מאת:

משטר ה-IP Box בקפריסין – סקירה משפטית מקיפה (נכון ל-2025)

קפריסין התבססה בעשורים האחרונים כמרכז עסקי ומיסוי אטרקטיבי, במיוחד בתחומי הטכנולוגיה והקניין הרוחני. אחד הכלים הבולטים שהמדינה מציעה הוא משטר ה-IP Box – משטר מיסוי מיטיב להכנסות מנכסי קניין רוחני (Intellectual Property) בקפריסין. משטר זה, אשר עודכן כדי להתאים לסטנדרטים הבינלאומיים של ה-OECD, מאפשר לחברות ליהנות משיעורי מס אפקטיביים נמוכים במיוחד על רווחים הנובעים מנכסי IP זכאים . עבור יזמים, משקיעים ועורכי דין מישראל, קפריסין מציעה חבילה משולבת של יתרונות: מיקום קרוב, תרבות עסקית דוברת אנגלית, יציבות רגולטורית כחברה מלאה באיחוד האירופי, ושיעורי מס נוחים – לרבות משטר IP Box המפחית את נטל המס לכ-2.5% בלבד.
בסקירה זו נפרט בהרחבה על משטר ה-IP Box הקפריסאי נכון לשנת 2025, על יתרונותיו, התנאים לניצולו, והיבטים משפטיים נוספים הנלווים להקמת פעילות מבוססת IP בקפריסין. כמו כן נדון בחובות ניהול מקומי (Substance), במעמדה של קפריסין באיחוד האירופי ובהשלכות לישראלים, ונעמוד על חשיבות הליווי המשפטי המתאים בתכנון מבנה בינלאומי אופטימלי.
 

 1. משטר ה-IP Box הקפריסאי – מאפיינים ויסודות 

משטר ה-IP Box בקפריסין מעניק הטבות מס משמעותיות להכנסות הנובעות מקניין רוחני. שיעור מס החברות הרגיל בקפריסין הוא 12.5%, אך במסגרת משטר ה-IP Box נהנית חברה מזיכוי נרחב בגין רווחי IP: ניכוי 80% מה”רווחים המוכרים” הנובעים מנכס הקניין הרוחני המוגדר כ”זכאי” . משמעות הדבר היא שרק 20% מהרווח החייב ממוסה ב-12.5%, כך ששיעור המס האפקטיבי יורד לכ-2.5% בלבד . משטר זה יושם לראשונה ב-2012, ותוקן בשנת 2016 (עם תחולה למפרע מ-1 ביולי 2016) בהתאמה לדרישות מתווה ה-Nexus של ה-OECD (BEPS Action 5) למניעת תכנוני מס מזיקים . למעשה, המשטר החדש החליף את המשטר הישן (שנסגר למשתתפים חדשים ביוני 2016 והיה בתקופת מעבר עד 2021), וכיום כל ההטבות ניתנות לפי הכללים המעודכנים של ה-Nexus המבטיחים זיקה בין ההטבה לבין פעילות מו”פ ממשית בקפריסין.
 
נכסי IP זכאים: החוק מגדיר נכס קניין רוחני כשיר (Qualifying IP) באופן יחסית מצומצם, בהתאם לדרישות ה-OECD. הנכסים הזכאים כוללים בעיקר: פטנטים, תוכנות מחשב מוגנות בזכות יוצרים, דגמי שימוש (Utility Models), זכויות הגנה על זנים צמחיים ומאגרים גנטיים, תרופות יתומות (Orphan drug designations), והרחבות לתוקף פטנט . בנוסף, ייתכן שזכויות בלתי מוחשיות אחרות שעומדות בקריטריונים של חדשנות, יעילות ושאינן מובנות מאליהן (non-obvious, useful, novel) יחשבו כמזכות – וזאת בכפוף לאישור רשות מוסמכת ותנאי סף של היקף הכנסות מפעילות IP (עד 7.5 מיליון אירו לשנה בממוצע, וקבוצתית עד 50 מיליון אירו) . חשוב להדגיש כי נכסים הקשורים לשיווק ומוניטין – כגון סימני מסחר, שמות מסחריים, מותגים, לוגואים וזכויות שיווקיות – אינם נחשבים “IP זכאי” לפי המשטר החדש . בכך מונעת קפריסין הטבות מס על נכסים שבעבר היוו כר פורה לתכנוני מס (תחת המשטר הישן), מתוך יישור קו עם המדיניות הבינלאומית. החברה המחזיקה בנכס ה-IP יכולה להיות הבעלים החוקיים הרשומים של הקניין הרוחני, או לחלופין הבעלים ה”כלכליים” – כלומר בעלת זכויות ניהול וניצול בלעדיות בנכס (כגון רישיון בלעדי ארוך-טווח) . על הנכס להיות מוגן משפטית (למשל פטנט רשום או זכות יוצרים) כדי להיחשב כנכס זכאי.
 
הכנסות מוטבות: משטר ה-IP Box חל על מגוון מקורות הכנסה הנובעים מהנכס הבלתי-מוחשי הזכאי. החוק מגדיר “רווחים מתוך IP באופן רחב, וכולל בין היתר: תמלוגים ודמי רישיון או שימוש בזכויות ה-IP, תקבולים ממכירת זכות שימוש או הענקת רישיון בנכס, פיצויים מביטוח או תביעות הפרת פטנט הקשורים ל-IP, וכן רכיב רווח הנובע ממכירת מוצרים, שירותים או תהליכים שבהם מוטמע נכס ה-IP . במילים אחרות, גם אם החברה מוכרת מוצר או שירות אשר מבוסס על פטנט שבבעלותה, חלק מהרווח המיוחס לאותו פטנט יכול ליהנות מההטבה. עם זאת, יש לסייג כי רווחי הון ממכירה ישירה של נכס ה-IP (כלומר מכירת הפטנט או הזכות עצמה) אינם נכללים בהטבת ה-IP Box – אולם הם גם פטורים ממס לחלוטין בקפריסין כיוון שרווחי הון מנכסים בלתי מוחשיים אינם חייבים במס חברות שם . למעשה, מכירת קניין רוחני הנחשבת אופי הוני (Capital in nature) תהנה מ-0% מס רווחי הון בקפריסין, הטבה משמעותית עבור חברות המוכרות פטנטים או טכנולוגיה מפותחת . לעומת זאת, אם המכירה מהווה חלק מהפעילות השוטפת (רווח עסקי ממכירת IP כמלאי עסקי), היא תיחשב כהכנסה עסקית החוסה תחת משטר ה-IP Box (ותזכה לניכוי ה-80%). מכלול ההכנסות המזכות, לאחר הפחתת הוצאות ישירות הקשורות להפקתן, נקרא הכנסה כוללת (Overall Income), ועליה מתבסס חישוב ההטבה . ההוצאות הישירות כוללות עלויות הכרוכות בייצור ההכנסה (כגון הוצאות פיתוח, פחת/אמורטיזציה של עלות הנכס, והפחתות הון על מימון עצמי של הפיתוח) .
 
דרישות Substance ובסיס ה-Nexus: ייחודו של משטר ה-IP Box הקפריסאי (והמשטרים הדומים באירופה כיום) בכך שההטבה תלויה באופן ישיר במידת הפעילות הממשית שהחברה מבצעת לפיתוח הנכס הבלתי מוחשי. בהתאם ל”מתווה הנקסוס” (Modified Nexus Approach) של ה-OECD, רק חלק מהרווחים מה-IP יזכה לניכוי של 80%, באופן יחסי לתרומת פעילות המו”פ של החברה בקפריסין. מנגנון החישוב קובע יחס (Fraction) בין ההוצאות המוכרות למו”פ של החברה לבין סך כל ההוצאות לפיתוח הנכס . ככל שחברה ביצעה בעצמה (או באמצעות מיקור חוץ לצדדים בלתי קשורים, או באמצעות מוסד קבע שלה בחו”ל) את מירב המחקר והפיתוח בנכס, כך יחס הנקסוס מתקרב ל-100% – מה שמאפשר לנצל את מלוא ההטבה (ניכוי 80% מהרווח) . לעומת זאת, אם הנכס נרכש או פותח בעיקר על-ידי צדדים קשורים, היחס קטן בהתאם, וייתכן שרק חלק קטן מהרווחים בפועל יהנה משיעור המס המופחת. נקבעה אפשרות ל-”הוצאות מוגברות” (Uplift) בשיעור של עד 30% מתקרת ההוצאות המוכרות, כדי שלא להעניש יתר על המידה חברות שרכשו IP אך עדיין מבצעות בו שיפורים – אך גם לא לאפשר ניכוי החורג מתקרת ההוצאות במידה והוצאות פיתוח המוצר על ידי צד קשור גבוהות מאוד . למעשה, חברה שרוכשת פטנט ומפתחת אותו עוד באופן משמעותי רשאית להוסיף לסך הוצאות המו”פ העצמי סכום השווה למינימום מבין: 30% מההוצאות המוכרות, או סך ההוצאה על רכישת הנכס ועל מו”פ ממיקור-חוץ קשור . מנגנון זה מבטיח קשר אמיתי בין substance – דהיינו הפעילות העסקית הממשית – לבין ההטבה המסוימת. במילים פשוטות, רק חברות המשקיעות בפועל במחקר ובפיתוח הקניין הרוחני שלהן יקבלו את מלוא הטבת המס. מובן שגם דרישות תיעוד ועמידה בביקורת חלות כאן: חברה המבקשת לנצל את משטר ה-IP Box צריכה לנהל רישומים נאותים של הוצאות המו”פ, להוכיח בעלות וזכויות בנכס ה-IP, ולהגיש בדוחות המס חישוב מפורט של חלק ההכנסה הזכאי להטבה בהתאם לנוסחת הנקסוס. חקיקת המשטר בקפריסין והתקנות הנלוות מיישמות אפוא את סטנדרט ה”הכנסה המוחלת” (modified nexus), כפי שנדרש על-ידי ה-OECD והאיחוד האירופי, כדי להבטיח שהמשטר אינו מהווה פרצת מס מלאכותית.
 
