3/5/2023
עיקלו לי את חשבון הבנק - מה עלי לבדוק ומה ניתן לעשות ?
הוצאת צו עיקול על חשבון הבנק של חייב הינו כלי גבייה מרכזי ושכיח העומד לרשות הנושים ומאפשר להם להפעיל לחץ על החייבים, ובכך להביא להשבת החוב בהקדם. מלבד צו עיקול קיימים כלים נוספים העומדים לרשות הנושים ובהם צו הגבלת יציאה מן הארץ, צווי עיקול נכסי מיטלטלין או מקרקעין, ועוד.
משמעות צו העיקול הינה 'הקפאת' המצב הקיים מבחינת הכספים והזכויות של החייב בחשבון הבנק שלו – משנשלח לבנק צו העיקול, אסור לבנק לבצע כל פעולה שתביא לשינוי בזכויות הכספיות של החייב במועד מתן צו העיקול. הבנק מחויב להקפיא את הפעילות בחשבון ולא לאפשר שימוש בו, והדבר יביא לכך שלא יכובדו: חיובי אשראי, משיכת שיקים, והוראות קבע.
משנודע לך על צו העיקול חשוב תחילה לבדוק מי הגורם המעקל, כלומר, מי הטיל את העיקול. ייתכן והעיקול נפתח נגדך במסגרת תיק הוצאה לפועל שנפתח בגין חוב או לחילופין, מדובר בצו עיקול שניתן במסגרת הליכי גבייה מנהליים המבוצעים על ידי מוסדות המדינה (רשות המיסים) ו/או רשויות מקומיות.
לצורך בירור זהות הגורם המעקל עליך לפנות לבנקאי בסניף בו הוטל העיקול ולקבל ממנו פרטים מלאים לגבי הגורם המעקל – זהות המעקל, מספר תיק הוצאה לפועל, סכום העיקול, ועוד. ככל ולא הצלחת לקבל את מלוא פרטי המעקל באפשרותך לפנות ללשכת הוצאה לפועל הארצית (או לרשות הגבייה והאכיפה) ולקבל את המידע הנדרש.
נציין, בשלב הראשון צו העיקול הינו ברישום בלבד. כלומר, ללא צו נוסף - מימוש עיקול, הכספים לא מועברים לגורם המעקל, אך גם אינם עומדים לרשות בעל החשבון. ומכאן, החשיבות הרבה לזמן התגובה שלך לצו העיקול, וככל ותפעל מהר יותר ובסיוע אנשי מקצוע ניתן יהיה להביא לביטול צו העיקול. ברוב המקרים, אם לא מטפלים בבעיה מוקדם ככל הניתן, הבעיה תחריף ויגדל הקושי להשיב את המצב לקדמותו.
ככל שאינך כופר בחוב שבגינו הוטל העיקול, הדרך הנכונה והזולה ביותר תהיה לפנות לנושה שלטובתו הוטל העיקול באופן ישיר ולנסות להגיע איתו לפריסה חדשה ומוסכמת של החוב כתנאי לביטול העיקול. זכור שגם לנושה אינטרס לגבות את החוב בהקדם, וככל ותוצע לו פריסה מספקת ובטוחה, סביר כי ישקול להיעתר להצעה.
במידה שלא זכית לשיתוף פעולה של הנושה, וככל שמדובר בצו עיקול שניתן במסגרת תיק ההוצאה לפועל, עליך לפנות ללשכת ההוצאה לפועל הקרובה לבית מגוריך בבקשה לביצוע חקירת יכולת, קביעת צו תשלומים, ועיכוב/ ביטול הליכי הגבייה בתיק.
בנוסף, ואף חשוב מכך, עם היוודע על צו העיקול יש לבדוק האם העיקול בוצע באופן חוקי. הדין מחייב עמידה בתנאים מסוימים לצורך הפעלתם של הליכי גבייה, בהם מסירת אזהרה לידי החייב, עוד יש לבדוק האם הנסיבות שבגינן ניתן צו העיקול מוצדקות ותואמות את העובדות?, במקרה שענית על אחת מן השאלות באופן שלילי עליך לפנות ללשכת ההוצאה לפועל בבקשה מנומקת לביטול או עיכוב צו העיקול, ובמידת הצורך תוכל גם לערער על החלטת רשם ההוצאה לפועל בפני בית המשפט.
על מנת למנוע 'הפתעות' נוספות, עם היוודע אודות צו עיקול שהוטל על חשבונך, מומלץ לבדוק מול לשכת ההוצאה לפועל אם נפתחו כנגדך תיקים נוספים, והאם מתנהלים כנגדך הליכי גבייה כלשהם במסגרת תיקים אלה, או בכלל. ככל שיתגלו תיקים נוספים, ייתכן שמדובר בתמרור אזהרה עבה במיוחד שמעיד על כניסתך למצב של חדלות פירעון, וככזה, עליך לפעול בזריזות ובסיוע אנשי מקצוע שיסיעו לך לשמור על זכויותיך ויצמצמו את נזקיך.
הליכי הוצאה לפועל עלולים לגרום לתוצאות קשות עבור החייב, ולשבש בצורה משמעותית את שגרת חייו הכללית והכלכלית, ומומלץ להיעזר בייעוץ משפטי במקום בו הנך מצוי ב'צד הלא נכון' של הליכים מסוג זה.