מאת:

משמעות החסינות לאזרח, שנמצא בהליך גילוי מרצון

הליכי גילוי מרצון (Voluntary Disclosure) הם נוהלים שמופעלים מעת לעת על ידי רשות המסים, במטרה לעודד נישומים (יחידים וחברות) לדווח מיוזמתם על הכנסות ונכסים שלא דווחו בעבר. במסגרת הליך כזה מדווח הנישום מרצונו על מלוא ההכנסות החייבות שלא דווחו, משלם את המס המתחייב, ובתמורה זוכה לחסינות מפני הליכים פליליים בגין עבירות המס שביצע. באופן זה המדינה משיגה הרחבה של מעגל המדווחים ותשלום המס, והנישום מצדו נמנע מסתכנות בהעמדה לדין פלילי.
במאמר זה נבחן את משמעות החסינות בהליך הגילוי מרצון, תנאיה ומגבלותיה, ואת חשיבותה כנכס מרכזי עבור נישומים המבקשים להסדיר את ענייני המס שלהם ללא חשיפה פלילית. בנוסף, נדון בתפקידו של עורך דין מיסים בליווי ההליך ובהבטחת קבלת החסינות, תוך שימת דגש על תזמון נכון, ניהול מו״מ ושימוש בחיסיון עו״ד-לקוח.
 

מהי חסינות בהליך גילוי מרצון ומה מטרתה

חסינות בהקשר של הליך גילוי מרצון משמעה התחייבות של רשויות האכיפה שלא לנקוט בהליכים פליליים נגד נישום שחשף מרצונו הפרות מס שביצע בעבר. למעשה, הנישום נמנע מאישומים פליליים ומהעמדה לדין בגין העלמות המס שעליהן דיווח במסגרת ההליך . תכליתה של החסינות היא לעודד נישומים לחשוף מיוזמתם עבירות מס ולהסדיר את תשלום המס, על ידי הסרת איום הענישה הפלילית. ללא הבטחת החסינות, נישום שביצע עבירות מס עלול לחשוש שדיווח עצמי ישמש נגדו ויוביל לחקירה, קנסות ואפילו מאסר. לכן, החסינות הפלילית מהווה תמריץ מכריע בהצלחת נוהלי הגילוי מרצון. היא מבטיחה לנישום שעמד בכל תנאי ההליך כי עם השלמתו, לא יינקטו נגדו צעדי ענישה פליליים על ההפרות שגילה, וכי יוכל לפתוח דף חדש מול רשות המסים\. במילים אחרות, החסינות מגינה על הנישום מפני אחריות פלילית בעבר, ובכך הופכת את הליך הגילוי מרצון ל”מסלול בטוח” להסדרת חובות מס שהצטברו ללא סיכון של העמדה לדין .
 