2. יתרונות מס מהותיים במסגרת המשטר – שיעור מס אפקטיבי, תמלוגים ופטורים
המשטר הקפריסאי מציע הטבות מס מהותיות לחברות העומדות בתנאיו, והופך את קפריסין לאחד היעדים התחרותיים ביותר בעולם המערבי בתחומי ה-IP. להלן עיקר היתרונות:
  • שיעור מס אפקטיבי נמוך במיוחד: כאמור, חברה זכאית עשויה להגיע לשיעור מס חברות אפקטיבי של 2.5% בלבד על ההכנסות מהקניין הרוחני . שיעור זה הוא מן הנמוכים באירופה (לשם השוואה, בבריטניה, צרפת וספרד קיימים משטרי IP Box בשיעור סביב 10%, בהולנד כ-9%, ובפורטוגל ~3.15% ). כלומר, קפריסין מציעה את אחד המשטרים האטרקטיביים ביותר לחברות חדשנות ו-Tech, והדבר מושך אליה במיוחד חברות תוכנה, מו”פ, ביוטק ופינטק המעוניינות למקסם רווחים נטו . יש לציין שקפריסין משמרת זאת כחוק on-shore (במסגרת איחוד אירופי) – בשונה ממקלטי מס “אופשור” – מה שמעניק ביטחון יחסי ביציבות המשטר. יצוין כי החל מ-2025, צפויים לחול בכל מדינות האיחוד האירופי כללי המס הגלובלי המינימלי (“Pillar 2”) לפיהם קבוצות רב-לאומיות עם מחזור מעל 750 מיליון אירו יחויבו בשיעור מס אפקטיבי של 15%. במקרה של חברות ענק כאלה, אם ינצלו את משטר ה-IP Box, ייתכן שיופעל עליהן מנגנון מס גולגולת (Top-up Tax) להשלים למס מינימום 15%. ואולם, לרוב המיזמים הקטנים והבינוניים – ובפרט סטארט-אפים ישראליים – כלל זה אינו חל, כך שהם יכולים ליהנות משיעור ה-2.5% ללא מגבלה (תוך שמירה על עמידה בכלל חוקי המשטר).
  • פישוט מבנה המס ורווחי תמלוגים נטו: המשטר מעניק למעשה פטור של 80% מרווחי ה-IP למטרות מס. משמעות הדבר שבחישוב המס, מכל 100 אירו רווח מפטנט/תוכנה, רק 20 אירו ימוסו ב-12.5% (להפקת מס של 2.5 אירו). את יתר 10 האירו (מה-100) החברה שומרת כעודף. בנוסף, הוצאות פיתוח ומו”פ הקשורות ל-IP מוכרות במלואן כהוצאה בחישוב הרווח, כך שבשנות השקעה ייתכן אף שאין רווח חייב או שנצבר הפסד לצורכי מס הניתן לקיזוז משנים עתידיות. המשטר יוצר אפקט מצטבר שבו מחד ההכנסות נהנות ממס מוקטן, ומאידך ההוצאות מנוצלות באופן מלא – דבר הגורם לנטל מס כולל נמוך מאוד לאורך חיי הפרויקט. כתוצאה, הכנסות תמלוגים ועמלות License המופקות מה-IP משאירות בידי החברה חלק גדול יותר מהרווח בהשוואה למשטר מס סטנדרטי. גם ניכוי ריבית רעיונית (Notional Interest Deduction) על הון עצמי שהוזרם לחברה (מנגנון NID הקיים בקפריסין) זמין לחברות, ויכול להפחית עוד את בסיס המס אם הושקע הון עצמי במימון פיתוח ה-IP , אם כי ניכוי זה מוגבל (לא יותר מ-80% מהרווח השוטף) ולא יכול לגרום להפסד לצורכי מס.
  • פטור ממס על רווחי הון: כאמור, כל רווח הנובע ממכירה של נכס IP כשהמכירה מוגדרת כעסקה הונית (כלומר לא כחלק ממחזור העסקים הרגיל) – פטור לחלוטין ממס בקפריסין . יתרון זה משמעותי לחברות או יזמים שמתכננים לפתח פטנט או תוכנה ואז למכור את הזכות לגורם אחר; בניגוד לישראל, בה מכירת פטנט או נכס לא מוחשי חייבת במס (לעיתים כמס רווח הון 25% אם בידי יחיד, או מס חברות 23% בידי חברה), בקפריסין המימוש ההוני לא ממוסה כלל. כך ניתן, למשל, לפתח טכנולוגיה בחברה קפריסאית, ולמכור אותה לחברת ענק בינלאומית – מבלי לשלם מס בקפריסין על סכום המכירה. יתרה מזו, גם חלוקת דיבידנד מהרווח ההוני לחברה האם הזרה או לבעלי מניות זרים תהנה מפטור מניכוי מס במקור (כפי שיוסבר להלן), כך שכל תמורת המימוש נטו יכולה להגיע לבעלי המניות.
  • אין ניכוי מס במקור על תמלוגים יוצאים: קפריסין אינה מטילה מסי ניכוי במקור על תשלומי תמלוגים לחו”ל, כאשר הזכות הנושאת תמלוג אינה מנוצלת בשטח קפריסין. דהיינו, אם חברה קפריסאית מקבלת תמלוגים מחברות ברחבי העולם ומעבירה אותם (כדיבידנד או בדרך אחרת) לבעליה שאינם תושבי קפריסין – אין בקפריסין ניכוי מס במקור על העברת כספים אלה . זאת בכפוף להיעדר שימוש בנכס בתחומי קפריסין (אם, לדוגמה, תמלוגים שולמו בגין זיכיון לשימוש פטנט בתוך קפריסין, יוטל מס מקור בשיעור 10% על התשלום ליוצא מחוץ למדינה). אולם, רוב החברות הישראליות נעזרות בקפריסין כבסיס לפעילות בינלאומית, כך שתמלוגים המשולמים ממדינות אחרות לחברה הקפריסאית אינם עוברים ניכוי במקור נוסף בקפריסין. מעבר לכך, הדירקטיבה האירופית לתשלומי ריבית ותמלוגים (Interest and Royalties Directive) חלה בין חברות קשורות במדינות האיחוד, ומבטיחה שבמקרים של תשלומי תמלוג בין חברה קפריסאית לחברה באיחוד אחר, לא ינוכה מס במקור במדינת המוצא . כלומר, חברה קפריסאית יכולה לקבל תמלוגים מחברה בת באירופה ללא ניכוי מס במקור באירופה, ולהשתמש במשטר ה-IP Box כדי למזער את המס בקפריסין, וכאמור להעביר את הרווח הנקי למשקיעים הזרים ללא מס יציאה. כמו כן, לקפריסין רשת רחבה של אמנות מס עם למעלה מ-60 מדינות , בכללן ישראל, אשר קובעות שיעורי ניכוי מס מוגבלים אם בכלל. במקרה שאין אמנה רלוונטית, החוק הקפריסאי אף מאפשר זיכוי מס חד-צדדי (Unilateral Tax Credit) עבור מס זר ששולם בגין ההכנסה , כך שגם אם הופקו תמלוגים במדינה ללא אמנת מס ונוכה שם מס במקור, החברה הקפריסאית תקבל לרוב זיכוי כנגד מס החברות (ובמשטר IP Box יתכן שכלל לא תיווצר חבות נוספת). שילוב היתרונות – שיעור מס חברות של 2.5% ופטור ממסי ניכוי – פירושו שהמודל הקפריסאי מאפשר מיקסום תזרים נטו מהכנסות IP, עם כפל מס מינימלי או אפסי.
לסיכום חלק זה, התמריץ המסחרי ברור: חברה בעלת קניין רוחני משמעותי יכולה לחסוך סכומי מס גבוהים באמצעות פעילות מקפריסין. רווחי תמלוגים ועיסקאות IP ממוסים בשיעור נמוך לאין שיעור מאשר בישראל (23% מס חברות, ללא הטבות ייחודיות ל-IP) או בארה”ב, ואף נמוך ממדינות אירופה אחרות. יחד עם זאת, ההטבה אינה אוטומטית – יש לעמוד בתנאי החוק (שיפורטו להלן) ולוודא שהמבנה עומד במבחני substance כדי לזכות בכל אותם יתרונות.
 
