27/4/2025
הליך מימוש ירושה ברומניה על ידי יורש ישראלי
ישראלים רבים מוצאים את עצמם יורשים נכסים ברומניה – בין אם המוריש היה תושב רומניה ובין אם תושב ישראל. במקרה של ירושת נכסי נדל”ן, חשבונות בנק או רכוש אחר ברומניה, לא ניתן להסתפק בהליכי הירושה בישראל. יש צורך לנהל הליך משפטי ברומניה כדי לממש את העיזבון ולרשום את הנכסים על שם היורש הישראלי.
במאמר זה נסביר את שלבי ההליך, נציג הבדלים בין ירושת מוריש רומני למוריש ישראלי, ונבהיר עקרונות מרכזיים בדין הירושה הרומני – כגון תפקיד הנוטריון הציבורי, השימוש בעדים, וכללי הירושה הייחודיים ברומניה. בנוסף, נדגיש את חשיבות הליווי של עורך דין מקומי ברומניה, במיוחד לאור פעילות משרד עו”ד אלי דורון במדינה, לשם ניהול יעיל ומוצלח של ההליך.
מוריש תושב רומניה לעומת מוריש תושב ישראל – מה ההבדל?
כאשר המוריש היה תושב רומניה ונכסיו מצויים ברומניה, הליכי הירושה יתנהלו ברומניה בהתאם לדין הרומני. היורשים – לרבות יורשים מישראל – יצטרכו לפתוח תיק ירושה אצל נוטריון ציבורי רומני באזור מושבו האחרון של המנוח. לעומת זאת, אם המוריש היה תושב ישראל אך הותיר רכוש ברומניה (כגון דירה, חשבון בנק או מניות בחברה רומנית), אזי למרות שניתן צו ירושה או צו קיום צוואה בישראל, יהיה צורך לנקוט הליך נוסף ברומניה לצורך מימוש הנכסים שם . אין להניח שצו ירושה ישראלי יהיה תקף אוטומטית ברומניה, משום שלכל מדינה כללי ירושה משלה. למעשה, דיני הירושה ברומניה שונים מהותית מדיני הירושה בישראל, ומוסדות ברומניה אינם מכירים ישירות בהחלטות שהתקבלו בישראל . כך למשל, לפי החוק הרומני לא ניתן לנשל לגמרי ילדם או בן זוג מירושה – קיימת ברומניה הגנה על “יורש שמור” (Forced Heir) המקנה לקרובי משפחה מדרגה ראשונה חלק מינימלי בעיזבון גם בניגוד לרצון המצווה . לכן, גם אם יש צוואה ישראלית שמחלקת את הרכוש בצורה מסוימת, ברומניה ייתכן שהחלוקה תהיה שונה כדי להתאים לחוק המקומי. דוגמה נוספת היא חלוקת העיזבון בהיעדר צוואה: היחסים בין בן/בת הזוג לילדים בירושה על פי דין ברומניה אינם זהים לחלוקה הנהוגה בישראל .
בשורה התחתונה, יורש ישראלי של נכסים ברומניה חייב להיות מודע לכך שהליך המימוש יתבצע לפי החוק הרומני. בין אם המוריש היה ישראלי או רומני, מוסדות רומניים (ובעיקר נוטריונים ציבוריים) הם שיקבעו מי היורשים החוקיים ומה חלקם בעיזבון. במקרה של מוריש ישראלי, עשויות לעלות סוגיות של ברירת דין והתנגשות בין צוואה ישראלית לחוק הרומני, ולעיתים אף מצב של צוואות כפולות (אחת בישראל ואחת ברומניה) – במצבים כאלה יש לבחון איזו צוואה גוברת ומה זכויות כל היורשים בכל מדינה . בכל מקרה, אין דרך לעקוף את ההליך הרומני: גם נכסי נדל”ן וגם כספים בחשבונות בנק ברומניה יחייבו פתיחת הליך ירושה רשמי ברומניה , בפני נוטריון ציבורי, על מנת שיונפק מסמך משפטי המכיר ביורשים ובזכויותיהם.
