16/4/2023
הברחת טובין לישראל - השלכות ודרכי התגוננות
לאורך השנים, הן יבואנים רשמיים והן אנשים פרטיים מן המניין העוברים במעברי גבול יבשתיים ואוויריים במדינת ישראל מנסים להעביר טובין מבלי להצהיר עליהם בדרכים שונות כגון: אי דיווח על סחורות, סיווג סחורות באופן כוזב, הפחתת מחירי הייבוא לצורך תשלום מכס מופחת, הגשת רשימוני יבוא כוזבים ומי שעובר במעברים האוויריים וכו'.
לאחרונה, עם חזרתם של מעברי הגבול לפעילות מלאה, לאחר משבר הקורונה שפגע קשות במערך התעופה וייבוא הסחורות מחו"ל עקב סגירתם של בתי מלאכה רבים מעבר לים, ברשות המיסים מזהים עלייה לא מבוטלת בניסיונות הברחת הטובין לשטחי מדינת ישראל.
רשות המיסים, ובראשה יחידות המכס השונות, משקיעים משאבים רבים באיתור וניטור מבריחי טובין במעברי הגבול, הקמת מערכי גיוס והכשרה לבודקי מכס מקצועיים, מכשור טכנולוגי לאיתור סחורה מוברחת וניתוב פעילות מוגברת בנמלים הקולטים מאות מכולות מדי יום ומהווים ציר הברחה מרכזי.
מעיון בפקודת המכס ובספר סיווג הטובין של רשות המיסים ניתן להבחין בהגדרות מדויקות למוצרים וסחורות המותרים לייבוא וכן סכומי כסף אותם ניתן להכניס למדינת ישראל ללא צורך בדיווח. בנוסף, ניתן להיחשף לסכומים לצורך תשלום המכס וחבות המס הגלומה בעצם היבוא של אותן סחורות למדינה.
פקודת המכס כוללת בתוכה את הענישה בגין החריגה ו/או עבירה על אחת מן ההוראות הכתובות בה. סעיפי הענישה בגין עבירות מכס והברחת טובין טומנים בחובם עונשי מאסר גבוהים היכולים להגיע ל-10 שנות מאסר בגין ניסיונות הברחה הנמצאים במדרג החמור של העבירות.
זאת ועוד, עם כניסתו לתוקף של חוק איסור הלבנת הון, נידונה רבות הסוגייה לפיה יש לכלול גם את פקודת המכס כעבירת מקור, דבר שהביא בסופו של יום לקביעה כי הברחת טובין תיחשב כעבירת מקור על פי חוק איסור הלבנת הון לצד חילוט הטובין.
למען ההגינות המתבקשת, ישנם מקרים חריגים בהם עבירות בפקודת המכס הנחשבות קלות יחסית, יחשבו כעבירות מנהליות אשר מסתיימות בקנס כספי חלף הליך פלילי. אולם, חשוב לציין כי עבירות מסוג הברחת טובין ואף ניסיון לעשות כן, הינן עבירות פליליות חמורות אשר מלוות בכתבי אישום חמורים, עונשי מאסר כבדים, קנסות כספיים גבוהים בעלי השלכות מרחיקי לכת וכל זאת לצד החרמת הטובין עצמו.
מעבר לעובדה כי הברחת טובין הינה עבירה בעלת השלכות פליליות קשות לעושה את אחת מן העבירות, הרי שיש להן גם השלכות אזרחיות כגון החרמת הטובין באופן מידי. בדרך כלל התהליך מתחיל בחקירה באזהרה וגרסתו הראשונה של החשוד בסמוך לתפיסתו הינה בעלת חשיבות רבה ובעלת המשקל הכבד ביותר בראי בית המשפט בבואו לדון את החשוד בעבירה.
לפיכך, חשוב ביותר שכל מי שחשוד בעבירה להיוועץ עם עורך דין המתמחה בענייני מיסים אשר ישטח בפניו את זכויותיו ע"פ דין והעולם המשפטי בו הוא נמצא. לא מן הנמנע כי ייעוץ וליווי מקצועי כבר בשלב הראשוני יש בו, בנסיבות מתאימות בכדי לסייע בידי הרשויות לשקול להמיר את העבירה הפלילית בכופר כסף או קנס מנהלי וזאת לאחר הסרת המחדל האזרחי. כל אלו, במטרה למזער את השלכותיו החמורות והקיצוניות של הרשעה בהליך הפלילי בכלל, ובגין הברחת טובין בפרט.