מאת: ;

עשרת הדיברות לחייל בחקירת מצ"ח

מדריך שימושי להתנהלות נכונה של חייל בעת חקירה על ידי מצ"ח - המשטרה הצבאית החוקרת. מדריך זה נכתב מניסיון רב שנים של הכותב כתובע צבאי לשעבר שעיין במאות חקירות מצ"ח במהלך השנים, וכיום חלק ממשרד עורכי דין דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות'.
עם זאת, חשוב להדגיש כי מדריך זה לא מהווה תחליף לייעוץ אישי ובהתאם לנסיבות התיק – שכן אין תחליף להיוועצות עם עורך דין בתחילת החקירה. ניתן לראות במדריך זה מעין "פנקס זכויות" הן לתקופת שירותכם בצבא והן באזרחות. 
  1. זכות ההיוועצות: לנחקר זכות להתייעץ עם עורך דין כבר בתחילת החקירה, ושימושו בזכות זו עשויה להיות בעלת משמעות מכרעת לאופן התפתחות התיק, שכן מתן ייעוץ לפני חקירה מאפשר לחשוד להכיר את זכויותיו עוד בטרם תחילת החקירה, ויש בה כדי לסייע לשמירה על תקינות החקירה והאמצעים המופעלים בה.
    נוכח חשיבות הגרסה שמתקבלת לידי גורמי החקירה כבר בחקירה הראשונית, שמשמשת פעמים רבות כבסיס להגשת כתב האישום כנגד החשוד, ייעוץ כבר בשלב ראשוני זה הנו חשוב ביותר.  
  2. זכות השתיקה: זכות השתיקה הנה זכות יסוד לנחקר הנמצא בחקירה משטרתית, כל נחקר זכאי לזכות זו, וגורמי החקירה מחויבים כבר בתחילת החקירה ליידע את החשוד בדבר זכותו לשמור על זכות השתיקה. מנגד, במקרים מסוימים שתיקה זו יכול לחזק את הראיות כנגד הנחקר, ולכן ישנה חשיבות לייעוץ עם עורך דין לפני השימוש בזכות זו.
  3. מתן דגימת שתן: חקירות בחשדות מסוימים עלולות לכלול דרישה למתן בדיקת שתן, וזאת לשם גילוי ממצאים של שימוש בסם מסוכן על ידו. עם זאת, על פי סעיף 250ב(ב) לחוק קובע, כי ביצוע דרישת בדיקת שתן כאמור תיעשה אך ורק בהסכמת הנחקר, בכתב, טרם ביצועה. יצוין שהסכמה שהושגה במרמה, לא תהיה קבילה.
  4. חתימה על מסמכים: במקרים רבים, הנחקר עייף לאחר יום חקירות שלם, ובעת סיום חקירה או כאשר מציגים בפניו מסמכים חותם עליהם מבלי לעיין בהם, וזאת מתוך עייפות אך גם הסתמכות על גורמי החקירה. חשוב לזכור בין אם מדובר בחתימה על מסמכי הסכמה לפוליגרף או למתן דגימת שתן ובין אם מדובר בחתימה על נוסח דבריו בתחילת החקירה או בסיומה, חשוב וחיוני לעיין במסמכים טרם חתימה עליהם, שכן חתימה עליהם ייחשב כמודעות לתוכן המסמך והסכמה לתוכנו. 
  5. שיח בנוגע לחשדות: על כל הנחקרים לצאת מנקודת הנחה, שבשלבי החקירה, בין אם אתם נמצאים בתוככי חדר החקירות או מחוצה לו, ישנו סיכוי כי דבריך מתועדים והדברים שתגיד ישמש כנגדך בהמשך. לכן, אין להתייעץ או לשוחח לגבי החשדות כנגדך עם אף אחד מלבד הסנגור שמייצג אותך, שכן בינך לבינו יש חיסיון עורך דין – לקוח מוחלט שלא ניתן להפר אותו.
  6. אי הצגת ראיות כנגדך: במידה והחוקר מציין בפני הנחקר כי ברשותו ראיות כאלו ואחרות המחזקות את החשד כנגדו, בין עדות של גורם שלישי או מסמכים אחרים, על הנחקר לבקש מהחוקרים להציג לו את הראיות המיוחסות. כל עוד לא הוצגו בפניך אותן הראיות,  זכותך לסרב להגיב לכך, והדבר לא ישמש נגדך.
  7. החוקר הוא המחליט: מניסיון העבר נראה כי בחקירות רבות החוקר הצליח לשכנע את הנחקר כי גורלו מצוי בכף ידו, הראיות כנגדו מוצקות, העונש שיקבל הוא חמור וכו'
    תמיד לזכור שמי שבסוף מחליט להגיש כתב אישום אלה גורמי התביעה ולא החוקרים והם אלו שבוחנים את הראיות. כמו כן, במידה וכן הוגש כתב אישום וישנה הרשעה בתיק מי שמקבל החלטה לעניין העונש הוא השופט ורק הוא. לכן, לא משנה מה החוקר יגיד תמיד תזכרו שלא הוא הגורם המחליט.
  8. מסירת גרסה בחקירה: שים לב לתשובות שניתנות על ידך בחקירה, בפעמים רבות ניסוח תשובה מסוימת יכול להתפרש שונה ממה שהתכוונת. לכן, נוכח חשיבות הגרסה שמתקבלת לידי גורמי החקירה כבר בחקירה הראשונית, ואף בפעמים רבות הנה הבסיס להגשת כתב האישום כנגד החשוד, ייעוץ כבר בשלב ראשוני זה הנו חשוב ביותר.  
  9. חיפוש במכשיר סלולרי: פסיקת בית המשפט משנת 2016 קובעת שאין לבצע חיפוש פולשני במכשיר סלולרי של חייל על בסיס הסכמתו בלבד, אלא נדרש צו בית משפט לכך.
  10. עמוד על זכויותיך: תמיד לזכור שעצם היותך בחקירת מצ"ח לא שולל ממך את הזכויות הקבועות בחוק. תמיד להתייעץ עם עורך דין בעת חקירה, באם החוקר יציין שלא הצליחו ליצור קשר עם הסנגור, אזי להתעקש שבכל זאת לא תרצה להמשיך לפני שתתייעץ. הזכות לשמור על זכות השתיקה, וזכויות רבות אחרות הקיימות במהלך החקירה שעדיף להתייעץ עם עורך דין לפני השימוש בהם.  
 

אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

עשוי לעניין אתכם

עבירות סמים בצה"ל

מאת: אלי דורון, עו"ד

צה"ל נוקט בעמדה מחמירה כלפי עבירות סמים ומטפל בהן באופן רחב באמצעות אכיפה, מניעה וענישה. לפיכך מדיניות הענישה בצה"ל הינה מחמירה וכוללת בדרך כלל מאסר בפועל. העזרות בליווי משפטי מקצועי יכולה לחסוך במקרים רבים חודשי מאסר ממושכים ורישום פלילי המכתים את החייל לתקופה ממושכת בחייו האזרחיים.

חשיבות הייצוג המשפטי בחקירת מצ"ח

מאת: אלי דורון, עו"ד

חיילים רבים, שמצ"ח מזמנים אותם לחקירה או בפעמים רבות 'שולפים' אותם לחקירה, נוטים לחשוב כי מדובר בעניין צבאי מובהק ותו לא. אך מדובר בחקירה פלילית על כל המשתמע מכך. על חשיבות הייצוג המשפטי בחקירת מצ"ח במאמר זה.

התרת התחייבות מצה"ל

מאת: אלי דורון, עו"ד

פסקי דין של בתי המשפט מלמדים, כי הם אינם נוהגים לתת סעד כלשהו למי שקיבל הטבות מן הצבא, ולאחר מכן מבקש שלא בתום להתחמק ממילוי התחייבותו. לכן, לפני חתימה על התחייבות כלשהי או שליחת בקשה להתרת התחייבות מצה"ל, יעוץ משפטי מקצועי יהווה כלי עזר חשוב ומהותי לטיפול בבקשה בצורה הנכונה והמקיפה ביותר.

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.