שלבי מימוש ירושה ברומניה – מדריך מפורט
להלן פירוט השלבים העיקריים למימוש עיזבון ברומניה על ידי יורש מישראל, מרגע הפטירה ועד העברת הנכסים ליורשים:
- איסוף מסמכים והכנתם – ראשית, יש לאסוף את כל המסמכים הרלוונטיים. המסמך החשוב ביותר הוא תעודת הפטירה של המנוח. אם המוות אירע בישראל, יש להשיג תעודת פטירה ישראלית מקורית עם חותמת אפוסטיל, ולתרגמה באופן רשמי לרומנית . כמו כן, יש להכין מסמכי זיהוי ומצב אישי של היורשים (תעודות לידה, תעודת נישואין של בן/בת זוג שנותר בחיים, תעודות זהות/דרכון) . במידה שקיימת צוואה שהמנוח הותיר – בין אם בעריכת נוטריון ובין אם בכתב יד – יש להביאה. אם הצוואה נערכה בישראל, מומלץ לתרגמה לרומנית (עם אישור נוטריוני) ולצרף העתק מאושר של צו קיום הצוואה הישראלי, אם הוצא כזה. בנוסף, יש להכין ראיות לגבי הנכסים הכלולים בעיזבון: למשל, מסמכי בעלות על נדל”ן (שטרי רכישה, נסחי רישום מקרקעין), אישורים מהבנקים על חשבונות המנוח, מסמכים על כלי רכב, מניות בחברות וכדומה. ברומניה נהוג לדרוש גם עדויות בכתב של שני עדים שהכירו את המנוח, המאשרות את זהותו, מצבו המשפחתי ופרטי יורשיו . לרוב העדים צריכים למסור הצהרה אישית בפני הנוטריון ברומניה, אך במקרים מסוימים ניתן לקבל תצהיר בפני נוטריון זר ולאשרו כדין. הכנה יסודית של המסמכים מראש ותרגום נוטריוני שלהם תייעל מאוד את ההליך ותמנע עיכובים מיותרים.
- פתיחת הליך הירושה בפני נוטריון ציבורי – ברומניה, נוטריון ציבורי הוא הגורם המוסמך לרוב לטפל בירושות (בניגוד לישראל, שבה פונים לרשם הירושה או בית משפט). יש לפנות לנוטריון ציבורי בעל סמכות מקומית בהתאם למקום מושבו האחרון של המנוח ברומניה. אם המנוח התגורר ברומניה, הנוטריון באזור אותו יישוב מוסמך לטפל בירושה. במקרה שהמנוח לא התגורר ברומניה (למשל, היה תושב ישראל) – הסמכות תיקבע לפי מקום הימצא הנכס העיקרי ברומניה. לדוגמה, אם למנוח הייתה דירה בבוקרשט – נוטריון בבוקרשט יטפל בירושה. אם היו מספר נכסים בערים שונות, לרוב ייבחר הנוטריון באזור הנכס בעל השווי הגבוה ביותר . במידה והמנוח לא הותיר כלל נדל”ן ברומניה (נניח רק חשבון בנק), ניתן לפתוח את ההליך אצל כל נוטריון מוסמך ברומניה. פתיחת התיק מתבצעת לבקשת אחד היורשים או מיופה כוחם, אולם גם גורמים רשמיים יכולים לפתוח הליך אם יש נכסים הדורשים זאת – למשל תובע ציבורי או נציג הרשות המקומית במקרה שיש מקרקעין בעיזבון. לאחר פתיחת התיק, הנוטריון רושם את הבקשה ביומן הירושות הארצי, ומוודא כי אין כבר תיק פתוח אחר לגבי אותו מנוח. בשלב זה, הנוטריון יוציא זימונים רשמיים לכל הזכאים לרשת – היורשים החוקיים על פי דין, הזוכים על פי צוואה (אם קיימת), אפוטרופוס ליורש קטין או חסוי, מבצע הצוואה (אם מונה), ונציג רשות ציבורית אם ייתכן שהעיזבון יוכרז כ”עזבון ללא דורש”. הזימון נועד לוודא שכל בעלי העניין מודעים להליך ויש להם הזדמנות להשתתף בו. לרוב, היורש הישראלי שאינו יכול להגיע פיזית לרומניה ימנה עורך דין מקומי באמצעות ייפוי כוח נוטריוני שייצג אותו ויטפל בענייניו בפני הנוטריון – אפשר אף לחתום על ייפוי כוח כזה בישראל ולשלוח אותו, דבר שחוסך את הצורך בנסיעה לרומניה.
