מאת: ; ;

חובות כספיים - כל הדרכים להתמודד עמם 

אנשים פרטיים ובעלי עסקים נוטים להיקלע כל הזמן לחובות כספיים בסכומים גבוהים, הרבה מעבר למה שהם מסוגלים לכסות לכאורה ואין להם את המודעות כיצד באפשרותם להתמודד עם חובות אלה ובכך הם פונים לבנקים על מנת ליטול הלוואות נוספות וממשיכים לטבוע עוד יותר בחובות. נדמה כי היציאה מסבך החובות איננה נראית באופק, אולם חשוב לא להזניח את החובות אלא לטפל בהם ולעשות שימוש בדרכי ההתמודדות עמם.

חוב כספי יכול להיות בעצם תשלום בגין החזר הלוואה, החזר משכנתא, עסקה, עסק שקרס ועוד. החוב הכספי הופך להיות בר אכיפה בלשכת ההוצאה לפועל כאשר מועד הפירעון מגיע והנושה לא מקבל את כספו ואז הוא נוקט בהליכים משפטיים ופותח תיק הוצאה לפועל כנגד החייב. לכן, דרך הפעולה הטובה ביותר הינה יצירת קשר עם הנושה טרם פתיחת תיק בהוצאה לפועל על מנת לא לתת לחוב לתפוח במהרה.

חשוב במצב שחייבים מסתבכים בחובות, שהם לא יחשבו כי מדובר בסוף העולם עבורם. שכן החובות הכספיים חשופים ללחצים אדירים ועל החייבים לא להיכנע ללחצים אלה ולפעול במודעות ובמהרה.
 

דרכים לחיסול גירעון כלכלי ולמחיקת חובות כספיים במטרה ליציאה לדרך חדשה בחיים ולהגיע למצב של שיקום כלכלי:

  1. הסדר נושים עצמאי - הינו המסלול היחיד שאינו כפוף לחוק ומתנהל בין החייב לנושים. משמעו, האפשרות הוולונטרית לפנות לכל נושה בנפרד במטרה להגיע להסדר פרטני לגבי תשלום החוב כלפיו תוך כדי אפשרות למחיקת חלק מהחוב, לפריסת החוב בתשלומים חודשיים או לתשלום החוב בבת אחת - דהיינו לחייב עומדת האפשרות להתאים את אופן התשלום לפי יכולתו הכלכלית ישירות מול הנושה שלו ומאידך לנושה את החופשיות להחליט באם הוא מסכים להצעת החייב.

  2. איחוד תיקים 3% בהוצאה לפועל - באפשרות החייב מסלול נוסף אשר באמצעותו הוא יכול להגיש בקשה לאיחוד תיקים בתיק ההוצאה לפועל תוך כדי צירוף אסמכתאות התומכות את הכנסות והוצאות משק הבית שלו. רשם ההוצאה לפועל נותן את החלטתו בבקשה וקובע מה יהיה הסכום החודשי אותו יישא החייב ואז הוא מתחיל את דרכו לסיום חובותיו הכספיים.
    מדובר בהליך המתנהל במסגרת ההוצאה לפועל וכן הינו כפוף לחוק ומגבלותיו.
    המסלול דנן מגביל את אופן התשלום של החייב לפי סך החוב שלו, שכן אם מדובר בחוב שהינו פחות מסך של 100,000 ₪, על החייב להוכיח כי הוא יכול לשלם את החוב ב 36 תשלומים. דהיינו, בתוך תקופה של 3 שנים.  אולם אם מדובר בחוב שהינו מעל הסך של 100,000 ₪ על החייב להוכיח כי הוא יכול לשלם את החוב ב 48 תשלומים. דהיינו, בתוך תקופה של 4 שנים.

  3. הליך של חדלות פירעון ושיקום כלכלי - החל מחודש ספטמבר 2019 ההליך הינו בהתאם להוראות חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שהחליף בעצם את פקודת פשיטת הרגל הישנה.
מדובר במסלול המורכב משלושה שלבים עיקריים: צו פתיחת הליכים, צו שיקום כלכלי וצו הפטר אשר יפורטו בהמשך.
 

בהליך של חדלות פירעון, על החייבים לא לפגר בארבעה תשלומים חשובים ובסיסיים:

  • תשלומי המשכנתא: על מנת להגן על הבית שיש ברשות החייב ולמנוע מצב של פינויו מהבית. אם יהיה פיגור בתשלומי המשכנתא יהיה לבנק הממשכן (הנחשב לנושה מובטח) הרבה יותר קל לפנות את החייב מהבית ואף למכור אותו מאשר לכל נושה אחר. לכן, עדיף לעמוד בתשלומי המשכנתא כמו שכר דירה שכן תשלומים אלה יקנו הגנה על הבית.