התנאים לקבלת החסינות: יוזמה מוקדמת ולפני חקירה

החסינות הפלילית אינה אוטומטית לכל מבקש, והיא ניתנת רק בהתקיים מלוא התנאים שנקבעו לכך. התנאים העיקריים לקבלת חסינות במסגרת גילוי מרצון, ככול שמתפרסם נוהל ספציפי, כוללים בין היתר:
  • יוזמה עצמאית ובתום לב: הגילוי חייב להיעשות מרצונו החופשי של הנישום, מיוזמתו וללא כפייה. עליו לפנות מיוזמתו לרשות המסים ולדווח בתום לב על ההכנסות והנכסים שלא דווחו בעבר. אם ההליך אינו וולונטרי (למשל, אם נעשה בעקבות איום מיידי בחקירה), הוא לא ייחשב לגילוי מרצון אמיתי.
  • לפני פתיחה בחקירה: תנאי יסודי הוא שהפנייה תיעשה לפני שרשות המסים החלה בחקירה בעניינו של הנישום. לא תינתן חסינות אם בעת הפנייה כבר מצויים בידי הרשות מידע קודם משמעותי על הנישום, או אם כבר נפתחה נגדו חקירה סמויה או גלויה . למשל, נישום שקיבל זימון לחקירה או הודעה על ביקורת לפני שפנה – לא יוכל ליהנות מהחסינות במסגרת ההליך. על הפנייה להקדים כל פעולת אכיפה של הרשויות.
  • גילוי מלא ומדויק: על הנישום לגלות באופן מקיף וכנה את כל הפרטים הרלוונטיים להפרות המס שביצע – סכומי ההכנסות, מקורותיהן, שנות המס הרלוונטיות וכו’. אם יתברר כי הנישום הסתיר מידע מהותי או מסר דיווח כוזב, הבקשה תידחה ולא תחול חסינות . החסינות ניתנת כנגד גילוי כן ושקוף בלבד.
  • תשלום מלוא המס והחובות הנלווים: קבלת החסינות כרוכה בהסדרת תשלום חוב המס המלא בגין ההכנסות שלא דווחו, בתוספת ריבית והפרשי הצמדה על פני השנים הרלוונטיות. לעיתים נדרש גם תשלום כופר או קנס מנהלי בהתאם להסכמת הרשויות. רק לאחר תשלום המס המוסכם במלואו ייכנס לתוקף ההסכם הסופי הכולל את תניית החסינות.
  • חד-פעמיות ההליך: נהלי הגילוי מרצון מוגבלים בדרך כלל לפעם אחת בלבד לכל נישום. נישום אינו יכול ליהנות מחסינות יותר מפעם אחת – ההנחה היא שמי שכבר זכה להזדמנות ליישר קו, לא יזכה בה שוב. אכן, לא ניתן לבצע הליך גילוי מרצון יותר מפעם אחת לכל נישום.
יצוין עוד שהליך הגילוי מרצון אינו חל על הכנסות ממקור עברייני אחר. רשות המסים אינה מעוניינת “להכשיר את השרץ” – קרי, לתת חסינות למי שעבר עבירות פליליות אחרות (כגון סחר בסמים או עבירות הלבנת הון שאינן מס) במסווה של דיווח מס . ההליך נועד לחסות עבירות מס טהורות בלבד. אם כלל התנאים לעיל מתקיימים והבקשה מאושרת, הנישום מקבל אישור רשמי בכתב על הענקת החסינות מפני העמדה לדין פלילי לגבי אותן עבירות מס שנכללו בגילוי. מנגד, אם התנאים לא מולאו – הבקשה עלולה להידחות, ואז הנישום לא יקבל חסינות ועלול למצוא עצמו נתון לסיכון של חקירה והליך פלילי כרגיל.
 