- 3. בירור זהות היורשים וחלוקת העיזבון – הנוטריון הרומני ינהל דיון בירושה, שהוא למעשה הליך בירור עובדות באווירה בלתי פורמלית אך תחת סמכות משפטית. בשלב זה עליו לקבוע מיהם היורשים ומה חלקו של כל אחד בעיזבון. הנוטריון יעשה זאת בהסתמך על מסמכי המצב האישי (תעודות לידה, נישואין, גירושין וכד’) של המנוח וקרוביו, על הצוואה (אם ישנה) וכן על הצהרות העדים שהובאו. לדוגמה, עדים יכולים לאשר כי המנוח היה גרוש ולהם ילדים מנישואים קודמים, או שלא היו לו צאצאים נוספים מעבר לאלה הידועים וכו’. בדרך זו הנוטריון מזהה את מעגל היורשים ואת זכויותיהם לפי דין. במידה שהוצגה צוואה, הנוטריון יאמת את תקפותה (האם נערכה כדין, האם היא האחרונה בזמן, וכדומה) ויקרא אותה בפני הנוכחים. אם הצוואה נערכה ברומניה, ייתכן שהיא כבר מופקדת אצל נוטריון (לפי הנוהג ברומניה, לעיתים מפקידים צוואות במרשם צוואות ארצי). אם מתגלה צוואה סגורה בעת סידור עיזבון, הנוטריון יפתח אותה ויצרף לתיק . במידה וקיימות צוואות סותרות (נניח אחת נערכה בישראל ואחת ברומניה), המצב מסתבך – ייתכן שיהיה צורך בהכרעה שיפוטית איזו צוואה גוברת, אך לעיתים הנוטריון עצמו יכול לסייע בהגעה להסכמות בין היורשים במעמד הדיון. הנוטריון יחיל את הוראות הדין הרומני על המקרה: אם יש צוואה, יש לבדוק שהיא לא פוגעת בזכויות ה”יורשים השמורים” – בני זוג, ילדים או הורים של המנוח שיש להם זכות לחלק מינימלי לפי חוק. במידה והצוואה מקפחת יורש כזה מעבר למותר, היורש המקופח רשאי לדרוש את חלקו הסטטוטורי (עקרון ה-clawback בדין הרומני). הנוטריון גם יוודא שכללי הירושה על פי דין מיושמים נכון אם אין צוואה: למשל ברומניה, בהיעדר צוואה, בן/בת זוג מקבל חלק מוגדר יחד עם הילדים (שונה מאשר בישראל). במהלך הדיון ייקבע הרכב הנכסים בעיזבון – הנוטריון יאסוף רשימת נכסי המנוח לפי המסמכים והראיות שסופקו. אם חסרים פרטים על נכס כלשהו, אפשר לבקש מהנוטריון לבצע חקירה ואיתור נכסים (למשל, פנייה לרישום מקרקעין או לבנקים). הנוטריון גם יוודא אם יש חובות על העיזבון; ברומניה ליורשים יש אפשרות לקבל או לדחות את הירושה – חוק רומני קובע כי על יורש להצהיר אם הוא מקבל את חלקו בירושה או מסתלק ממנה, בתוך 6 חודשים מפטירת המוריש . אם יורש אינו מעוניין בעיזבון (למשל בגלל חובות), הוא יכול לוותר (להסתלק) תוך חצי שנה וכך לא ייחשב בין הזכאים. לאחר איסוף כל הנתונים, הנוטריון יחשב את חלקו של כל יורש – בין אם על פי הצוואה (ובכפוף לחוק המקומי) ובין אם על פי כללי החלוקה לפי דין. לעיתים, אם כל היורשים מסכימים, הם יכולים לבקש מהנוטריון לבצע חלוקה מוסכמת של הנכסים ולאשר זאת בפרוטוקול. הנוטריון רשאי, בהסכמת היורשים, גם למנות נאמן או מנהל עיזבון לצורך סילוק חובות ומכירת נכסים, אם נדרש, בטרם החלוקה הסופית.
