד על פני אחר. בסעיף קטן (ב), מצוין כי העברת חוב מזונות לזכאי, היא פעולה שלא תבוטל על ידי בתי המשפט גם אם הלכה למעשה מדובר בהעדפת נושים.