3. תנאים לקבלת ההטבות – דרישות חוקיות ומעשיות
כדי שחברה תהנה מההטבות של משטר ה-IP Box, עליה לעמוד במספר תנאים מצטברים הן במישור הפורמלי והן במישור המהותי:
  1. התאגדות ותושבות בקפריסין: על הישות להיות חברה תושבת לצורכי מס בקפריסין. לרוב, המשמעות הפרקטית היא הקמת חברה והתאגדות לפי דיני קפריסין, ולאחר מכן הבטחה כי “ניהול ושליטה” של החברה מתקיימים מקפריסין (על כך נרחיב בסעיף 5). אמנם מבחינה משפטית, החל משנת 2023, קפריסין קבעה שגם חברה שהתאגדה אצלה אך מנוהלת מחוץ למדינה תיחשב תושבת קפריסין, אם אינה תושבת מדינה אחרת . כלומר, החוק הקפריסאי כיום “תופס” כל חברה מקפריסין שאינה משלמת מס בשום מקום אחר. אך בכל מקרה, לצורך ניצול משטר ה-IP Box (וגם לשם נוחות תפעולית וקבלת אישור תושבות), נדרש להראות שניהול החברה (Mind and Management) מתבצע בקפריסין – דבר המטיל דרישות על מבנה ההנהלה, ישיבות הדירקטוריון וכד’ (כנדון להלן). לכן, תנאי הבסיס הוא התאגדות החברה בקפריסין וקבלת מעמד של חברת משלמת מס שם.
  2. בעלות על נכס קניין רוחני כשיר: החברה צריכה להיות הבעלים של נכס ה-IP הזכאי להטבות. בעלות יכולה להיות משפטית, למשל רישום הפטנט או זכויות היוצרים על שם החברה הקפריסאית, או בעלות “כלכלית” באמצעות הסכם המקנה לה זכויות בלעדיות ותוחלת רווחים מהנכס. כך או כך, יש להבטיח שהנכס מוגן משפטית – למשל פטנט רשום באחת ממדינות העולם או במשרד הפטנטים האירופי, תוכנה המוגנת בזכויות יוצרים, וכדומה. כדי להיכלל תחת הקטגוריה של “זכות לא מובנת מאליה, יעילה וחדשנית” שאינה פטנט רשום (למשל קניין רוחני של סטארט-אפ קטן שאינו מוגן בפטנט), על החברה לעמוד בתנאי הסף (הכנסות < €7.5M) ולקבל אישור מרשות מוסמכת על אופיו החדשני של הנכס . בפועל, מרבית החברות הישראליות משתמשות במשטר עבור פטנטים רשומים ופטנטים בהליכי רישום, או עבור תוכנות מקור (Software) שהן פרי פיתוחן.
  3. פעילות מו”פ ממשית (Substance): כפי שפורט, נדרש שהחברה תבצע פעילות פיתוח או מחקר משמעותית בקפריסין הקשורה לנכס. אין דרישה גורפת לכמות מינימלית של עובדים או היקף השקעה, אך ככל שהפעילות רבה ומבוססת מקומיתכך יגדל חלק ההכנסה הזכאי להטבה. למעשה, התנאי המהותי הוא שהחברה תוכל להוכיח כי הוציאה הוצאות מו”פ (מחקר, פיתוח, שיפור, ניסויים וכד’) לשם יצירת הנכס או השבחתו. הוצאות אלה יכולות להיות משכורות עובדים, תשלומים לקבלני משנה, חומרים, ציוד מעבדה, וכדומה . לעומת זאת, הוצאות רכישת הנכס, תשלומי ריבית על מימון, ותשלומים לצד קשור עבור מו”פ – אינן נחשבות הוצאות מו”פ מוכרות לצורך חישוב יחס הנקסוס . חברה שאין לה כלל פעילות פיתוח (למשל מחזיקה פטנט שנרכש כ”מוצר מוגמר” ולא משקיעה בו עוד) – תמצא שהיחס המחושב נמוך מאוד או אפסי, וממילא לא תהנה כמעט מהניכוי (ואז לא תגיע לשיעור 2.5% אלא לשיעור מס קרוב לרגיל). על כן, התנאי המרכזי המהותי הוא זיקה אמיתית בין החברה לבין ה-IP, קרי שהחברה מעורבת ישירות בפיתוח ה-IP. דרישה זו היא לב לבו של המשטר ומיישמת את כוונת ה-OECD למנוע ניצול לרעה של משטרי IP ללא פעילות (shell companies). מבחינה מעשית, יזם ישראלי המעוניין להשתמש במשטר יצטרך לשקול הקמת צוות מו”פ (אפילו קטן) בקפריסין, או מיקור חלקי של הפיתוח לחברות קפריסאיות בלתי קשורות, על מנת לעמוד בתנאי זה. נדגיש כי אין הכרח שכל הפיתוח יקרה בקפריסין – הוצאות מו”פ באמצעות צדדים שלישיים בחו”ל נספרות גם הן בהגדרת “הוצאות מוכרות” , אך מו”פ אצל צד קשור (כגון חברת אם/בת אחרת) לא ייחשב (אלא במסגרת ה-Uplift המוגבל). לכן, למשל, אם עיקר הפיתוח מתבצע בישראל על ידי חברה קשורה, זה לא יתרום לחישוב ההטבה. מסיבה זו, תכנון נפוץ הוא להעביר את עיקר פעילות המחקר לחברה הקפריסאית או לחילופין לרכוש שירותי פיתוח מחברות בלתי תלויות (או חוקרים/קבלנים) בקפריסין.
  4. הכנסות זכאיות ורישום חשבונאי: על ההכנסות להיות כאלה שנופלות בגדר הגדרת ההכנסה המזכה (תמלוגים, דמי שימוש וכדומה כאמור). החברה צריכה לנהל חשבונאות מסודרת המבודדת את ההכנסות וההוצאות הקשורות לנכס ה-IP, כדי שניתן יהיה לחשב את חלק הרווח הזכאי להטבה. לרוב נערכים דוחות נפרדים (או תתי-דוחות) לנכס או לפעילות ה-IP. בשומת המס יש לצרף את החישוב של “רווחי IP מזכים” בהתאם ליחס ההוצאות. אי עמידה בדרישת תיעוד ופירוט עלולה לגרור פסילת הטבה. רשויות המס בקפריסין, למרות שהן נתפסות כידידותיות, בוחנות את השימוש במשטר ה-IP Box תחת הקפדה, במיוחד לאור ביקורת בינלאומית. לכן, עמידה פורמלית בדיווח היא חיונית.
  5. עמידה ביתר חוקי החברות והמס בקפריסין: החברה כמובן חייבת לציית לשאר חוקי המס – הגשת דוחות שנתיים במועד, תשלום מקדמות מס, שמירת חשבונות מבוקרים (בהתאם לחובה בקפריסין לדוחות מבוקרים שנתיים), ותשלום אגרת רישום שנתית (350 אירו). בנוסף, אם החברה עוסקת בפעילות מו”פ ספציפית ייתכן שתידרש לרישיון או אישור (למשל במקרים של מחקר רפואי, תרופות וכו’). בעמידה בכלל התנאים הללו, החברה תהא זכאית לממש את מלוא ההטבות של משטר ה-IP Box.
חשוב להבהיר, שהשגת ההטבות לא דורשת אישור מקדמי פרטני של רשות המס (אין “רולינג” חובה). ההטבות ניתנות במסגרת הגשת הדוח השנתי וחישוב המס העצמי. עם זאת, חברות רבות נוקטות משנה זהירות ופונות לייעוץ מקצועי או חוות דעת מראש כדי לוודא שהנכס אכן זכאי ושהמבנה עומד בתנאים – במיוחד במקרים גבוליים של “נכס חדשני אחר” המחייב אישור רשות מוסמכת, או בתכנון העברת נכס שנוצר בישראל לחברה בקפריסין (נושא המצריך תכנון גם מול רשויות המס בישראל, ראו סעיף 9).
 