חסינות אוטומטית בנוהל מוסדר מול שיקול דעת בהיעדר נוהל

חשוב להבחין בין מצב שבו קיים נוהל גילוי מרצון מוסדר ופעיל לבין מצב שבו אין נוהל רשמי בתוקף, מבחינת מידת הוודאות של החסינות. בתקופות שבהן רשות המסים פרסמה נוהל גילוי מרצון (כמו בשנים 2005, 2011, 2014–2019 וכעת שוב ביוזמה המתוכננת ל-2025), נקבעו כללים ברורים ומתן החסינות היה למעשה אוטומטי לכל מי שעמד בדרישות הנוהל . למשל, במסגרת הנוהל האחרון שפעל עד דצמבר 2019, נישום שקיבל אישור עקרוני לבקשתו ועמד בכל תנאי התהליך קיבל בתום ההליך כתב אישור המעניק לו חסינות מלאה מהליך פלילי ביחס לאותם גילויים. העובדה שהחסינות הייתה מובטחת בסיום התהליך תרמה להצלחת הנוהל: בתקופה 2014–2019 הוגשו עשרות אלפי בקשות, ונחשפו הון ונכסים לא מדווחים בהיקף מצטבר של עשרות מיליארדי ש”ח. המשמעות היא שחסינות מובטחת הביאה רבים מאוד לשתף פעולה ולדווח, מתוך ידיעה ברורה שהם מוגנים מפני אישום.
עם זאת, החל מתחילת 2020 ולאורך התקופה שבה לא היה נוהל גילוי מרצון רשמי בתוקף, המצב סבוך יותר. בהיעדר נוהל רשמי, לרשות המסים ולפרקליטות שמורה שיקול דעת מלא אם להעניק חסינות (דה-פקטו) או אם לפתוח בהליך פלילי נגד מי שפונה אליה מיוזמתו. אין עוד “הבטחה אוטומטית” כתובה בחוק או בנוהל, והנישום הפונה חושף עצמו תאורטית לאפשרות שהרשות תשתמש במידע כדי לחקור ולהעמידו לדין. בפועל, מדיניות הרשויות בתקופה כזו היא במידה רבה עניין של נוהג והסכמה פרטנית: נישומים רבים אכן ממשיכים לפנות גם ללא נוהל, באמצעות עורכי דין המתמחים בדיני מס, ומנהלים משא ומתן עם רשות המסים כדי להסדיר את חובותיהם ולהימנע מתביעה פלילית . ברוב המקרים, כאשר הפנייה נעשית מיוזמת הנישום ובתום לב, והרשות משוכנעת כי המחדלים תוקנו ותשלום המס הוסדר, לא יינקט הליך פלילי נגד הפונה למרות שאין נוהל רשמי המחייב חסינות. לרשות המסים אין לה עניין להעמיד לדין נישומים שתיקנו את הדרוש תיקון ושילמו את חובם, למעט במקרים חמורים או חריגים . יחד עם זאת, אי הוודאות גדולה יותר: החסינות אינה מובטחת מראש בחוק, אלא תלויה בהסכמת הרשויות במקרה הבודד. למעשה, מחוץ לנוהל רשמי נוצר מעין הליך לא פורמלי של “גילוי מרצון ללא נוהל” – שבו באמצעות פנייה יזומה ומתואמת, נישום יכול ברוב המקרים להגיע להסדר תשלום עם הרשות ולסגור את התיק ללא אישום, אך הוא תלוי בחסדיהן ובשיקול דעתן של הרשויות בכל מקרה לגופו. זו אחת הסיבות לכך שנישומים רבים מייחלים לחידוש נהלים מוסדרים, המספקים וודאות וביטחון משפטי בדרך להשגת החסינות.
 

החסינות כתמריץ מרכזי והמשמעות מבחינת הסיכון הפלילי

הבטחת החסינות הפלילית היא הגורם הממריץ העיקרי שמניע נישומים לשקול ברצינות ביצוע גילוי מרצון. עבירות מס מהותיות (כגון העלמת הכנסות, דו”חות כוזבים וכדומה) מוגדרות בדין הפלילי ועלולות לגרור ענישה חמורה – קנסות גבוהים מאוד ואף עונשי מאסר בפועל לתקופות משמעותיות, בהתאם לחומרת העבירה ומידת ההונאה . עבור נישום שצבר הפרות מס, החשש מההשלכות הפליליות הללו הוא לרוב הכבד והמכריע. החסינות מסירה חשש זה מן הפרק: ברגע שניתן אישור לחסינות, יודע הנישום כי לא יתמודד עם אישום פלילי על מעשיו בעבר, וכי לא יהיו נגדו הליכי משפט פליליים, הרשעה פלילית או רישום פלילי. הסיכון הפלילי מתאפסת – הנישום נותר אמנם חייב בתשלום המס האזרחי, לעיתים בתוספת ריבית, הפרשי הצמדה ואף כופר כסף או קנס מנהלי, אך הוא לא ייענש בכליאתו או בהרשעתו בפלילים. למעשה, החסינות מהווה עבורו מעין “תעודת ביטוח” משפטית.
מנקודת מבטו של נישום מתלבט, המשמעות היא שאם יבחר בהליך הגילוי מרצון ויעמוד בתנאיו, התרחיש הגרוע – העמדה לדין בגין העלמות המס, ככול הנראה  – לא יתממש. בכך מתבטל אחד המחסומים העיקריים שמנעו ממנו לבוא ולדווח. יתרה מזו, עם קבלת החסינות ותשלום המס הנדרש, יכול הנישום להשתמש באופן חופשי וחוקי בכספים ובנכסים שבעבר חשש לגעת בהם מחשש הפללה. למשל, כסף שהיה “קבור” בחשבונות חו״ל או בכספת בבית, לאחר הגילוי ותשלום המס הוא כעת ממוסה וכשר – ניתן להעבירו לבנקים, להשקיע, לרכוש נכסים, והכול מבלי לחשוש מחקירה על מקורותיו . החסינות, אם כך, מסירה הן את חרב הדין הפלילי המרחפת מעל ראשו של מעלים המס, והן את המגבלות המעשיות על שימוש בכספים לא מדווחים. מדובר בתמריץ כה משמעותי, עד שבזכותו ראינו הצלחות מרשימות של נוהלי גילוי מרצון בעבר: כאמור, אלפי נישומים ניצלו את ההזדמנות להסדיר מיליארדים של הכנסות לא מדווחות כאשר הובטח להם חסינות . ללא חסינות, סביר להניח שמעטים בלבד היו מוכנים להיחשף כך מרצון. במובן זה, החסינות היא הלב הפועם של הליך הגילוי מרצון – היא הופכת את ההליך לעסקה כדאית עבור הנישום: תשלום חוב המס תמורת מחיקת הסיכון הפלילי.
 

