מאת:

הבנקים בישראל ומדיניות אישור העברות כספים לחשבונות פרטיים

הבנקים בישראל ממלאים תפקיד מרכזי בחיי היום-יום של אזרחים ועסקים, ומהווים שומר סף בתחום הפיננסי. עם זאת, לקוחות רבים בישראל נתקלים בקשיים מול הבנקים בעת ביצוע העברות כספים מחשבונות בחו”ל או מחשבונות מקומיים, בין אם מדובר בכספים ממשפחות, לקוחות, או שותפים עסקיים.
מאמר זה עוסק בקשיים המשפטיים הכרוכים בהתנהלות מול הבנקים ובהתמודדות עם סירובם לקבל כספים, תוך מתן פתרונות מעשיים.
 

המסגרת החוזית בין הבנק ללקוח

יחסי בנק-לקוח מבוססים על חוזה הנחתם בעת פתיחת חשבון הבנק. החוזה מעניק ללקוח זכות לנהל את כספיו תוך שמירה על הוראות הבנק. לאורך השנים עודדו הבנקים פתיחת חשבונות בישראל, ואף פנו לקהילות יהודיות בתפוצות להעברת כספים לישראל.
עם זאת, המציאות השתנתה. כיום, העברות כספים רבות כפופות לאישור קציני ציות בבנק, ובמקרים מסוימים הבנקים מסרבים לקלוט כספים, מחזירים אותם למעביר, ולעיתים אף מקפיאים את החשבון.
 

הבנקים כשומרי סף: היבט חוקי

סירובם של הבנקים לקבל כספים נובע מחובתם לפעול בהתאם לחוקי המס, הוראות הרגולטור, מדיניות רשות המיסים, ובמיוחד לחוק איסור הלבנת הון, התש”ס-2000, ולמנוע העברות כספים לא חוקיות. בנקים שחטאו בעבר באי-ציות לחוק זה ספגו עונשים פליליים וקנסות כבדים, ומכאן זהירותם המוגברת.
קציני הציות בוחנים את מקור הכספים, התאמתם לדיווחים הנדרשים, והסיכון המשפטי הקשור לקליטתם. כספים שמקורם לא ידוע, או שקיים חשש למעורבותם בפעילות פלילית (כגון העלמות מס, סחר לא חוקי, או פעילות טרור), עלולים להידחות על ידי הבנק.
 

מקרים נפוצים של סירוב העברת כספים

  1. כספים מחו”ל לקרובי משפחה ויורשים בישראל: משפחה בישראל הזקוקה לסיוע כלכלי עלולה להיתקל בסירוב הבנק לקבל כספים מקרובים בחו”ל. גם כספי ירושה שמקורם בחו"ל, והיורש מבקש להעבירם לחשבונו בישראל, עשויים לעורר קשיים מצד הבנק לקבלם.
  2. תשלום חוב מסחרי מלקוח מחו”ל: ספק ישראלי המתקשה בגביית חוב עלול למצוא עצמו במצב שבו הבנק מסרב לקלוט את התשלום.
  3. הפקדת כספים מנכס בחו”ל: ישראלים שמימשו נכסים בחו”ל נתקלים לעיתים בסירוב הבנק לקבל את הכספים, גם כאשר הכוונה היא לשלם מס בישראל.
  4. כספים שמקורם ברווחי הון שנצברו בחו"ל, או במסחר במטבעות קריפטו, נתקלים לרוב בחשדנות רבה מצד הבנק, בדרישות בירוקרטיות רבות, ולעיתים קרובות אף בסירוב לביצוע ההעברה.
     

פתרונות מעשיים

ניתן להתמודד עם סירובי הבנקים על ידי פנייה יזומה ובניהול מקצועי של התהליך, הכולל:
  1. יידוע הבנק מראש: יש ליידע את הבנק על העברות כספים צפויות ולבקש רשימת דרישות מקדימה.
  2. הוכחת מקור הכספים: יש להציג מסמכים המעידים על מקור הכספים, כולל תצהירים, דוחות מס, הסכמים מסחריים, קבלות וחשבוניות וכיוצ"ב.
  3. אישורים משפטיים וחשבונאיים: שימוש באישורים מעו”ד ורו”ח, הן בישראל והן במדינות המקור, המעידים על כשרות הכספים.
  4. ניהול מסודר של מסמכים: הבאת ראיות התומכות בחוקיות הכספים, כגון חוזים, חשבוניות, ודוחות מס.
 

סיכום

הבנקים בישראל נוקטים משנה זהירות בקבלת כספים, לעיתים עד כדי גרימת תסכול ללקוחותיהם. עם זאת, הסיבה לכך נעוצה ברצונם להימנע מעבירות על חוק איסור הלבנת הון. באמצעות התנהלות משפטית מקצועית, שקופה ומסודרת, ניתן להבטיח את העברת הכספים בצורה תקינה.
לפני כל העברת כספים, מומלץ לפנות לעו”ד המתמחה בדיני בנקאות, על מנת להבטיח ציות לדרישות הבנק והחוק. המטרה היא לא להילחם בבנק אלא לפעול חכם כדי להבטיח הצלחה בתהליך.
 

לפגישה אישית
חייגו 03-6109100

או השלימו את הפרטים הבאים

הדפסת המאמר

דירוג המאמר

 

5 ע"י 1 גולשים

הוסף תגובה

זקוקים לעורך דין?

חייגו: 03-6109100 או השאירו פרטים
אני מאשר/ת בזאת לדורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות' לשלוח לי ניוזלטרים/דיוור של מאמרים, מידע, חידושים, עדכונים מקצועיים והודעות, במייל ו/או בהודעה לנייד. הרשמה לקבלת הדיוור כאמור תאפשר קבלת דיוור שבועי ללא תשלום. ניתן בכל עת לבטל את ההרשמה לקבלת הדיוור ע"י לחיצה על מקש "הסרה" בכל דיוור שיישלח.