- הנפקת צו ירושה או צו קיום צוואה (תעודת ירושה) – בתום דיוני הנוטריון וגיבוש הממצאים, נסכם ההליך ותוצא החלטה. הנוטריון יערוך פרוטוקול סיכום מנומק וינפיק את התעודה הרשמית המסכמת את זכויות הירושה. ברומניה, מסמך זה נקרא “תעודת יורשים” (אם הירושה על פי דין) או “תעודת לגטורים” (אם הייתה צוואה). מסמך זה שקול למעשה לצו ירושה/צו קיום צוואה, והוא אישור משפטי סופי למעמדם של היורשים ולחלקם בעיזבון. תעודת הירושה מפרטת מיהם היורשים או הזוכים, מה מעמדם (בן זוג, ילד, וכו’) ומהו שיעור חלקם בעיזבון . במקרים רבים היא גם תפרט את רכיבי העיזבון (למשל: “דירה ברחוב X, חשבון בנק בבנק Y בסניף Z, רכב מדגם …”). חשוב להדגיש: תעודת הירושה הרומנית היא מסמך אותנטי ובעל כוח ראייתי מלא – היא מהווה הוכחה חוקית למעמד היורש ולזכויות הקניין שלו בעיזבון. לא ניתן בדרך כלל לערוך שני הליכי ירושה לאותו מנוח: מרגע שהנוטריון הנפיק תעודה, לא ינפיק תעודה שנייה לגבי אותו עיזבון, אלא אם בית משפט יבטל את הראשונה. אם לאחר סיום ההליך מתגלים נכסים נוספים של המנוח שלא נכללו בתעודה, ניתן לחזור לנוטריון ולהוסיף נספח (תעודה משלימה) עבור אותם נכסים , וזאת כמובן תוך הצגת הוכחות לבעלות המנוח עליהם. במידה ובדיון הירושה התגלעו מחלוקות בין היורשים – למשל, אי הסכמה על פרשנות הצוואה, טענה ליורש נוסף שלא הוזמן, ערעור על חלקו של מישהו וכדומה – הנוטריון יפנה את הצדדים לבית המשפט המוסמך. במקרה של מחלוקת משפטית, רק בית משפט רומני יכול לבטל או לשנות את קביעות הנוטריון. אך כאשר הכל מוסכם, התעודה הנוטריונית מספיקה לחלוטין ואין צורך בפניה לערכאות שיפוטיות. במילים אחרות, ברוב המקרים ההליך כולו מסתיים בלשכת הנוטריון, בהנפקת תעודת הירושה כמסמך סופי.
