18/12/2024
אנחנו מתגרשים. כיצד צריך להתנהל נכון מבחינת מיסים?
גירושין, הסיום הפורמלי של קשר נישואים בין שני בני זוג, הוא אירוע עצוב וכואב, שבמרבית המקרים מערב בעל-כורחם גם ילדים, משפחה, חברים – ולעיתים גם עסקים. מדובר בתהליך שהולך ומתרחב בישראל עם השנים; מסתמן גם כי בין ההשלכות הרבות של המלחמה הארוכה, הכואבת והמתמשכת שכולנו חווים, ישנם לא מעט מקרים בהם "האיצה" פרידות בין בני זוג ומשפחות.
ככלל, למעט מקרים חריגים, הרכוש שבני זוג צוברים בתקופת נישואיהם מתחלק שווה בשווה ביניהם בעת גירושין, ללא קשר על שם מי רשום הרכוש. בני זוג רבים שעומדים בפני גירושים לוקחים בחשבון היבטים כמו חלוקת נכסים וכספים, רכבים, חסכונות, ואפילו זכויות בעסקים. מעטים בלבד לוקחים בחשבון גם תשלום מיסים, הם לא מודעים לכך – וזה עשוי להצטבר לסכומים גדולים, לכן, כבר בתחילתם של הליכי גירושין, עוד לפני שמתקבלות החלטות משמעותיות לגבי חלוקת הרכוש, חשוב לקבל ייעוץ והכוונה בקשר להיבטי המס השונים. תכנון מס נכון יכול לחסוך לבני הזוג כסף רב, למנוע מהם חיובי מס גבוהים ולהשאיר יותר כסף ונכסים להם וליורשיהם.
כיצד עושים זאת? איך נכון לחלק את הרכוש? האם יש התנהלות שונה ל"ידועים בציבור"?
ריכזנו שאלות וההתלבטויות בנושא.
דירה בבעלות משותפת. האם כדאי לנו למכור אותה ולחלק את הכסף בין הצדדים, או שעדיף להשכיר ולהתחלק בדמי השכירות
ראשית, סוגיית המכירה או השכרה אינה בהכרח מיסויית בלבד, אלא הינה גם שאלה רגשית - האם בני הזוג רוצים להמשיך בקשר ביניהם בבעלות על הדירה, ותלויה בכדאיות כלכלית של מכירת הדירה לעומת התשואה מהשכרה.
מבחינת המיסוי, ככל שמדובר בדירה יחידה של שני הזוג, אזי בעת המכירה מגיע פטור מלא ממס שבח, ככל שלא מדובר ב"דירת יוקרה" (ששוויה מעל 5,008,000 ש"ח, שאז יחול פטור חלקי). במידה ולאחד מבני הזוג יש דירה אחרת, או מי מהם מתכוון לקנות דירה חלופית, נראה שמכירת דירה מוקדם ככל האפשר תיטיב עם בני הזוג. אולם, אין לשלול לגמרי את כדאיות השכרת הדירה, היות ונכון להיום יש פטור מלא ממס להשכרה עד 5,654 ₪ (בשנת 2024) לחודש או מסלול מס בשיעור של 10% בלבד, שהם בוודאי הטבות מס משמעותיות שלא קיימות במישורי השקעה אחרים ובכך יישמר אפיק הכנסה לבני הזוג.
השארת הדירה המשותפת בבעלותו של אחד משני בני הזוג
ישנם בהחלט לא מעט מקרים, שנפוצים במיוחד כאשר ישנם ילדים קטנים, שבני הזוג מעדיפים להשאיר את הדירה אליה הילדים כבר "רגילים", בבעלות אחד מהם, כך שמלוא הזכויות על הדירה עוברות לאחד מהם.
חוק מיסוי מקרקעין קובע כי העברה של זכויות במקרקעין מבן זוג אחד לשני, הנעשית על פי פסק דין שניתן אגב הליכי גירושין, לא תיחשב כמכירה - ועל כן לא יחול מיסוי בגין העברה שכזו. באופן זה ניתן גם להעביר זכויות בדירה נוספת שיש לבני הזוג ישירות לילדים בפטור ממס, ככל שהדבר נעשה על פי פסק דין שניתן אגב גירושין.
נהוג שלצורך איזון המשאבים, הצד השני מקבל חלק גדול יותר ברכוש אחר או במזומן מתוך הרכוש המשותף לפי שווי חלקו בדירה. אולם יש לזכור כי תמורה כאמור לא תחשב כחלק מעלות החצי שעבר לאחד מבני הזוג ככל שההעברה תדווח בפטור ממס וייתכן שיהיו מקרים בהם כדאי יהיה לצד אחד לרכוש את חלקו של הצד השני בתמורה מלאה ולשלם מס רכישה, כך שבעת מכירה בעתיד הדבר יחשב כחלק מעלות הרכישה ויקטין את השבח החייב במס. יש לזכור כי הצד שקיבל את מלוא הזכויות בדירה יישא לבדו בעת המכירה במלוא המס על השבח שיחול.
המשכורת החודשית של אחד הצדדים גבוהה בכ-20%, איך נכון לחלק את הרכוש כך שהמס שישולם יהיה הנמוך ביותר
חלוקת הרכוש המשותף בין בני הזוג פטורה ממס, לרבות לגבי נכסי נדל"ן, כל עוד החלוקה אינה כרוכה בתשלומים נוספים שבן זוג מביא ממקורות אחרים. לכן, אין משמעות לגובה השכר של מי מבני הזוג עובר להיפרדות.
האם הורה גרוש זכאי להקלות מס?
