מאת: ;

שומה על פי מיטב השפיטה וזכות ההשגה והערעור של הנישום

פקודת מס הכנסה יוצאת מהנחת מוצא, כי דוח שמסר אדם מהווה דוח אמת לצורך קביעת ההכנסה שלו לפיו מחושב המס בו הוא חייב ודוח זה מהווה "שומה עצמית". פקיד השומה ישלח לאדם הודעה בדבר סכום המס שעליו לשלם לפי השומה העצמית, ורשאי תוך 6 חודשים ממועד הגשת הדוח לתקן טעות חשבון.
 
לאחר הגשת הדוח רשאי פקיד השומה לעשות אחת מאלה: 
  1. לאשר את השומה העצמית, אם לאחר שבדק אותה ואם ללא בדיקה כלל.
  2. לקבוע על פי מיטב שפיטתו את סכום ההכנסה של אותו אדם ואת הסכומים שהוא יהיה רשאי לקזז או לנכות לשם חישוב ההכנסה שחייבת במס, אם סבור כי השומה העצמית אינה נכונה באופן מהותי. יצוין, כי פקיד שומה רשאי לקבוע שומה על פי מיטב שפיטה גם לאדם שלא מסר דוח אם הוא סבור כי אותו אדם חייב במס.
פקיד השומה רשאי לבדוק את השומה העצמית תוך ארבע שנים מתם שנת המס בה נמסר לו הדוח (לדוגמא דוח לשנת 2021 שהוגש בשנת 2023 – לפקיד השומה סמכות לבדוק את הדוח עד 31.12.2027). בחלוף 4 השנים תחול התיישנות ויראו את השומה העצמית כשומה שאושרה, למעט אפשרות שקיימת לפקיד שומה או לנישום לבקש תיקון טעות חשבונית שקרתה בחישוב של ניכויים, זיכויים או פטורים תוך שנה נוספת מתום הארבע שנים.
מקום בו פקיד שומה מבקש לקבוע שומה על פי מיטב שפיטה חובה עליו ראשית לתת לנישום הזדמנות סבירה להשמיע את טענותיו, לתת הסברים, להציג אסמכתאות ונימוקים בקשר לשומה אותה הוא מבקש לקבוע. קרי, לקיים עם הנישום דיון ובירור מעמיק בטרם תיקבע השומה על פי מיטב השפיטה (הליך זה מכונה "שלב א").
נציין, כי הנחיית רשות המיסים היא כי אין להתחיל דיונים ברגע האחרון קרי בחודשיים האחרונים לפני תום תקופת ההתיישנות שכן אין בכך  משום הזדמנות סבירה לנישום.
לאחר קיום דיונים כאמור יכול והצדדים יגיעו לידי הסכם בדבר השומה שיש לקבוע (שומה 02). ככל שלא הגיעו פקיד השומה והנישום להסכם, יוציא פקיד השומה שומה לפי מיטב שפיטתו- "שומה 03" ועליו לצרף פירוט לדרך לפיה נעשתה השומה ולהציג נימוקים לאי קבלת השומה העצמית.
 
