29/12/2022
כתב אישום פלילי נגד חיילים
המונח "כתב אישום" נשמע רבות במחוזותינו, אך לעיתים לא ברור מה משמעותו של מסמך זה, וכיצד הוא משפיע על זכויותיו של אדם שמצא עצמו מעורב בהליך פלילי האזרחי והצבאי. נביא להלן סקירה קצרה של המסגרת המשפטית הנוגעת לכתב אישום.
מהו כתב אישום?
כתב אישום הוא מסמך המפרט את עובדות המקרה שבגינו אדם עומד לדין על ביצוע עבירה פלילית. הגשת כתב האישום משנה את מעמד הנחקר מ'חשוד' ל'נאשם', קרי הסתיים שלב החקירה הפלילית, תוך שהרשות החוקרת מצאה כי ישנן 'ראיות לכאורה' כנגד החשוד וכעת ניתן להגיש כתב אישום על בסיס אותן ראיות על מנת להעמידו לדין ולבררן בפני בית המשפט.
כתב האישום מציג בתוכו את המחלוקת שבין המדינה לנאשם, מציג את עובדות המקרה בגינו הנאשם עומד לדין, את סעיפי החוק שהופרו על ידי הנאשם ומי הם עדי התביעה בתיק.
ס' 67 לחוק סדר הדין בפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982 מגדיר מהו כתב האישום כדלקמן:
" אדם שיש להעמידו לדין יגיש עליו תובע כתב אישום לבית המשפט".
בהתאם לסעיף זה, ישנם שני צדדים לכתב האישום, מצד אחד המאשימה - היא המדינה באמצעות תובע מוסמך שהגיש את כתב האישום, ומהצד השני הנאשם. במשפט הישראלי לרוב הצד של המאשימה הוא תובע מפרקליטות המדינה או מיחידת התביעות של משטרת ישראל (בהתאם לסוג העבירה).
על פי דין, מעמד הקראת כתב האישום בבית המשפט מהווה את תחילת המשפט כנגד הנאשם (ולא במעמד הגשת כתב האישום).
שימוע לפני הגשת כתב אישום
על פי סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי, קיימת לחשוד, בעבירה מסוג פשע, הזכות לפנות לגורמי התביעה, תוך 30 ימים מיום היוודע לחשוד בדבר רצון התביעה להגשת כתב אישום וזאת על מנת למנוע מגורמי התביעה בהגשת כתב אישום כנגדו.
הליך פנייה לרשות נעשה בכתב, ובמקרים מסוימים ניתן להציג את הטענות בפני הרשות בע"פ. הליך יידוע זה לא נעשה במידה והחשוד עצור, שכן אז חזקה שהוא יודע את הטענות כלפיו.
כתב אישום בהליך שיפוט צבאי על עבירה פלילית
בצבא, כתב האישום יוגש על ידי תובע צבאי וזאת בהתאם לס' 303 לחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו-1955:
" תובע צבאי יערוך כתב-אישום נגד נאשם ויגישו לבית דין צבאי מחוזי או לבית דין צבאי מיוחד".
קרי, מי שאמון על הגשת כתב האישום ועריכתו בצבא, הוא תובע צבאי מוסמך אשר יגישו לבית דין צבאי מחוזי או לבית דין צבאי מיוחד.
מי הם קציני התביעה הצבאית
קציני התביעה הצבאית הנם משפטנים ועורכי דין במקצועם, המטפלים מדי שנה באלפי תיקים מגוונים. קציני התביעה מטפלים בעבירות ייחודיות צבאיות כגון עבירת ההשתמטות ועריקות, וכן מטפלים בתיקים פליליים בעלי זיקה צבאית או שבוצעו בתוככי הצבא.
לסיכום
במקרה של חיילים ואנשי קבע, חלה עליהם בתקופת השירות שתי מערכות דינים, כאשר מדובר בעבירה צבאית או עבירה פלילית שבוצעה בצבא או בעלת זיקה צבאית, אזי בתי הדין הצבאיים ידונו בעניינו של החייל, במקרה שמדובר בעבירה אחרת מאלו, מערכת המשפט האזרחית תדון בעניינו של החייל כדוגמת כל אזרח אחר שביצע עבירה.
במצב בו הוגש כנגדכם בזמן שירותכם הצבאי כתב אישום בבתי הדין הצבאיים או בבתי המשפט האזרחיים, או במקרה שמדובר בעבירת פשע לחשוד שאינו במעצר ועודכנתם בדבר רצון התביעה להגשת כתב אישום כנגדכם, רצוי ואף חובה לפנות לעורך דין המתמחה בעולם המשפט הצבאי ובזכויותיו כחייל, יש לזכור שבצבא ישנן עבירות ייחודיות המצריכות בפני עצמן הבנה מעמיקה לדין הצבאי, ולכן ייצוג על ידי עורך דין המתמחה בדיני צבא הנו חשוב ביותר.