הבנקים ותפקידם החדש - “שומרי הסף”
מאת: אלי דורון, עו"ד
מאמר זה יסקור את הרקע לשינוי, את תפקיד הבנקים כשומרי סף, את השלכותיו על הלקוחות ואת האתגרים הכרוכים בכך.
עבור אנשי עסקים ישראלים לא מעטים, אפריקה מהווה שוק מטרה חשוב מן המעלה הראשונה.
ב"יבשת השחורה" קיימים גורמים רבים שהינם אטרקטיביים להשקעה כגון: מחצבים, כוח עבודה זול, משטרים פוליטיים המעוניינים בפיתוח מדינותיהם ומודעים להזדמנויות שכניסת חברות זרות מעניקה להן וכו'. כיום יותר ויותר חברות בינלאומיות רואות הזדמנות עסקית ביבשת ובניהם אנשי עסקים ישראלים בולטים כגון: מר לב לבייב שפועל בעיקר באנגולה ובנמיביה בכרייה ורכישת יהלומי גלם ובטרם המשבר החריף הודיע על כוונתו להרחיב את פעילותו ביבשת להשקעות בנדל"ן. אייל היהלומים דן גרטלר שחדר לאנגולה ולקונגו, איש העסקים החיפאי אבי אבקסיס שהשתלט להלכה ולמעשה על ענף הדגים בניגריה, מר אלי גולדהר שהקים חברת תשתיות בניגריה ועוד רבים וטובים. כמו כן ניתן לראות חברות היי טק ישראליות שממקמות את פעילותן באפריקה דוגמת: חברת הטכנולוגיה קומברס וחברת אי.סי.איי טלקום בתחום התקשורת, חברת נטפים ותהל בתחום המים וכיוצא באלה.
כלל הוא כי בכדי לבנות קשרים עסקיים ארוכי טווח ביבשת זו ראשית יהא לבסס אחיזה חזקה בקהילות המקומיות ולהפנים היטב את העובדה לפיה אפריקה מתאפיינת בצרכים מיוחדים, שמבדלים אותה ממקומות אחרים בעולם. נקודת הפתיחה לכל פעילות עסקית באפריקה הינה בהבנה כי למעלה מ-70% מתושבי היבשת חיים בעוני. דברים אלה, מקבלים משנה תוקף מכוח הערכותיו של הבנק העולמי (ששם לעצמו למטרה לממן את התשתית הלא קיימת במדינות העולם השלישי כדי להבטיח כלכלת שוק וצמיחה כלכלית מתמשכת), לפיהן יבשת אפריקה הינה המקום הקשה ביותר בעולם לפעילות עסקית. קביעה זו התבססה על מדדים אובייקטיביים שבחנו ביו היתר, מכשולים פרוצדוראליים, קריטריונים של פתיחת וסגירת עסקים, העסקה ופיטורים של עובדים, יכולת אכיפת חוזים והגנה על משקיעים ונושים למיניהם. כמו כן, הבנק העולמי גורס כי עבור חברות קטנות, יכולת החדירה לאפריקה היא כמעט בלתי אפשרית נוכח העובדה שהחברות הגדולות משתלטות על כל חלקה טובה ועושות זאת בנקל, נוכח מעמדם הכלכלי האיתן. יודגש כי משקיעים המעוניינים לחדור לאפריקה צריכים להביא בחשבון את אותן בעיות קשות, איתן יצטרכו להתמודד כגון: אי יציבות שלטונית, מלחמות, שחיתות ומגפת האיידס הקטלנית.
בכדי לסיים מאמר זה בנימה אופטימית, נציין נתון מעודד לפיו בכל אחת מ-14 מדינות מרכז אפריקה שיעור התל"ג השנתי צומח בממוצע ב-5% בשנה במהלך 15 השנים האחרונות. אינדיקציה ברורה לנתון זה ניתן לראות במדינת אוגנדה בה אחוז ההשקעות הפרטיות כחלק מסה"כ התל"ג, הוכפל במהלך העשור האחרון.
לקבלת ייעוץ של עורך דין במיסים צור קשר עם משרד עורכי הדין
אנו עומדים לרשותך בכל שאלה: סניף מרכז 03-6109100, סניף חיפה 04-8147500, נייד: 054-4251054