- רישום הנכסים והעברת זכויות – לאחר קבלת תעודת הירושה, על היורשים לממש את זכויותיהם בנכסים עצמם. עבור נכסי נדל”ן, יש לבצע רישום בלשכת המקרקעין (הטאבו הרומני) כדי לעדכן את בעלי הזכויות. חוק רומני מחייב שרישום העברת בעלות על מקרקעין ייעשה על סמך תעודת ירושה שהונפקה ברומניה דווקא. כלומר, לא ניתן לרשום דירה או חלקת קרקע על שם יורש ישראלי באמצעות צו ירושה ישראלי מתורגם; יש להציג את תעודת היורשים הרומנית כדי שהרשם יכיר ביורשים כבעלי הנכס. לשם הרישום, בדרך כלל ידרש תרגום של תעודת הירושה לעברית או לאנגלית (אם היורש רוצה בכך) אך הרשויות ברומניה פועלות ברומנית, ולכן לרוב התעודה עצמה כבר ברומנית. היורשים ירשמו בטאבו כבעלים במשותף לפי חלקיהם (לדוגמה: שני ילדים – כל אחד 1/2 חלק בלתי מסוים בדירה). לאחר מכן, אם ירצו, היורשים יכולים לבצע חלוקה פנימית או למכור הנכס ולחלק את כספי המכירה ביניהם. לגבי חשבונות בנק וכספים – תעודת הירושה תאפשר ליורשים גישה לכספי המנוח. יש לפנות אל הבנק שבו התנהל החשבון, להציג את תעודת הירושה בצירוף תרגום נוטריוני (אם הבנקאי אינו דובר רומנית) ולקבל את הכספים. הבנק ישחרר את היתרה לידי היורשים בהתאם לחלקיהם, או לחשבון נאמנות שמנהל עורך הדין עבורם. לעיתים, אם היורשים כולם בחו”ל, הבנק עשוי לבקש הנחיות מיוחדות (כגון אישור נוטריון להעברת הכסף לחשבון בחו”ל). אך בעיקרון, *תעודת הירושה היא המפתח לפתיחת הנעילה על החשבון. כמו כן, אם למנוח היו ניירות ערך, מניות או זכויות בחברה רומנית, יש צורך לעדכן את ספרי החברה או המרשם הרלוונטי. למשל, אם ירשתם מניות בחברה, יש לדווח לרשם החברות הרומני על שינוי הבעלות עקב פטירה, בהתאם לתעודת הירושה. גם פעולה זו מומלץ לבצע בעזרת עו”ד מקומי. לבסוף, ניתן לטפל בנכסים מיטלטלין (מטלטלים) – רכבים יועברו ע”ש היורשים במשרד הרישוי, וכל חפץ יקר ערך אחר שהושאר (תכשיטים, יצירות אמנות וכו’) יימסר ליורשים ויידרש עדכון של ביטוחים או רישומים רלוונטיים בהתאם.
עקרונות מיוחדים בדיני הירושה הרומניים
הליך הירושה ברומניה כפוף למספר עקרונות וכללים ייחודיים שכדאי ליורש הישראלי להכיר:
- ניהול ההליך ע”י נוטריון ציבורי – בשונה מישראל, שבה הליך צו ירושה הוא מנהלי-שיפוטי, ברומניה הנוטריון הציבורי משמש כדמות שיפוטית לכל דבר בירושות. הנוטריון מנהל את החקירה, מקבל עדויות ומכריע מי זכאי לרשת . רק במקרה של מחלוקת הוא יפנה את הנושא לבית משפט. הנוטריון גם מוסמך לטפל בענייני ניהול העיזבון (כמו מינוי מנהל עיזבון, ביצוע צוואה, פירעון חובות וכד’) באישור כל היורשים .
- תקופת קבלת הירושה או דחייתה – על פי החוק הרומני, לכל יורש יש זכות להצהיר אם הוא מקבל את חלקו בירושה או מוותר עליו בתוך שישה חודשים מיום הפטירה . אם יורש אינו מודיע דבר בתוך חצי שנה, הפרשנות המשפטית ברומניה היא לרוב שהיורש מקבל את הירושה אוטומטית (אלא אם החוק קובע אחרת). הסתלקות מן הירושה לאחר שחלפה תקופת ששת החודשים עלולה לא להתקבל. לכן, יורש ישראלי המודע לכך שהוא יורש נכסים ברומניה, חשוב שיטפל בהקדם בהליך באמצעות נציג, כדי לא להחמיץ מועדים.
