1/1/1900
ענף מחזור פסולת המתכות בישראל, הנו ענף ייחודי, המאופיין בכך שמקור חומרי הגלם המיועדים למחזור הנו ב"ספקים", שהינם אוספי פסולת מזדמנים שאינם רשומים בהכרח כעוסקים מורשים. במצב דברים זה, נפוצה התופעה, לפיה חשבוניות המס המונפקות בגין מכירת הפסולת אינן משקפות את זהות המוכרים, קרי מונפקות חשבוניות פיקטיביות והמס בגין המכירה אינו מועבר לידי המדינה.
מאחר ועסקינן בענף רווחי ביותר, המגלגל מילונים רבים של שקלים בשנה, קופת המדינה סופגת מכה קשה, שכן המס הכלול בחשבוניות, כלל לא הועבר על ידי המוכרים למדינה, בעוד שנוכה על ידי רוכשי הפסולת. גם עבור רוכשי המתכות, תופעה זו מצמיחה השלכות קשות, שכן בעקבות פסיקות שונות של בית המשפט, נשללת לעיתים קרובות זכאותם לנכות במס תשומות את המע"מ הכלול בחשבוניות שהתקבלו. יודגש כי במקרים מסוימים, שלילת ניכוי התשומות, כאמור לעיל, עלולה אף להצמיח היבטים פליליים. המדינה, הבינה כי עסקינן בענף בעייתי "ומועד לפורענות" וכפועל יוצא התקינה תקנה ייעודית שמתיימרת להתמודד עם התופעה ולאיין אותה להלכה ולמעשה. ראשית, התקנה העבירה את החבות במס בעסקאות של מכירת פסולת מתכות, מהמוכר אל הקונה האמור להוציא "חשבונית עצמית".
בכך המדינה מבטיחה את הגעת המע"מ לקופת המדינה. יודגש כי העברת החבות במס הנה מוחלטת ואינה וולונטארית. במצב דברים זה, עוסק, אשר ביצע עסקה של מכירת פסולת מתכות בגינה הועברה החבות במס לקונה לפי התקנה דלעיל, ידווח על המכירה כאילו היתה עסקה שחלה עליה מס בשיעור אפס. מעבר לנוהל בדבר הוצאת חשבונית עצמית, התקנה דלעיל, אוסרת על קונה המתכות לשלם למוכר במזומן, פרקטיקה שאפיינה את הענף ובוודאי תערים קושי נוסף על אותם "ספקים" להימנע מתשלום המס. יודגש כי בגין מכירה על ידי עוסק של פסולת מתכת, אשר שמשה את העוסק כציוד בעסקו, לדוגמה: מכירת רכב כגרוטאה, שלד מתכת של חממה וכיוצא באלה, לא יחולו הוראות התקנה והעוסק המוכר יהא החייב בתשלום המס כאמור בסעיף 16 לחוק, בגין העסקה של מכירת ציוד.
לקבלת ייעוץ של עורך דין במיסים צור קשר עם משרד עורכי הדין