הזכות להגיש השגה
במידה והוצאה לנישום שומה על פי מיטב השפיטה או אף נקבעה שומה בהסכם, עומדת בפני הנישום הזכות להגיש השגה בכתב ולחלוק במסגרתה על הקביעות של פקיד השומה ולבקש ממנו לחזור ולעיין ולשנות את השומה, תוך הצגת מלוא הנימוקים ובצירוף מלוא האסמכתאות. קיימת חשיבות רבה להגשת השגה מפורטת מנומקת שכן נטל ההוכחה כי השומה מופרזת או לא נכונה הינו על הנישום. במסגרת זו יש לבקש גילוי מסמכים מלא, לטעון טענות מקדמיות ואף בקשר לזכות השימוע ההוגנת והסבירה ככל שנפגעה.
מועד הגשת ההשגה הינו בתוך 30 ימים מהמועד בו הומצאה הודעת השומה לנישום, כאשר יש לפקיד שומה סמכות להאריך את המועד ככל שהדבר סביר בהתאם לנסיבות (כגון מצב בריאותי, היעדרות מהארץ או כל סיבה אחרת סבירה). יצוין כי השגה על שומה לפי מיטב שפיטה שהוצאה בשל אי הגשת דוח, מחייבת הגשת דוח לאותה שנה שתהווה את ההשגה אלא אם יוכח כי לא הייתה חובה להגיש דוח.
במסגרת ההשגה חל הכלל כי מי שערך את השומה בשלב א' לא יהיה זה שידון בה וזאת כדי להבטיח בחינה אובייקטיבית ובנפש חפצה של ההשגה ועל הנישום להקפיד שהדבר אכן יתקיים, לרבות בחינת רמת המעורבות של מי שדן בהשגה בעת שלב א'.
בשלב ההשגה נערכת בחינה מחדש של הדברים ופקיד השומה רשאי לדרוש מהנישום פרטים נוספים שנראים לו כדי לברר את טענותיו ובקשר להכנסתו, ורשאי לזמן כל אדם להעיד בעניין השומה ואף לחקור אותו. הנישום רשאי להציג בפני פקיד השומה כל עדות או תצהיר של מי שיכול לתמוך בטענותיו.
במסגרת הליך ההשגה יכולים הצדדים להגיע להסכם בדבר סכום המס שישלם הנישום והשומה תתוקן בהתאם.
ככל שהצדדים לא הגיעו להסכמות מלאות או חלקיות יקבע פקיד השומה את השומה מחדש בדרך של מתן "צו" בכתב ("שומה 09") ועליו לצרף פירוט לדרך לפיה נעשתה השומה והציג נימוקים לאי קבלת השומה העצמית.  הצו יכול ויהיה זהה לשומה עליה הוגשה ההשגה או שונה ממנה.
גם במסגרת ההשגה חובה על פקיד השומה לתת לנישום הזמנות סבירה להשמיע את טענותיו, לתת הסברים, להציג אסמכתאות ונימוקים ולקיים עם הנישום דיון ובירור מעמיק בטרם תיקבע השומה על פי מיטב השפיטה.
כאמור, הנחיית רשות המיסים היא כי אין להתחיל דיונים ברגע האחרון קרי בחודשיים האחרונים לפני תום תקופת ההתיישנות שכן אין בכך  משום הזדמנות סבירה לנישום.
תקופת התיישנות של השגה: על פקיד השומה לקבל החלטה בהשגה בתוך שנה מיום הגשתה- לקבלה, לדחותה או להגיע להסכם, אחרת ההשגה תתיישן ויראו אותה כנתקבלה. בהשגה שהוגשה על שומה שנערכה בשל אי הגשת דוח תחול התיישנות רק לאחר חלוף חמש שנים מתם שנת המס שבה הוגשה.
 
הזכות להגיש ערעור לבית משפט
לנישום עומדת הזכות לפנות לבית המשפט המחוזי ולהגיש ערעור על הצו שהוציא לו פקיד השומה לאחר שלב ההשגה. הערעור נדון בפני שופט יחיד  על פי רוב בדלתיים סגורות. חשוב להגיש את הערעור לבית המשפט שלו הסמכות המקומית לדון, קרי לבית המשפט שבאיזור שיפוטו פועל פקיד השומה. חשוב לציין, כי הנטל להבאת הראיות כי השומה שנקבעה אינה נכונה חל על הנישום המערער כאשר מנגד על פקיד השומה להצדיק את ההחלטה שקיבל.
 
במידה והחלטתם כי יש מקום להגיש השגה או להגיש ערעור על השומה שהוצאה לכם, הרי שמומלץ להיוועץ עם בעל מקצוע בתחום המס אשר בקיא בהליכים הדיוניים והמשפטיים כדי שניתן יהיה לכלכל את הצעדים בצורה הטובה ביותר ולבחון את הראיות שנדרשות, את הכשלים של פקיד השומה ואת הטענות המשפטיות האפשריות בצורה מקסימלית ולא די בטענות בעלמא ללא ביסוס ראייתי או משפטי. 
 
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.