4. מבנה משפטי להקמת חברה בקפריסין לצורך ניצול ה-IP Box

כדי לממש את ההטבות, נהוג כאמור להתאגד כחברה קפריסאית ולהעביר אליה את הבעלות והפעילות הקשורה בנכס ה-IP. הליך הקמת חברה בקפריסין הוא יחסית מהיר ופשוט: קפריסין מאפשרת בבעלות זרה מלאה להקים חברה בערבון מוגבל (Ltd) עם הון מניות מינימלי (אפשר אירו אחד, אם כי נהוג להקצות לפחות €1,000 לצרכי דימוי רצינות) . סוגי התאגידים העיקריים הם חברה פרטית בערבון מוגבל – שהיא הכלי השכיח למטרות עסקיות, חברה ציבורית (PLC) למקרים מיוחדים כמו הנפקה, וכן אפשרויות של שותפות או יחיד (שאינן רלוונטיות למשטר IP Box בדרך כלל). מרבית היזמים הישראלים יקימו חברה בע”מ פרטית, עם דירקטוריון ותקנון, בדומה למבנה המוכר בארץ.
הליך הרישום: כולל מספר שלבים: (1) בחירת שם ייחודי ואישורו אצל רשם החברות הקפריסאי – תהליך קצר (2-3 ימי עסקים בדרך כלל) ; (2) הכנת מסמכי ההתאגדות – תקנון החברה (Memorandum & Articles of Association) בעריכת עו”ד קפריסאי, וטפסי רישום הכוללים הצהרת עו”ד (HE1), כתובת רשומה (HE2) ופרטי דירקטורים ומזכיר (HE3) ; (3) הגשת המסמכים לרשם החברות ותשלום אגרת רישום; ו-(4) קבלת תעודת ההתאגדות (Certificate of Incorporation). התהליך כולו נמשך בדרך כלל כשבוע עד שבועיים בלבד מרגע שיש את כל המסמכים, וניתן אף לקצר ל-5–7 ימי עסקים עם הגשה מזורזת . עלות אגרת הרישום הממשלתית סטנדרטית היא €165 (או כ-€265 אם מבקשים הליך מזורז בתוספת €100), ובנוסף כ-€10 לאישור שם (או €20 לשם בדחיפות) . שירותי עו”ד ונוטריון להכנת מסמכים עולים בדרך כלל כמה מאות אירו. בסך הכל, הקמת חברה חדשה יכולה לעלות סדר גודל של €1,000–€2,500, כולל אגרות, נוטריון וכתובת רשומה .
דרישות ניהול ונציגות מקומית: חוק החברות הקפריסאי (מבוסס על מקורות בריטיים) מחייב שלחברה יהיה משרד רשום בקפריסין וכן מזכיר חברה. לרוב, משרדי עו”ד מקומיים מספקים כתובת רשומה ושירותי מזכיר כנדרש. אין חובה חוקית למנות דירקטור מקומי או בעל מניות מקומי – זרים יכולים להחזיק 100% והדירקטורים יכולים להיות זרים. עם זאת, מהיבט המס מומלץ ביותר למנות לפחות דירקטור תושב קפריסין ואף רוב דירקטורים מקומיים, כדי לחזק את הטענה שהניהול והשליטה נעשים מקפריסין (ועל כך בהמשך). הדריקטורים יכולים להיות יחידים או תאגידים (למשל חברת נאמנות). לא נדרש הון מניות נפרע מינימלי – ניתן להקצות אירו אחד ולהנפיקו ללא פרעון מיידי, אם כי כאמור מקובל הון נומינלי מעט גבוה יותר.
עלויות ותפעול שוטף: לאחר ההתאגדות, חברה קפריסאית כפופה לחובות דיווח שנתיות: הגשת דוח שנתי לרשם (הגשת טופס Annual Return – HE32 – כולל דוחות כספיים מאומתים), ותשלום אגרת רישיון שנתית €350 (עד 30 ביוני כל שנה) . כמו כן, אם מחזור החברה עולה על €70,000, נדרש דוח כספי מבוקר בידי רו”ח מוסמך . החברה חייבת בניהול ספרים ובדיווח מע”מ אם היא פעילה (שיעור מע”מ בקפריסין 19% בדרך כלל, עם שיעורים מופחתים למוצרים מסוימים) . עלות תחזוקה שנתית – שירותי ראיית חשבון, הגשת דוחות ואגרה – מוערכת בכמה אלפי אירו. חברות רבות נעזרות בנותני שירות מקצועיים (accounting firms) בקפריסין לביצוע הנה”ח ודיווחי מע”מ ומס. בהקשר של Substance, מקובל לשכור גם משרד מקומי קטן או לפחות שירות משרד וירטואלי, ולהעסיק חלק מהעובדים מקומית (אם כי אין דרישה פורמלית לכמות עובדים). מעבר לכך, החוק מחייב שמסמכי היסוד של החברה והחלטות מיוחדות ייערכו בשפה היוונית או בתרגום רשמי ליוונית, מה שמחדד את הצורך בעו”ד קפריסאי בליווי ההקמה.
מבנים משפטיים מיוחדים: יצוין כי במקום הקמת חברה חדשה, ניתן תאורטית לפעול גם באמצעות סניף (Branch) של חברה זרה בקפריסין. כלומר, חברה ישראלית יכולה לרשום “סניף” ולהפעיל בו את פעילויות ה-IP, כשהסניף יהא חייב במס בקפריסין על רווחיו המקומיים. אלא שבתרחיש כזה, החברה הישראלית עדיין תהיה נתונה למיסוי ישראלי על רווחיה העולמיים, ולכן הקמת סניף לא תשיג ניתוק תושבות. לכן ברוב המקרים עדיף מודל של חברת בת קפריסאית נפרדת בשליטה ישראלית, ולא סניף של חברה ישראלית. כמו כן, שותפות אינה נהנית משיעור מס החברות הנמוך, שכן שותפות שקופה ממילא – לכן לא רלוונטית למשטר IP Box (שמיועד לתאגידים משלמי מס). לעיתים נשקל שימוש בTrust או נאמנות להחזיק במניות החברה הקפריסאית, אך אלו היבטים תכנוניים חיצוניים שאין להם השפעה על זכאות המשטר עצמו.
לסיכום סעיף זה, הקמת חברה בקפריסין היא תהליך מובנה וקצר, שאינו יקר במיוחד, ומאפשר להתחיל בפעילות עסקית במהירות. מבנה החברה לרוב: חברת אחזקות זרה (ישראלית או אחרת) כבעלת מניות, חברת ה-IP הקפריסאית כמוחזקת, ודירקטורים מקומיים שמנהלים את העניינים השוטפים. שילוב זה, יחד עם עמידה בתנאי משטר ה-IP, מהווה תשתית למימוש האסטרטגיה העסקית תוך הפחתת מס גלובלית.
 