תפקידו של עורך דין מיסים בהשגת החסינות ובהבטחת תנאיה במסגרת גילוי מרצון

לנוכח המורכבות המשפטית והסיכונים הפוטנציאליים, לליווי מקצועי של עורך דין מיסים מיומן יש חשיבות רבה בכל שלבי הליך הגילוי מרצון. עורך הדין ממלא מספר תפקידים מרכזיים שמסייעים לנישום הן בקבלת החסינות עצמה והן בהבטחה שכל תנאי ההליך ימולאו כהלכה:
  • תזמון נכון ועמידה בדרישות הסף: עו”ד מנוסה ידע להעריך את מצבו של הנישום ולבחור בעיתוי הנכון להגשת הבקשה. הוא יוודא שאין סימנים לכך שהרשות כבר פתחה בבדיקה או עומדת לעשות זאת (למשל, בדמות שאלונים כמו טופס 5328 או פניות אחרות), ובכך יגיש את הפנייה מוקדם ככל האפשר למנוע פסילת הבקשה מחמת חקירה מתנהלת. תזמון מקצועי יכול לעשות את ההבדל בין בקשה מתקבלת לבין החמצת ההזדמנות. כמו כן, עורך הדין יוודא כי כל תנאי הסף (יוזמת הנישום, גילוי מלא וכו’) מתקיימים, וכי הבקשה ערוכה בצורה משכנעת ואמינה.
  • ניהול משא ומתן יעיל מול הרשויות: לאחר הגשת הבקשה, עו”ד מיסים מיומן ייצג את הנישום מול הגורמים הרלוונטיים ברשות המסים – בין אם פקיד שומה אזרחי ובין אם מחלקת חקירות – וינהל משא ומתן להשגת התוצאה הטובה ביותר. במסגרת זו, הוא יכול לטפל בהפחתת תשלומי כופר או קנסות, להתמקח על סכומי המס השנויים במחלוקת, ולחתור לסגירת התיק בפן הפלילי. לעורך הדין המתמחה בדיני מס יש ידע וניסיון בנוהל, בפסיקה ובמדיניות הרשויות, המאפשרים לו לטעון לטובת לקוחו באופן משכנע. לעיתים קרובות ניתן באמצעות מו”מ מקצועי להגיע להסדר שבו הנישום ישלם את המס האזרחי הנדרש, ללא קנסות עונשיים כבדים, ולזכות בסגירת העניין הפלילי. עו”ד הבקיא בתחום מכיר גם את האפשרות של הסדר כופר (תשלום כספי במקום הליך פלילי) במקרים המתאימים, וידע אם וכיצד לנצל אפיק זה לטובת הלקוח.
  • שמירה על אנונימיות וחיסיון בשלב הראשוני: אחד היתרונות הבולטים בפנייה באמצעות עורך דין הוא שניתן, לפחות בשלבים המקדמיים, לשמור על אנונימיות הפונה. עורך הדין יכול לנסות ולפנות לרשות המסים באופן מקדמי ללא חשיפת זהות הלקוח, לתאר את המקרה באופן כללי ולברר את נכונות הרשות להגיע להסדר ללא העמדה לדין . הדבר מתאפשר כיון שעורך הדין חב בחובת חיסיון עו”ד-לקוח – הוא אינו רשאי לחשוף את פרטי הלקוח או הפליל אותו, גם אם הבירורים המקדמיים לא יבשילו לכדי הסדר . כך הנישום יכול לבחון את עמדת הרשויות מבלי לסכן את עצמו, ולהיחשף רק כשהוא בטוח בהתקדמות ההליך. האנונימיות בשלב הראשון מרגיעה חששות ומאפשרת ניהול מו”מ חופשי יותר.
  • הבטחת עמידה מלאה בהליך וסגירתו המוצלחת: עורך דין מיומן ידאג להכין תשתית עובדתית ומשפטית מלאה לבקשה – איסוף כל המסמכים הדרושים, חישובי המס המפורטים לכל השנים, ניסוח כתב הפנייה ומסמכים נלווים – הכל ברמה המקצועית הגבוהה ביותר, בכדי להפחית את הסיכון שהבקשה תידחה. הוא ילווה את הנישום גם בשלבים הטכניים של דיוני השומה ותשלום המס, עד לחתימה על הסכם סופי עם רשות המסים המקנה את החסינות. ללא ליווי מקצועי, נישום עלול לשגות בחישובים, לדווח באופן חלקי, או לוותר ללא צורך על זכויותיו – טעויות שעלולות לסכן את אישור החסינות או לגרום לתשלום מיותר. עורך דין הבקיא בגילוי מרצון ובמיסוי יבטיח שההליך מתנהל כנדרש וביעילות, ושזכויות הנישום נשמרות לאורך כל הדרך . למעשה, גורמי הרשות עצמם נוטים להתייחס בחיוב לבקשות המוגשות על ידי מייצגים מקצועיים, מתוך ידיעה שהדברים נבדקו וטופלו כראוי.
בסופו של דבר, עורך דין מיסים מעניק לנישום שקט נפשי וביטחון משפטי בהליך הגילוי מרצון. הוא דואג שהנישום לא יחמיץ פרט חשוב, שהתיק שלו יוצג בצורה האופטימלית, ושזכאותו לחסינות תישמר. לאור החשיבות הקריטית של החסינות להצלחת ההליך, ליווי משפטי איכותי הוא השקעה נבונה עבור כל מי ששוקל לבצע גילוי מרצון.
 