כן. הורה גרוש זכאי להטבות בנקודות זיכוי נוספות בגין משפחה חד-הורית, תשלום מזונות עבור ילדים ובעצם העובדה שהכנסותיו הפסיביות יחויבו במס החל ממועד הגירושין ללא קשר להכנסת בן הזוג השני. גובה ההטבה עצמה עשוי להשתנות לגבי כל הורה גרוש לפי הכנסותיו. כך, הורה גרוש או החי בנפרד מבן זוגו והמגדל את הילדים זכאי לנקודת זיכוי אחת עד שכל הילדים יגיעו לגיל 18, ובתנאי שלא התחתן בשנית.
ידועים בציבורשהחליטו ולהיפרד. האם העובדה שלא התחתנו ברבנות משנה את ההתייחסות של רשויות המס?
בהתאם לפסיקה, בני זוג בחוק מיסוי מקרקעין, כוללים גם את מעמד הידועים בציבור כמעמדם של בני זוג נשואים - והמיסוי יחול בהתאם. אלא שיש הכרח להוכיח כי מעמדם של הצדדים הוא ידועים בציבור. לעומת זאת, לגבי מס הכנסה אין הכרה בידועים בציבור בדומה לזוג נשוי. בפועל, המיסוי על חלוקה בין בני זוג ידועים בציבור הוא זהה לחלוקה בין בני זוג נשואים ולא יחול מס ככל שהחלוקה היא מתוך נכסי בני הזוג בלבד, אשר באופן טבעי מחצית מהם שייכת לכל אחד מהם.
זוג מבוגר שצבר במהלך החיים המשותפים, נכסים בגובה שלמספר מליונים. ומסכימים שאחרי מותם הכסף והנכסים יועברו לילדים ולנכדים, אבל לא רוצים לאבד את ערכם של הנכסים בגלל הגירושין. מה עליהם לעשות?
בעקבות הגירושין, או כתוצאה מ"מכירה מהירה" של נכסים (באופן שלא ממצה את פוטנציאל הרווח הכלכלי מהנכסים המשותפים), אתם באמת עלולים להפסיד שווי במכירת הנכסים.
לכן, קיימת אפשרות להעביר את הרכוש ללא תמורה לילדים ולנכדים בהקדם. העברה של זכויות במקרקעין אגב פסק דין לגירושין תהיה פטורה ממס. כמו כן מתנה לקרוב בתם לב פטורה ממס הנסה. אפשרות אחרת היא להקים קרן נאמנות אליה יועברו הנכסים; הקרן "תשמור" על הנכסים לטובת הילדים והנכדים. אפשר גם מראש להגדיר את התנאים בהם תינתן המתנה לילדים/נכדים (למשל, לקבוע שהנכסים יגיעו לילדים/נכדים בלבד – ללא אפשרות לבני זוגם או לאחרים לקבל חלק בהם).
יש לי קרן פנסיה כבר 25 שנים, האם היא שייכת גם לבת הזוג שלי? אם אני מפצל את קרן הפנסיה בין שנינו, האם ניפגע מבחינה מיסויית?
זכויות הפנסיה שנצברות במהלך החיים המשותפים נחשבות כרכוש משותף לשני בני הזוג. אין צורך לפדות את קרן הפנסיה לשם איזון המשאבים בין בני הזוג. לפי החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני הזוג, ניתן לפצל את קרן הפנסיה לכל אחד מבני הזוג, מחצית לכל אחד מהם, או לפי שיעור חלוקה שייקבע על ידי בית המשפט. הגוף המנהל את הפנסיה ירשום בהתאם לפסק הדין, את חלקו של בן הזוג השני ובמועד שיגיע לתשלום פנסיה תשולם הפנסיה לבן הזוג במישרין מהגוף המשלם.
בהתאם להוראות המס, על העברה של כספי חיסכון פנסיוני לחשבון חדש על שם בן הזוג לשעבר של עמית בקופת גמל, חל פטור ממס עד גובה תקרה שקבועה בחוק, ונכון לשנת 2024 עומדת על 1,697,400 ₪. בגין החלק העולה על תקרת הפטור ינוכה מס ויושת על שני בני הזוג באופן שווה.
יש לנו דירה משותפת, ואחרי הגירושין בכוונת שנינו לרכוש דירות נפרדות. מה סדר הפעולות הנכון במקרה כזה מבחינה מיסויית? האם נכון קודם למכור ואז לקנות דירות נפרדות, או שאולי להיפך?
ככל ומדובר בדירה יחידה של בני הזוג, מכירתה תהיה פטורה ממס בתנאי שהיו בעלי הזכויות בה מהיום שהייתה דירת מגורים לפחות 18 חודשים ולא מכרו דירה אחרת בפטור במהלך ה 18 החודשים שקדמו (ככל שלא מדובר ב"דירת יוקרה" - ששוויה מעל 5,008,000 ₪). ניתן לרכוש דירה אחרת חליפית במהלך 18 חודשים לפני מכירת הדירה המשותפת ועדיין מכירתה תחשב כמכירה של דירה יחידה המקנה פטור ממס שבח.
בעת רכישת הדירות החדשות על ידי כל אחד מבני הזוג – רכישה לאחר מכירת הדירה המשותפת תחויב במס רכישה מופחת לפי מדרגות מס רכישה לדירה יחידה. ככל שהדירות יירכשו לפני מכירת הדירה המשותפת, עדיין ניתן יהיה להתחייב במס רכישה כדירה יחידה ובתנאי שמכרו את הדירה המשותפת בתוך 18 חודשים מרכישת הדירה החדשה או בתוך 12 חודשים ממועד קבלת החזקה בדירה מהקבלן.