- “יורש שמור” – חלק חובה ליורשים קרובים – כאמור, הדין הרומני כולל עיקרון של שמירת חלק מינימלי לילדיו או בן/בת זוג של המנוח. עיקרון זה דומה למושג “חלק חובה” במשפט מדינות קונטיננטליות אחרות. משמעותו: גם אם המנוח ציווה את כל רכושו לאדם אחד או לצדקה, ילדיו או בן זוגו זכאים לנתח מינימלי (לרוב מחצית ממה שהיו מקבלים אילו לא הייתה צוואה) . לכן צוואה ישראלית, שאינה מכירה במושג “יורש מוגן”, עשויה להתקל בהתנגדות חלקית ברומניה. למשל, אם ישראלי הוריש בצוואה דירה בבוקרשט רק לאחיו, תוך התעלמות מבנו – הבן יכול לטעון לזכותו כיורש שמור ולתבוע חלק מהדירה לפי החוק הרומני. הנוטריון יאכוף כלל זה בעת חלוקת העיזבון, והצוואה תקוים רק בכפוף להבטחת חלקי החובה. למעשה, יתכן שהוראות צוואה יוגבלו על ידי הדין הרומני במידה שהן פוגעות בזכויות אלה .
- הבדלים בחלוקת הירושה על פי דין – כאשר אין צוואה והמנוח לא הותיר הוראות, הירושה מתחלקת לפי חוק. אולם חוק הירושה הרומני מדרג את היורשים בסדרי קדימות מסוימים, שעשויים להיות שונים מהחוק הישראלי. בישראל, למשל, בן הזוג חולק את העיזבון עם הילדים (מחצית לו ומחצית לילדים יחד) לפי חוק הירושה, תשכ”ה-1965. ברומניה, החלוקה בין בן זוג לילדים יכולה להיות אחרת (למשל אחוז שונה לבן הזוג, וכן בני משפחה מדרגות אחרות עשויים לקבל חלק קטן אם אין ילדים). לכן, התוצאה במצב של ירושה ללא צוואה עשויה להיות שונה מהמצופה לפי הסטנדרט הישראלי . יורש ישראלי עלול להיות מופתע לגלות שחלקו בנכס ברומניה שונה מחלקו בנכסים בישראל. על כן, בעת תכנון צוואה יש לתת את הדעת על כך ולשקול עריכת צוואה גם ברומניה או התאמת הצוואה הישראלית לדרישות החוק ברומניה, אם יש נכסים משמעותיים שם .
- מגבלות על ירושת מקרקעין לזרים – נקודה נוספת שיש לציין היא שסוגיית בעלות זרה על מקרקעין ברומניה הייתה בעבר סוגיה מורכבת. כיום, מאז הצטרפות רומניה לאיחוד האירופי, אזרחי מדינות האיחוד יכולים לרכוש ולהחזיק מקרקעין ברומניה באופן כמעט חופשי. לגבי אזרחי מדינות מחוץ לאיחוד (כמו ישראל), החוק הרומני מחיל עקרון של הדדיות – כלומר, אם אזרח רומני רשאי להחזיק קרקע בישראל, אזי אזרח ישראלי רשאי להחזיק קרקע ברומניה, ובכפוף לאישורים הנדרשים בחוק המקומי . ואכן, ישראל מתירה לרומנים בעלות בנדל”ן, כך שעל פי עיקרון ההדדיות גם ישראלים יכולים לרשת נדל”ן ברומניה בבעלות ישירה. עם זאת, במקרים מסוימים (בעיקר לגבי קרקעות חקלאיות או יערות), ייתכנו תנאים מיוחדים להעברת בעלות לידי אזרח זר. במקרה של ירושה, אם קיימת מגבלה חוקית, הפתרון יכול להיות רישום הנכס ע”ש חברה רומנית בבעלות היורש הזר. חשוב להתעדכן בדין העדכני בעת מימוש הירושה, ולפעול בהתאם להנחיות עורך הדין ברומניה אם ישנן הגבלות מיוחדות.
