מאת: ; ;

מהו צו הפטר ומה יעילותו ?

בהליך של חדלות פירעון (פשיטת רגל לשעבר) ניתן להגיש בקשה לבית המשפט לקבלת צו הפטר. ברגע שמקבלים את הצו, ניתן פטור לחייב מתשלום החובות שהיו לו עד אותו הרגע. הצו מגן על החייב מפני הנושים שלו ומונע מהם את האפשרות לנקוט בהליכים משפטיים כלפיו על מנת לקבל בחזרה את החוב שלהם.
עד 15.09.2019 הייתה באפשרות החייבים להגיש בקשה לצו הפטר בהוצאה לפועל ולהיות מוכרזים כמוגבלים באמצעים באמצעות השלבים הבאים: (א) הגשת בקשה למתן הפטר בהוצאה לפועל. (ב) התנגדויות נושים למתן ההפטר, שכן אם מוגשות התנגדויות מטעם הנושים, רשם ההוצאה לפועל יורה על עיכוב הליך ההפטר בהוצאה לפועל. (ג) דיון בבקשה למתן הפטר בהוצאה לפועל. (ד) קבלת הפטר ומחיקת החובות.
החל מ- 15.09.2019, אין את האפשרות עבור החייבים לקבלת הפטר דרך ההוצאה לפועל אלא במסגרת הליכי חדלות פירעון בלבד. הפטר בעצם פוטר את החייב המצוי בהליך של חדלות פירעון מכל חובותיו שקדמו למתן ההפטר ומגן עליו מפני תביעות שהוגשו נגדו ביחס לאותם חובות. החריג – סעיף 175(א) לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, תשע"ח – 2018, חובות שאינם בני הפטר, דהיינו ההפטר אינו חל עליהם -  (א) חוב מזונות שהחבות בו היא לפי פסק דין. (ב) חוב שנוצר במרמה או חוב הנובע מעבירת גניבה, מעבירת מין או אלימות חמורה. (ג) קנס (תשלום עונשי).
 
לבית המשפט הסמכות למתן 3 הפטרים שונים לחייב:
  1. הפטר מותנה: מדובר במצב ביניים בהליך. צו הפטר מותנה, כשמו הוא, מותנה בתשלום סכום מסוים לקבלת ההפטר. בית המשפט יכול לקבוע לחייב במסגרת הדיון בהליך של חדלות פירעון, תכנית פירעון אשר נקבעת לפי יכולתו הכלכלית של החייב ויהיה ניתן לקבל את ההפטר בתום תשלום תכנית הפירעון שנקבעה. 
  2. הפטר חלוט:  מדובר במצב סופי בהליך. זהו הצו שברוב המקרים, החייבים ירצו לקבל מכיוון שהוא נותן פטור מלא ומוחלט מכל החובות כך שאפשר באמת לפתוח דף חדש בחיים ללא חובות ועיקולים, שזוהי בעצם מטרת החייב הראשונה והאחרונה בהליך. לאחר הגשת לקבלת צו הפטר מטעם החייב, בית המשפט יבחן את התנהלות החייב, את תום ליבו ועד כמה הינו רציני ומעוניין לפתוח דף חדש. במידה ובקשת ההפטר תאושר, אכן יינתן הפטור המלא.
  3. 3. הפטר לאלתר:  לפי סעיף 167(א) לחוק, לבית המשפט הסמכות במקרים חריגים, לקבוע כי החייב לא ישלם תשלום נוסף מעבר למה ששולם עד הדיון ויינתן לו הפטר לאלתר זאת בהתחשב בנסיבות קשות ומיוחדות המצדיקות זאת. שכן, מדובר במצב בו כושר ההשתכרות של החייב אינו עולה על דמי המחיה שלו ואז העצם יהיה החייב פטור מחובות העבר שלא ניתן לפרוע מנכסי קופת הנשייה.
 
ביטול ההפטר
לבית המשפט הסמכות, בכל עת, ובהתקיים אחד מהתנאים הבאים, להורות על ביטול ההפטר שניתן לחייב, על שינוי צו התשלומים שנקבע לו במסגרת ההפטר או על הארכת תכנית הפירעון:
א. התגלו עובדות חדשות.
ב. אי שיתוף פעולה מצדו של היחיד עם הנאמן.
ג. הפרת תנאי מהותי מתנאי הצו לשיקום כלכלי.
ביטול ההפטר אינו פוגע בתוקפם של מכירה, העברה, תשלום או פעולה משפטית אחרת שנעשו כדין אחרי מועד ההפטר ולפני ביטולו.
 
לסיכום:
יתרון הליכי חדלות הפירעון מתבטא באפשרות החייבים לקבלת צו הפטר בתום ההליכים, המוחק את יתרת החובות והמאפשר לחייבים לפתוח דף חדש בחיים מבחינה כלכלית ללא חובות.
צו ההפטר אף מהווה חיסרון משמעותי לנושים שמתבטא בכך שהם לא יוכלו לקבל את מלוא חובם מהחייב.
ניתן לראות כי, חוק חדלות פירעון עבר בשנה האחרונה שינוי דרמטי והינו מקל יותר על חדלי פירעון ומתמקד כעת באופן רחב יותר בשיקומם והרבה פחות בסוגיית ההענשה -  כך למשל החוק מפנה כל חייב למסלול שבסופו יקבל צו הפטר תוך מקסימום 4 שנים. בנוסף, הגישה תהיה פשוטה יותר לאנשים פרטיים בציבור, בכך שהחוק קבע שהליכים של פשיטת רגל יתנהלו בבתי משפט שלום או לחלופין בהוצאה לפועל שזהו התיקון לחוק חדלות פירעון.
מאידך, טענתם של מתנגדי התיקון ומתנגדי מתן צו הפטר ביד רחבה, הינה שברוב המקרים הפטר החובות לא באמת מסייע בשיקום, אף מחקרים מגלים כי קרוב לחצי מחדלי הפירעון אשר מקבלים הפטר חובות, שבים להליך פעם נוספת.
 
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.