29/1/2025
כיצד מתנהל משפט פלילי בעבירות כלכליות?
ומדוע חקירה נגדית מתוחכמת מטעם הסנגוריה עשויה להביא לקריסת האישום?
משפט פלילי בעבירות כלכליות, ובפרט בעבירות מס, עבירות על חוק איסור הלבנת הון ועבירות מרמה כלכליות, מתנהל בצורה שונה ממשפט פלילי רגיל. מדובר בתיקים מורכבים, בהם המדינה נשענת לרוב על מסמכים, חוות דעת של מומחים, עדויות של גורמים פיננסיים ונתונים חשבונאיים.
בעוד שבתיקים פליליים רגילים הראיות המרכזיות הן לרוב עדויות ראייה, הקלטות או ממצאים פורנזיים, הרי שבתיקים כלכליים ראיות המדינה מתבססות על דוחות רואי חשבון, דוחות בנקאיים, מסמכים של רשות המסים וניתוחים כלכליים מורכבים.
בתיקים אלו, חקירה נגדית מקצועית ומתוחכמת מצד הסנגוריה היא קריטית במיוחד, שכן היא יכולה להוכיח כי הראיות שהביאה המדינה אינן חד-משמעיות, שהניתוחים הכלכליים אינם מדויקים, ושעדי התביעה – בין אם פקידי רשות המסים, חוקרים כלכליים או רואי חשבון – אינם מהימנים.
במאמר זה נסקור את שלבי המשפט הפלילי בעבירות כלכליות, נבחן את החשיבות הקריטית של חקירה נגדית, וניתן דוגמאות לכך שחקרנות יסודית מצד ההגנה עשויה למוטט את האישום.
שלבי המשפט הפלילי בעבירות כלכליות
1. חקירה כלכלית ומשפטית וגיבוש כתב אישום
תיקים פליליים כלכליים מתחילים לרוב בחקירה סמויה של גופי אכיפה כלכליים כגון:
- רשות המסים (היחידה הארצית לחקירות מס, פקידי שומה חקירות)
- הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור
- הרשות לניירות ערך
- המשטרה (היחידה הכלכלית בלהב 433)
לאחר חקירה סמויה ואיסוף ראיות, מתקיים מעבר לחקירה גלויה, במהלכה מזומנים חשודים לחקירה באזהרה, מעוקלים חשבונות בנק ונכסים, ולעיתים אף מוגשים כתבי אישום (בכפוף לשימוע) המלווים בבקשות לחילוט נכסים.
2. שלב ההקראה
לאחר הגשת כתב האישום, מתקיים דיון הקראה, בו הנאשם מקבל לידיו את האישומים נגדו ומגיב להם.
במרבית המקרים, נאשמים בעבירות כלכליות כופרים באשמה, והתיק עובר לשלב ההוכחות.
3. שלב ההוכחות - הצגת ראיות התביעה והחקירה הנגדית של ההגנה
בשלב זה המדינה מציגה חוות דעת של רואי חשבון, נתוני בנקים, מסמכים פיננסיים ועדויות של חוקרי רשות המסים והרשות לאיסור הלבנת הון.
עם זאת, שלב זה הוא גם הזדמנות קריטית עבור ההגנה לבצע חקירה נגדית אשר עשויה לערער את יסודות האישום.
כוחה של חקירה נגדית בעבירות מס, הלבנת הון ועבירות כלכליות
1. ערעור על חוות דעת של מומחים כלכליים
בתיקים כלכליים, המדינה נשענת רבות על חוות דעת של רואי חשבון וכלכלנים מטעם רשות המסים או הרשות לאיסור הלבנת הון. עם זאת, חוות דעת כלכלית היא תמיד פרשנות – ולכן ניתן לערער עליה.
דוגמה 1: ערעור על חוות דעת כלכלית העשוי להוביל לזיכוי
המדינה האשימה בעל עסק בהעלמת הכנסות בסך של 12 מיליון ש”ח, תוך הסתמכות על דוח ביקורת של רשות המסים. בחקירה הנגדית, עורך הדין של ההגנה הצליח להראות כי רואה החשבון שערך את הדוח התבסס על הנחות סטטיסטיות בלבד, ללא בדיקה ישירה של חשבוניות העסק.
כאשר נחקר רואה החשבון, הוא הודה כי ייתכן שהכנסות העסק דווחו בדרכים אחרות שלא נבחנו. בסופו של דבר, בית המשפט עשוי לקבוע כי אין די ראיות חד-משמעיות להרשעה – והתיק עשוי להסגר מחוסר ראיות מספקות.
2. הוכחת מניע נסתר של עדים בתיקי הלבנת הון
בתיקי הלבנת הון, המדינה מסתמכת לעיתים על עדים או שותפים עסקיים לשעבר של הנאשם. בחקירה נגדית, ניתן לחשוף שהעד פועל ממניע אישי, עסקי או משפטי.
דוגמה 2: עד מדינה שקרס תחת חקירה נגדית
לדוגמא : תיק פלילי של הלבנת הון בהיקף של 30 מיליון ש”ח, המדינה עשויה להתבסס על עדותו של חשב בחברה שהפליל את בעל החברה.
במהלך החקירה הנגדית, מצליח הסנגור להראות כי העד בעצמו היה שותף לניהול הכספים בחברה, וכי בתמורה לעדותו הפרקליטות הבטיחה לו אי-העמדה לדין.
כאשר נחשף ההסדר בבית המשפט, נאמנותו של העד התערערה לחלוטין והשופט עשוי לקבע כי “לא ניתן להסתמך עליו כעד מדינה מהימן”. כתוצאה מכך, התיק עשוי ליפול והתביעה, במקרה שכזה - עשויה לחזור בה מהאישום.
✔ ערעור על חוות דעת מומחים כלכליים - הוכחת טעויות, הנחות שגויות או פרשנות שגויה.
✔ חשיפת מניעים אישיים של עדי מדינה - עדות שניתנה בתמורה להסכם עם התביעה עלולה להתגלות כחסרת ערך.
לכן, בעבירות מס, הלבנת הון ועבירות כלכליות - חקירה נגדית מקצועית אינה רק כלי עזר, אלא עשויה להיות ההבדל בין הרשעה לזיכוי.
משרדנו, המטפל וטיפל באלפי כתבי אישום ומקרים, אם כעו"ד של המדינה אשר כתבו את כתבי האישום (בעבר) ואם כעו"ד המייצגים נאשמים, ידע לקרוא את כתב האישום נכונה, לקרוא בין השורות, לנתח את הראיות, להעריך את מידת החשיפה הפלילית, אם בכלל, ובהתאם לגבש אסטרטגיה מנצחת ולהחליט האם יש מקום לנהל את התיק ועד איזה שלב, והאם יש מקום לפעול מול הגוף החוקר והמחלקות המשפטיות לטובת סיום התיק בדרך של הסכמה המתיישבת עם אינטרס הלקוח.