9/7/2014
בשבועות האחרונים עדים אנו לנישומים רבים הנדרשים ע"י רשות המיסים למלא הצהרה בדבר מקורות הכנסתם בארץ ובחו"ל. במסגרת טופס ייעודי נדרש הנישום לציין במפורש ובאופן מפורט את מכלול נכסיו מכל מקום בעולם, לרבות מניות, נדל"ן, כלי רכב וחשבונות בנק. מצב דברים זה מעמיד בפני שוקת שבורה ציבור לא מבוטל של נישומים המחזיקים, כדרך קבע, בנכסי נדל"ן, מניות, חשבונות בנק בחוץ לארץ וכיו"ב, אשר מעולם לא דווחו כדין לרשות המסים בישראל.
מטבע הדברים, נכסים כגון אלו עשויים להניב לנישומים הכנסות שונות החייבות במס, כגון הכנסות שכ"ד, ריבית, רווחי הון הנובעים מעסקאות בניירות ערך וכיו"ב, כך שבכל מקרה יהא לציינם במסגרת ההצהרה בדבר מקורות ההכנסה. הצרה היא, שהצהרה מאוחרת בזמן כגון זו עלולה לחשוף נישומים רבים לאישומים פליליים בגין העלמת הכנסה משנים עברו, ככל ואותם נכסים יצרו עבורם הכנסות בשנים קודמות שלא דווחו בפועל. כמובן שדיווח כוזב אגב השמטת מקורות הכנסה עלול להציב את אותם נישומים בפני צרה גדולה הרבה יותר.
מה מומלץ לעשות?
נוכח רגישותם הרבה של הדברים, המלצתנו לכל אותם נישומים שנדרשים כעת להצהיר על נכסיהם, להיוועץ לאלתר בעורך דין המתמחה בתחום המורכב של דיני המס. בדיקה מקיפה ומקצועית של מלוא נתוניו של הנישום ע"י גורם מומחה בתחום לבטח תקטין את הסיכון לחשיפה פלילית בעינינו בצורה משמעותית. לא זו בלבד, ככל שמדובר בהכנסה שהופקה מחוץ לישראל, בין אם רווחים ממניות, רווחי ריבית או הכנסות נדל"ן הרי שיש להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום המיסוי הבינלאומי ובאמנות למניעת כפל מס למיניהן עליהן חתומה מדינת ישראל, זאת לצורך סיווג הכנסתו של הנישום וזכאותו לקבלת זיכויים ממס זר ששולם בחו"ל.
נוסיף כי בקונסטלציה נכונה ובמידת הצורך, ניתן יהיה לנטרל בעניין זה כל זכר לאלמנט פלילי העולה מהתנהלותו של נישום, זאת, בין השאר, תוך שימוש
בהליך גילוי מרצון בין אם באופן גלוי ובין אם באופן אנונימי. בתוך כך נוסיף כי העבירות המטופלות במסגרת נוהל הגילוי מרצון הנן השמטת הכנסות או נכסים, ניהול ספרים כוזבים, התחמקות ממס מעסקים ועסקאות בארץ ובחו"ל ועבירות בקשר ליבוא ויצוא.