סיכום והזמנה לפנות לייעוץ משפטי

הליך הגילוי מרצון, על יתרונותיו המובהקים, מעניק לנישומים הזדמנות ייחודית להסיר מעליהם חובות עבר בסביבת “אזור בטוח” מפני העמדה לדין. החסינות הפלילית הניתנת במסגרתו היא המפתח המאפשר לנישום לחשוף הפרות מס קודמות בלי לחשוש מאישומים פליליים, ובכך להסדיר את ענייניו מול רשות המסים ולחזור למוטב. יחד עם זאת, כפי שראינו, קבלת החסינות מותנית בעמידה דווקנית בתנאים שנקבעו, בעיתוי נכון של הפנייה ובניהול מקצועי של התהליך. כל מקרה נבחן לגופו, והסיכון הפלילי מתאפס רק עם מתן האישור הסופי לחסינות. משום כך, מומלץ בחום להיעזר בייעוץ משפטי מקצועי בטרם פונים למסלול הגילוי מרצון. עורך דין מומחה למיסוי ולגילוי מרצון יוכל להעריך את מצבכם, לוודא שאתם עומדים בתנאים, ולהנחותכם לאורך ההליך – משלב הבדיקה הראשונית ועד לקבלת אישור החסינות הפלילית המלאה. פנייה לייעוץ כזה תסייע לכם לקבל החלטה מושכלת האם ההליך מתאים לכם וכיצד למצותו על הצד הטוב ביותר.
בשורה התחתונה: אם נמצאים ברקע שלכם “שלדים בארון” בתחום המס, אל תחכו שיגיעו אליכם – פנו מיוזמתכם, בליווי משפטי הולם, לבחינת הליך גילוי מרצון, ותנו לעצמכם סיכוי ממשי לזכות בחסינות הפלילית ולפתוח דף חדש ונקי מול רשויות המס.
 
 
 

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.