  • תשלומי מזונות: החוק קובע כי חוב המזונות הינו חריג להליך של חדלות פירעון וההפטר אינו חל עליו. מה גם כי מדובר בתשלומים שהולכים לטובת ילדי החייב, וחשוב שהרושם שהחייב ישאיר לשופט לא יכשיל אותו עת מתן צו השיקום הכלכלי.

  • חשבונות שוטפים: ממילא, אסור לחייב לצבור חובות חדשים בהליך של חדלות פירעון. לכן, עליו להמשיך ולשלם את החשבונות השוטפים (לא כולל את חובות העבר). בנוסף, על החייב לשאת בתשלומים אלה על מנת לא להגיע למצב של ניתוק החשמל, המים או הטלפון.
  • תשלומי מיסים: חובה זו מיועדת בעיקר על העצמאיים, שכן מדובר בחובות למע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי. אי עמידה בתשלומים אלה מהווה עבירה פלילית.
מתי הליך זה הינו רלוונטי עבור החייב? במקרה של חובות כספיים כבדים שאין לחייב את האפשרות להסדירם ישירות מול הנושים ואף אין לו את היכולת לשלם אותם בתקופה של 3-4 שנים, אז עומד ברשותו מסלול נוסף והוא הליך של חדלות פירעון מה שנקרא בעבר פשיטת רגל.
מסלול זה הינו כפוף לחוק המסייע לחייב לטפל ולהתמודד בחובותיו שנצברו במשך השנים תוך כדי הגנה מאת המדינה מול הנושים השונים. הגנה זו מתבטאת בשמירה על כבודו של החייב, על ביטול ההגבלות והעיקולים שהוטלו נגדו ועל אורח חיים כלכלי בריא. להגנה הזו יש מחיר והינו העברת מלוא זכויותיו הקיימות של החייב לטובת הנושים.
 
 

שלושת השלבים העיקריים של ההליך

שלב ראשון - צו פתיחת הליכים: עת מתן צו פתיחת הליכים כנגד החייב, מעוכבים על הליכים ההוצאה לפועל שנפתחו נגדו ומבוטחים על העיקולים שהוטלו בין היתר על משכורתו, על חשבון הבנק שלו ועל רישיון הנהיגה.

מתי בעצם ניתן צו פתיחת הליכים? לאחר שהחייב מגיש בקשה מפורטת בצירוף הכנסות והוצאות התא המשפחתי שלו, מסמכים המעידים על זכויותיו ונכסיו, מסמכים המעידים על קיומם של כספים בקופות הביטוח השונות, תצהיר המפרט את אופן נסיבות ההסתבכות הכלכלית ותשלום אגרת הבקשה לממונה על חדלות פירעון יינתן לחייב צו פתיחת הליכים אשר יקבע את הסכום החודשי אותו יישא החייב לטובת קופת הכינוס עד מועד הדיון ויורה על החייב להגיש דו"ח כל חודשיים על הכנסותיו והוצאותיו.

שלב שני - צו שיקום כלכלי:  נקבע כשנה וחצי מיום מתן צו פתיחת ההליכים. זוהי התקופה בה על החייב להתייצב לחקירת יכולת במשרדו של הנאמן (המנהל המיוחד לשעבר), לשתף פעולה עמו ולהשלים מסמכים במידה ונדרש לכך.
שלב שלישי - צו הפטר: במעמד צו השיקום הכלכלי, ברוב המקרים, ניתן לחייב הפטר מותנה במסגרת תוכנית פירעון שנקבעת לתקופה מקסימלית של עד 3 שנים ולאחר סיומה יינתן לחייב צו הפטר שהינו כנגד תשלום מלוא הסכום שנקבע בבית המשפט על פי כושר השתכרותו של החייב.
 

לסיכום

לאחר בחינה מדוקדקת של גובה החובות שהצטברו לחייב וסיבת הסתבכותו הכלכלית, כושר השתכרותו והוצאותיו, סוגי הנושים וזהותם וכן היקף נכסי החייב יהיה ניתן לדעת מהי הדרך הטובה ביותר להתמודד עם חובותיו עד כדי מחיקתם תוך כדי גיבוש תוכנית מסודרת עבורו והתחלת פרק חדש בחיים.
 
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.