מאת: ; ;

סעיף' 106 לחוק מס ערך מוסף, תשל"ו-1975 (חוק מע"מ) מתייחס למקרה בו יש צורך בגביית חוב מצד שלישי.

מצבים בהם יש לחייב צד ג' בחוב מס של נישום עקב העברת פעילותו ו/או נכסיו של הנישום לידי צד ג' והיעדר אפשרות הפירעון מולו.

למשרדנו הגיעה לאחרונה חברה שעמדה בפני הפעלת סעיף 106 לחוק מע"מ כלפיה, באופן שהיה מביא להטלת מס נוסף עליה, מבלי הצדקה. משרדנו ניהל מטעם החברה את השימוע למול מנהל מע"מ, שקיבל טענות אלה ונמנע מהפעלת סעיף 106 לחוק מע"מ כלפי החברה.
 

סעיף 106 לחוק מע"מ

סעיף 106 לחוק מע"מ מיועד לתת מענה עבור רשות המיסים לגביית מס מחייב (הן תאגיד והן יחיד) שמעביר את נכסיו לאחר מבלי שפרע את חוב המס שנצבר עבורו, ומבלי שנשארו עבורו נכסים לסילוק חוב זה.
בנסיבות אלו, בהתאם לתנאי הסעיף, מוסמכות רשויות מע"מ לגבות את החוב מצד ג' שלידיו הועברו נכסי החייב.
 

ההליך אותו ליווה משרדנו

במקרה דנן, הייתה חברה ולה חוב של כמה מאות אלפי שקלים למע"מ.

למשרדנו הגיע לקוח שהוא בעל חברה ("חברה א'") שקיבלה זימון לשימוע לפני הפעלת סעיף 106 לחוק מע"מ לגביה, תוך חיובה במס חלף חברה אחרת ("חברה ב'"), בטענה שחברה ב' העבירה את פעילותה לידי חברה א', וזאת לאור העברת התקשרויות עם חלק מלקוחותיה וספקיה של חברה ב' לחברה א', וכן העסקתו של בעל מניותיה של חברה ב' כעובד בחברה א'.
במכתב צוין כי בנסיבות לעיל, ומאחר ולחברה ב' חוב מע"מ שלא שולם, ואין בבעלותה נכסים מהם ניתן להיפרע, מתקיימים תנאי סעיף 106 לחוק מע"מ ולגבות את החוב של חברה ב' מידי חברה א'.
משרדנו ייצג את חברה א' בהליך שימוע בפני מנהל מע"מ, ובו הועלו טענות כנגד הפעלת ס' 106 לחוק מע"מ כלפי חברה א', וכן צורפו מסמכים שתומכים בהן. בתמצית, נטען כי לחברה א' הועברו חלקים זניחים מהתקשרויות של חברה ב', שכללו היקף כספי שאינו משמעותי, וכי שתי החברות עוסקות בתחומים חופפים כך שברי שהם יתקשרו עם ספקים זהים.
עוד הועלו טענות במישור האישי שנובעות מקשר משפחתי בין בעלי חברה א' ובעלי חברה ב' (אב ובנו), כאשר האב ביקש לסייע לבנו להיחלץ ממצבו הכספי הבעייתי אליו נקלע עם חברה ב', ולפיכך העסיק אותו בחברה א'.
לאחר שמיעת טענות חברה א' ובחינת המסמכים והנתונים, החליט ממונה מע"מ שלא להפעיל את סעיף 106 לחוק כלפי חברה א'.
 

לסיכום

במצבים בהם לחברה חוב מס והיא העבירה את נכסיה או פעילותה ומבלי שנותרו לה אמצעים אחרים לסילוק החוב, סעיף 106 לחוק מע"מ מאפשר לרשות המיסים לייחס חוב זה לחברה אחרת  אליה הועברו הפעילות ו/או הנכסים, וזאת בכפוף לעריכת שימוע לחברה האחרת. בסיום ההליך רשאי מנהל מעמ לקבוע שהחוב אכן ייוחס לחברה האחרת, ולראות בה כחייב במס לכל דבר ועניין.

הליכים מסוג זה כפופים לחובת שימוע כאמור, ומומלץ להיעזר בליווי משפטי על מנת להעלות את מלוא הטענות הנדרשות כך שמנהל מעמ יימנע מלהפעיל את סמכותו זו, ובכך לחסוך תוספת מס יקרה. 

 
 
 
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.