 5. חובת “ניהול ושליטה” מקומיים – Substance וניהול מקפריסין 

“ניהול ושליטה” הוא מושג מפתח בדיני המס הבינלאומיים, המשמש לקביעת תושבותה הפיסקלית של חברה. גם לפי הדין הישראלי וגם הקפריסאי, חברה נחשבת “תושבת” מדינה אם מיקום הניהול והשליטה שלה הוא באותה מדינה. לפיכך, כדי שחברה קפריסאית תיחשב תושבת אך ורק קפריסין (ולא תיתפס כתושבת ישראל למשל), עליה להתנהל באופן שמצביע על מרכז כובד הניהול בקפריסין. מה המשמעות המעשית?
  • הרכב הדירקטוריון ומיקומו: רצוי שרוב דירקטורי החברה (ואם אפשר – כולם) יהיו תושבי קפריסין או לכל הפחות ינהלו את פעילותם משם. דרך מקובלת היא מינוי דירקטורים מקומיים מקצועיים (נאמנים או אנשי אמון). אם היזם הישראלי עצמו יושב כדירקטור, עליו לקיים את תפקידו בעיקר מקפריסין (למשל להגיע לישיבות שם).
  • ישיבות דירקטוריון ובעלי מניות בקפריסין: החלטות מהותיות צריכות להתקבל בקפריסין. יש להקפיד לקיים את ישיבות הדירקטוריון בתחומי קפריסין (פיזית או לכל הפחות בחיבור וידאו כאשר רוב המשתתפים בקפריסין). פרוטוקולי הישיבות צריכים לשקף שההחלטות התקבלו שם. החלטות כתובות (Circular Resolution) פחות מומלצות כאשר מבקשים להוכיח substance, וכדאי במקום זאת לערוך ישיבות פורמליות.
  • חתימות וניהול בנקאי מקומי: את החתימה על חוזים מהותיים, פתיחת חשבונות בנק, וניהול הכספים, יש לבצע דרך נציגי החברה בקפריסין. פתיחת חשבון בנק לחברה קפריסאית בבנק מקומי מחזקת את הנוכחות. אפשר גם לקבוע כי מסמכים יחתמו בקפריסין ע”י דירקטור מקומי תחת ייפוי כוח.
  • משרד וצוות עובדים: אם החברה שוכרת משרד פיזי בקפריסין (אפילו קטן) ומציבה בו ולו עובד/ת אדמיניסטרטיבי, הדבר כבר מעיד על ממשות. כמובן, ככל שיש לחברה צוות מו”פ או הנהלה הנמצא בקפריסין – זהו חיזוק משמעותי לכך שהפעילות האמיתית שם. בהתאם להמלצות ה-OECD, מדינות בוחנות קיום “נוכחות כלכלית מהותית” – Substantial Economic Presence – כתנאי להכרה בהטבות מס. בקפריסין עצמה אין חקיקה קשיחה המגדירה כמות עובדים נדרשת, אך בהנחיות פנימיות וברוח החוק, חברה עם 0 עובדים ותשתיות עלולה למשוך תשומת לב שלילית, לעומת חברה עם משרד ו-2-3 עובדים שתחשב לגיטימית הרבה יותר לצרכי substance.
  • ניהול פעילות ה-IP: נדרש להראות שהחלטות לגבי פיתוח הנכס, ניצולו ומסחורו – מתקבלות בקפריסין. לדוגמה, חתימת הסכמי רישוי של הפטנט ללקוחות צריכה להתבצע ע”י ההנהלה בקפריסין, ולא, למשל, להיחתם בישראל ע”י בעלי המניות. הוצאות מחקר – מוטב שיאושרו ע”י צוות הניהול המקומי. אם יש ועדת חדשנות או קצין טכנולוגיות ראשי, עדיף שיפעלו מקפריסין.
דרישות substance לפי קפריסין והנחיות OECD: כפי שצוין, מנגנון ה-Nexus דורש פעילות מו”פ כדי לקבל את ההטבות. בנוסף, במסגרת המאבק הגלובלי בתכנוני מס מזיקים, ה-OECD והאיחוד האירופי מדגישים את עקרון “aligning substance with taxation” – שהתשתית הארגונית והאנושית צריכה להתאים להטבות המס הנלקחות. קפריסין אמנם אינה במעמד של “מקלט מס חסר שקיפות”, אך היא נמצאת תחת מעקב רגולטורי של גופי EU (פורום קוד ההתנהגות) לוודא שהמשטרים המיוחדים שלה אינם מובילים לחברות Letter-box ריקות. למשל, מדינות כמו איי קיימן וגיברלטר נדרשו לחקיקת “חוק substance” מפורש שמחייב מינימום עובדים וכדומה. קפריסין לא הגיעה למצב הזה כיוון שהיא נחשבת בעלת כלכלה ממשית, אך המציאות היא שבכדי ליהנות מהטבות ה-IP Box וגם למנוע סיכון של שלילתן, יש להראות פעילות מוחשית. גם עבור ישראלים, הסוגיה חשובה: רשות המסים בישראל עשויה לטעון שחברה קפריסאית היא למעשה תושבת ישראל אם תמצא שההנהלה בפועל בישראל (מבחן “ניהול ושליטה” הישראלי דומה במהותו) . לכן, קיום substance מוצק בקפריסין לא רק נחוץ כלפי שלטונות קפריסין, אלא גם כדי להגן מפני טענות מצד רשויות ישראל שמדובר בחברת “קש” שנשלטת מישראל. יתרה מזאת, במישור הישראלי קיימים כללי חברה נשלטת זרה (CFC), הקובעים שאם ישראלי שולט בחברה זרה פסיבית עם מס נמוך, רווחיה יכולים להתחייב במס בישראל כאילו חולקו . חברה קפריסאית שתפקודיה פעילים (רישוי פטנטים, פיתוח ומסחר בהם) עשויה לטעון שאינה “פסיבית”, אך הכלל הישראלי מונה ספציפית תמלוגים כהכנסה פסיבית טיפוסית . על כן, כדי להימנע מהגדרת CFC (אם בעל המניות הישראלי ממשיך להיות תושב ישראל), חשוב להראות שהחברה עוסקת בעסק פעיל של פיתוח וניצול IP ולא רק אוחזת בזכויות פסיבית. הניהול המקומי, עובדים מקומיים והוכחת substance יעזרו בטענה זו.
ניהול מקומי – סיכום מעשי: חברה המבקשת משטר IP Box צריכה, הלכה למעשה, “להעתיק” חלק מסביבת הניהול שלה לקפריסין. הדבר כולל שימוש באנשי מקצוע מקומיים (דירקטורים/מנהלים), קיום תשתית עסקית, והפעלת מנגנוני קבלת החלטות בתוך המדינה. מבחינה משפטית, התוצאה הרצויה היא: (1) שהחברה עונה על ההגדרה של “חברה תושבת קפריסין” – מה שקורה אוטומטית עם ניהול מקומי, ובנוסף לפי החוק החדש גם כל עוד אינה תושבת במדינה אחרת ; ו-(2) שהחברה אינה עונה על הגדרת “חברה תושבת ישראל” (כלומר שהניהול אינו בישראל). כך תסווג החברה לצרכי אמנות המס כתושבת קפריסין בלבד, ותוכל ליהנות מהאמנה בין ישראל לקפריסין (באם בעלי המניות ישראלים) אשר תמנע כפילות מס. נקודה אחרונה: על אף שהטבות ה-IP Box כשלעצמן מותנות בפעילות מו”פ, אין הכרח שכל ניהול החברה יהיה מדעי/טכנולוגי – גם פעילות ניהולית גרידא (חשבונאות, אדמיניסטרציה) שממוקמת בקפריסין תורמת לחיזוק הטענה שהמרכז שם.
 

6. קפריסין כחברה מלאה באיחוד האירופי – השלכות רגולטוריות ומיסוי

קפריסין הצטרפה לאיחוד האירופי ב-2004 וכיום היא מדינה חברה לכל דבר באיחוד. סטטוס זה מלווה בהשלכות חשובות על פעילות עסקית ומיסוי, המבדילות אותה מיעדים מחוץ לאיחוד:
  • גישה לשוק האירופי ותקינה: חברה קפריסאית נהנית מחופש המ etablerות (Freedom of Establishment) וחופש התנועה של סחורות, שירותים והון ברחבי האיחוד. משמעות הדבר – אם בעתיד ירצה היזם הישראלי למכור מוצרים או שירותים במדינות אירופה, חברה קפריסאית תוכל לעשות זאת ללא מגבלות מכס, ובכפוף לעמידה ברגולציה האירופית האחידה. למשל, מוצר תוכנה שפותח בקפריסין יכול להימכר בכל מדינות האיחוד ללא צורך בהקמת ישות נוספת או עמידה בדרישות שונות בכל מדינה, מעבר לתקנים אירופיים כלליים. הדבר מעניק יתרון עסקי: קפריסין מהווה ראש גשר לגישה לשוק של כחצי מיליארד צרכנים. כמו כן, רגולציית הגנת המידע (GDPR) והגנות קניין רוחני של האיחוד (כגון פטנט אירופי, זכויות מאוחדות וכו’) – חלות באופן מלא בקפריסין, כך שחברה שם פועלת בסביבה משפטית מוכרת ואחידה.
  • יציבות רגולטורית ומניעת סיכון “רשימות שחורות”: בהיותה באיחוד, קפריסין כפופה לכללי פורום קוד ההתנהגות של האיחוד למניעת תחרות מס מזיקה. משמעות מעשית: משטר ה-IP Box שלה נבחן ואושר בקווים כלליים (בעקבות התאמתו לנקסוס). הדבר מקטין סיכון ששינויים פתאומיים ולא צפויים יבטלו את ההטבות, בניגוד למדינות offshore קטנות שעלולות תחת לחץ בינלאומי לבטל משטרי מס בן-לילה. כמו כן, חברות קפריסאיות לא נכללות ברשימות שחורות של מדינות ה-OECD, משום שקפריסין עומדת בנורמות שקיפות, חילופי מידע וענישה נגד הלבנת הון. למשל, ישראל מטילה לאחרונה הגבלות על מדינות הנמצאות ברשימת “מקלטי מס בלתי שיתופיים” של האיחוד – קפריסין אינה ביניהן. לכן, פעילות דרך קפריסין היא לגיטימית וזוכה להכרה, ונתפסת כפעילות במרכז פיננסי נורמטיבי ולא כמקלט מס אקזוטי.
  • הטבות לפי דירקטיבות האיחוד: מעבר לדירקטיבה על תמלוגים שהוזכרה, קפריסין נהנית גם מדירקטיבת ה-Parent-Subsidiary של האיחוד. דירקטיבה זו פוטרת מניכוי מס במקור תשלומי דיבידנד בין חברת בת לחברת אם כאשר שתיהן באיחוד (בקשרים העומדים בתנאים, למשל החזקה של 10% ומעלה למשך שנה). משמעות הדבר: אם החברה הקפריסאית תחזיק חברות בנות במדינות אירופה אחרות, דיבידנדים מהן יתקבלו ללא מס במקור. בשילוב הפטור הקפריסאי ממס על דיבידנדים נכנסים, מתקבל שרשור רווחים נטול מס מהבת באירופה לאם בקפריסין . זה יתרון עצום במבני אחזקות: קפריסין משמשת כ-Holding Company jurisdiction מובילה בשל כך.
  • אמנות מס ושיתוף פעולה בינלאומי: כחברה באיחוד, קפריסין חתומה על אמנת המודל הרב-צדדית (MLI) ליישום צעדי BEPS באמנות מס, וכן משתתפת בהחלפת מידע אוטומטית (CRS). יש לה כאמור רשת אמנות ענפה, כולל אמנת מס חדשה יחסית עם ישראל (נכנסה לתוקף ב-2019) המשפרת את הוודאות בין המדינות. האמנה עם ישראל מבטיחה, בין היתר, פתרון סכסוכי מס בהליך הדדי ומניעת כפל מס על רווחי חברות, ובכלל זה קביעה ששיעור ניכוי המס המקסימלי על תמלוגים מישראל לקפריסין הוא 0% או 5% (בהתאם למקרה) – שיעור נמוך בהרבה מהחוק הישראלי ללא אמנה . כמו כן, דיבידנד מישראל לקפריסין מוגבל לניכוי מס של 5%-15% לפי האמנה, ותשלומי ריבית פטורים במקרים רבים. המשמעות: פעילות סחר בין ישראל לקפריסין זוכה למיסוי מועדף במסגרת האמנה, מה שמטיב עם מבנים שיש בהם למשל תשלומי תמלוגים או מכירת שירותים בין חברה קפריסאית לחברה ישראלית.
  • כפיפות למדיניות EU ואפשרות שינויים: מצד שני, יש לזכור שקפריסין אינה פועלת בחלל ריק – האיחוד האירופי עשוי מעת לעת לדרוש התאמות במשטרי המס. למשל, מדברים כעת על אימוץ מס גלולת רעל (Exit tax) אחיד למניעת עריקות מס, ואימוץ חוקים כנגד חברות קש (Directive ATAD 3). חברות מתוחכמות יצטרכו לעקוב אחר שינויים אלה (ATAD3 עשויה לדרוש הוכחת substance מינימלי כדי למנוע שימוש בחברות קש נטולות פעילות). אף שהערכה היא שקפריסין תמשיך לנסות ולשמר את יתרון המס שלה תוך ציות לחוקי האיחוד, משקיעים צריכים להיות מודעים לסביבה הדינמית ולכך שיתרונות מס יכולים להשתנות עם הזמן. נכון ל-2025, קפריסין עדיין בולטת בשיעורי המס הנמוכים באיחוד ובמשטר ה-IP Box שלה, אך ערה לכך ומפקחת שהתמריצים ישמשו לפיתוח אמיתי בכלכלה המקומית.
לסיכום, מעמדה של קפריסין כחברה באיחוד הוא יתרון משמעותי עבור יזמים ישראלים: הוא נותן להם תו תקן אירופי, פותח דלתות לשווקים, ומגן על המבנה המסוי שלהם במידת מה מביקורת גלובלית. בניגוד להפעלת חברה במדינת offshore מנותקת, הפעילות בקפריסין מתקבלת כפעילות עסקית במדינה מערבית ומוסדרת היטב.
 