חשיבות הליווי על ידי עורך דין מקומי ברומניה
הליך הירושה ברומניה, במיוחד כאשר מעורב בו יורש שאינו תושב המדינה, עלול להיות מורכב, ארוך ומסורבל מבחינה בירוקרטית . קיימים הבדלים מהותיים בין מערכת המשפט בישראל לזו שברומניה, לרבות שפה שונה, טפסים ונהלים לא מוכרים, ודרישות פרוצדורליות ייחודיות. ליווי של עורך דין מקומי מנוסה הוא כמעט הכרחי כדי לצלוח את ההליך ללא תקלות. עורך דין הבקיא בדיני הירושה הרומניים יידע בדיוק אילו פעולות לנקוט ובאיזה סדר, וימנע טעויות שעלולות לגרום לעיכובים של חודשים ואף לדחיית הבקשה לחלוטין . כך למשל, הגשת מסמך חסר או ללא אישור נוטריוני כנדרש, עלולה להביא להתעקשות הרשויות ולאובדן זמן יקר. עורך דין מנוסה יבטיח שכל המסמכים המתורגמים מאושרים כדין (נוטריונית ועם אפוסטיל), שהפנייה לנוטריון תהיה לנוטריון המתאים, ושכל היורשים מיוצגים כראוי בהליך.
יתרון משמעותי נוסף הוא האפשרות לנהל את ההליך מרחוק. באמצעות מתן ייפוי כוח לעו”ד ברומניה, היורשים אינם חייבים לטוס לרומניה לכל שלב. עורך הדין יכול לייצג אותם מול הנוטריון, לחתום בשם היורש על מסמכים, לקבל עבורו את תעודת הירושה, ולבצע את הרישומים הדרושים – הכל באופן חוקי ומתואם . בכך נחסכים ליורש הישראלי זמן, טרחה ועלויות נסיעה.
משרד עו”ד אלי דורון, דורון-טיקוצקי ושות’ מפעיל סניף מקומי ברומניה המנוהל על-ידי עורכת דין רומניה בעלת ניסיון של למעלה מ-15 שנים בדיני ירושה וצוואות . פירמה בינלאומית זו, שלה התמחות בממשקים בין הדין הישראלי לדין הרומני, מהווה כתובת מקצועית אחת ללקוח הישראלי הנדרש לממש עיזבון ברומניה. הצוות המקומי דובר עברית ורומנית, ומסוגל לגשר על פערי השפה והתרבות. משרד כזה מציע מענה מקיף תחת קורת גג אחת: החל מניתוח מצב הירושה והייעוץ לגבי הדין החל, דרך איסוף ותרגום מדויק של כל המסמכים , הגשת הבקשות לנוטריון ולטאבו, ועד לקבלת תעודת הירושה ורישום הנכסים על שם היורשים בפועל . הפירמה דואגת לכל הצעדים הנדרשים באופן מתואם בישראל וברומניה גם יחד, כך שרצון המוריש ייושם במלואו והיורשים יקבלו את המגיע להם ללא עיכובים מיותרים.
בסיכומו של דבר, מימוש ירושה ברומניה על ידי יורש ישראלי דורש הבנה של ההליך המקומי וציות קפדני לכללים הרומניים. בין אם המוריש התגורר ברומניה ובין אם לאו, יש להיעזר באנשי מקצוע המכירים את שתי שיטות המשפט, על מנת לנווט בבטחה בין הדרישות החוקיות השונות . בעזרת ליווי משפטי נכון, ניתן להתגבר על פערי השפה, הבירוקרטיה והדין, ולהבטיח שהעיזבון ימומש באופן חוקי, מהיר ויעיל – לשביעות רצון כל היורשים ובכפוף למצוות המנוח. כך תוכלו, בסופו של התהליך, לקבל את הנכסים המגיעים לכם ברומניה ולהעבירם לבעלותכם ללא מכשולים. ידע מקדים, תכנון מוקפד וסיוע מקצועי הם המפתח להפיכת משימה מורכבת זו להליך מובנה וברור. עם ההדרכה הנכונה, ירושה ברומניה יכולה להתממש בהצלחה, חרף המורכבויות, ולהניב לכם ביטחון ושקט נפשי בתקופה המאתגרת שלאחר אובדן קרובכם.