7. תוכנית “ויזת הזהב” בקפריסין – תושבות ואזרחות דרך השקעה (נכון ל-2025)
יזמים רבים רואים בקפריסין לא רק יעד לחברה, אלא גם מקום אפשרי להעתיק את מגוריהם או לזכות ביתרונות הגירה. קפריסין מפעילה תוכניות לעידוד משקיעים זרים, הידועות כ”Golden Visa” – אם כי יש להבחין בין תושבות לבין אזרחות:
א. אזרחות דרך השקעה (Passport): תוכנית האזרחות המהירה של קפריסין, שהייתה ידועה כמעניקה דרכון קפריסאי (ובכך זכויות של אזרח EU) תמורת השקעה גדולה, בוטלה בנובמבר 2020 לאחר ביקורת של האיחוד. נכון ל-2025, אין מסלול ישיר לרכישת אזרחות קפריסאית מיידית באמצעות השקעה כספית בלבד. קפריסין אינה מנפיקה עוד “דרכונים זהובים”.
ב. תושבות קבע (Permanent Residency) – “ויזת זהב”: לעומת זאת, קיימת תוכנית מסודרת למתן תושבות קבע למשקיעים שאינם אזרחי האיחוד. תחת תוכנית זו, משקיע ובני משפחתו הקרובה מקבלים מעמד של תושב קבע (PR), המקנה זכות מגורים בלתי מוגבלת בזמן בקפריסין (אם כי לא אזרחות ולא זכות עבודה שכירה מלאה, כפי שיוסבר). התנאים העיקריים נכון ל-2025 לקבלת תושבות קבע:
  • השקעה מזערית בנדל”ן או עסקים: על המבקש לבצע השקעה בסך לפחות €300,000 (לא כולל מע”מ) באחת מהאופציות המאושרות . האופציות כוללות: רכישת נכס נדל”ן מגורים חדש (בית או דירה מקבלן) בקפריסין בשווי מינימלי זה; רכישת נדל”ן מסחרי (משרדים, חנויות או מבנים אחרים – במקרה זה ניתן גם נכס יד שנייה) בשווי דומה; השקעה בהון מניות של חברה קפריסאית מקומית המעסיקה לפחות 5 עובדים; או השקעה ביחידות של קרנות השקעה מקומיות (כגון קרן אלטרנטיבית רשומה בקפריסין) . במרבית המקרים, משקיעים בוחרים באפשרות הנדל”ן – רכישת דירה/בית – כיוון שהיא מוחשית ונותנת גם נכס לשימושם.
  • הכנסה קבועה ומספקת מחוץ לקפריסין: על המבקש להוכיח שיש לו הכנסה שנתית קבועה של לפחות €50,000 ממקורות מחוץ לקפריסין . הכנסה זו יכולה להיות משכורות, עסק, פנסיה, דיבידנד וכו’. אם נכללים בבקשה גם בן/בת זוג, נדרש להראות €15,000 נוספים לשנה (ויכול להיות משולב בין שניהם), וכל ילד תלוי מוסיף €10,000 נוספים לשנה נדרשת . מטרת דרישה זו לוודא שלמשקיע יש אמצעים לכלכל עצמו ואינו יהפוך לנטל על המדינה. יש לבצע אימותים תקופתיים (הגשת הוכחות הכנסה אחת לשנה, לרוב).
  • רישום פלילי נקי וביקורים: על המבקש (ובני זוג) להיות ללא עבר פלילי במדינתם, ולשמור על כך גם לאחר קבלת התושבות . כמו כן, נדרש לבקר בקפריסין לפחות פעם בתוך שנתיים כדי שלא לאבד את המעמד. אין דרישה להתגורר שם באופן רציף (להבדיל מתושבות מס, שהיא עניין נפרד).
  • הגבלות תעסוקה: ויזת הזהב אינה מקנה אוטומטית זכות עבודה בקפריסין למחזיק (שלא כזכות מגורים). למעשה, אסור למחזיק PR לעבוד כשכיר בקפריסין. החריג הוא שניתן להחזיק במניות חברה מקומית ולעבוד כמנהל בה (כלומר לנהל את העסק שהשקיע בו) – זה מותר. בני המשפחה אינם זכאים לעבוד כשכירים (אלא אם מקבלים אישור נפרד או משנים סטטוס).
  • תהליך וזמנים: מרגע הגשת הבקשה עם כל המסמכים (אישורי משטרה, נוטריונים, ראיות השקעה וכו’), האישור ניתן בדרך כלל בתוך 2-4 חודשים – קפריסין מתגאה בהליך מהיר יחסית. לאחר אישור עקרוני, המבקש ובני משפחתו צריכים להגיע לצילום ביומטרי והנפקת תעודת תושב.
ברגע שמוענקת תושבות הקבע, יכול המשקיע ובני משפחתו (בן/בת זוג, ילדים עד גיל 18, וילדים תלויים עד 25 בתנאים מסוימים, וכן הורים של המבקש או בן זוגו בכפוף לתוספת השקעה) להתגורר באופן חוקי בקפריסין ללא הגבלת זמן . הדבר מהווה יתרון נלווה למי שממילא מעוניין לבלות חלק ניכר מזמנו בקפריסין כדי לנהל חברה, או לשפר את מעמדו במס בישראל (למשל, לצורך ניתוק תושבות ישראלית כפי שיידון להלן). בנוסף, לאחר רכישת מעמד PR, קיימת אפשרות לאזרחות מתוקף שהות: לפי החוק הקפריסאי, מי שהינו תושב חוקי במשך 7 שנים (מתוך 10 שנים אחרונות) רשאי להגיש בקשה לאזרחות בהתאזרחות. למעשה, דורשים 7 שנות שהייה פיזית, שמתוכן השנה האחרונה רצופה לפני הבקשה. יש מקורות המציינים 7 שנים אך בפועל נוקטים כלל “7 מתוך 10” או לעיתים “8 מתוך 10” שנים . במשפחות, מספיק שהמבקש הראשי עומד בזה כדי שגם בני משפחתו יקבלו אזרחות. כלומר, ויזת הזהב יכולה להיות שלב מקדים שמוביל לאחר כשמונה שנים לאזרחות קפריסאית (וכך דרכון אירופי), עבור מי שמעוניין בכך ומוכן להתגורר תקופות משמעותיות בקפריסין.
ג. היבטי מיסוי לוויזת הזהב: נציין כי תושבות הקבע כשלעצמה אינה הופכת אדם אוטומטית ל”תושב מס” בקפריסין – זה תלוי בימי השהייה ובמרכז החיים (יש כלל 183 ימים, או כלל 60 ימים בתנאים מסוימים). אך מי שעובר להתגורר בפועל בקפריסין עם ויזת הזהב, יכול בקלות להפוך לתושב מס שם, וליהנות ממערכת מס מועדפת ליחידים (למשל משטר Non-Dom הפוטר מיסוי דיבידנד וריבית למשך 17 שנים ). הדבר הופך את ויזת הזהב לכלי אטרקטיבי לתכנון מס אישי: איש עסקים ישראלי יכול להשקיע €300k, לקבל תושבות קבע, לעבור עם משפחתו לקפריסין, להפוך לתושב מס קפריסאי תוך ניתוק תושבותו הישראלית – ובכך להרוויח סביבת מס נמוכה גם ברמת החברה (IP Box) וגם ברמת היחיד (פטור non-dom, שיעורי מס פרוגרסיביים עד 35% בלבד, ואפשרות לתכנון).
בסיכום סעיף זה, קפריסין מציעה מסלול הגירה אטרקטיבי למשקיעים: אמנם לא אזרחות מיידית, אך תושבות קבע מהירה ובתנאים יחסית נוחים (השקעה בנדל”ן הנה גם השקעה מניבה פוטנציאלית). עבור רבים, במיוחד בעלי אמצעים, שילוב של ניהול עסקי ה-IP בקפריסין יחד עם רכישת בית והפיכה לתושב קבע במדינה – הוא שילוב מנצח המקנה לא רק הטבות מס אלא גם איכות חיים גבוהה, אקלים ים-תיכוני נעים, וקירבה לישראל.
 

8. קפריסין כיעד מועדף לישראלים – יתרונות משפטיים, תרבותיים ומיסויים

בשנים האחרונות קפריסין בולטת כיעד מועדף ליזמים ומשקיעים ישראלים. שילוב של גורמים הופכים אותה ליעד אטרקטיבי במיוחד:
  • קרבה גיאוגרפית ותרבותית: קפריסין נמצאת במרחק של כ-40 דקות טיסה מישראל, באותה אזור זמן, עם קווי תעופה תכופים וזולים. הקרבה הגיאוגרפית מאפשרת ניהול “מרחוק קרוב” – ניתן בקלות לטוס לפגישות ובחזרה באותו יום. בנוסף, התרבות העסקית בקפריסין מערבית וים-תיכונית, ויש יחס חיובי לישראל ולישראלים. מדינות ישראל וקפריסין מטפחות בעשור האחרון קשרים הדוקים, שיתופי פעולה באנרגיה, תיירות וטכנולוגיה. יותר ויותר ישראלים מתגוררים בערי קפריסין (בעיקר לימסול, לרנקה וניקוסיה) וקהילה ישראלית נוצרת, כולל מוסדות, בתי ספר לילדים דוברי עברית וכד’. השפה האנגלית מדוברת בצורה שוטפת בעולם העסקים, ועורכי דין ורואי חשבון מקומיים רבים הם דוברי אנגלית (חלקם אף דוברי מעט עברית בשל ריבוי לקוחות מישראל). כך, יזם ישראלי אינו ניצב בפני מחסום שפה או זרות משמעותית – קל יחסית להתאקלם ולעשות עסקים.
  • מערכת משפטית ומסחרית מוכרת: שיטת המשפט הקפריסאית מבוססת על המשפט הבריטי (Common Law) עם התאמות לתקנות האיחוד. הדבר אומר שחוקי חברות, חוזים ודיני קניין רוחני דומים בעיקרם לאלה שבישראל (שגם היא הושפעה מהמשפט הבריטי בעבר). אכיפת חוזים ובתי משפט: בעוד שבישראל ולעיתים ביוון השכנה יש עיכובים כבדים בבתי המשפט, בקפריסין פועלים לשיפור היעילות ובוררות עסקית פופולרית. המערכת הבנקאית התמודדה עם משבר ב-2013 אך מאז עברה רה-ארגון ופיקוח הדוק של ה-ECB, וכיום הבנקים הקפריסאים פועלים תחת סטנדרטים אירופיים (אם כי נוקטים משנה זהירות בפתיחת חשבונות לזרים, בשל דרישות רגולציה). רישום נכסים כמו פטנטים וזכויות יוצרים ניתן לבצע דרך משרדים מקומיים ללא קושי, ואמנת פטנט שיתוף הפעולה (PCT) ואמנות זכויות יוצרים בינלאומיות חלות על קפריסין.
  • יתרונות מיסוי בהשוואה לישראל: בישראל, מס החברות עומד על 23%, ומעבר לכך חברות עתירות רווחים עלולות לשלם “מס עודף” (חלוקת דיווידנד גוררת 30% נוספים ליחיד). בישראל אין משטר ייעודי להכנסות מפטנטים (למעט הטבות מוגבלות במסגרת חוק עידוד השקעות הון למפעלים טכנולוגיים – אך הן מותנות בעמידה בתנאים בישראל). לעומת זאת, בקפריסין מס החברות הוא 12.5% בלבד (כמחצית מהישראלי) ושיעור זה יכול לרדת כאמור ל-2.5% תחת ה-IP Box . אין בקפריסין מס על רווחי הון ממכירת נכסים פרט לנדל”ן מקומי, בעוד בישראל כמעט כל רווח הון ממוסה. דיבידנד המועבר מחברה קפריסאית לבעלי מניות זרים – פטור לחלוטין ממס במקור בקפריסין , בעוד בישראל דיבידנד לבעל מניות זר ממוסה לרוב ב-25% (או פחות אם אמנה). גם תשלומי ריבית ותגמולים מפטנטים מישראל החוצה כרוכים במס ניכוי, בעוד מקפריסין – לא. בנוסף, קפריסין מציעה הטבות כמו ניכוי ריבית רעיונית על הון, תמריצים לעסקים חדשים, ומדיניות מע”מ פשוטה (החזרים מהירים, ושיעורים נמוכים למגזרים כמו תיירות). במצטבר, הנטל המיסויי הכולל הפועל על עסק ישראלי שיוצא לקפריסין יכול לפחות בצורה דרמטית. יש אף המכנים את קפריסין “מקלט מס פופולרי” עבור ישראלים , אם כי כאמור קפריסין אינה מקלט מס במובן השלילי (היא מדינה שקופה ומשתפת פעולה, עם אמנות מס והסכמי מידע).
  • קלות עשיית עסקים ופחות בירוקרטיה: קפריסין מדורגת טוב במדדים של קלות עשיית עסקים. הליכי רישוי פשוטים יותר מבישראל – למשל פתיחת חברה תוך ימים (מול שבועות בארץ), פחות רגולציה על העסקת עובדים (המעסיקים נהנים מגמישות גבוהה, אם כי גם מחויבים להפרשות סוציאליות של כ-15% על שכר ). עלויות תפעול – שכר עובדים, דמי שכירות משרד, שירותים מקצועיים – נמוכות משמעותית מתל אביב. תשלום מסים מקוון ובירוקרטיה יעילה (בעבר היו עיכובים, אך עם הדיגיטציה הדברים משתפרים). כמו כן, קפריסין מעודדת סקטורים חדשים – קיימים מרכזי חדשנות, האצה לסטארט-אפים, וחממות שמושכות גם ישראלים. למשל, ויזת סטארט-אפ מיוחדת קיימת ליזמי הייטק לא-אירופים, ותנאים מועדפים לחברות בתחום הפינטק, פורקס וגיימינג (תחומים שחברות ישראליות רבות מעורבות בהם).
  • סביבה מוכרת ותומכת: בקפריסין פועלים סניפים רבים של פירמות רו”ח ועו”ד בינלאומיות (PwC, KPMG, Deloitte, וכו’), וכן משרדי עו”ד מקומיים המתמחים בליווי לקוחות ישראלים. אפילו אם מתעורר צורך בליטיגציה, לא מעט עורכי דין קפריסאים מחזיקים ברישיון גם בישראל או לפחות עובדים בשיתוף עם משרדים בארץ. הדבר מאפשר לקבל One-Stop Shop לשירותים משפטיים וחשבונאיים במבנה בין-לאומי. לשכות המסחר של ישראל-קפריסין פעילות ומסייעות בקשרים עסקיים. גם הממשלה הקפריסאית הקימה בשנים האחרונות גוף בשם Invest Cyprus שמטרתו לסייע למשקיעים זרים עם רישוי, מתן מידע ותיווך עם רשויות – כלי שישראלים בהחלט יכולים לנצל.
כל הגורמים הללו מסבירים מדוע ישראלים רבים בוחרים בקפריסין. מגזרי נדל”ן, תיירות, פיננסים וטכנולוגיה – בכל אלו נוכחות ישראלית מורגשת במדינה. קפריסין לעיתים קרויה “שער לאירופה” עבור היזמות הישראלית. מעבר ליתרונות המיידיים, ישנו גם אלמנט אסטרטגי: חברה קפריסאית המקימה פעילות IP יכולה לצמוח ולהתרחב לאירופה בקלות רבה יותר מאשר אילו פעלה מישראל בשל מגבלות רגולטוריות ושיקולי מוניטין (כמדינה מחוץ לאיחוד). בנוסף, עבור יזמים המבקשים לגייס הון בינלאומי, משקיעים זרים פעמים רבות מעדיפים להשקיע דרך ישות אירופית מסודרת. מבנה עם חברת אם קפריסאית עשוי להיתפס כ”נקי” יותר בעיני קרנות השקעה שונות, לעומת חברה ישראלית (שמעוררת לעיתים חשש אצל חלק מהמשקיעים בשל היותה מחוץ לאיחוד ועם מס גבוה). לא בכדי, חלק מהסטארט-אפים הישראלים מוקמים מלכתחילה עם חברה בקפריסין המשמשת כמטה ומחזיקה חברה בת בישראל להעסקת המפתחים – כך נהנים משני העולמות: יתרונות כוח האדם בישראל ויתרונות המס והעסקים בקפריסין.
 

9. חשיבות ליווי משפטי ישראלי מומחה במיסוי בינלאומי

הקמת מבנה עסקי בינלאומי המערב את קפריסין וישראל היא מהלך בעל יתרונות רבים, אך גם מורכבויות משפטיות ומיסויות שחייבות תאום ותכנון. כאן נכנסת לתמונה החשיבות של ליווי מקצועי על-ידי עו”ד ישראלי המתמחה במיסוי בינלאומי (ורצוי גם בעל היכרות עם הדין הקפריסאי):
  • תכנון מס הוליסטי ואסטרטגי: עו”ד מומחה יבחן את התמונה המלאה של העסק והיזם – גם בישראל וגם בקפריסין. למשל, הוא יוודא שהקמת החברה בקפריסין תיעשה באופן שלא יפעיל בישראל מיסוי מיידי (לדוגמה, העברת נכס ה-IP מישראל לחו”ל עלולה להיחשב “מכירה חייבת במס” בישראל – יש לתכנן צעד כזה בזהירות, אולי באמצעות הקצאת מניות או רה-ארגון מוכרז כדי לדחות מס). כמו כן, יתוכנן אופן מימון החברה הקפריסאית (הון מול הלוואה) כך שיהיה יעיל מס-wise בשתי המדינות. העו”ד הישראלי יוכל לעבוד בתיאום עם יועצי מס בקפריסין כדי למקסם ניכויי מו”פ שם ובמקביל לזכות בזיכויי מס בישראל אם ישנם תשלומים חוזרים.
  • בדיקת השלכות “ניתוק תושבות”: אם היזם (הפרט) מתעתד לעבור להתגורר בקפריסין – למשל באמצעות ויזת זהב – קריטי שילווה זאת תכנון לניתוק תושבות מס בישראל. לפי הפסיקה והנהלים בישראל, ניתוק תושבות דורש יותר מסף ימי שהייה; צריך להוכיח שינוי מרכז חיים. עו”ד ישראלי המכיר תחום זה ינחה את הלקוח אילו צעדים לנקוט: העברת בית המגורים, סגירת העסק בישראל, רישום כתובת בקפריסין, ביטול תושבות בביטוח לאומי, דיווח לרשות המסים בישראל בטופס ייעודי על שינוי תושבות, וכו’. תכנון כושל עלול לגרום למצב שהיזם יחשוב שעזב את ישראל – אך רשות המסים תוסיף לראותו כחייב במס ישראלי (ותדרוש מס על רווחי החברה הקפריסאית ועל הכנסותיו). לפיכך, מומחה יבטיח “התנתקות נקייה” במועד נכון, כולל התחשבות באמנה (ישראל-קפריסין כוללת מבחן מרכז חיים כתנאי לקביעת תושבות יחיד).
  • ניהול סיכוני מיסוי ישראליים (CFC, PE): גם אם היזם לא עוזב את ישראל, יש לתכנן את ההחזקות כך שהחברה הקפריסאית לא תסווג כCFC בידי ישראלים. היועץ יבדוק את פרופיל ההכנסות – למשל, במידת האפשר, ליצור לחברה הקפריסאית גם הכנסות אקטיביות או מעורבות (כגון שירותים) כדי לטעון שאינה “מרבית הכנסה פסיבית”. כמו כן, ייתכן ויומלץ שהבעלות תהיה דרך חברה ישראלית ולא ישירות בידי יחידים, כדי לעמוד בתנאי חריג כלשהו. עוד נושא: אם למרות הכל לחברה יהיה מוסד קבע בישראל (Permanent Establishment) – למשל מעבדת פיתוח ממשיכה לפעול בת”א – העו”ד יתריע על כך ויסייע למתן את החשיפה (למשל באמצעות הסכם בין-חברתי ברור על שירותי פיתוח במחירי שוק, למנוע טענה שהרווח שייך ל-PE בישראל).
  • ניסוח הסכמים והגנה משפטית: הקמת המבנה דורשת כריתת שורה של מסמכים: הסכם העברת קניין רוחני מישראל לקפריסין (או רישיון שימוש ב-IP מהיזם לחברה תמורת תמלוג), הסכמי שירותי פיתוח (אם חלק מהמו”פ נעשה בישראל עבור החברה הקפריסאית), חוזה העסקה או קבלנות לחוקרים, הסכמי סודיות בין הישות הישראלית לקפריסאית, ועוד. עורך דין הבקיא בשתי המערכות יוודא שההסכמים הללו תואמים לדרישות שתי המדינות. למשל, שהתמחור ביניהם עומד בכללי ה-Transfer Pricing בישראל (דרישת מחיר שוק בין צדדים קשורים) , כדי להימנע מחיובי מס עקיפים. בנוסף, ינסח סעיפים שיגנו על היזם, כגון מנגנון פיצוי אם בדיעבד תוטל עליו חבות בישראל, או התאמות במקרה של שינוי חקיקה.
  • השוואת משפטית (comparative) והימנעות מקונפליקטים: עו”ד ישראלי בעבודה מול עו”ד קפריסאי יכול לתרגם מושגים משפטיים בין השיטות. למשל, להבין ש-“ניהול ושליטה” בקפריסין משיג תושבות אבל בישראל עדיין צריך להראות שאין ניהול ישראלי; או שזכויות בעלי מניות מיעוט מוגנות אחרת בקפריסין (למשל אין אפסייד אקוויטי לעובדים אלא דרך ESOP שונה). עורך הדין יבחן החלטות מיסוי קודמות, פסיקות רלוונטיות משתי המדינות, ויעשה אנלוגיה משפטית לבעיות אפשריות. הבנת משפט משווה חיונית גם כשמדובר בתכנון יציאה – למשל, אם בעתיד היזם ימכור את החברה הקפריסאית, איך זה ימוסה בישראל (סעיפי האמנה יפעילו פטור? חיוב?), או אם יבקש להחזיר את ה-IP לישראל – מה המשמעויות.
  • תיאום מקצועי ושפה משותפת: לבסוף, עו”ד ישראלי מנוסה ישמש כמנהל הפרויקט של הקמת המבנה הבינלאומי. הוא יעבוד בשיתוף עם רו”ח בישראל, עם משרד עו”ד/רו”ח בקפריסין, ועם הבנקאים – ויבטיח שכולם מסונכרנים. הוא “ידבר את השפה” מול כל גורם: מול הלקוח הישראלי – בעברית ובהסבר ברור, ומול הצד הקפריסאי – באנגלית מקצועית, ויפקח על כך שהאינטרסים של הלקוח הישראלי מיוצגים כראוי גם שם. ליווי כזה מקטין סיכון לטעויות, חוסך זמן ועלויות בעתיד, ובעיקר נותן ליזם ביטחון משפטי שהמבנה שהוא בונה אכן ישיג את מטרותיו מבלי ליצור חשיפות לא צפויות.
סיכום: תכנון והשקת מבנה IP Box בקפריסין דורשים ראייה רחבה. לצד ההתלהבות מהטבת המס, חשוב לא פחות לוודא שכל היבטי החוק – גם בישראל וגם בקפריסין – מקבלים מענה. עורך דין הבקיא בשתי הזירות הוא נכס שלא יסולא בפז בתהליך זה, כדי להגן על היזם, למקסם יתרונות, ולהימנע ממלכודות מס.
 
לסיום: משטר ה-IP Box הקפריסאי, נכון ל-2025, מציע לאנשי עסקים ישראלים הזדמנות ייחודית ליהנות ממיסוי מופחת באופן דרמטי על הכנסות קניין רוחני – בסביבה קרובה, יציבה ובעלת אוריינטציה מערבית. כפי שסקרנו, השילוב של חוק מיסוי מתקדם, אמנות מס, השתייכות לאיחוד האירופי וקרבה תרבותית, ממצבים את קפריסין כיעד אידיאלי למימוש אסטרטגיות של תכנון מס לגיטימי. כמובן, הצלחת המהלך תלויה בעמידה קפדנית בתנאי החוק - החל מזכאות הנכס והפעלת פעילות אמתית, דרך הקפדה על ניהול מקומי וסנכרון עם דיני המס בישראל. עם תכנון נכון וליווי משפטי מתאים, יכולים יזמים ישראלים להקים בקפריסין מבנה שיאפשר להם לפתח, להחזיק ולנצל את הקניין הרוחני שלהם באופן יעיל ורווחי יותר, מבלי להתפשר על חוקיות ושקיפות. במילים אחרות, קפריסין כיום היא הרבה יותר מ”מקלט מס” – היא שותפה עסקית ומשפטית המספקת פלטפורמה אמינה לצמיחה בינלאומית. שילוב היכולות הישראליות ביצירתיות וחדשנות, עם התשתית הקפריסאית בידידותיות לעסקים, יכול להוות נוסחה מנצחת למינוף מקסימלי של נכסי קניין רוחני בזירה הגלובלית.
 
 

לשיחת ייעוץ
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

1 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.